Империята “Божков” - застраховки, строителство, хазарт, антики и спорт

https://www.24chasa.bg/novini/article/8669140 Империята “Божков” - застраховки, строителство, хазарт, антики и спорт Империята “Божков” - застраховки, строителство, хазарт, антики и спорт www.24chasa.bg
Империята “Божков” - застраховки, строителство, хазарт, антики и спорт

Причина за краха стана лотарийният бизнес – същият, с който започва и който го издига

Хазартен бос, застраховател, строителен предприемач, играч на покер, колекционер, математик, футболен бос. Всички това през годините е Васил Божков, спряган за най-богатия българин, който обаче, по негови думи, вече останал без пари и се издържал от заможните си приятели в Дубай.

Причина за краха му стана лотарийният бизнес – същият, с който започва и който го издига. Първите си пари Божков печели още с идването на демокрацията през 1989 г. край известната тогава столична сладкарница “Магура”, пред която търгува с валута и антики. Самият казва в едно от малкото си интервюта допреди да започне да се явява активно в медиите, че започва бизнеса си с обменни бюра и бинго зали. Първото бюро отваря на партерния етаж на ЦУМ, следва цяла верига.

Първата му

регистрирана фирма е

през 1991 г. в Перник

Името ѝ е СЛВ – абревиатура от неговото име и това на приятелите му Стефан и Людмил. Чрез тази фирма по-късно Божков участва в много съдружия, сред които и в “Еврофутбол 93”. Между другото, съществува и регистрация с името “Васил Божков СЛВ”. Същата година бележи и началото на империята “Нове Холдинг” АД - компанията, около която се гради бизнес империята му и до днес. Освен това става

съдружник, макар и

за кратко, с Илия

Павлов и Младен

Михалев – Маджо

в хазартната фирма “Ай Джи Ем”. А през 1992-а се появява и финансова къща “Нове”, която получава лиценз от БНБ.

Не спира дотук и следващата година създава агенцията за спортни залагания “Еврофутбол”. Следват казината – в софийския хотел “Рила”, във веригите “Радисън”, в “Хемус”, тогава отваря и бинго залите.

Божков обаче има и разнообразни интереси извън хазартния бизнес. Например в банкерството -

през 1994 г. участва

в Българска

търговска

индустриална банка (БТИБ), която няколко години по-късно се слива с банката на “Мултигруп”. След това фалира. По това време прави инвестиции и в застрахователния бизнес. Придобива фирма, която притежава най-много безмитни магазини - над 20 обекта.

През 2000 година Васил Божков става собственик на компанията “Йорсет Холдингс България”, която закупува активите на фалиралата Първа частна банка на Венцислав Йосифов. Сумата, по която са закупени имоти, предприятия, фирми, е била 14,820 милиона лева.

През 2003 година Божков навлиза и в туризма чрез “Занзи холдингс БГ”. След наддаване в Агенцията за приватизация фирмата, за която “Капитал” пише, че е свързана с Божков, купува “Арт строй турс”, която притежава 6 хотела и почивни станции в зимни и летни български курорти.

През 2003 г. полското списание “Впрост”, което прави класации на най-заможните бизнесмени в Източна Европа, оцени богатството му на половин милиард долара. През 2006 г.

класацията вече му

отрежда 1 млрд.

долара, през

2007 г. - 1,5 млрд.,

а през 2008 г. - 1,35 млрд. долара. Според други публикации то е между 1,5 и 3 млрд. лева. Самият Божков никога не е коментирал на каква сума оценява състоянието си.

През 2007 г. в интервю казва, че по това време има само миноритарно участие в хазартния бизнес и се е насочил към инфраструктура. Това става чрез бившия приватизационен фонд “Холдинг Пътища”, който бизнесменът изкупува през фондовата борса. Чрез холдинга Божков печели няколко големи поръчки, включително и за строителството на магистрали. Божков печели лот 4 на магистрала "Тракия". По онова време "Мостстрой" депозира молба за несъстоятелност и тогавашният строителен министър Росен Плевнелиев успокоява, че няма проблем за магистралата и съществува резервен вариант.

Няколко години по-късно

продаде “Холдинг

Пътища”, но остана

във фирми, които

работят в

железопътното

строителство Строителството не му е чуждо и днес - имаше инвестиции в хотели, които продава, а сега строи жилищния комплекс “Нове” в софийския кв. “Красно село”. Притежава фирми и в туристическия бизнес за доставка на храни за самолети и други.

Божков е един от

основателите на

първите сдружения

на едрия бизнес - Конфедерацията на едрите индустриалци през 1993 г. и на Български бизнес клуб “Възраждане” през 2001 г. През 2014 г. се връща към инвестиции в хазартния бизнес чрез Националната лотария. Компанията за няколко години успява да стане водеща в лотарийния бизнес с дял от 95%, а годишните приходи се вдигат на 300 млн. лева.

През 2016 година, когато започва международното разследване по т.нар. “Досиета Панама” за офшорни компании по цял свят, Васил Божков се появява там с три фондации, регистрирани между януари и юли на 2008 г. Британските Вирджински острови. Само една от тях през 2016 г. не е закрита, като се предполага, че собственост на тази фондация е вероятно летателно средство. Един от адвокатите на Божков тогава коментира пред “24 часа”, че няма нищо незаконно един бизнесмен да има офшорни собствености.

През същата тази 2016 г. Клуб Z пише, че компании до Божков са играли на търг за реставриране на антични обекти в София за повече от един милион. Търгът се печели от “Инфра роудс”, която е собственост на фамилията Божкови.

През 2012 г. банката ОББ, която запорира имущество на компании на бизнесмена, обявява на търг личния му самолет с начална цена 1,9 милиона евро. Година преди това сметките на няколко дружества - негова собственост, бяха запорирани от ОББ и започна разпродажба на част от активите. Публично се разбра, че финансови проблеми имат “Холдинг Пътища” и “Мостстрой”.

Любопитни са бизнес връзките на Васил Божков с известни имена от шоу бизнеса и политическия свят.

Според публикации е бил съдружник с Кеворк Кеворкян във фирма “Зодиак 95”, с футболиста Любослав Пенев в “Любослав Пенев” ООД, с депутата от НДСВ Камен Влахов във фирмите “Ин-В” и “Ай-Ти-Ер” и др.

В последните години неофициално се знаеше, че Васил Божков има интерес да участва в сделките за двете най-големи телевизии - “Нова” и Би Ти Ви.

Бизнесменът има желание да помага и на спорта. Още през 90-те години се опитва да влезе в управата на “Левски”. Тогава не успява, но миналата година става собственик на футболния клуб.

“Аз помолих да ми дадат клуба, за да го спася. Не бях помолен да го взема, а го поисках”, казва тогава той. Преди това, от 1999 до 2006 г., е собственик на другия голям футболен отбор ЦСКА. Продава го на индийския бизнесмен Прамод Митал след неразбирателство с феновете. Твърди обаче, че през годините е вложил над 35 млн. лева в клуба.

Пак през 1999 г. Божков основава един от най-силните клубове по стрелба - “Нове”, в който влизат елитни състезатели като Мария Гроздева и Таньо Киряков, спечелили и олимпийски титли.

Залива институциите със сигнали,

обещава доказателства по-късно

Новата тактика на Васил Божков е да залива институциите със сигнали аналогично на това, което правеше Цветан Василев преди години. Ако онзи ден е имало един сигнал в прокуратурата, днес са повече от 10 до различни прокурори, има и в КПКОНПИ, полицията, чужди посолства и навсякъде. Официално нито една институция не потвърди дали сигналът “Биволъ” е автентичен.

Общото е, че във всички сигнали има твърдения за гранд корупция - милиони и милиарди, които е давал на властта, но засега без доказателства. Обещава снимки, бордера и пр. по-късно.

Целта на подобна тактика според опитни юристи е някоя от институциите, до които се пращат, да сгреши - да се произнесе по нещо, за което не е трябвало, и това да бъде използвано в съда.

Другата цел е вероятно пропагандна - Божков да заеме позата уистълблоуър - човека, който надува свирката за корупцията в България. Това може и да е така, но от досега съобщените данни няма реални доказателства за корупционни практики, а само твърдения. Според тях той няма как да е обвиняем за убийства, изнасилвания, а борец срещу корупцията.

Например в сигнала на “Биволъ” пише, че за по-малко от 3 години Божков е дал директно на министър Владислав Горанов и на министър-председателя Бойко Борисов над 60 милиона лева по тяхно разпореждане. Обещава да предаде на прокуратурата доказателствата - документи, банкови извлечения, записи от охранителни камери, снимки и свидетелски показания. В интервю пред Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов каза, че Васил Божков го е черпил една пура. “Една стотинка не ми е дал на мен и на партия ГЕРБ”, категоричен е той.

Публикацията е от 5 страници и хронологията започва от 29 октомври 2014 г., и повтаря публикация от предишен ден, в която се описва механизмът на законови промени в парламента около неговата лотария.

Описва и датата 11 май 2018 г., когато е внесено първото предложение на Валери Симеонов за промени в закона за хазарта за драстично ограничаване на лотариите. Според него Борисов е поканил на среща Божков и разпоредил на Данаил Кирилов, Менда Стоянова, Владислав Горанов и Цветан Цветанов да отложат законопроекта. Божков получил оферта да вземе футболния “Левски” - първо като спонсор, но след натиск като собственик.

Документът включва и чешкото предложение за изкупуване на лотариите, както и последвалите събития в края на 2019-а и началото на 2020 г., довели до бягството му в Дубай.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

За да се гарантира събирането на данъци и ефикасен контрол, се предвижда НАП да поеме надзора над хазарта.

НАП поема пряко контрол над хазарта, за да не се крият данъци

ГЕРБ се отказва от идеята председател на държавна агенция да дава лицензите еднолично заради опасения от корупционен натиск Държавният надзор над хазарта да се осъществява от изпълнителния директор на НАП, а не от Държавната комисия по хазарта. Това гласят промени в Закона за хазарта, внесени от шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и група

Животът поевтинял и през юни, цените паднали с 0,4%

Животът поевтинял и през юни, цените паднали с 0,4%

През юни статистиката отчете за пореден път дефлация, като този път стоките и услугите са поевтинели с 0,4%. Това се случва за четвърти пореден месец - т.е. от началото на извънредното положение, въведено във връзка с пандемията. Но на годишна база инфлацията се качва до 1,6%, докато миналия месец беше 1,3%

Министерството на земеделието.

Още 20 млн. лв. компенсации в земеделието

С близо 120 млн. лв. ще бъдат подпомогнати земеделците по мярката COVID-19 от Програмата за развитие на селските райони, съобщи Министерски съвет. Увеличението с 20 млн. над първоначалните 100 млн. лв. е от съфинансирането от българския бюджет. Програмирането на извънредната мярка стана възможно по инициатива на България

Майк Помпео СНИМКА: Ройтерс

Помпео: Санкционираме "Северен поток 2" и "Турски поток"

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се закани да наложат санкции за руския газов проект до Германия "Северен поток 2". Той разкри нови указания за налагане на санкции на тези, които участват в проекта, информира АФП. "Нашите очаквания са, че тези, които участват в продължаването на проекта, ще бъдат предмет на преглед за потенциални последици"

Председателят на КЕВР Иван Иванов.

0 кандидати за председател на КЕВР

До 18 часа днес, когато беше крайният срок, никоя парламентарна група или депутат не внесе предложение за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това съобщиха от енергийната комисия в парламента. Повторното предлагане на кандидати за поста се наложи след като единственият номиниран при първата процедура - Пламен Младеновски

Вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря за оперативните програми и министърът на икономиката Емил Караниколов на заседание на правителството.

Правителството създаде нова оперативна програма - за научни изследвания, иновации и дигитализация

Правителството създаде нова оперативна програма  -  за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация. То измени списъкът с програмите, които ще се финансират от Европейските структурни и инвестиционни фондове през програмния период 2021-2027 г. Кризата, породена от пандемията от коронавирус

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Министър Росен Желязков, шефът на КРС Иван Димитров, изпълнителните директори на “Теленор” Джейсън Кинг и на “Виваком” Атанас Добрев и техническият директор на А1 Тодор Ташев (от ляво на дясно) обясниха как ще се развива 5G в България.

КРС готви радиочестотния спектър в обхват 700 мегахерца за развитие на 5G

Комисията за регулиране на съобщенията открива процедура за провеждане на обществени консултации относно перспективите и условията за ползване на свободния ресурс в радиочестотен обхват 700 MHz. Това съобщиха днес от пресцентъра на Комисията. С приетите от КРС Технически изисквания за работа на наземни мрежи

Снимката е илюстративна за затвор. СНИМКА: Pixabay

Строят нов затвор в София - в квартал "Враждебна"

Правителството предостави управлението върху имот на Министерството на правосъдието за нуждите на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Ведомството ще реализира проект за изграждане на нов пилотен затвор на територията на Столична община по линия на Норвежки финансов механизъм 2014 - 2021. Имотът се намира в м. "Брестовете", кв

Отпадна мораториумът за лихви за просрочени задължения.

Пак начисляват лихви за просрочени сметки за парно

Част от мерките, въведени с извънредното положение, за облекчаване на абонатите на парно, вече не са в сила, съобщиха от Асоциацията на топлофикационните дружества в България. От 15 юли 2020 г. отпадат ограниченията за налагане на запори и начисляване на лихви при просрочени задължения, регламентирани в Закона за мерките и действията при

Над 40% спад на индустрията в САЩ през второто тримесечие

Над 40% спад на индустрията в САЩ през второто тримесечие

Американската промишленост растеж през юни, когато предприятията започнаха да се отварят на фона на пандемията от новия коронавирус, като общата продукция скочи с 5.4% в сравнение с май, съобщиха от Федералния резерв в сряда, предава AFP. Но за тримесечието април-юни, когато бяха най-жестоките ограничителни мерки досега

БАКБ е първата публична банкова институция, която проведе ОСА и чрез електронната платформа за общи събрания на Централен депозитар

БАКБ е първата публична банкова институция, която проведе ОСА и чрез електронната платформа за общи събрания на Централен депозитар

Българо-американска кредитна банка (БАКБ) проведе днес редовното Общо събрание на акционерите си и чрез Електронната платформа за общи събрания на Централен депозитар (ЕПОС) с цел съобразяване с въведените противоепидемични мерки, свързани с разпространението на COVID-19. Така БАКБ стана първата публична банкова институция

Европейската комисия одобри две български схеми за подпомагане на субсидиите за заплати СНИМКА: РОЙТЕРС

ЕK одобри 2 български схеми за субсидиране на заплати

Европейската комисия одобри две български схеми за подпомагане на субсидиите за заплати за запазване на заетостта в секторите, най-засегнати от пандемията от коронавирус. Схемите са одобрени съгласно Временната рамка за държавна помощ. Това съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия.  Първата схема е удължаване и изменение на схемата за

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber