БСП вдигна червен картон за Нинова, но никой от опонентите й не спечели точки

https://www.24chasa.bg/novini/article/8701018 БСП вдигна червен картон за Нинова, но никой от опонентите й не спечели точки БСП вдигна червен картон за Нинова, но никой от опонентите й не спечели точки www.24chasa.bg
Досега Корнелия Нинова не е била така бламирана от пленума на партията.

4 пъти бе бламирана лидерката в събота от пленума

Никога в 30-годишната нова история на партията доклад на председателя не е бил отхвърлян, дори при Жан, твърдят другари

Червен картон вдигна Националният съвет на БСП на Корнелия Нинова в събота.

На продължилото близо 10 часа заседание лидерката бе бламирана 4 пъти от пленума. Не бе прието нито искането ѝ да се препотвърдят наложените от нея дати за пряк избор и конгрес, нито политическият ѝ доклад, нито предложението ѝ за организиране на всенародна подписка за сваляне на правителството, нито отчетът ѝ за партийните финанси за 2019 г.

За първи път в 30-годишната нова история на столетницата пленумът не прие политическия доклад на лидера си. Това не се е случвало дори по времето на Жан Виденов, коментираха другари на Нинова след края на заседанието. Те разказаха, че обстановката в зала “Александър Лилов” е била изключително тежка и напрегната. А заседанието се е превърнало в опит за премерване на силите между Нинова и Кирил Добрев, който се очертава да е основният ѝ опонент на вота.

Нинова отдавна се оплаква, че не може да работи с този състав на Националния съвет. Досега обаче винаги е удържала положението и решенията ѝ са минавали, макар невинаги с голямо мнозинство. Този път тя се провали. Което обаче не донесе автоматично точки на опонентите ѝ - Добрев и другият претендент за лидерския стол Красимир Янков. Защото

някои от

предложенията

на Нинова бяха

отхвърлени не

заради битката

между лагерите,

а заради начина,

по който тя се

опита да ги

наложи

Лидерката бе бламирана още в началото на заседанието - за предложението ѝ да бъде прегласувано взетото на подпис решение за избор на 26 септември и конгрес на 10 - 11 октомври. То е било подкрепено от 71 души, но отхвърлено с гласовете на 62-ма “против” и 11 “въздържали се” заради опита ѝ да наложи решението без дискусия. Такава бе необходима заради напрежението в Националния съвет - решението на подпис бе взето само с 1 глас разлика - 94:93, и то след силен натиск от “Позитано” 20. След което някои от подписалите го заявиха, че ще оттеглят подписите си. Затова още преди началото на пленума президентът на ПЕС Сергей Станишев го обяви за нелегитимно и поиска да бъде прегласувано в залата.

Компромисът бил предложен от Георги Пирински - по темата да има доклад и дискусия. И бил подкрепен от 98 от другарите си, при 7 “ против” и 41 “въздържали се”.

Думата получил Кирил Добрев, който като зам.-шеф по партийната дейност изнесъл не просто доклад, а емоционална реч, разтълкувана от другарите му като програмна за бъдещия вот.

“Винаги съм разбирал политиката с основна задача - да събираш, а не да разделяш, да бъдеш на пулса на общественото мнение, да разбираш сигналите, които ни дават българските граждани, и на тази основа да формулираш своя политически дневен ред”, заявил Добрев. И обяснил, че вътрешнопартийното напрежение предизвиква голяма тревога сред редовите социалисти.

От доклада му станало ясно, че до момента има 47 номинации за лидер, а БСП има 5357 основни организации и 84 037 членове. Добрев критикувал остро работата на Централната комисия по партиен избор и най-вече проверката по телефона, която тя прави на членовете на партията. Красимир Янков пък направо поискал оставката на червената ЦИК. Ръководството на пленума отказало да подложи въпроса на гласуване.

След близо 4-часова дискусия и по предложение на Янаки Стоилов пленумът изтегли датите с 2 седмици. Така

изборът за

лидер ще е на

12 септември,

а конгресът - на 26.09.

Следващият удар по Нинова бил отхвърлянето на доклада ѝ. В него лидерката поискала спешна промяна на модела на управление.

“БСП се бори в последните 4 г. за това. Но днес, когато се вижда краят на това управление, сме загледани в себе си, в споровете и битките помежду си, рискувайки да изпуснем историческа възможност да променим България. Да, десетки години в БСП сме имали спорове и противоборства. Това е помагало на партията да се запази като демократичен организъм от хора с различни мнения. Хубаво е да имаме различни мнения. Опасно е, ако имаме различни цели”, обърнала се Нинова към залата.

Безпрецедентно докладът ѝ бил отхвърлен с разлика от около 20 гласа след скандал, че докато Нинова още го четяла, червеният пресцентър разпрати до медиите нейно предложение за социално-икономически мерки. Те не само не били обсъдени и приети от Националния съвет, но лидерката дори не ги била предложила в залата, възмущаваха се червени.

Третото бламиране за деня на Нинова бе по предложението ѝ да се организира всенародна подписка за сваляне на правителството на Бойко Борисов. Подкрепили са го 44 души, срещу него били 28, а 33-ма са се въздържали.

Аргументите за отхвърляне на подписката са били няколко. Първо, че лидерката за пореден път лансира публично популярни тези, за да не може после те да бъдат отхвърлени от пленума, защото тълкуванието ще бъде, че който е против нея, значи е за ГЕРБ. Това е тактика, която Нинова избра, за да преборва Националния съвет, след като ѝ стана ясно, че не може да го контролила, коментираха червени, напомняйки за решението за бойкот на парламента от миналата година, наложено от лидерката по същия начин.

И второ, защото подписката била предложена без текст и мотиви. Идеята на Нинова бе силно критикувана още преди началото на заседанието от опозицията, според която подобен метод прилягал по-скоро на извънпарламентарна сила.

Така бе решено БСП да внесе през юли вот на недоверие за корупция към кабинета “Борисов-3”, по предложение на Красимир Янков.

За четвърти път пленумът вдигна картон на лидерката си заради финансовия отчет на БСП за 2019 г. (Виж по-долу.)

Това бе първото заседание на пленума след тримесечно прекъсване заради кризата с COVID-19, затова на входа на “Позитано” 20 термокамера измерваше температурата на всички социалисти. На влизане беше добре, но по време на заседанието градусите се вдигнаха много, добре, че не ни мереха и на излизане, пошегуваха се червени.

Поискаха и разследване

как е харчила парите

на БСП лидерката.

Тя провали кворума

Да бъде създадена финансова комисия, която да разследва как са били харчени парите на БСП по време на последните 3 години от управлението на соцпартията от страна на Корнелия Нинова. Това е поискал червеният пленум, след като отхвърли внесения от лидерката финансов отчет на партията за 2019 г. Отчетът е бил подкрепен едва от 12 души, 3-ма са били против, а 58 са се въздържали.

Искането е било да се направи комисия, която да провери как са харчени парите от 1 януари 2017 до края на юни 2020 г. Предложението направил Атанас Мерджанов. Идеята му е била в комисията да влязат 4-ма от членовете на Националния съвет и 3-ма от Общопартийната контролна комисия.

До гласуването на комисия обаче не се е стигнало поради липса на кворум. Присъствали на заседанието разказаха, че като видяла, че гласуванията не са в нейна полза, Нинова дала знак на своите хора да напуснат залата. Изнесли се и повечето от членовете на Изпълнителното бюро и заседанието се разпуснало поради липсата на кворум.

Членове на Националния съвет обаче се заканиха, че ще поставят темата на следващото събиране на Националния съвет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Аварирал тир Снимка: Архив

Преобърнат тир затвори пътя Разград-Русе

Затварят временно пътя Разград-Русе заради катастрофа с товарен автомобил, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Камион "Ивеко" с шуменска регистрация е помел мантинелата и се е преобърнал след Цар Калоян в района на рибарниците. Докато бъде изтеглен и бъде освободено движението, пътят ще остане затворен за превозни средства

Кой депутат какво си купи през 2019 година

Кой депутат какво си купи през 2019 година

Коли, апартаменти или селски вили, някои от депутатите имат нови придобивки от 2019 г., сочат годишните им имуществени декларации в регистъра на Комисията по противодействие на корупцията. Други пък са упели да спестят в банката по няколкостотин хиляди. Повечето от депутатите декларират спестени средства от 2/3-ти

КАДЪР: Би Ти Ви

Протестиращи отново са на плаж пред резиденцията на Ахмед Доган

В парк Росенец протестиращи организират ново парти с плажуване край резиденцията на Ахмед Доган. За трети път демонстранти се събират край имота под надслов „Доган сарай бийч фестивал“. Протестното плажуване започна в 11 ч. Те настояват за премахване на метално ограждение край плажа, на което има надпис „строителен обект“

Христо Христев Снимка: Фейсбук

Доцент в СУ прави списък на симпатизиращи на Борисов, заканва им се

"За протокола искам само да кажа, че си водя списък на всички гербави подлизурковци, които подпляскват на всички безумия на Борисов и се подиграват на хората, които реагират на войнстващото тържество на баналната простащина, което управлението на този човек представлява. Драги люде, няма да ви забравим."  Този пост силно възмути фейсбук

Проф. Костадин Ангелов

Министър Ангелов: Нямаме никакво намерение да затваряме градове

По думите му КПП-та няма да се връщат „Следим изключително загрижено всички цифри, те са общодостъпни. Нашите решения са мотивирани на базата на тях. Нямаме никакво намерение никъде да затваряме никакви държави, градове, никакви КПП-та”. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов

КАДЪР: Би Ти Ви

Патриарх Неофит призова протестиращите да бъдат разумни

На Голяма Богородица Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи Света Литургия в храм „Св. Александър Невски”. Светата обител не е препълнена с хора, а миряните вътре спазват разстояние помежду си и носят предпазни маски, предава Би Ти Ви. Негово Светейшество поздрави вярващите по случай Голяма Богородица

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Десислава Атанасова КАДЪР: БНТ

Десислава Атанасова: Много от протестиращите искат ВНС и промяна на системата

Има разнопосочни искания на този протест, той е многостранен, многоцветен. Млади хора, които искат да живеят по различен начин. Голяма част от тях искат Велико Народно събрание, мажоритарен вот, такъв какъвто предлагаме за формирането на това ВНС и като цяло промяна на политическата система. Това заяви в извънредно издание на "Още от деня" по БНТ

Томислав Дончев КАДЪР: Би Ти Ви

Дончев: Категорично има нужда от промени в конституцията и свикване на ВНС

Категорично има нужда от промени в конституцията и свикване на ВНС, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на Тази събота по Би Ти Ви. Илюзия е, че един политик трябва да говори добре - един политик трябва да може да слуша добре. Мисля, че тези предложения са в резултат на добрия слух, каза Дончев

Христо Иванов КАДЪР: Би Ти Ви

Христо Иванов: Вместо промяна, се предлага подмяна

Борисов участва в сценарий за циментиране на статуквото. Вместо промяна, се предлага подмяна. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в студиото на Тази събота по Би Ти Ви. Нещата, които той предлага за промени в съдебната система, аз му ги предложих още през 2015 г., каза Иванов

Екатерина Захариева КАДЪР: Нова тв

Захариева: Още през 2017 г. поехме ангажимент за свикване на ВНС

В нашата предизборна програма още през 2017 г. поехме ангажимент да започнем дебат за нова конституция и за свикване на Велико народно събрание. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в студиото на „Събуди се” по Нова тв. „Темата за това какво още е необходимо да се направи като изменение във връзка със

Картини  от колекцията на КТБ. На преден план - портрет на Цветан Василев

Машина на времето: 13.8.2014 г. 20 години в затвора за Цветан Василев

Банкерът Цветан Василев е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери. Заплашват го до 20 г. затвор, ако бъде признат за виновен. Това пише на първата си страница “24 часа” от 13 август 2014 г. Обвинението е повдигнато задочно, тъй като мажоритарният собственик на КТБ е в чужбина и адресът му не е известен

174 са новите заразени с COVID-19, 8 починаха за ден

174 са новите заразени с COVID-19, 8 починаха за ден

174, с двама по-малко от вчера, са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. Направените PCR тестове за изминалите 24 часа са 5934. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 20; Бургас - 4; Варна - 24; Велико Търново - 3

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber