ГЕРБ предлага държавни онлайн казина, комисията по хазарта става агенция към МС

https://www.24chasa.bg/novini/article/8667786 ГЕРБ предлага държавни онлайн казина, комисията по хазарта става агенция към МС ГЕРБ предлага държавни онлайн казина, комисията по хазарта става агенция към МС www.24chasa.bg
ГЕРБ предлага държавни онлайн казина, комисията по хазарта става агенция към МС

Мнозинството може да подкрепи предложение на Валери Симеонов, който пък направи списък на курорти, в които да има игрални зали

Държавата да има право да получава лиценз за организирането на онлайн игри в казино. Право да организират игри в казината да имат само дружества с ограничена отговорност и акционерни компании с поименни акции. Тотото да може да организира всякакви лотарийни игри, а спортният министър да предложи на кабинета начин за разпределяне на приходите.
Това предлагат в проект за промени в закона за хазарта 21 депутати от ГЕРБ, сред които шефката на парламентарната група Даниела Дариткова, на бюджетната комисия Менда Стоянова, вносителят на проекта за намаленото ДДС в туризма Красимир Ципов, Александър Ненков.
Проектът бе внесен в петък в деловодството на парламента- ден, след като Валери Симеонов от НФСБ депозира свой.

Според източници на „24 часа“ от управляващото мнозинство, най-вероятно Симеонов ще получи подкрепа и двата проекта ще бъдат обединени след първо четене в бюджетна комисия.
Групата на ГЕРБ предлага също Държавната комисия по хазарта да бъде закрита, а неин правоприемник да стане Държавна агенция по хазарта. Повишаването в ранг изважда комисията от контрола само на финансовото министерство и я „закача“ към Министерския съвет. Държавната агенция ще се ръководи от председател, който еднолично получава всички досегашни правомощия на комисията. Целта е да не се размива отговорността при вземането на решения за даване и отнемане на лицензи.

Служителите на агенцията да имат право да извършват проверки по сигнали, както и да изискват документи от трети лица по тях, предлагат депутатите. Председателят пък получава право да изисква информация от МВР, ДАНС, митниците, патентното ведомство.
Проектът допълва и правилата за социално отговорно поведение на операторите на хазартни игри чрез създаването на възможност пристрастени играчи, или такива, чиито доходи ги правят податливи на пристрастяване, да се самоизключват от участие като се вписват в специален регистър.
Както „24 часа“ вече писа, проектът на Валери Симеонов предвижда игрални зали и казина в България да има само в курортите, 5-звездните хотели и граничните зони, както и в пограничните селища, намиращи се на не повече от 20 километра от гранични пунктове. Заварените от поправката в закона зали ще получат право да работят до края на 2025 г., за да реорганизират дейността си. А курортите, в които ще може да се играе хазарт, са Албена, Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, Елените, Слънчев бряг, Дюни, Приморско, Пампорово, Боровец и Банско.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Милен Велчев Снимка: Архив

Милен Велчев: След приемане на еврото цените няма да скочат

Земеделската комисия на ЕП прие предложение на Иво Христов за опазване на пчелите и българските породи

Земеделската комисия на ЕП прие предложение на Иво Христов за опазване на пчелите и българските породи

Пускат банкнота от 1 милион заради инфлацията във Венецуела

Пускат банкнота от 1 милион заради инфлацията във Венецуела

България се готви да въведе еврото от 1 януари  2024 г. Страната ни вече изготвя и национален план, за да стане това без сътресения.

Цени в евро от 1 януари 2024 г., евентуално

На 9 март КЕВР ще проведе две онлайн открити заседания за лицензи за държавната и за частната газова борси.

В един ден обсъждат лицензи за две газови борси – държавната и частна

Сейшелите СНИМКА: Pixabay

Сейшелите отварят границите си за всички държави от 25 март

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber