Инвестирали над 13 млн. лв. за 3 години за ремонт на пътя Карнобат – Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/8667492 Инвестирали над 13 млн. лв. за 3 години за ремонт на пътя Карнобат – Бургас Инвестирали над 13 млн. лв. за 3 години за ремонт на пътя Карнобат – Бургас www.24chasa.bg
Петя Аврамова СНИМКА: МРРБ
Петя Аврамова СНИМКА: МРРБ

Над 13 млн.лв са инвестирани през последните три години в ремонтни дейности на около 11 километра от първокласния път Карнобат – Бургас. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на днешния парламентарен контрол, цитирана от пресцентъра на МРРБ.

„Предвид значението на трасето като основна пътна връзка в района, МРРБ и пътната администрация полагат непрекъснато усилия за подобряване на експлоатационните качества на отсечката, като отделни участъци от пътя редовно се включват в ремонтни програми на Агенция „Пътна инфраструктура“, подчерта министърът. Тя обясни, че поради необходимост от цялостен ремонт на трасето и за да има проектна готовност за това през първата половина на 2021 г., още тази година Агенция „Пътна инфраструктура“ планира дейности по оценка на състоянието на 37-километровия участък от пътя. След одобряване на проектната документация и осигуряване на финансов ресурс, в инвестиционната програма на АПИ ще започне и реалния старт на ремонта, стана ясно от думите на Аврамова.

През втората половина на тази година се очаква да започне строителството и на довеждащите пътища (локали), които ще осигуряват достъп или връзка на засегнатите имоти до реконструираното трасе на второкласния път Пловдив – Асеновград.

„Така ще се осигури безконфликтно движение до и от директното трасе на пътя“, беше категорична Петя Аврамова.

Към момента Техническият проект е изготвен и е внесен за разглеждане на Технически съвет в Областно пътно управление – Пловдив. Успоредно с това се изготвя и Комплексният доклад за оценка на съответствието на инвестиционните проекти със съществените изисквания към строежите. След утвърждаване на проектната документация от възложителя и изготвянето на комплексния доклад ще стартира процедурата по издаване на строително разрешение от областния управител.

Към момента се провеждат процедури за избор на проектант за реконструкция на Околовръстния път и Югоизточния обход на гр. Пловдив. Изграждат се и кръстовища на пътищата София – Бургас и Карлово – Пловдив.

„Това са само част от примерите за усилията, полагани от министерството и пътната администрация, за изграждането и ремонтирането на пътни отсечки и съоръжения в област Пловдив“, подчерта министърът.

Пред народните представители Петя Аврамова съобщи, че има избран изпълнител на строителството на новия мост над р. Марица на третокласния път Плодовитово – Асеновград при 6-тия километър на пътя. Тя обясни, че проектното решение за моста предвижда съоръжението да бъде на 15 м от съществуващия мост, в западна посока, и да бъде с габарит на пътното платно 7 м. Новото съоръжение ще създава условия за по-безопасно движение на превозните средства по него и ще се намали времето за пътуване. Одобрен е парцеларният план за обекта, предстои решение на Общинския съвет на община Първомай за предоставянето на засегнатите имоти, които са общинска собственост, както и промяната на предназначението за три горски имота – държавна собственост.

Обектът ще бъде реализиран със средства от републиканския бюджет, като предложената цена от избрания изпълнител възлиза на 5 883 138.88 лв. с ДДС. Предстои подписване на договора. Срокът за изпълнение на строителството е 360 календарни дни и започва да тече от датата на подписване на Протокол 2а за откриване на строителната площадка.

До края на януари тази година се подаваха оферти за избор на изпълнител на консултантската услуга, стана ясно от думите на министъра. Към момента комисията разглежда ценовите предложения на участниците в процедурата.

В края на юни – началото на юли тази година се очаква да започнат дейностите по възстановяване на участъците при км 22+960 и км 24+200, ляво, от второкласния път Перник – Мещица – Брезник – Трън – Стрезимировци.

Там има деформационни процеси, основната причина за които са, че пътят е изцяло във висок насип, който се преовлажнява от близките дерета. През 2019 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ възложи изготвяне на технологичен проект за възстановяване на участъците. Проектното решение, съгласувано от Института по пътища и мостове, предвижда изграждане на пилотно-анкерна система, което ще доведе до укрепване на участъка и стабилизиране на деформационните процеси. За укрепителните дейности са необходими 538 384 лв. , а изпълнител на обекта ще бъде пътноподдържащата фирма за областта „Пътища Перник“ ДЗЗД. Средствата са осигурени от бюджета на Агенцията.

По време на днешния парламентарен контрол регионалният министър информира, че вече е обнародвана в Държавен вестник Инструкцията за обмена на информация, условията и реда за достъп до информационни системи за целите на осъществяване на контрол, установяване и санкциониране на нарушения, свързани със събиране на пътни такси между Агенция „Пътна инфраструктура“, МВР и Агенция „Митници“. Издаването на съвместна Инструкция е в изпълнение на Закона за движение по пътищата, като по този начин ще бъдат създадени условия за ефективно прилагане на разпоредбите, свързани със задължението за заплащане на винетни и толтакси. Съгласно Закона за движението по пътищата контролът за заплащането на съответната пътна такса се възлага на органите на Националното толуправление като специализирано звено на Агенция „Пътна инфраструктура“, МВР, както и Агенция „Митници“, когато пътното превозно средство напуска територията на Република България през граничен контролно-пропускателен пункт.

С интегрирането на информационните системи на трите ведомства ще бъде осъществен контрол върху спазването на задължението за заплащане на пътни такси и за установяване и проследяване на извършените нарушения. В резултат на интеграцията между системите, МВР и Агенция „Митници“ ще получават данни в реално време относно движението на пътни превозни средства по платената пътна мрежа на страната.

На 10.04.2019 г., след проведена обществена поръчка, е сключен договор с предмет: „Разширяване на информационната достъпност с добавяне на услуги и вторична интеграция с партньорските правоприлагащи институции в България – МВР, НАП и АМ“ на стойност 1 410 000 лв. с ДДС. Изграждането на интегрираната система в отделните институции към този момент е на различен етап.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Европейската централна банка изготви доклад за конвергенцията с мерки, които България трябва да изпълни.

България на 3 години от еврото - влиза в чакалнята

След 13 г. членство в Европейския съюз България очаква финално решение за влизане и в Клуба на богатите държави в него, стана ясно в четвъртък. “Представители на еврозоната са подкрепили влизане на България и Хърватия в чакалнята”, съобщи “Ройтерс”, като се позова на четири европейски източници. Според агенцията

Фотоволтаичната централа на покрива на производствената база в с. Буря.

“Енерго-Про” изгради фотоволтаик до Габрово

Соларната централа за дългогодишния си клиент “Топ Клип” ООД изгради “Енерго-Про Енергийни услуги”. Съоръжението с име “Буря 1” е с пикова мощност от 28,8 киловатпика. То има 80 монокристални модула - всеки с производителност, достигаща 360 ватпика, инвертор с номинална мощност 27,6 киловата и система за мониторинг

Българската народна банка СНИМКА: Архив

БНБ прие решение в отговор на кризата с COVID-19

Управителният съвет на Българската народна банка прие решение, че ще спазва гласуваните от Европейския банков орган (ЕБО) Насоки - EBA/GL/2020/07 от 2 юни 2020 г. за отчитане и оповестяване на експозициите, предмет на мерки, приложени в отговор на кризата COVID-19. Това съобщи пресцентърът на БНБ. Насоките са публикувани на интернет страницата на

Европейската комисия  СНИМКА: Pixabay

EK одобри италиански план за 6,2 млрд. евро в подкрепа на малките фирми

Европейската комисия одобри днес план на Италия на стойност 6,2 милиарда евро за подпомагане на малките компании и на самостоятелно заети лица, чийто бизнес е изправен пред сериозни затруднения поради пандемията от коронавирус, предава БНР.  "Тази схема ще подпомогне допълнително малките предприятия и самостоятелно заетите лица

Министър Караниколов и кметът на Варна Иван Портних по време на форума за индустриалната зона в града.

Караниколов: 72 проекта за над 2 млрд. лв. инвестиции са в процес на сертифициране

72 нови проекта за над 2 млрд. лв. са в процес на сертифициране, като потенциалът им е да разкрият над 4700 нови работни места. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов във Варна. Той участва в работна среща "Инвестиции за устойчив растеж - стратегия и развитие на Индустриална зона - Варна“

СНИМКА: Архив

На второ четене: Парламентът прие закона за държавните бензиностанции и данъчните складове

Без дебати депутатите приеха на второ четене промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се регламентира създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания" (ДПК), както и около 100 държавни бензиностанции. Те ще се строят по големите пътища, както и в малки населени места, надценката им ще е минимална

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

СНИМКА: Pixabay

Ройтерс: Приемат България в чакалнята на еврозоната, обявяват го през уикенда

Високопоставени представители на еврозоната са готови да подкрепят Хърватия и България за влизането им в механизма И Ар Ем-2 (ERM-2), предварителен етап за въвеждането от тези страни на еврото през следващите три години. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на информирани източници. Тази стъпка ще прокара пътя за първото разширяване на еврозоната

СНИМКА: Pixabay

"Гугъл" дава 900 млн. долара за икономическото възстановяване на Италия

Изпълнителният директор на компанията-майка на Google - Alphabet Inc. Сундар Пичай обяви в четвъртък, че технологичният гигант ще инвестира над 900 милиона долара през следващите пет години, за да помогне за икономическото възстановяване на Италия от коронавирусната криза, предава БНР. "Google се гордее

СНИМКА: Pixabay

Цената на златото остава рекордна

Цената на златото тази сутрин слабо се променя, оставайки на нивата от септември 2011 г., когато беше регистрирана най-високата стойност на благородния метал. Инвеститорите предпочитат надеждните активи на фона на неизвестното влияние на коронавируса върху икономиката, показват данните от борсовата търговия. Към 8

СНИМКА: Pixabay

Пакетът "Мобилност" мина в Европарламента, българските забележки – игнорирани

Европейският парламент одобри без никакви изменения и трите правни акта, които са част от пакета "Мобилност". Политическото споразумение със Съвета беше постигнато през декември 2019 г. Ревизираните правила за командироването на водачи, времето на водачите за управление на превозното средство и за почивка

Цветан Цветанов СНИМКА: ЕАЦС

Ген. Джоунс: Европа и САЩ трябва да намерят общ подход за 5G технологиите

Европа и САЩ трябва да намерят общ глас и подход по отношение на 5G технологиите, подчерта генерал Джеймс Джоунс, бивш върховен главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО и съветник по национална сигурност на САЩ, в рамките на онлайн събитие за бъдещето на 5G технологиите, в което участва председателят на ЕАЦС Цветан Цветанов

Министър Танева Кадър: БНТ

Министър Танева: Жътвата е трудна, но хляб ще има

Земеделският министър Десислава Танева настоя, че категорично не бива да има притеснения за зърнения баланс на България, както и за цените на хляба. Пред БНТ тя призна, че това е най-трудната кампания, с най-трудната реколта през последните години. "Климатичните условия и сушата направиха така, че жътвата в Добруджа се движи със 71% по-нисък добив

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber