Успешните кметове са новите силни в ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/8752898 Успешните кметове са новите силни в ГЕРБ Успешните кметове са новите силни в ГЕРБ www.24chasa.bg
Цялото ръководство на ГЕРБ, депутатите, министрите и знакови кметове застанаха зад Бойко Борисов при опровергаването на атаките срещу премиера.

Борисов започва да подготвя Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Живко Тодоров заедно с верни депутати и министри за новите лидери в партията - България е разделена между тях и всеки има регион, в който ще развива структурите

Даниел Панов е връзката на председателя на ГЕРБ с местната власт - шефът на сдружението на общините успешно комуникира с всички кметове, независимо от цвета им

“Пред мен не стои въпросът, че нито съм незаменим, нито ГЕРБ не може без мен.” С тази реплика, уж насочена към бившия втори в управляващата партия Цветан Цветанов, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отново разпали догадките какви са плановете му за бъдещето на неговата партия след края на този управленски мандат.

Бързо в ГЕРБ започнаха да си припомнят заканата на Борисов от май 2019 г.: “Изкарвам си мандата и давам път на младите”. Още повече че от пролетта на миналата година премиерът вече не е само лидер и лице на партията, но и

пряко се

натовари с

партийното

строителство

Първоначално “проветри”, а в последните месеци и нарежда нови на мястото на “проветрените” гербери. Задача, която мнозина допреди година смятаха, че е възможно да бъде изпълнена само от Цветан Цветанов.

“Виждате, че и без Цветанов може да се напълни залата - а това беше неговата роля. Затова и сега партията е демократична”, обясни Борисов на сбирка на ГЕРБ в Стара Загора преди седмица - единственото голямо партийно събиране на управляващите от началото на кризата, свързана с COVID-19.

Повече от 500 души дойдоха в Стара Загора, за да чуят от Борисов новите насоки за развитие на ГЕРБ. И да разберат кои са новите силни в партията,

кои ще държат

връзката между

актива и

премиера

Вижте кой беше до Борисов в Стара Загора и ще си отговорите на въпросите, бе краткият коментар на изключително близък до лидера партиен активист. 

Погледнете Изпълнителната комисия на партията, там са новите силни, на които в момента Борисов дава огромна роля - реално България е разделена между тях и всеки има регион, в който развива структурите. Общата координация осъществява административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов.

При изграждането на новия ГЕРБ Борисов очевидно следва принципа, който го водеше и при проветряването. Дава път на успешните кметове - Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Живко Тодоров. Покрай тях и на министри, които си вършат добре работата като вицепремиера Томислав Дончев, финансовия Владислав Горанов, спортния Красен Кралев.

Това всъщност показа и трибуната от партийната сбирка в Стара Загора. Там до Борисов на сцената бяха именно кметовете на Ст. Загора и Бургас - Тодоров и Николов, кмет на Бургас. Заедно с в

От фотосите в Стара Загора липсва най-важната фигура сред кметовете - Даниел Панов. Председателят на националното сдружение на общините обаче

играе главната

роля по оста

Бойко Борисов -

кметове в

цялата държава

И не само сред градоначалниците от ГЕРБ. Панов, който е кмет и на Велико Търново, е фигурата, която вече втори мандат в сдружението обединява колегите си. Не е публично известно, но Борисов консултира и се вслушва в Панов, когато става дума за местна власт.

Кметът на Велико Търново в последните избори развенча лично твърдението, че старата столица е сред сферите на влияние на Цветан Цветанов.

Дори в навечерието на местния вот от БСП смениха табелите на входа на Търново с Цветановград. Партийните структури обаче бързо и не без активната роля на кмета Даниел Панов, който е областен лидер, се консолидираха и доказаха, че Цветанов е в минало време за ГЕРБ.

При изграждането на новия ГЕРБ Борисов очевидно не забравя и най-верните си депутати като Менда Стоянова и Красимир Велчев, Пламен Нунев, шефката на парламентарната група Даниела Дариткова и председателката на парламента Цвета Караянчева. Според хора от ГЕРБ това реално са единствените хора, които засега могат да бъдат сигурни в оставането си в политиката като гръбнак на партията. Защото в главата на Борисов се въртяло да направи сериозно подмладяване на хората в листите за парламентарните избори през пролетта на 2021 г. А “звездите на регионите” като

Димитър Николов

и Живко Тодоров

да бъдат

изстреляни към

националната

политика

ГЕРБ очевидно работи и без Цветанов, макар за първи път вътре да се броят на наши и ваши. Особено след като в събота Цветанов обяви пред Би Ти Ви, че новата му партия ще играе на парламентарните избори догодина. Структурата ѝ трябвало да е готова през септември. Сега мислят името ѝ.

Още преди Цветанов да е обявил напълно политическия си проект обаче, в ГЕРБ започна непознат досега процес - разцепление и отлюспване. Главно на “проветрени” от Борисов хора. 

100 души вече напуснаха структурите във Видин. Първите 50 се отцепиха в края на май, недоволни от областното ръководство. Сред тях са бившият кмет на Видин Огнян Ценков, бившата областна Албена Георгиева. Пръв заявка за членство при Цветанов даде именно Ценков.

Преди седмица нови 50 излязоха от структурите. От централата на ГЕРБ отрекоха да са постъпвали молби за напускане.

“Добре познавам г-н Цветанов. Много пъти съм го посрещал и мисля, че е добър човек. Бих се включил в неговия проект. Не искам да кажа, че Бойко Борисов е лош човек.

Не сме против

Борисов. Просто

не сме доволни

от областното

ръководство”, каза бившият кмет на Димово Лазар Лазаров, който е напуснал ГЕРБ заедно с 15 души от малкия видински град. Всички те ще се влеят в партията на Цветанов.

Трус в началото на юни имаше и в Плевен. Трима общински съветници бяха изключени за разногласия с областния лидер. Говори се, че били близки до Цветанов. Административният секретар Паунов преди дни стегна редиците и поиска отлюспените да напуснат общинския съвет - засега безуспешно.

“ГЕРБ - Плевен, не се разцепва. Диалогът ще бъде възстановен”, заяви Мирослав Петров пред “24 часа”. Петров е областен лидер и областен управител. Сега зад него е целият ГЕРБ. Той бе и кандидат за градоначалник, но за изгубения вот посочи общинските лидери - те и сега се заигравали с кмета Георг Спартански.

В Благоевградска област “проветряването” на структурите започна веднага след местните избори. ГЕРБ загуби кметските места в областния център и знаковите Банско и Сандански. И за трите общини впечатлението е, че вотът бе по-скоро “анти” дотогавашните кметове, след като при изборите за евровота миналия май регионът даде едни от най-добрите резултати за ГЕРБ.

Дни след балотажа на местните избори бяха сменени общинските лидери на загубилите градове, както и областният координатор Даниела Савеклиева. На нейно място бе поставен евродепутатът Андрей Новаков, като Савеклиева остана секретар, за да му помага, докато навлезе в партийните дела. И действително тя е плътно до него при обиколките му в областта и срещите с организациите по места.

Мястото на общински лидер в Благоевград, заемано от Бисер Михайлов, областен управител, зае Росица Димитрова - управител на ВиК. Тя е и едно от имената, които се спрягат за участие в евентуални нови избори за кмет. Инж. Димитрова от години е управител на водното дружество и успя да го стабилизира, създаде ново лице на ВиК и определено привлича доста симпатии на своя страна сред партийните членове. Досега не е заемала политически постове, а е по-скоро експерт.

Откакто е

общински лидер,

привлече нови

членове

и тушира напрежението в общинската организация, която още не може да се отърси от кметската загуба.

Бившият кмет Атанас Камбитов, когото Борисов проветри, влезе в общинския съвет, но се отказа от мястото си на съветник. Говори се, че е един от доверените хора на Цветан Цветанов и няма да е изненада, ако се включи в бъдещия му партиен проект.

Загубилият кмет на Сандански Кирил Котев също напусна мястото на общински съветник и поста на общински ръководител на ГЕРБ. На негово място бе поставен Стоян Стоев.

За Котев също се говори, че е сред близките на Цветанов, както и бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, подсъдим за документи с невярно съдържание, свързани с къща за гости край Сандански.

И в Банско след загубата още на първия тур дотогавашният кмет Георги Икономов бе сменен като общински ръководител на ГЕРБ с депутата Александър Мацурев. Двамата бяха в тиха война повече от година преди местните избори. Икономов влезе в общинския съвет и не се отказа от мястото си, а остана съветник. Не е изключено той също да се присъедини към проекта на Цветанов.

“И тримата

загубили кметове

може да

привлекат

членове на ГЕРБ

в партията на

Цветанов, но

едва ли ще е

масово,

защото нашите хора уважават Бойко Борисов. Проблемите по места са междуличностни”, коментират партийци.

В пловдивската ГЕРБ се ослушват, засега обаче като че ли са зад Борисов. Пловдив е изключително важен град за премиера и ГЕРБ и затова след Стара Загора Борисов трябваше да участва в партийна конференция в Пловдив, за която бяха поканени над 700 души. Заради повторния взрив на коронавируса обаче засега събитието е отменено.

Няма видима причина Борисов да проветрява търновската листа и местната организация. ГЕРБ в региона показа добра кондиция на местните избори, няма разцепление, напуснали и тежки скандали.

В Бургас няма напуснали партията, дори новите членове се увеличават.

“В Бургас след

всеки избор

членовете

нарастват

с около 50%”,

твърди областният лидер Димитър Бойчев.

Що се отнася до листите, обяснението му е, че на местно ниво винаги са се стремели да спазват принципите за експертност и гражданско представителство в подредбата им, независимо дали става дума за депутати, или за общински съветници.

“Това се отнася и за паритет между мъже и жени, които са наполовина”, добави Бойчев.

Едно от обясненията за консолидацията на местно ниво в ГЕРБ е личността на Димитър Николов, който е зам.-председател на партията и има голям авторитет сред хората - неговата дума е с голяма тежест сред местния актив, което рефлектира и върху партийните структури в Бургаска област. Факт е, че от 13 общини в областта само в 3 не управлява ГЕРБ.

Иван Тотев остава при Борисов, надява се да е водач в Пловдив на изборите догодина

Бившият кмет Иван Тотев, който бе един от най-близките на Цветан Цветанов, продължава да оглавява пловдивската организация. Въпреки постоянните приказки, че Борисов ще го махне. А и Тотев здраво я ръководи. Повечето общински съветници го слушат, тъй като попаднаха в листата с негова благословия. Поне 4-ма от 6-имата районни кметове са негови хора.

“Партийни въпроси не ме питайте. Моята работа е градът да бъде чист, подреден, а хората - доволни. В ГЕРБ съм заради Бойко Борисов и с него ще остана”, заяви кметът Здравко Димитров на въпрос има ли партийци, които се оглеждат за проекта на Цветанов.

Основната членска маса в Пловдив е зад Тотев. Често групата на ГЕРБ в общинския съвет, близка до бившия кмет, се опитва да извива ръцете на сегашния. На няколко пъти важни точки на Здравко Димитров, както и бюджетни промени за малко не бяха бламирани от собствената му партия. Наложи се Зико в последния момент да води инфарктни преговори със съпартийците за подкрепа, и то по предложения, които опозицията подкрепяше с две ръце.

“В миналото Тотев винаги е разчитал на Цветанов, който го защитаваше от всички упреци по партийна линия. Докато има в ръцете си власт и лостове за влияние, той едва ли ще тръгне да разцепва партията. Отсега се говори, че бившият кмет се надява да е водач на листата за следващия парламент. Дали ще го огрее, ще реши Борисов, който винаги се е кандидатирал от Пловдив”, смятат запознати с политическите игри.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Снимка Велислав Николов

Ден пети на протести - най-многолюден и мирен

Най-многолюден и без никакво напрежение. Така премина петия пореден ден на протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев в София. Днес протестиращите се събраха значително по-рано - към 15,30 часа, но за разлика от останалите дни, шествие нямаше. Демонстрантите останаха в карето около Триъгълник на властта

Хиляди излязоха на пл. "Независимост" срещу корупцията в София и днес. Снимки Велислав Николов

Посолството на САЩ: Подкрепяме мирните протести, никой не е над закона

Посолството на САЩ в България публикува изявление, което беше прочетено на протеста пред Министерския съвет тази вечер. Ето какво пише в него:   "Правото на мирно събиране е основна демократична ценност. Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество. Мирните протести са играли ключова роля в 244-годишната демокрация

Снимка Велислав Николов

МВР: Младежи с черни качулки запалиха факли сред протестиращите (Видео)

Младежи с черни качулки малко по-рано тази вечер запалиха факли сред протестиращите. Няма пострадали, съобщиха от пресцентъра на МВР. Служителите на реда продължават да опазват обществения ред. МВР призовава гражданите да не се поддават на

ИГНАТ КАНЕВ

Завещанието на милионера Игнат Канев от Канада: Плащайте си данъците и ще се оправите

Отиде си един от най-успелите българи в чужбина - канадският строителен предприемач Игнат Канев. На въпроса кога е направил първия си милион, той отговаряше: “Милион ли? Не съм ги чел. Мнозина мислят, че да имаш пари е лесно. Всъщност не е. Като имаш милион, трябва да го пазиш.” Той напуска България през 1941 г. едва на 14 години и половина

Младен Маринов

МВР министърът е новата цел за отстрелване. Защо?

Два ареста на протестиращи от петък дадоха нов тласък на бунта Полицията благодари на гражданите, които не се поддават на провокатори Младен Маринoв е новата цел на протестите. Министърът на вътрешните работи стана център заради широко отразените случаи на полицейско насилие при протестите в София. Основната тема на четвъртия ден протести се

Потрошеното задно стъкло на колата на Нова тв

Колата, потрошена на протеста, е на Нова тв. Ива Стоянова: Не е умишлена атака, не е брандирана

Задното стъкло на кола на Нова тв е потрошеното по време на протеста тази вечер (13 юли) на площада пред Българската народна банка. Мъж във видимо неадекватно състояние е минал покрай колата и е метнал нещо върху стъклото, разказват очевидци, които не са видели дали стъклото е потрошено с камък. Той се е опитал да избяга, но е бил арестуван

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Лабораториите се задъхват да правят тестове за коронавирус. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

21 дни чакане на опашка за PCR тест заради Гърция

Двойно увеличение на желаещите да се изследват, за да могат да пътуват Опашки от желаещи да се тестват за коронавирус се извиха пред лабораториите, които правят PCR тестове, след като Гърция обяви, че от сряда ще пуска на нейна територия само хора с отрицателен тест. Чакането в някои лаборатории може да продължи до 21 дни

Доц. Стойчо Стойчев. Кадър БНТ

Политолог: Никой не иска да прави реформи, а да се сложат нови човечета

"Никой реално няма намерение да прави съществени промени и реформи – искат да се възползват от достъпа до разпределение на публичните финанси". Тази теза изрази политологът доц. Стойчо Стойчев в предаването "Още от деня" по БНТ. "Хората имат автентични искания. Въпросът е, че тези, които в момента протестират, няма да влязат в парламента

Епидемията стопи двойно болничните, които плаща НОИ

Епидемията стопи двойно болничните, които плаща НОИ

8000 взели обезщетение заради карантина от коронавируса, още 12 000 заради други болести Епидемията от коронавируса е стопила двойно броя на болничните листове, с които е искано обезщетение от Националния осигурителен институт (НОИ). От началото на 2020 г. в България са издадени 1 273 242 листа за ползване на отпуск по болест

БОЙКО БОРИСОВ

Борисов: Благодаря на Лагард за доверието и подкрепата, на прав път сме

"Благодаря на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард за доверието и подкрепата. Приемането на България в чакалнята на еврозоната и Банковия съюз е голям успех за страната ни. Това е от голямо значение за утвърждаването на международния авторитет на България, както и допълнителна гаранция за устойчивостта на банковата ни система

Протестиращи в центъра на София пуснаха димка. Снимка Велислав Николов

Мъж счупи стъкло на кола в района на БНБ, арестуваха го

33-годишен мъж е задържан в Първо РУ-СДВР, след като е счупил задното стъкло на лек автомобил в района на БНБ към 19:40 часа, съобщи БНР. Още преди да сучи стъклото на колата мъжът се е държал агресивно. Установен е собственикът на леката кола. Изясняват се обстоятелствата около случилото се. По случая е образувано досъдебно производство

След като се обърнал, 30-тонният турски тир препречил насрещното платно и помлял 4 автомобила, пътуващи към София.

Очевидец на ужаса на "Тракия": Гледката бе страшна. Защо АПИ не спира тировете в неделя (Обзор)

Около 30 секунди стояхме в колата с приятелката ми, докато асимилираме какво става. Попитахме дали някой се е обадил на спешния телефон, и после го направихме, казва Михаил Загорски “Изключително страшна гледка. Ситуация извън пределите на човек с две голи ръце. От нашата страна се виждаха 3 изключително смачкани автомобила. Имаше гъст пушек

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber