Как се живее с клеймо “дете на затворник”

https://www.24chasa.bg/novini/article/8748815 Как се живее с клеймо “дете на затворник” Как се живее с клеймо “дете на затворник” www.24chasa.bg
Момченцето на лишен от свобода палестинец отива да го види в израелски затвор.
Момченцето на лишен от свобода палестинец отива да го види в израелски затвор. СНИМКА: РОЙТЕРС

Над 12 000 българчета всеки ден се сблъскват с този проблем

“Искам си тате! Моля, помогнете!” С такъв надпис върху парче картон едно 12-годишно момче застана преди няколко месеца пред външното министерство. Алекс Христов е самотен в своя протест, както обикновено се случва на децата на затворници. Каквито и да са причините за попадането зад решетките, в повечето случаи обществените настроения са такива, че трудно семействата на лишени от свобода печелят публична подкрепа.

Макар и без много медиен шум, усилията на Алекс обаче са забелязани от българските дипломати, които се намесват в случая със задържането на баща му в Армения. Стоил Христов е в ареста заради незаконно преминаване на границата между Киргизстан с Казахстан. След 11-месечна съдебна битка обвиненията срещу него са оттеглени, освободен е и може отново да прегърне сина си в София. “Благодаря ви, че ми повярвахте. Вие върнахте тате в живота ми”, пише Алекс до външното министерство.

Тяхната история е по-скоро изключение, и то не само заради щастливата бърза развръзка. “Децата се срамуват от етикети като престъпник и осъден. Повечето обичат родителите си независимо от всичко, но заради съществуващата стигма избягват да споделят положението си публично”, казва 13-годишната американка Кристина. Майка ѝ Мелинда Кармакъл е арестувана през 2011 г. за проституиране. Пред съда тя признава, че го е правила, тъй като е трябвало да се грижи сама за двете си деца, след като е напуснала връзка, белязана от насилие. Прекарва около година зад решетките, преди да бъде осъдена. Наложена ѝ е парична гаранция от 1000 долара, която няма как да плати. 5-годишната тогава Кристина ѝ казва, че ще намери парите и ще я освободи и на Мелинда и трябва доста време да я убеждава, че скоро ще се върне и тя трябва просто да чака при баба си заедно с 3-годишната си сестра.

Минават шест години преди това наистина да се случи. През това време майката наблюдава как момичетата растат в Ню Йорк по видеовръзка. Изпратена е в затвор на 500 километра от тях, което прави много трудно те да ходят на свиждане. За шест години успява да ги види и пипне само два пъти. От видеоразговорите разбира, че Кристина е станала активистка на кауза за защита на правата на децата на затворници. Майката също се присъединява към нея след излизането си от затвора през 2017 г. Двете заедно обикалят страната и призовават хората да не загърбват растящите без родители деца, тъй като те несправедливо плащат за грешките на родителите си. “Трябва да кажем и да покажем на хората кои сме, а не да оставяме те да ни оценяват. Ние сме невинни наблюдатели и не трябва да бъдем потърпевши”, обяснява Кристина. Тя допълва, че заради съществуващата стигма има някои много погрешни разбирания за децата на затворници. Най-често срещаният предразсъдък е, че те ще последват примера на своите родители, което наистина се случва, но виновни за това не са малчуганите, а липсата на обществена подкрепа те да изградят живота си.

Според проучване на американския национален институт на правосъдието при децата с лишени от свобода родители има шест пъти по-висок риск също да се окажат зад решетките.

Ебъни Ъндърууд, основател на американската организация “Можем да разчитаме един на друг”, казва, че причините за това не са наследствени, а икономически. Основната е бедността. Когато единият родител се отстранява от домакинството, това дестабилизира цялото семейство и проблемите започват, обяснява тя.

Ебъни е изпитала това на собствен гръб. Баща ѝ Уилям е арестуван през 1988 г. по обвинения, свързани с наркотици. И макар това да му е първа присъда, е осъден на доживотен затвор. В продължение на три години тя води безуспешна кампания за неговото освобождаване и почти се отказва, след като установява, че след 30 г. в затвора той дори не иска да се бори за свобода. През цялото това време тя обаче не спира да разговаря с него и го описва като последователен баща, макар и от дистанция. Старае се да изгради същата дълбока връзка между Уилям и нейния син.

Затова, когато научава, че Белият дом има инициатива за подкрепа на деца с родител в затвора, осъзнава, че нейната история е всъщност много по-голяма. “Масовото затворничество е цунами, което разкъсва страната и унищожава общности. Единственият начин този порочен кръговрат да спре, е да се извадят на светло проблемите на това “невидимо население”, обяснява Ъндърууд. За целта организацията ѝ обучава млади хора от 20 американски града да станат “адвокати” на децата с родители в затвора. Да ги насърчават да споделят проблемите си и заедно да търсят решения.

В България едва преди две години започна да се говори за създаване на национална мрежа за такива малчугани като част от европейска инициатива за подкрепа. Смята се, че всяка година лишените от свобода майки и бащи са над 12 000, като статистиката не обхваща тези с леки присъди, които се предполага, че бързо ще се върнат при семействата си. Засега инициативите са насочени основно към родителите, и то предимно към жени, които обаче са едва 3-4% от затворниците.

Подрастващите, живеещи с клеймо “дете на затворник”, все още някак изпадат от тези усилия. Причините за това са няколко. Основната е, че тези деца не се смятат в риск, ако за тях има кой друг да се грижи, макар те да са силно застрашени без подходящо общуване с родителите си. Освен това често липсва координация между държавните и общински служби, имащи правомощия да работят с тях, което намалява шансовете те да получават подкрепа на всички етапи от развитието си и да не се чувстват аутсайдери. Затова въобще не е изненадващо, че децата на затворници също попадат зад решетките, когато станат възрастни.

Актьор се представя за бащана синовете на Джулиан Асандж

Британският актьор Стивън Ху се е представял за баща на децата на Джулиан Асандж, за да може основателят на Уикилийкс да ги види, докато се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон. Той прекара 7 г. в дипломатическата мисия, за да избегне екстрадиция. През това време адвокатката Стела Морис, която е част от юридическия му екип, успява да му роди двама синове.

Съществуването на 3-годишния Гейбриъл и 14-месечния Макс бе разкрито от майката едва преди няколко месеца в опит да поиска освобождаването на Асандж от английски затвор заради влошеното му здравословно състояние. Той бе арестуван миналата година, когато напусна посолството, и в момента чака съдебно решение дали ще бъде екстрадиран в САЩ по обвинения в разгласяване на държавна тайна чрез интернет платформата си Уикилийкс.

Стела Морис даде няколко интервюта, в които разказа за любовта си с Асандж. Тя е прикривала и двете си бременности с широки дрехи. Съобщава на бащата чрез бележка, че очакват дете, тъй като голяма част от срещите им в посолството са били в помещения с камери. За да може Асандж да ги види, децата са носени от Стивън Ху в дипломатическата мисия, а майка им е идвала и си е тръгвала в различно време от него.

Адвокатката разкри, че двамата са се влюбили преди 5 г. и са сгодени. Присъствал е на ражданията на синовете си чрез видеовръзка. Криели отношенията си, тъй като се опасявали, че хората, които искат да си отмъстят на основателя на Уикилийкс за разгласените от него секретни сведения за намесата на САЩ във войните в Афганистан и Ирак, могат да навредят на семейството им. Морис решава да разкрие истината от страх, че може да загуби Асандж по време на епидемията от коронавирус, тъй като от години той има сериозни здравословни проблеми. “Аз и децата имаме нужда от него и е несправедливо той толкова дълго да е затворен без присъда”, обясни Морис. Подетата от нея публична кампания за освобождаването му обаче за момента не дава резултат. Заради епидемията делото за екстрадицията му в САЩ бе отложено за септември.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кадър от видеото с Христо Иванов и Димитър Ламбовски

“Случайна” реплика за Маджо повдигна неудобни въпроси към “победителя” Христо Иванов (Обзор)

Връща ли се кръгът “Олимп” в политиката? Лидерът на “Да, България” изтри във фейсбук гневни постове има ли връзки със силовия бизнесмен  От триумфиращ водач в очакване на оставката на Бойко Борисов за една нощ Христо Иванов се събуди в конфузната ситуация да обяснява какви вести чака от Младен Михалев-Маджо и да трие гневни коментари на свои

Диян Стаматов

Всяко училище с екшън план за новата учебна година

Всяко училище трябва да има разработен екшън план за бързо превключване за работа онлайн още в първите дни на септември. Това обяви вчера директорът на столичното 119-о училище “Акад. Михаил Арнаудов” Диян Стаматов, който е и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. В понеделник в МОН се проведе работна среща на

СНИМКА: Велислав Николов

Протестиращите се преместиха на Орлов мост (Снимки)

22:00 ч. - След като протестиращите тръгнаха на традиционното шествие из града, част от тях се присъединиха към към демонстрантите на Орлов мост. Някои от протестиращите запалват факли, както направиха и вчера. Забелязват се знамената на България и Европейския съюз. Обстановката е спокойна. 21:10 ч

Пробно машинно гласуване имаше на евроизборите миналата година.

Машини за гласуване - най-рано през февруари. За избори преди това трябва промяна в кодекса

Нужно е да се уточни и техниката на вота с тях Машини за гласуване могат да бъдат доставени най-рано през февруари. Това прави невъзможно машинният вот да бъде въведен за предсрочни избори наесен и ще е необходима спешна промяна на Изборния кодекс, за да бъде отменен той. Това предупредиха политици от всички цветове

Ламбовски искал да говори с Христо Иванов за разследване срещу български политик (Обзор)

Ламбовски искал да говори с Христо Иванов за разследване срещу български политик (Обзор)

С Младен Михалев - Маджо сме в приятелски отношения, познаваме се от средата на 90-те години, но сикаджия никога не съм бил, казва бившият депутат и настоящ крупен бизнесмен Бизнесменът Димитър Ламбовски искал да разкаже на бившия правосъден министър Христо Иванов за опит да се спре международно разследване срещу високопоставен български политик

Христо Иванов и Димитър Ламбовски 
Кадър: Фейсбук

Връщат ли се СИК и кръгът "Олимп" в политиката?

Видеото, в което бившият царски депутат Димитър Ламбовски казва на лидера на "Да, България" и "Демократична България" Христо Иванов, че "тоя се е обадил на Маджо" освен бурно вълнение във фейсбук и другите медии предизвика не само въпроса кой е "тоя", но и много други въпроси. Сред които и дали кръгът "Олимп" и СИК не се завръщат в политиката

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Пожарникари гасят общо 36 пожара в страната

Пожарникари гасят общо 36 пожара в страната

Към момента силите и средствата на звената за ПБЗН участват в локализирането и ликвидирането на 36 произшествия. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Остава усложнената обстановка в района на селата Присадец и Маточина, обл. Хасково. В локализирането на пожара участват 21 пожарни автомобила от РДПБЗН Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, СДПБЗН

Паметникът е често посещаван от всички поколения българи. СНИМКИ: Ваньо Стоилов

С пари на US фондация сканираха 7 млрд. точки по Чинията на Бузлуджа, спират рушенето на мозайките

Специалисти от 4 държави започнаха работа в утробата на някогашния дом-паметник на БКП 3 август е повратната точка - започва стабилизация, каза германски професор, който ръководи екипа Проф. Томас Данцъл от катедрата по консервационни науки в Техническия университет в Мюнхен е ръководител на международния екип

Арабистът проф. Владимир Чуков КАДЪР: Би Ти Ви

Проф. Владимир Чуков: Ливан навлезе в най-кризисната си ситуация

Ливан се намира във важен исторически етап от своето развитие, страната навлезе в най-кризисната си ситуация. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков, цитиран от Фокус. По думите му след създаването на „Хизбула“ през 1982 г. в демографския профил на населението се наблюдава намаляване на християните и увеличаване на мюсюлманите

СНИМКА: БДЖ

Влак прегази жена край Петрич

Жена бе прегазена от влак между Петрич и гара Генерал Тодоров. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Благоевград. Самоличността на жената е в процес на установяване. От полицията съобщават, че работата по случая

Валери Симеонов

Симеонов: Записът с Христо Иванов променя всичко – зад протестите, след Божков, лъсна Маджо

Появата на Маджо - човек от СИК, който и днес върти бизнес със съмнителна законност, край един от организаторите на протеста Христо Иванов тотално променя прочита на това, което се случва на улицата, заяви пред медиите днес лидерът на НФСБ Валери Симеонов, съобщиха от пресцентъра на партията. Записът с Христо Иванов променя всичко – зад протестите

Гард изблъсква Христо Иванов във водата. Кадър Фейсбук

Наказаха шестима служители на НСО заради случая „Росенец”

Шестима служители на НСО са наказани заради пропуски при изпълнение на служебните им задължения на 7 юли в района на парк „Росенец“, съобщават от НСО, цитирани от Нова тв. Тогава съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов акостира на брега пред парка, но беше изгонен от мястото от гардове, които се оказаха служители на НСО

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber