От най-бедните до най-богатите българи – 8,1 пъти разлика

https://www.24chasa.bg/novini/article/8669145 От най-бедните до най-богатите българи – 8,1 пъти разлика От най-бедните до най-богатите българи – 8,1 пъти разлика www.24chasa.bg
Рецепция на хотел.

Страната ни е с най-голямото неравенство в заплащането в ЕС

България е страната в ЕС с най-голямо неравенство в доходите на населението. Най-лошото е, че то продължава да се увеличава, вместо да намалява.

Преди няколко седмици на сайта на Евростат се появиха данни за това колко е била през 2019 г. разликата в заплащането на 20-те процента от населението на България с най-ниски доходи и други 20% от хората, които получават най-високите.

Тя е 8,1 пъти, тоест най-богатите получават 8 пъти повече от най-бедните. Ако вземем само 10% от най-бедните българи и ги сравним с десетте процента най-богати, разликата ще е още по-драстична. Но 20% се приемат от статистиката за еталон и позволяват да се правят сравнения с другите страни членки, а и с целия свят.

Засега данните за 2019 г. не са готови за всички страни членки. Но за предишната 2018 г. бяхме на дъното, а тогава тази разлика беше по-малка – 7,66 пъти.

В това подреждане България е на последната позиция в ЕС от доста време и само някои съседни държави, които не са в съюза, имат по-високо неравенство. Средното за ЕС равнище на тази разлика през 2018 г. например беше 4,77 пъти. В Дания то е най-малко – под 3 пъти.

През 2017 г. неравенството в доходите в България е било още по-голямо, отколкото през 2019 г. - хората с най-високи доходи тогава са получавали 8,2 пъти повече от тези с най-ниски доходи, като средното за ЕС равнище е било 5,1 пъти.

В тези изчисления не става дума само за заплати, а за подреждане в зависимост от всички доходи – заплати, наеми, приходи от земеделска земя, социални помощи и т.н.

Ако отнесем например само минималната работна заплата (610 лв.) към най-високите известни възнаграждения в държавния сектор, които се получават на основанието на закон,

разликата ще излезе

още по-голяма

- над 28 пъти

Борбата с неравенството в доходите е особено важна за България, тъй като през 2018 г. Съветът на ЕС, давайки подкрепа да влезем в чакалнята на еврозоната, отправи пет препоръки. На трето място - веднага след реформирането на държавните фирми и намаляването на задлъжнялостта в частния сектор, попаднаха рискът от бедност и борбата с подоходното неравенство.

Борбата с неравенството в доходите е и част от глобалната политика на МВФ и Световната банка. Просто защото предишната цел беше изкореняването на крайната бедност в световен мащаб, а тя до голяма степен е вече постигната.

Сложното в случая е как да се постигне намаляване на неравенството в доходите, след като хората не полагат еднакъв труд и усилия. Освен това, ако целта е пълно изравняване на доходите и това някак си бъде постигнато, ще изчезнат всякакви стимули за образование и квалификация у хората и предприемаческите усилия няма да имат никакъв смисъл. Вече сме живели в общество, което е било на другия край на класацията по неравенство, и знаем от опит, че това рано или късно води до крах на икономиката.

Повечето правителства не виждат друг начин да въздействат освен чрез данъците, така че да изземват повече от богатите. Или се насочват към политики, които преразпределят пари чрез бюджета за подпомагане на най-бедните.

Ако се сравнят средните заплати, които получават в България работещите в IT индустрията - малко над 3200 лв., със заплатите в туризма – около 650 лв., се получава разлика от 4,3 пъти. Но значи ли това, че от едните трябва да се изземе, за да се даде на другите?

Според много изследователи борбата с подоходното неравенство чрез данъчната политика е погрешна. Обикновено у нас в такива случаи веднага почва спор за това

дали да не сменим

сегашния плосък

данък с прогресивна

скала, която

предполага данъкът

върху дохода

да расте

с увеличаването на заплатата.

Анализ на Института за пазарна икономика показва, че между индикаторите за доходите и данъчната система няма никаква връзка. И че по-скоро неравенството в доходите нараства или намалява в зависимост от това дали икономиката е във възход, или спад.

За България, която въведе плоския данък през 2008 г., коефициентът “Джини” (който измерва подоходното неравенство) намаля през 2008 г. в сравнение с 2007 г. от 50,4 на 49,7. И още по-силно през 2009 г., когато всъщност бяха подадени първите данъчни декларации с плосък данък.

Коефициентът “Джини” е световен измерител за неравенството, който показва доколко разпределението на доходите се отклонява от перфектното. Стойностите са от 0 до 100, като 100 показва, че само един човек в държавата получава всички доходи, а 0 – че всички получават поравно. Понякога 100 се представя с единица и тогава стойността 49,7 изглежда като 0,497.

Ако сравним държавите в ЕС, в които има плосък данък с останалите, ще видим, че стойностите на коефициента “Джини” за държави като България, Естония, Литва, Унгария и Румъния, в които има плосък данък, не се отличават по нищо от стойностите на този коефициент за останалите страни членки с прогресивно облагане.

Икономическият цикъл и процесите на пазара на труда имат далеч по-голям ефект върху неравенството. У нас например по-отчетливият ръст на коефициента, т.е.

засилването на

неравенството,

започна от 2013 г.,

когато бяха първите признаци за възстановяването на пазара на труда от кризата. Именно тогава в IT индустрията, аутсорсинга на бизнес услуги и някои браншове на преработващата промишленост заплатите започнаха стремително да растат. И това разтвори ножицата между доходите на работещите в тези сектори и заетите в други икономически дейности като например туризма.

В един момент между 2012 и 2016 г. разликата в заплатите между IT индустрията и туризма се увеличи от 3,7 до 4,1 пъти, за да достигне сегашните 4,3 пъти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Европейската централна банка изготви доклад за конвергенцията с мерки, които България трябва да изпълни.

България на 3 години от еврото - влиза в чакалнята

След 13 г. членство в Европейския съюз България очаква финално решение за влизане и в Клуба на богатите държави в него, стана ясно в четвъртък. “Представители на еврозоната са подкрепили влизане на България и Хърватия в чакалнята”, съобщи “Ройтерс”, като се позова на четири европейски източници. Според агенцията

Фотоволтаичната централа на покрива на производствената база в с. Буря.

“Енерго-Про” изгради фотоволтаик до Габрово

Соларната централа за дългогодишния си клиент “Топ Клип” ООД изгради “Енерго-Про Енергийни услуги”. Съоръжението с име “Буря 1” е с пикова мощност от 28,8 киловатпика. То има 80 монокристални модула - всеки с производителност, достигаща 360 ватпика, инвертор с номинална мощност 27,6 киловата и система за мониторинг

Българската народна банка СНИМКА: Архив

БНБ прие решение в отговор на кризата с COVID-19

Управителният съвет на Българската народна банка прие решение, че ще спазва гласуваните от Европейския банков орган (ЕБО) Насоки - EBA/GL/2020/07 от 2 юни 2020 г. за отчитане и оповестяване на експозициите, предмет на мерки, приложени в отговор на кризата COVID-19. Това съобщи пресцентърът на БНБ. Насоките са публикувани на интернет страницата на

Европейската комисия  СНИМКА: Pixabay

EK одобри италиански план за 6,2 млрд. евро в подкрепа на малките фирми

Европейската комисия одобри днес план на Италия на стойност 6,2 милиарда евро за подпомагане на малките компании и на самостоятелно заети лица, чийто бизнес е изправен пред сериозни затруднения поради пандемията от коронавирус, предава БНР.  "Тази схема ще подпомогне допълнително малките предприятия и самостоятелно заетите лица

Министър Караниколов и кметът на Варна Иван Портних по време на форума за индустриалната зона в града.

Караниколов: 72 проекта за над 2 млрд. лв. инвестиции са в процес на сертифициране

72 нови проекта за над 2 млрд. лв. са в процес на сертифициране, като потенциалът им е да разкрият над 4700 нови работни места. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов във Варна. Той участва в работна среща "Инвестиции за устойчив растеж - стратегия и развитие на Индустриална зона - Варна“

СНИМКА: Архив

На второ четене: Парламентът прие закона за държавните бензиностанции и данъчните складове

Без дебати депутатите приеха на второ четене промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се регламентира създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания" (ДПК), както и около 100 държавни бензиностанции. Те ще се строят по големите пътища, както и в малки населени места, надценката им ще е минимална

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

СНИМКА: Pixabay

Ройтерс: Приемат България в чакалнята на еврозоната, обявяват го през уикенда

Високопоставени представители на еврозоната са готови да подкрепят Хърватия и България за влизането им в механизма И Ар Ем-2 (ERM-2), предварителен етап за въвеждането от тези страни на еврото през следващите три години. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на информирани източници. Тази стъпка ще прокара пътя за първото разширяване на еврозоната

СНИМКА: Pixabay

"Гугъл" дава 900 млн. долара за икономическото възстановяване на Италия

Изпълнителният директор на компанията-майка на Google - Alphabet Inc. Сундар Пичай обяви в четвъртък, че технологичният гигант ще инвестира над 900 милиона долара през следващите пет години, за да помогне за икономическото възстановяване на Италия от коронавирусната криза, предава БНР. "Google се гордее

СНИМКА: Pixabay

Цената на златото остава рекордна

Цената на златото тази сутрин слабо се променя, оставайки на нивата от септември 2011 г., когато беше регистрирана най-високата стойност на благородния метал. Инвеститорите предпочитат надеждните активи на фона на неизвестното влияние на коронавируса върху икономиката, показват данните от борсовата търговия. Към 8

СНИМКА: Pixabay

Пакетът "Мобилност" мина в Европарламента, българските забележки – игнорирани

Европейският парламент одобри без никакви изменения и трите правни акта, които са част от пакета "Мобилност". Политическото споразумение със Съвета беше постигнато през декември 2019 г. Ревизираните правила за командироването на водачи, времето на водачите за управление на превозното средство и за почивка

Цветан Цветанов СНИМКА: ЕАЦС

Ген. Джоунс: Европа и САЩ трябва да намерят общ подход за 5G технологиите

Европа и САЩ трябва да намерят общ глас и подход по отношение на 5G технологиите, подчерта генерал Джеймс Джоунс, бивш върховен главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО и съветник по национална сигурност на САЩ, в рамките на онлайн събитие за бъдещето на 5G технологиите, в което участва председателят на ЕАЦС Цветан Цветанов

Министър Танева Кадър: БНТ

Министър Танева: Жътвата е трудна, но хляб ще има

Земеделският министър Десислава Танева настоя, че категорично не бива да има притеснения за зърнения баланс на България, както и за цените на хляба. Пред БНТ тя призна, че това е най-трудната кампания, с най-трудната реколта през последните години. "Климатичните условия и сушата направиха така, че жътвата в Добруджа се движи със 71% по-нисък добив

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber