Двамата братя и златният Бобоков (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8739925 Двамата братя и златният Бобоков (Обзор) Двамата братя и златният Бобоков (Обзор) www.24chasa.bg
ПЛАМЕН БОБОКОВ

l Фирмата на Ангел Узунов,

който е брат на Пламен

Узунов, консултирала

“Приста ойл” в областта

на сигурността

l Бизнесменът ходатайствал

за назначаването на

посланици в Алжир и Нигерия

Братът на съветника на президента по правни въпроси Пламен Узунов - Ангел Узунов, консултирал бизнесмена Пламен Бобоков за 5 хил. лева на месец, или 60 хил. лева на година.

Това се разбра от комуникация между Пламен Узунов и собственика на “Приста ойл” чрез мобилното приложение “Уотс ап”. Поредните съобщения между двамата бяха публикувани от Специализираната прокуратура в сряда  следобед.

Няколко часа по-рано спецмагистрати претърсиха офисите на “Приста ойл” на ул. “Златен рог” в столичния кв. “Лозенец” и на ул. “Българово”.

Разследващи имаше и в Пловдив. Те претърсиха жилището на Ангел Узунов на ул. “Никола Карев” в кв. “Кючук Париж” и още един негов имот на ул. “6 септември” 155. Братът на Пламен Узунов също като него е бил бивш служител на МВР дълги години, а в момента се занимава с детективска дейност.

Причината за претърсванията се разбра малко по-късно, когато прокуратурата публикува разговорите между Бобоков и президентския съветник по правни въпроси и антикорупция.

На 5 юни 2019 г. чрез мобилното приложение

Prezident-Pl.

Uzunov

изпратил до

Пламен Бобоков

прикачен файл

със следното наименование: Pismo_za_mandat.

Документът съдържал 6 страници и представлявал писмо за извършване на консултантска дейност по проект “Изследване и анализ на външните и вътрешните рискове и заплахи, застрашаващи корпоративната сигурност на “Приста ойл холдинг” ЕАД.

Консултант по проекта бил търговско дружество “Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз” ЕООД с управител Ангел Узунов.

В писмото било посочено, че цената на услугата е определена в съответствие с времето, необходимо за изпълнение на ангажимента на екип от експерти в различни области. Договорът бил за 5000 лв. месечно без включен ДДС.

Той бил в сила от 1 юни 2019 г. за срок една година.

Прикаченият документ съдържал подписа на управителя на “Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз” ЕООД и печат на дружеството.

В него се посочвало още, че с приемането и подписването на писмото от страна на “Приста ойл холдинг” ЕАД същото се счита за получаване на мандат за извършване на консултантските услуги.

В отговор на изпратения от Prezident-Pl. Uzunov прикачен файл Пламен Бобоков предоставил адрес на личната си електронна поща.

По-късно в сряда Пламен Узунов изпрати позиция до медиите.

“Най-отговорно искам да заявя, че не консултирам фирма на моя брат. Той е човек с висок морал и репутация и с над 20-годишен стаж в системата на МВР. Насаждането на внушения, че търговските взаимоотношения между две дружества са прикрита връзка между мен и г-н Бобоков, е най-малкото несериозно”, казва Пламен Узунов.

В позицията той посочва още, че “фирмата, която управлява моя брат, консултира множество големи фирми. Сред тях са банки, болници, общини, големи предприятия, холдинги и фирми от средния бизнес. За всеки свой ангажимент той изготвя доклад, който предоставя на клиента. От него знам, че е предоставил такива доклади и на “Приста ойл”, казва Узунов.

Друга кореспонденция между Prezident-Pl. Uzunov и Пламен Бобоков пък показвала, че двамата много пъти са

обменяли

информация,

свързана

с външната

политика

на България. Те обсъждали дори кандидатури за български посланици в страни извън Европейския съюз.

На 3 август 2018 г. била уговорена среща между Бобоков и Prezident-Pl. Uzunov в столичен хотел в центъра. Бобоков, който закъснявал, дори се обърнал към Узунов с “адаш” и му препоръчал, докато чака, да си поръча “нещо за хапване”. Ден след това бизнесменът изпратил на Prezident-Pl. Uzunov съобщение: “Румен Петров - Алжир”. На 19 юни 2019 г. Бобоков изпратил на Prezident-Pl. Uzunov файл с текст: CV BG_Joro_Iliev_Kiradjiev, с уточнението: “моето предложение за Абуджа (Нигерия)!”.

От спецпрокуратурата съобщиха, че ще изискат от външното министерство и от президентството официална информация за посланическите назначения.

Междувременно се разбра, че Жоро

Кираджиев

няма агреман

от Абуджа

Името му е минало през съгласувателните процедури в София между Министерския съвет и президентството, но от Абуджа все още не е получен положителен отговор. Кираджиев не е дипломат от кариерата, бил е търговски представител в посолството ни в Сирия навремето, а по-рано, още през социализма, е работил като представител на “Родопа инпекс” в Либия.

Бизнесинтересите на Бобоков в Либерия вероятно са наложили лобирането пред президента за посланическото му назначение. Обяснението за това е просто, тъй като България няма своя дипломатическа мисия в Монровия. Посолствата ни за Африка на юг от Сахара са само три - Етиопия, Нигерия и Република Южна Африка. Посолството ни в Абуджа е това, което покрива цяла Западна и Централна Африка, включително и Либерия, където е бъдещият проект с пристанище на Бобокови. Предишният български посланик в Абуджа е бил официално акредитиран също за Бенин, Гана, Екваториална Гвинея и Демократична република Конго.

Лобирането на бизнесмена е целяло вероятно и преодоляването на друг сериозен проблем - създаденото недоверие между институциите на президента и Министерството на външните работи. Така всъщност е била улеснена процедурата по съгласуване, в която и до днес десетки кандидат-посланици са блокирани заради дрязгите между правителството и държавния глава. От Външно министерство увериха, че ще съдействат.

В четвъртък Бобоков ще се изправи пред апелативния спецсъд заради протест на прокуратурата, която иска неговото задържане.

Факсимиле от договора между “Приста ойл” и фирмата на Ангел Узунов

Борисов: Това е

“най-чистият”

човек на Радев,

нямат право да

говорят за корупция

“Този път фактите са такива, че колкото по-малко говорят, по-добре за тях. Толкова са заседнали в тресавището, че никога повече не могат да говорят за правосъдна система, за корупция, за лобизъм, за намеса в работата на отделните власти”, каза премиерът Бойко Борисов в отговор на думите на Радев.

Борисов посети тунел “Железница” по трасето на АМ “Струма”, където скална маса се срути и рани 4-ма работници (виж на 11-а стр.).

“Това не е кой да е съветник на президента, това е “най-чистият” му човек, вътрешен министър в служебния му кабинет. Така че да спрат да говорят и да търсят вината и в своята си къщичка. Не се крия. Дали тук, на обекта, дали в прокуратурата, от никого не съм се крил. Аз имам работа, а тези, които нямат, от сутрин до вечер търсят място, където да ме коментират”, заяви още Борисов.

Радев: Главният

прокурор помага

на кризисния

ПР на премиера,

а не на закона

Твърденията на прокуратурата се огласяват едва ли не като присъда, но за тяхната състоятелност може да реши единствено съдът. На всички е ясно кой има интерес от отвличане на вниманието от скандалния запис и снимките в спалнята на премиера, коментира президентът.

Според него прокуратурата била политически играч, който подпомага кризисния пиар на премиера, и давала тон за погазване на закона. Не спазвала следствената тайна, произволно решавала кое е от висок обществен интерес и кое не е, навлизала в сферите на други институции без необходимите правомощия и капацитет, например борбата с коронавируса.

И още - прокуратурата говорела с гласа и действала с прийомите на жълтите медии, а това било пагубно.

Румен Радев препоръча още институциите да се заемат с истинските проблеми като търговията с влияние при разпределяне на пари, “където свинските черва водят до огромни злоупотреби с обществени поръчки, с еврофондове, хазарт, ниско качество на строителството”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Йоан Матев СНИМКА: Архив

Гледат делото срещу Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

Софийският градски съд (СГС) продължава делото срещу Йоан Матев, подсъдим за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 г. Очаква се на заседанието днес да бъдат разпитани свидетели, предаде БНТ.  През ноември 2017г. Софийска градска прокуратура внесе обвинителeн акт срещу Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

СНИМКА: Архив

Апелативният съд решава за шофьора на тира от Лесово

Шофьорът на тира, участвал в тежката катастрофа край Лесово, отново се изправя пред съда. Преди седмица Ямболският окръжен съд реши, че молдовският гражданин остава зад решетките по обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на пътя. Според магистратите, 51-годишният шофьор няма постоянен адрес у нас

СНИМКИ: Coronavirus.bg

Отново рекорд: 1024 с COVID-19, 23.24% от тестваните, 22-ма починали за 24 ч.

1024 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица при направени общо 4406 PCR теста през изминалите 24 часа. Тоест положителни са 23.24% от тестваните. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 30 527, от които активни 12 366. 210 са излекуваните през последното денонощие

 Ветко Арабаджиев

Съдът: Има опасност Ветко Арабаджиев да избяга в чужбина - остава в ареста (Обзор)

Делото за пране на пари и данъчни престъпления срещу Ветко Арабаджиев, съпругата му Маринела, сина им Вълчо и още 5 души ще продължи в съда. Това е решил Апелативният специализиран наказателен съд по протест на прокуратурата срещу решението на първата инстанция от края на юли да го прекрати и да го върне за допълнително разследване

Кучето Рая

Глобяват ветеринаря, помогнал за извеждането нелегално на кучето Рая в Норвегия

От Българската агенция по безопасност на храните са установили нарушения при работата на ветеринарния лекар от град Тервел, оформил документите на кучето Рая, която беше спасена след призив в социалните мрежи на холивудската звезда Жан-Клод Ван Дам, предаде БНТ. Лекарят ще бъде глобен, а максималният размер на санкцията е 500 лв


Иво Прокопиев има 2 седмици да премахне оградата.

След Доган и Прокопиев ще бута оградата на вилата си в Созопол или общината я събаря

В деня, когато кметът Тихомир Янакиев обяви своята заповед, “Дневник” разказва за затворените за летовници плажове на властта на “Евксиноград” След Ахмед Доган и бизнесменът Иво Прокопиев ще трябва да премахне незаконна двуметрова ограда до вилата си в Созопол, която ограничава достъпа до скалите до морето на туристите

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Около 21 ч. протестиращите хвърляха яйца и домати по Министерството на отбраната КАДЪР: БНТ

103-а вечер на протести в София, мятаха яйца по Министерството на отбраната

21:30 ч. -  Около 21 ч. протестиращите хвърляха яйца и домати по Министерството на отбраната, предаде БНТ. 20:00 ч. - Започва поредна вечер на антиправителствени протести. Традиционно, хората започват да се събират в Триъгълника на властта, предаде Нова тв. Исканията остават непроменени- оставка на правителството и главния прокурор

Здравният министър проф. Костадин Ангелов се срещна с кмета на Сандански Атанас Стоянов.

Болниците пълни, няма лекари, молят се за спад до 2-3 седмици (Обзор)

Днес решават дали карантината ще стане от 14 на 10 дни Отделенията за лечение на болни от коронавирус в няколко града вече са препълнени, леглата не достигат, а липсват и лекари, които да обгрижват пациентите. Най-затруднено е положението в Шумен, Бургас, Търговище и Добрич. В понеделник новодиагностицираните с вируса бяха 395-има от направени

СНИМКА: Pixabay

Лекарствата за редките болести без отделно перо в бюджета на касата, реши надзорът й

Лекарствата за редките болести няма да се отделят в отделно перо и за тях няма да има отделен бюджет в бюджета на здравната каса за 2021 г. Това реши надзорният съвет на НЗОК след 3-часово заседание тази вечер, съобщи шефът на надзора и зам. - здравен министър Жени Начева. На него бе обсъден за първи път проектобюджетът на каста за следващата

Наградата "Лекар на годината" спечели доц. Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница, който се грижи за детското зрение

Д-р Александър Оскар е лекар на годината

На 19 октомври празнуват българските лекари. За 17-та година Българския лекарски съюз дава отличия за постижения в медицината, предаде Би Ти Ви. Наградата "Лекар на годината" спечели доц. Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница, който се грижи за детското зрение

Медсестрите вече ще има свои кабинети, в които по договор с касата ще слагат инжекции и ще сменят превръзки.

20 млн. лв. дават на медсестри с кабинети за инжекции и превръзки

С близо 340 млн. лв. бюджетът на НЗОК минава 5 милиарда Скъпите лекарства да са в отделно перо, предлагаше проектобюджетът на касата, но надзорът отложи идеята най-рано за 2022 г.  20 млн. лв. ще бъдат платени на медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и лекарски асистенти, които разкрият свои кабинети за превръзки, инжекции, нагревки и пр

Министър-председателят Бойко Борисов проведе видеоконферентна среща с лидерите на водещите еврейски организации в САЩ СНИМКИ: Правителствена информационна служба

Водещи US еврейски организации към Борисов: Вие сте силен съюзник на САЩ

Министър-председателят Бойко Борисов проведе видеоконферентна среща с лидерите на водещите еврейски организации в САЩ, която се състоя в рамките на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от правителствената информационна служба. Във фокуса на разговора бяха споделеният дневен ред на стратегическото партньорство между България и САЩ

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber