Втора проверка за 3 дни: На Алепу няма нарушения, само е укрепено свлачище (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8669082 Втора проверка за 3 дни: На Алепу няма нарушения, само е укрепено свлачище (Обзор) Втора проверка за 3 дни: На Алепу няма нарушения, само е укрепено свлачище (Обзор) www.24chasa.bg
Проверката на РДНСК в Бургас на 3 юни установи, че постройката е укрепително съоръжение.

ДНСК обяви, че няма да разреши изграденото съоръжение да се

Пропадналият път заради свлачището
Пропадналият път заради свлачището

ползва за стаи или складове

Проф. Божидар Божинов
Проф. Божидар Божинов

Втора проверка за три дни на строителния контрол показа, че на плажа Алепу няма нарушения.

В петък на място отиде шефът на ДНСК Иван Несторов по разпореждане на премиера Бойко Борисов. То дойде след поисканата от Върховната прокуратура незабавна проверка на законността на строеж на инвеститора “Алепу вилидж” между нос Свети Тома и т.нар. шофьорски плаж.

Прокуратурата се задейства заради публикации, че укрепителното съоръжение по-скоро прилича на сграда. Споменавали се асансьорна клетка и стълбище. Това поставяло въпроси дали издаденото разрешение за строеж отговаря на построеното. За строежа сигнализираха еколози и граждани, според които там се строял хотел.

Разрешителното за строеж е издадено от община Созопол през 2018 г. То обхваща два етапа - укрепване на свлачище и изграждане на хотелски комплекс “Алепу вилидж”. Първата проверка бе на 3 юни, направи я РДНСК в Бургас. Тя установи, че няма извършени нарушения от страна на инвеститора и че действително става дума за укрепване на свлачище.

В петък Иван Несторов потвърди, че помещенията, които са изградени в обекта, няма да се ползват, защото ще бъдат затворени от бъдещия ваканционен комплекс. “Ако все пак се окаже, че обектът няма да се ползва по предназначение - като укрепителен, то той няма да бъде въведен в експлоатация. Когато дойде време за приемателна комисия, се прави оглед. Ако тези обеми (пространствата, които приличат на стаи в новия строеж - б. а.) са със сменена функция и вече представляват стаи, складове или нещо друго, тогава обектът няма да се въведе в експлоатация”, каза Несторов.

И уточни, че ДНСК не се занимава с проектите на укрепителните съоръжения, които могат да бъдат кухи, вертикални или други. В случая с Алепу инвеститорът похарчил 1 млн. лв. в съоръжението, което е с плочогредова конструкция, обясни Несторов. Той припомни, че строителството на Алепу е спряно със заповед от 14 февруари 2019 г.

Всъщност изпълнените до момента дейности по обекта са единствено в рамките на първи етап от одобрения инвестиционен проект и издаденото разрешение за строеж. При него се извършва само укрепване на свлачището, коментираха строителни инженери.

Строежът е въведен в експлоатация с държавна приемателна комисия на 13 февруари от ДНСК. Това означавало, че всички дейности са завършени по предвидения в закона ред.

Изградена е и укрепителна стена към намиращия се в съседство курортен комплекс и подпорна по границата на парцела към бреговата ивица. След товаса направени контролни измервания и оценки от инженер-геолог и проектантите за доказване на ефекта от укрепването.

Самото свлачище е регистрирано още през февруари 2009 г. В продължение на 10 години заради него пропада пътят край плажа, което застрашава живота на преминаващите хора. Заплашена е и намиращата се в непосредствена близост пречиствателна станция.

По проекти според издадените разрешителни след завършване на първия етап и укрепване на свлачището предстои да се построи курортен комплекс в рамките на имота. Разрешеното застрояване е до 10 метра, което означава, че сградите няма да са на повече от 3 етажа. А изграденото укрепително съоръжение сега ще послужи за основа на бъдещите постройки.

Проф. Божидар Божинов:

Сградите са допустими

от наредбата подпорни

съоръжения

Божидар Божинов е доктор на техническите науки и професор по геозащита към Минно-геоложкия университет. През декември 2019 г. е удостоен с титлата “доктор хонорис кауза” на УАСГ. Той е световноизвестен учен в областта на земната механика, геотехниката, подземното и геозащитното строителство. Автор и съавтор е на повечето български нормативни документи в геотехниката. Има над 150 научни публикации в България, Австрия, Германия и Япония.

- Проф. Божинов, укрепването на свлачището в местността Алепу край Созопол породи много емоции. Какви са нормативните изисквания за подобен тип съоръжения в България?

- Нормативните изисквания са описани в Наредба №12 от 2000 г. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Аз съм неин автор. Допускат се различни видове укрепителни съоръжения. Едно от решенията е да бъде със сграда, която играе подпорна функция. В наредбата това е описано чрез фигура 6. За да го включа като решение, бях провокиран от голямото свлачище през 1997 г. при спирка “Панорама” при Златни пясъци. Тогава земната маса се беше свлякла и унищожила разни гаражи отдолу, но свлачището и теренът беше спрял, подпирайки се в сграда. Такова решение - хотел да играе противосвлачищна функция, има и в курорта Св. Св. Константин и Елена.

- Според вас законна и допустима ли е тогава постройката на Алепу?

- Административно не мога и не ми е работа да се произнасям. Но чисто технически - като експерт смятам, че сграда, която играе и укрепваща, стабилизираща функция, е едно напълно допустимо и целесъобразно решение. Няма нищо лошо освен укрепваща роля да има и допълнителни предназначения. Да уточним, че категорично не става въпрос за постройка на плажа, тя е на терена. А той, както казах, е изключително ерозирал и имаше безспорна нужда от едно укрепително съоръжение. Всъщност там е комбинация между ерозия и свлачище, има т.нар. прахови почви, които под влияние на водата и атмосферата са много нестабилни и теренът се разяжда непрекъснато.

Отново повтарям - тук трябва да говорим, че постройката е сграда, която играе защитни и укрепващи функции, допустима от Наредбата за проектиране на геозащитни строежи, сгради и съоръжения в свлачищни терени.

- Възможно ли е сондажите да са предизвикали свлачищните процеси в района, каквито твърдения има?

- Абсурд. Сондажите не могат да предизвикат свлачище. От много време там има ерозия. Казах ви, че дори пътят щеше да се скъса, наложително беше укрепване. Да, подпорните съоръжения могат да са най-различни - подпорна стена, пилоти, но може и сграда. И защо да не е сграда? Разбира се, тя трябва да е съответно оразмерена да поеме този натиск. Сградите като конструкция имат площ и тегло, фундиране, пилоти. Не са в противоречие с наредбата и от практическа гледна точка са едно целесъобразно и стабилно съоръжение, което не стъпва на плажа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

За да се гарантира събирането на данъци и ефикасен контрол, се предвижда НАП да поеме надзора над хазарта.

НАП поема пряко контрол над хазарта, за да не се крият данъци

ГЕРБ се отказва от идеята председател на държавна агенция да дава лицензите еднолично заради опасения от корупционен натиск Държавният надзор над хазарта да се осъществява от изпълнителния директор на НАП, а не от Държавната комисия по хазарта. Това гласят промени в Закона за хазарта, внесени от шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и група

Животът поевтинял и през юни, цените паднали с 0,4%

Животът поевтинял и през юни, цените паднали с 0,4%

През юни статистиката отчете за пореден път дефлация, като този път стоките и услугите са поевтинели с 0,4%. Това се случва за четвърти пореден месец - т.е. от началото на извънредното положение, въведено във връзка с пандемията. Но на годишна база инфлацията се качва до 1,6%, докато миналия месец беше 1,3%

Министерството на земеделието.

Още 20 млн. лв. компенсации в земеделието

С близо 120 млн. лв. ще бъдат подпомогнати земеделците по мярката COVID-19 от Програмата за развитие на селските райони, съобщи Министерски съвет. Увеличението с 20 млн. над първоначалните 100 млн. лв. е от съфинансирането от българския бюджет. Програмирането на извънредната мярка стана възможно по инициатива на България

Майк Помпео СНИМКА: Ройтерс

Помпео: Санкционираме "Северен поток 2" и "Турски поток"

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се закани да наложат санкции за руския газов проект до Германия "Северен поток 2". Той разкри нови указания за налагане на санкции на тези, които участват в проекта, информира АФП. "Нашите очаквания са, че тези, които участват в продължаването на проекта, ще бъдат предмет на преглед за потенциални последици"

Председателят на КЕВР Иван Иванов.

0 кандидати за председател на КЕВР

До 18 часа днес, когато беше крайният срок, никоя парламентарна група или депутат не внесе предложение за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това съобщиха от енергийната комисия в парламента. Повторното предлагане на кандидати за поста се наложи след като единственият номиниран при първата процедура - Пламен Младеновски

Вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря за оперативните програми и министърът на икономиката Емил Караниколов на заседание на правителството.

Правителството създаде нова оперативна програма - за научни изследвания, иновации и дигитализация

Правителството създаде нова оперативна програма  -  за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация. То измени списъкът с програмите, които ще се финансират от Европейските структурни и инвестиционни фондове през програмния период 2021-2027 г. Кризата, породена от пандемията от коронавирус

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Министър Росен Желязков, шефът на КРС Иван Димитров, изпълнителните директори на “Теленор” Джейсън Кинг и на “Виваком” Атанас Добрев и техническият директор на А1 Тодор Ташев (от ляво на дясно) обясниха как ще се развива 5G в България.

КРС готви радиочестотния спектър в обхват 700 мегахерца за развитие на 5G

Комисията за регулиране на съобщенията открива процедура за провеждане на обществени консултации относно перспективите и условията за ползване на свободния ресурс в радиочестотен обхват 700 MHz. Това съобщиха днес от пресцентъра на Комисията. С приетите от КРС Технически изисквания за работа на наземни мрежи

Снимката е илюстративна за затвор. СНИМКА: Pixabay

Строят нов затвор в София - в квартал "Враждебна"

Правителството предостави управлението върху имот на Министерството на правосъдието за нуждите на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Ведомството ще реализира проект за изграждане на нов пилотен затвор на територията на Столична община по линия на Норвежки финансов механизъм 2014 - 2021. Имотът се намира в м. "Брестовете", кв

Отпадна мораториумът за лихви за просрочени задължения.

Пак начисляват лихви за просрочени сметки за парно

Част от мерките, въведени с извънредното положение, за облекчаване на абонатите на парно, вече не са в сила, съобщиха от Асоциацията на топлофикационните дружества в България. От 15 юли 2020 г. отпадат ограниченията за налагане на запори и начисляване на лихви при просрочени задължения, регламентирани в Закона за мерките и действията при

Над 40% спад на индустрията в САЩ през второто тримесечие

Над 40% спад на индустрията в САЩ през второто тримесечие

Американската промишленост растеж през юни, когато предприятията започнаха да се отварят на фона на пандемията от новия коронавирус, като общата продукция скочи с 5.4% в сравнение с май, съобщиха от Федералния резерв в сряда, предава AFP. Но за тримесечието април-юни, когато бяха най-жестоките ограничителни мерки досега

БАКБ е първата публична банкова институция, която проведе ОСА и чрез електронната платформа за общи събрания на Централен депозитар

БАКБ е първата публична банкова институция, която проведе ОСА и чрез електронната платформа за общи събрания на Централен депозитар

Българо-американска кредитна банка (БАКБ) проведе днес редовното Общо събрание на акционерите си и чрез Електронната платформа за общи събрания на Централен депозитар (ЕПОС) с цел съобразяване с въведените противоепидемични мерки, свързани с разпространението на COVID-19. Така БАКБ стана първата публична банкова институция

Европейската комисия одобри две български схеми за подпомагане на субсидиите за заплати СНИМКА: РОЙТЕРС

ЕK одобри 2 български схеми за субсидиране на заплати

Европейската комисия одобри две български схеми за подпомагане на субсидиите за заплати за запазване на заетостта в секторите, най-засегнати от пандемията от коронавирус. Схемите са одобрени съгласно Временната рамка за държавна помощ. Това съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия.  Първата схема е удължаване и изменение на схемата за

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber