Платформа ще свързва вдъхновители и търсещи работа в дигиталния свят

https://www.24chasa.bg/novini/article/8681649 Платформа ще свързва вдъхновители и търсещи работа в дигиталния свят Платформа ще свързва вдъхновители и търсещи работа в дигиталния свят www.24chasa.bg
БОРИС РАНГЕЛОВ

Тя дава идеи за кариера на тези, които сега прохождат, но и на доказани професионалисти, търсещи промяна

МИНА КОСТОВА
МИНА КОСТОВА

Твърди се, че кризите раждат идеи. Може да е клише, но двама млади българи – Мина Костова и Борис Рангелов, го доказват.

Наскоро създават платформата SmallTalk, чиято цел е да среща тези, които по една или друга причина искат да влязат в дигиталните професии, с онези, които вече са минали по този път. Вторите Мина и Борис наричат вдъхновители, защото виждат в тях нещо повече от ментори.

Проектът е изцяло безплатен и насочен към специалистите, заети в дигиталната сфера – не само програмисти, но и тези в дигиталния маркетинг, продажби, управление на проекти, продукти, дизайнери и т.н. Ще е полезен и за учениците, които се чудят дали да се запишат в университет, или директно да се насочат към работа в дигиталната сфера.

“Повлия ни ситуацията, в която всички се намирахме, и наближаващата криза - особено фактът, че много хора загубиха работатата си. Ние сме от другата страна – на тези, които имаха предимството да я запазят. Вдъхновихме се и решихме, че можем да помогнем”, казва Костова.

Тя се връща от Шотландия, където е учила финанси, но винаги е искала да работи в България. Когато завършва,

има възможност да се

занимава с инвестиционно

банкиране в Единбург или

Лондон, но се прибира у нас Случайно след разговор с ментор попада в сферата на човешките ресурси и в момента е мениджър в голяма фирма за маркетингови проучвания.

Борис работи като продуктов мениджър в компания за игри, където развива различни дигитални продукти – в сферите на разплащанията, трансформация, инструменти за уеб разработка и т.н.

Решават да дадат на проекта името SmallTalk, водени от вярата си, че

хубавите неща започват

от нещо малко и водят

до големи промени

Подобно е и началото му - Костова публикува в Линкдин пост, чрез който подканва хората да се обърнат към нея за безплатна консултация – да изработят професионално автобиографиите си, да се подготвят за интервю и т.н. Освен че по този начин разбира, че много хора предприемат кариерна промяна, идеята съвпада с тази на Борис. И пристъпват към действие.

Инициативата стартира съвсем скоро, в момента се събират кандидати и вдъхновители. За първите две седмици от старта на платформата имат записани по около 25 човека от двете групи. В момента се извършва селекция, която ще събере двете страни по най-подходящия и адекватен начин. Така ще се изпълни целта на проекта - не просто човек да намери работа, а да получи най-целенасочения съвет, от който има нужда. Това ще бъде постигано чрез формата за участие, в която са включени специфични теми, а идеята е да се напаснат точно с човека, който има мнение, опит и подготовка, за да отговори на конкретните въпроси на кандидата.

Ще бъдат организирани безплатни онлайн сесии, като единственото задължение на вдъхновителите е да проведат поне 2 сесии с един участник в рамките на месец, а сътрудничеството им може да продължи и след това. Подхождаме индивидуално към всеки участник и вдъхновител, обяснява Мина Костова.

Проектът ни е насочен и към хора, които все още не са взели категорично решение за преориентиране, но и към ученици и студенти - да говорят с някого, врял и кипял в професия, която им се струва интересна, но не знаят дали е точно за тях, разказва Рангелов. Според него именно споделянето на опит може да помогне в решението дали една професия е най-подходящата.

“Виждаме от нашите участници, че много от тях са хора със сериозен опит, имаме и студенти или ученици, които също търсят вдъхновител. Към момента преобладават тези, които правят кариерна промяна”, казва Рангелов.

Имат например участник с 10-годишен опит в банковата сфера, който решава да се преориентира към дигиталния маркетинг. За да се включи в инициативата, всеки трябва да напише кратко мотивационно писмо, същото е направил и въпросният бивш банкер. Сега Мина и Борис ще се опитат да намерят за него подходящия събеседник.

Примерът не е случаен, засега именно

професии в банковата

сфера са най-често

оставяните в миналото

Проектът далеч не е насочен само към тези, които са съвсем в началото на кариерния си път. Той дава възможност и на тези, които вече са по-напреднали в работата и в по-висока възрастова група – над 35-40 години, но все пак са се решили на промяна.

Рангелов посочва, че за последните 100 години професионалният свят се е променил изключително много. След индустриалната революция днешната реалност изисква съчетание на дигитални знания със специфични умения. Дори земеделието е вече високотехнологично, има цели системи, които могат да се управляват дистанционно. Човекът, който ги управлява, трябва да има комплексните умения за това.

Борис категорично не е съгласен с тезата, че дигиталният свят ще отнеме работата на хората. По-скоро ще има нови изисквания. И дава пример, че когато масово навлезе автономен транспорт, тези, които са шофьори днес, няма да пострадат, а ще спечелят. Те имат специфични знания и могат да се насочат към поддръжка на тези системи.

Според него тези способности стават изключително важни и същевременно са приложими към всяка сфера. Дава друг пример - специалист по продажби трябва да усвои нови дигитални умения, които не само ще му дадат предимство в работата, но и ще се превърнат в базово изискване, за да постига целите си.

Прави впечатление, че повечето от участниците и вдъхновителите са в София. Платформата обаче е онлайн и

има амбицията да

обхване цялата страна

Свързването на вдъхновители и участници била първата голяма крачка. След време ще се добави полезна информация, работа с компании, които предоставят дигитални обучения, стипендии, връзки с работодатели.

Според Рангелов работата с държавата би дала добър резултат за всички. В бюрата по труда и в Агенцията по заетостта трябвало да са по-гъвкави в решенията, които предлагат.

Можело да се работи с кандидати, които биха искали да се преквалифицират в дигитална професия, или да подобрят уменията си в своята сфера.

Има достатъчно хора, които са изключителни специалисти, чиито време и труд струват доста, но са готови да предлагат безвъзмездно подкрепата си на прохождащи в кариерата.

“За момента

вдъхновителите се

включват сами, но

предстои ние да се

свързваме с компаниите, които доброволно да разпространят информацията за нашата инициатива или да предложат вдъхновители, а защо не и участници. Един стажант например е абсолютно подходящ, дори и само за да извлече най-доброто от стажа си”, казва Рангелов.

Желанието им е да надграждат и надскочат идеята си, обмисля, когато е възможно, да организират голяма конференция или просто да съберат всички участници на едно място. Акцент ще са практическите умения.

“Наскоро имах разговор с приятели за разликата между куиз и дебат. В първото мнозина биха се справили добре, но в дебат, когато знанията трябва да бъдат интерпретирани и навързани, не е така”, дава пример Рангелов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Даже руснаците на почивка зарязаха плажа и ловят зарган на буната на Кабакум.

Наслука с Цанко: Речни рибари атакуват Варна заради заргана и чернокопа

Нашата рубрика отбелязва скромен принос за разширяване на географията на морския ни риболов Рибарите от континента нахлуха във Варна в последните дни заради изобилието на зарган. Сладководните майстори зарязаха липсващите по язовирите ни шарани и редките популации на сомове и се радват на богатата на риби морска есен

58 са новозаразените с COVID-19 у нас, 7 са починали

58 са новозаразените с COVID-19 у нас, 7 са починали

58 са новозаразените с коронавирус в България, което е със 111 случая по-малко от вчера. Починалите през последното денонощие са 7. Това сочат данните на Единния информационен портал. За последното денонощие са направени 1 103 PCR-теста. Общият брой на заразените става 20 055.  16 са излекуваните за последното денонощие и общо стават 14 176

Христо Иванов (вдясно) ще каже с кого е възможна коалиция едва след кампанията.

Раздвижване за коалиции вдясно - вече валят оферти

Христо Иванов изненадващо видя възможности за съюз с ГЕРБ без лидера му, социалните мрежи закипяха от коментари Новите републиканци вече рекламират общи ценности с “Демократична България” Раздвижване вдясно и къде предпазливи, къде изненадващи оферти за коалиция около предстоящите парламентарни избори белязаха последния уикенд на горещия в

Инцидентът стана на този паркинг.

СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Шофьор на бус уби на задна скорост дете на 2 г. (обзор)

Трагедията станала пред очите на бабата и дядото на малчугана Водачът имал няколко платени акта в миналото Ромче на 2 г. и 8 месеца бе сгазено на задна скорост от бус пред очите на баба си и дядо си. Трагедията се разигра в събота около 11,30 ч на паркинга пред столичния базар “Илиянци”. Родителите на малчугана го оставили при баба му и дядо му

ГЕРБ победи БСП и ДПС на частичните местни избори днес

ГЕРБ победи БСП и ДПС на частичните местни избори днес

ГЕРБ спечели убедително частничните местни избори в цялата страна срещу кандидатите на БСП и ДПС, съобщиха от пресцентъра на партията. Още на първи тур с победата се поздравиха кандидатите на ГЕРБ в Септември, Стрелча, Соколаре, Бозвелийско, Киченица, Медовина, Карагеоргиево, Острец и Брестак. С убедителна преднина от 120 гласа пред кандидата на

СНИМКИ: Виктор Иванов

81-и ден на протести - Васко Кръпката: Не забравяйте кой създаде мутрите - БКП (Снимки)

22.20 ч. Протестът приключи. Хората започнаха да се разотиват. 21.40 ч. Мечтая си да имаме честни водачи, които да не се казват Бойко Борисов, да не се казват Румен Радев, да не се казват Мая Манолова, да не се казват Корнелия Нинова, да не се казват Слави Трифонов. И никога не забравяйте кой създаде мутрите - БКП

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Следват ли депутатите принципите за законотворчество?

Следват ли депутатите принципите за законотворчество?

Проучване на Националния център за парламентарни изследвания за най-големите пропуски на народните представители От години Народното събрание константно следи работата на депутатите. Голямата цел – подобряване на качеството на законодателството. Средството – анализи на собствения Национален център за парламентарни изследвания

Цветанов е председател на “Републиканци за България”.

По-яростен от всеки враг на Борисов, Цветанов учреди партията си (Обзор)

Бившият собственик на фалиралата тв BiT Павел Вълнев е зам.-шеф Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов учреди партията си “Републиканци за България”, влизайки в остър сблъсък с премиера Бойко Борисов. Обвинения за “безотчетно харчене на пари от джипката” и за репресии на учредителите му от страна на ГЕРБ отправи бившият втори в премиерската партия

Частични избори за кметове се проведоха в 13 области у нас (Обновена)

Частични избори за кметове се проведоха в 13 области у нас (Обновена)

Днес в 13 области на страната имаше частични местни избори - за кметове на кметства в 19 населени места и за кметове на общините Стрелча и Септември.  Това е първият вот у нас на фона на епидемията от COVID-19. Окончателните резултати се очакват по-късно тази вечер, предава БНТ. Ясно е името на новия кмет на община Септември

Публиката започна да набъбва след 20 ч, но до повторение на легендарните снимки от 1990 г. нямаше как да се стигне. 
СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Васко Кръпката и стари рокаджии реанимират протеста от Орлов мост (Обзор)

Стари рокаджии дадоха нов импулс на протеста, затихнал през дъждовните вечери. В неделя следобед Орлов мост бе затворен за концерта с Васко Кръпката, групите “Контрол”, “Уикеда” и “Сленг” - “Бъдеще за България - бъдеще за младите”. Сред организаторите, търсещи алюзия с легендарния син митинг на Орлов мост приз 1990 г., бе Евгений Дайнов

Бойко Борисов Снимка: Фейсбук

Борисов: България подкрепя европейското бъдеще на Северна Македония

Двамата премиери обсъдиха организацията на Срещата на върха в София в рамките на инициативата, която предстои да се проведе през ноември Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев. Премиерът Борисов поздрави своя колега за изборната победа

Милен Керемедчиев Кадър: NOVA

Какви тайни търси Русия у нас?

Коментират бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев и журналистът Георги Милков Усилване на работата на руските служби на Балканите. Това смята бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев. Той и журналистът от „24 часа” Георги Милков коментираха пред NOVA сагата с руските шпиони у нас

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber