Платформа ще свързва вдъхновители и търсещи работа в дигиталния свят

https://www.24chasa.bg/novini/article/8681649 Платформа ще свързва вдъхновители и търсещи работа в дигиталния свят Платформа ще свързва вдъхновители и търсещи работа в дигиталния свят www.24chasa.bg
БОРИС РАНГЕЛОВ

Тя дава идеи за кариера на тези, които сега прохождат, но и на доказани професионалисти, търсещи промяна

МИНА КОСТОВА
МИНА КОСТОВА

Твърди се, че кризите раждат идеи. Може да е клише, но двама млади българи – Мина Костова и Борис Рангелов, го доказват.

Наскоро създават платформата SmallTalk, чиято цел е да среща тези, които по една или друга причина искат да влязат в дигиталните професии, с онези, които вече са минали по този път. Вторите Мина и Борис наричат вдъхновители, защото виждат в тях нещо повече от ментори.

Проектът е изцяло безплатен и насочен към специалистите, заети в дигиталната сфера – не само програмисти, но и тези в дигиталния маркетинг, продажби, управление на проекти, продукти, дизайнери и т.н. Ще е полезен и за учениците, които се чудят дали да се запишат в университет, или директно да се насочат към работа в дигиталната сфера.

“Повлия ни ситуацията, в която всички се намирахме, и наближаващата криза - особено фактът, че много хора загубиха работатата си. Ние сме от другата страна – на тези, които имаха предимството да я запазят. Вдъхновихме се и решихме, че можем да помогнем”, казва Костова.

Тя се връща от Шотландия, където е учила финанси, но винаги е искала да работи в България. Когато завършва,

има възможност да се

занимава с инвестиционно

банкиране в Единбург или

Лондон, но се прибира у нас Случайно след разговор с ментор попада в сферата на човешките ресурси и в момента е мениджър в голяма фирма за маркетингови проучвания.

Борис работи като продуктов мениджър в компания за игри, където развива различни дигитални продукти – в сферите на разплащанията, трансформация, инструменти за уеб разработка и т.н.

Решават да дадат на проекта името SmallTalk, водени от вярата си, че

хубавите неща започват

от нещо малко и водят

до големи промени

Подобно е и началото му - Костова публикува в Линкдин пост, чрез който подканва хората да се обърнат към нея за безплатна консултация – да изработят професионално автобиографиите си, да се подготвят за интервю и т.н. Освен че по този начин разбира, че много хора предприемат кариерна промяна, идеята съвпада с тази на Борис. И пристъпват към действие.

Инициативата стартира съвсем скоро, в момента се събират кандидати и вдъхновители. За първите две седмици от старта на платформата имат записани по около 25 човека от двете групи. В момента се извършва селекция, която ще събере двете страни по най-подходящия и адекватен начин. Така ще се изпълни целта на проекта - не просто човек да намери работа, а да получи най-целенасочения съвет, от който има нужда. Това ще бъде постигано чрез формата за участие, в която са включени специфични теми, а идеята е да се напаснат точно с човека, който има мнение, опит и подготовка, за да отговори на конкретните въпроси на кандидата.

Ще бъдат организирани безплатни онлайн сесии, като единственото задължение на вдъхновителите е да проведат поне 2 сесии с един участник в рамките на месец, а сътрудничеството им може да продължи и след това. Подхождаме индивидуално към всеки участник и вдъхновител, обяснява Мина Костова.

Проектът ни е насочен и към хора, които все още не са взели категорично решение за преориентиране, но и към ученици и студенти - да говорят с някого, врял и кипял в професия, която им се струва интересна, но не знаят дали е точно за тях, разказва Рангелов. Според него именно споделянето на опит може да помогне в решението дали една професия е най-подходящата.

“Виждаме от нашите участници, че много от тях са хора със сериозен опит, имаме и студенти или ученици, които също търсят вдъхновител. Към момента преобладават тези, които правят кариерна промяна”, казва Рангелов.

Имат например участник с 10-годишен опит в банковата сфера, който решава да се преориентира към дигиталния маркетинг. За да се включи в инициативата, всеки трябва да напише кратко мотивационно писмо, същото е направил и въпросният бивш банкер. Сега Мина и Борис ще се опитат да намерят за него подходящия събеседник.

Примерът не е случаен, засега именно

професии в банковата

сфера са най-често

оставяните в миналото

Проектът далеч не е насочен само към тези, които са съвсем в началото на кариерния си път. Той дава възможност и на тези, които вече са по-напреднали в работата и в по-висока възрастова група – над 35-40 години, но все пак са се решили на промяна.

Рангелов посочва, че за последните 100 години професионалният свят се е променил изключително много. След индустриалната революция днешната реалност изисква съчетание на дигитални знания със специфични умения. Дори земеделието е вече високотехнологично, има цели системи, които могат да се управляват дистанционно. Човекът, който ги управлява, трябва да има комплексните умения за това.

Борис категорично не е съгласен с тезата, че дигиталният свят ще отнеме работата на хората. По-скоро ще има нови изисквания. И дава пример, че когато масово навлезе автономен транспорт, тези, които са шофьори днес, няма да пострадат, а ще спечелят. Те имат специфични знания и могат да се насочат към поддръжка на тези системи.

Според него тези способности стават изключително важни и същевременно са приложими към всяка сфера. Дава друг пример - специалист по продажби трябва да усвои нови дигитални умения, които не само ще му дадат предимство в работата, но и ще се превърнат в базово изискване, за да постига целите си.

Прави впечатление, че повечето от участниците и вдъхновителите са в София. Платформата обаче е онлайн и

има амбицията да

обхване цялата страна

Свързването на вдъхновители и участници била първата голяма крачка. След време ще се добави полезна информация, работа с компании, които предоставят дигитални обучения, стипендии, връзки с работодатели.

Според Рангелов работата с държавата би дала добър резултат за всички. В бюрата по труда и в Агенцията по заетостта трябвало да са по-гъвкави в решенията, които предлагат.

Можело да се работи с кандидати, които биха искали да се преквалифицират в дигитална професия, или да подобрят уменията си в своята сфера.

Има достатъчно хора, които са изключителни специалисти, чиито време и труд струват доста, но са готови да предлагат безвъзмездно подкрепата си на прохождащи в кариерата.

“За момента

вдъхновителите се

включват сами, но

предстои ние да се

свързваме с компаниите, които доброволно да разпространят информацията за нашата инициатива или да предложат вдъхновители, а защо не и участници. Един стажант например е абсолютно подходящ, дори и само за да извлече най-доброто от стажа си”, казва Рангелов.

Желанието им е да надграждат и надскочат идеята си, обмисля, когато е възможно, да организират голяма конференция или просто да съберат всички участници на едно място. Акцент ще са практическите умения.

“Наскоро имах разговор с приятели за разликата между куиз и дебат. В първото мнозина биха се справили добре, но в дебат, когато знанията трябва да бъдат интерпретирани и навързани, не е така”, дава пример Рангелов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

728 новозаразени с COVID-19, починалите са 58

728 новозаразени с COVID-19, починалите са 58

135 решения на новата коалиция са договорени (Инфографика)

135 решения на новата коалиция са договорени (Инфографика)

Наличните тестовете осигуряват присътвено обучение на малките ученици до 10 декември.

170 хил. вместо 1 млн. теста получи МОН, частните училища купуват собствени (Обзор)

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук евреите за празника Ханука

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук евреите за празника Ханука

Румен Радев

Радев свиква парламента на 3 декември

Сергей Станишев

Станишев: БСП не успя да заяви ясна социална позиция в преговорите за кабинет

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber