Красивото лице на прокуратурата, което като всяка жена Лъв знае кога да атакува

https://www.24chasa.bg/novini/article/8747779 Красивото лице на прокуратурата, което като всяка жена Лъв знае кога да атакува Красивото лице на прокуратурата, което като всяка жена Лъв знае кога да атакува www.24chasa.bg
Сийка Милева в Съдебната палата с тога в ръка СНИМКА: Йордан Симeонов

Сийка Милева среща съпруга си в “Пирогов” след катастрофа с най-близката ѝ приятелка

В оскъдното си свободно време говорителката на главния прокурор всяка сутрин прави закуска на сина си, чисти сама, тича по 8-9 километра

Тази жена получава по над 100 обаждания и съобщения на ден - от прокурори, следователи и полицаи, от жертви на престъпления и близките им, от десетки журналисти.

Апаратът прегрява, мейлът се пълни. Сийка Милева се опитва да изслушва всеки с внимание, каквото се очаква от говорителя на главния прокурор, но като всяка жена Лъв със силна интуиция тя е тази, която насочва разговора и решава кога да атакува.

И приятелите, и колегите на Милева казват, че “камерата я обича”, но тя не е претръпнала от нея. “Всеки път преди да изляза пред камера, се притеснявам. Повечето хора казват, че не личи, но близките ми го усещат”, казва Милева.

Първата ѝ телевизионна поява е случайна. Един ден след поредното заседание в спецсъда тя попада под обсадата на журналисти в коридора на спецсъда и се налага да им отговаря. Вечерта Иван Гешев, тогава шеф на специализираната прокуратура, я вижда в централната новинарска емисия и забелязва, че тя стои много добре пред тв обектива. 

“Обади се да ме поздрави. По-късно ми предложи да стана говорител на специализираната прокуратура, а после и на него в качеството му на главен прокурор”, казва Милева.

От студентка мечтае да стане прокурор, но по ирония на съдбата започва юридическата си кариера като адвокат в родния си град Гоце Делчев.

Поема всякакви дела - граждански, наказателни, захваща се с тежки делби на имоти, с дела за незаконно преминаване на границата и др.

В рода ѝ няма юристи. Родителите ѝ цял живот са се трудили, за да живеят почтено и да изучат 2-те си дъщери. Сестрата на прокурор Милева сега е съдия по вписванията. Сийка е кръстена на баба си по бащина линия - Анастасия. Завършва с отличен гимназия с профил биология и химия в Гоце Делчев. Първата ѝ мечта е да стане хирург, но в 11-и клас изведнъж решава да кандидатства право.

“Избрах го сама, въпреки че до последно изучавах усилено биология и химия”, разказва Милева. Едва през 2-ия срок започва да се готви за изпита по история и успява.

Завършва

право с 5,67 на

държавните

изпити

в Югозападния университет в Благоевград, където 5 г. е на квартира. След година и половина адвокатстване в Гоце Делчев нейна близка приятелка, която живее в София, ѝ предлага да се премести.

Идеята не привлича бъдещата прокурорка особено, даже ѝ се струва странна. Тя обича родния си град и не държи на всяка цена да е в столицата като кандидатите за софийско местожителство от Татово време. А и адвокатската професия е свободна, макар и трудна - при нея сам трябва да изкарваш хонорарите си.

Милева обаче научава, че ще има конкурс за младши следователи, прокурори и съдии, и решава да се пробва. Печели място за следовател и не се противи на съдбата, а работи на тази позиция в следващите 10 г. Първо е младши следовател, а после следовател в Столичната следствена служба. Преживява всички преструктурирания на следствието, с тях и кабинетите ѝ се местят. Първият ѝ е на ул. “Развигор”, където навремето се водеха разпитите по дело номер 3 на бивши държавници. Последният е в новата къща на следствието на бул. “Монтевидео”, където са събрани всички териториални служби.

“Следствието ми даде основата. Имах прекрасни колеги, от които научих много”, казва сега Милева. Сред тях е Иван Йотов, който за нея е “пример за държане като човек и професионалист”, и Стефан Нанкински - доайен в разследването на транспортни престъпления в Столичната следствена служба.

“Първият ми спомен за Сийка е за една усмихната и слънчева жена, при която най-важни са очите - живи и любопитни. Познаваме се от 10 г., от времето, когато бяхме младши следователи. Тя е енергичен тип,

не търпи нищо

да застоява на

бюрото ѝ”,

казва Петя Пейчева, един от следователите по знакови дела в Националната следствена служба в момента. (Какво още разказва тя - виж на 20-а стр.)

Един ден, докато Милева е на доклад по дело в градската прокуратура, телефонът ѝ звъни. От Висшия съдебен съвет (ВСС) я уведомяват, че тъй като по-рано е участвала в конкурс, сега може да постъпи в спецпрокуратурата, където се е освободило място. Предложението е въз основа чл.193, ал.6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), който изисква кандитатът да е получил на изпита оценка не по-ниска от много добър 5,00.

“Обаждането ми дойде като гръм от ясно небе. Дори вече бях забравила за конкурса”, спомня си Милева. Още на 2-ия ден в спецпрокуратурата я хвърлят в дълбокото - налага се да влезе в дело срещу свита от 10 подсъдими и още толкова адвокати, а дори още няма собствена тога.

 По това време екипът от спецпрокурори е от 10-ина души. Цялата прокуратура се събира в малък кабинет на Гешев, който тогава е административен ръководител.

Първото дело

на Милева е

срещу търговци

на фалшиви

евро, скрити

под керемиди,

в Петрич. По него работи с прокурор Андрей Андреев. Бандата е разкрита с помощта на служител под прикритие.

“Беше много интересно. Присъствах на самата операция, контролирах действията на разследващите. Събитията се случваха на момента. Делата започват от 1 лист, от кратка справка и стават огромни. В деня на т.нар. реализация доказваш всичко - или ще намериш това, което чакаш, или не”, обяснява Милева. Понякога ѝ е мъчно, че заради многото ангажименти като говорител на главния прокурор не участва в съдебни заседания и червените ѝ тоги стоят в гардероба.

И въпреки че не осъществява детската си мечта да е хирург, Сийка Милева е твърде близо до лекарите. Съпругът ѝ е травматолог, доктори са много от съучениците и приятелите ѝ. С мъжа си - д-р Милев, се запознава в “Пирогов”.

“Моята приятелка, която ме убеди да се установя в София, катастрофира. Спомням си, че бях на предновогодишно парти, когато ми се обадиха от болницата. Тя имаше много счупвания. Бъдещият ми съпруг тогава ѝ беше лекуващ лекар. Аз ходех често да я видя и така се запознахме. Беше отзивчив, обръщаше внимание на всеки пациент”, казва Милева. Кум на сватбата е д-р доц. Сашо Асьов, сега началник на Клиниката по ортопедия и травматология в болница “Света Анна”. Той е и кръстник на сина на Милеви.

11-годишният Иван тази година завършва 4-и клас в Италианския лицей в Горна баня. Отличник е и е запален по футбола. Има екипи на почти всички големи футболисти. Тренира здраво и като нападател, и като защитник. Вече е научен от мама и тате да е самостоятелен. Сутрин, като стане в 6 ч, първата грижа на майка му е да приготви закуска. Тя самата не пропуска

да изпие чаша гореща

вода с джинджифил

След като изпрати сина си на училище, опитва да сложи ред в къщата. Сама си прави сешоара и грима и тръгва към Съдебната палата.

От сутринта телефонът звъни на пожар - един съобщава за убийство в Кърджали, друг за изнасилване в благоевградско село. Цял ден е погълната от работа. В 17 ч, когато колегите ѝ вече се прибират или сядат в заведение да се почерпят, за нея почва втори работен ден. Правят се оперативки в тесен кръг, анализира се изминалият ден и се поставят задачите за следващия.

За да издържи на ежедневното натоварване Милева спортува здраво. Може да пробяга 8 - 9 км в един ден, стига да намери време, кара и колело. Ако през седмицата ангажиментите ѝ наложат да пропусне, наваксва в събота и неделя. Съседите често я виждат да излиза спортно облечена с клин, маратонки и шапка. Понякога на връщане от нея тече вода.

“Запалих се преди година и половина покрай приятели. Работата в специализираната прокуратура бе за мен изключително тежък и труден период от живота ми. Трябваше да спортувам, за да се справя. Специализираната прокуратура обаче ми даде тласъка и ме научи на издръжливост”, казва Милева.

Не ходи на фитнес, йога и пилатес.

Обича планинските

преходи,

а през лятото - да е край морето.

Когато е в отпуск, най-добре се разтоварва, като се върне в родния край. Чувства се прекрасно в къщата на кръстника ѝ в село Делчево. Предпочита самобитните селски къщи за гости с домашна кухня пред големите хотели ол инклузив. 

Никога не е пазила диети, дори не избягва тестените храни. “Любимо ми е всичко, което се смята за вредно - пържени, солени неща, но не и сладкото, и се чувствам добре. Много обичам мекици”, признава Милева. Според приятелите им съпругът ѝ е специалист по сушито, а тя по традиционните български ястия. Прави вкусен боб на фурна и сарми.

Вкъщи не допуска чистачки, справя се сама, приятно ѝ е всичко да е подредено и чисто.

Покрай работата на прокурор често се сблъсква с човешките слабости. От тях не понася злобата и завистта. “Злобата е най-големият враг на човека”, казва прокурор Милева.

Иванка Гелемерова, учителка по химия:

Имаше лидерски качества, уверена е в себе си

Сийчето ми беше ученичка 3 г., аз ѝ бях класна и преподавател по химия в природо-математическата гимназия “Яне Сандански” в Гоце Делчев.

Дойде в 9-и клас. Първото ми впечатление бе, че е лъчезарно, одухотворено момиче с вроден интелект. После разбрах, че има аналитичен ум. С лекота възприемаше материала. Беше в паралелка по биология и химия. Опитите в класната стая следеше с голям интерес.

Не се изненадах, когато избра да учи право, защото за ученици като нея не беше проблем да кандидатстват с който и да е предмет. Умееше да създава приятелства. Правеше всичко с увереността, че е възможно и ще се получи добре. Имаше лидерски качества.

Казвала съм на учениците си, че най-важното е да бъдат верни на себе си, да не се изкушават и да полагат усилия да постигнат мечтите си. Сега ми прави впечатление, че Сийка е много уверена в това, което прави.

Гордея се, че съм ѝ била учителка. Пожелавам ѝ да е здрава и много силна, защото работата, която върши, не е лесна.

Д-р Сашо Асьов, кум на Милева:

Създава уют вкъщи,

не ни натоварва с

работата си

Сийка Милева и съпругът ѝ не са с лесни професии.

Д-р Милев беше специализант при мен в “Пирогов”, преди това още като студент работеше като доброволец. Познаваме се повече от 10 г., свързани сме не само професионално, но и приятелски. Когато дойде на работа, виждам, че до него има жена, която му е създала семеен уют вкъщи, всичко му е подредено и спокойно. Това е страшно важно, защото семейството е номер 1”, казва д-р Асьов. Неговата съпруга също е лекарка. 

“Сиси не говори за своята работа, там е абсолютен професионалист”, казва д-р Асьов. На въпрос кой е водещият в семейство Милеви отговаря: “Тука ме затруднихте, чакайте да питам кумата”.

“Жените”, казва тя. “Е, нямаме колебание и аз се съгласявам”, смее се д-р Асьов. С Милеви се виждат често, само покрай COVID-19 са ограничили контактите.

Колегите: Не се замесва в интриги

С нея работехме стая до стая в следствието на бул. “Монтевидео”. Нищо веднъж не съм чула да е имала скандали с някого. Много е откровена, директна, открита. Предпочита изяснените отношения. Нямам спомен да е била замесена в конфликт или интрига, казва Петя Пейчева, следовател по дела на спецпрокуратурата. Според нея при Милева половинчати неща няма. “Тя прави всичко с хъс, целеустремено, целенасочено. Работохолик е, доколкото една майка и съпруга може да си го позволи. Не познавам човек от обкръжението ни, който да я е помолил за помощ и тя да не се е отзовала. Позитивна и добронамерена е към другите, което бързо я вписва в колектива", казва Пейчева.

За Милева спецпрокурорката Ваня Христева, с която са били в една стая, казва: “Тя е изключително взискателна към себе си и околните, когато става дума за работа, коректна е, не се опитва да доминира. Като човек е изключително добра и лоялна, като жена - елегантна”.

Следователят Стефан Нанкински определя Милева като “открит и сърдечен човек”, “много амбициозен в добрия смисъл на думата”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов СНИМКА: Архив

Министър Ангелов: Името на проф. Чирков е олицетворение на човечност

Днес си отиде един от най-големите сред нас – българските лекари. Професионалистът, от когото се учехме, човекът, който не ни позволяваше да забравяме, че най-важното, за което се борим, е здравето на ближния - проф. Александър Чирков. Това написа във фейсбук профила си министърът на здравеопазването проф

Днес сме първи в света по смъртност на 1 млн. души

Днес сме първи в света по смъртност на 1 млн. души

С 27,3 починали на 1 млн. души днешните данни ни поставят на първо място в света. Следващата държава с 21,1 е Словения. Възможно е обаче тези данни да не са особено точни. Обявените днес като починали 189 души вероятно са загубили живота си не само вчера, в понеделник, а и в събота и неделя, когато официално бяха отчетени доста по-малко смърти от

Линейка Снимка Архив

Арматура падна и уби човек на пазара "Димитър Петков" в София, 3-ма ранени

На място е здравният министър Костадин Ангелов Паднала арматура уби човек на столичния пазар "Димитър Петков" и рани други трима. Инцидентът е станал по-рано днес. Той се е случил на частен строеж. На място има екипи на пожарната и Спешна помощ. Там е и здравният министър Костадин Ангелов, съобщиха очевидци. Очаквайте подробности

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Снимка 24 ЧАСА

Кантарджиев: Липсват контрол и съзнание, наруши се доверието в лекарите

„Като специалист винаги съм говорил за необходимостта от мерки, да не се прекалява с тях и да се осигури нормалност за тяхното провеждане. Трябва да се убедят хората. Допускат се алтернативни мнения, което е странно“. Това коментира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на

Председателят на парламента Цвета Караянчева СНИМКА: Архив

Цвета Караянчева: Дълбок поклон пред проф. Александър Чирков

Дълбок поклон пред проф. Александър Чирков. Това написа във фейсбук председателят на парламента Цвета Караянчева по повод кончината на професор Чирков. С голяма тъга посрещнах вестта за кончината на дълбоко уважавания от поколения българи проф. Александър Чирков. Дълбок поклон пред този достоен човек, изтъкан от енергия

В кабинета си пред снимка на сърце

Проф. Чирков си отиде на Св. Екатерина, както се казваше болницата, която създаде

Баба му лекува Лев Толстой, той прави първата трансплантация на сърце у нас Знаменитият хирург се страхуваше от злобата, не от COVID-19създаде "Започвам да консултирам МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив. Разбрахме се с директора там - д-р Петров, от октомври всяка седмица да съм там и да създам нови класни доктори

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

ВСС Снимка: Архив

66 съдии у нас заразени с коронавирус, 33-ма под карантина

66 съдии у нас са заразени, а 33-ма са под карантина. Това сочат последните данни от ВСС. Служителите с положителен тест за коронавирус са близо 200, а наполовина от тях са под карантина. Почти 40 са вече заповедите за отсрочване на дела като част от предприемане на допълнителни мерки срещу разпространението на COVID-19

Снимки: Владимир СТОЯНОВ и Николай МИНЧЕВ

Муки сложи паметник на гроба на майка си (Видео)

С Евгени Боянов правят панихидата на 5 декември на Централните софийски гробища Паметнa плоча на голямата Стоянка Мутафова за годишнината от кончината й постави дъщеря й Мария Грубешлиева вчера, предаде "България Днес". Плочата е направена от Десислав Байчев със снимка на Стоянка Мутафова и Нейчо Попов

COVID-19 повали Митьо Пищова

COVID-19 повали Митьо Пищова

Една седмица не яде и не спи 7 часа чака да го приемат в болница Коронавирусът повали и Митьо Пищова! Любимецът на народа лежи в ковид отделението на великотърновската болница "Стефан Черкезов". Вече девет дни бохемът от Арбанаси е на болнично легло и за сетен път в живота си се разминава на косъм от трагедията, предава "България Днес"

Граничният пункт "Кулата-Промахон''

Отпадат бързите тестове за шофьори на тирове към Гърция

В Главна дирекция „Гранична полиция“ е получена информация, че на ГКПП „Промахон“ гръцките власти временно преустановяват проверките с бързи тестове за COVID-19 на влизащите в Гърция водачи на товарни автомобили. Временно за тях отпада и изискването за предварително попълнен PLF формуляр. Това съобщиха от МВР

Математикът Петър Велков КАДЪР: БНТ

Петър Велков: Локдаунът ще спаси хиляди животи

"Не сме достигнали пиковете стойности, най-вече на смъртните случаи и на хората, нуждаещи се от хоспитализация. Тежките случаи тепърва ще растат, защото те са ретроспективни - около между 10 дни отнема, за да стане един случай в тежката си фаза, а около 21 средно за света достига до смъртността", каза математикът Петър Велков пред "България он

Лидерът на БСП Корнелия Нинова СНИМКА: Пресцентър на БСП

Корнелия Нинова: Оттеглете бюджета, той вече е неадекватен

Да отпадне разглеждането на държавния бюджет на днешното извънредно заседание на парламента, което започна от 12 часа. Това предложи председателката на БСП Корнелия Нинова. Предложението й не бе прието в залата. 71 депутати я подкрепиха, 79 бяха "против" и 9 се въздържаха. Тя поиска управляващите да оттеглят предложения бюджет за 2021 г

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber