Над 10 хиляди служители на първа линия в борбата с COVID-19 получили по 1000 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8667164 Над 10 хиляди служители на първа линия в борбата с COVID-19 получили по 1000 лв. Над 10 хиляди служители на първа линия в борбата с COVID-19 получили по 1000 лв. www.24chasa.bg
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

10 204 служители на първа линия в борбата с коронавируса са получили допълбителни 1000 лв. към заплатите си през март и април. Това стана ясно от отговор на депутатски въпрос на здравния министър Кирил Ананиев днес.

“С цел осигуряване на финансова компенсация за медицинския и немедицинския персонал на първа линия, пряко заети с дейностите свързани с диагнотика, наблюдение, лечение на пациенти с коронавирус и т.н. от месец март започна изплащане на допълнително възнаграждение. По последни отчетни данни за месец март 2020 г. допълнителни възнаграждения в размер на 1000 лв. чисто са получили общо 3578 лица, в общ размер на 5 287 702 лв., включително лични осигуровки, ДОД и тн. В това число са включени 1818 лица медицински и немедицински персонал от 37 лечебни заведения у нас. И 1860 лица служители на РЗИ, Националния център по заразни и паразитни болести и центровете за Спешна медицинска помощ”, каза Ананиев.
“Допълнителни възнаграждения за април са получили на 11 май, общо 6 626 лица в общ размер 9 454 607 лв. От тях 3950 са медицински и немедицински лица от 59 лечебни заведения в страната. 2760 лица са от останалите изброени ведомства. В изпълнение на проекта се изплащат допълнителни възнаграждения на медицински и немедицинския персонал пряко зает с дейностите по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус, настанени за болнично лечение. За тази цел са разписани ясни, обективни, измерими критерии на базата, на които да се определи броят на лицата в лечебните заведения, които следва да получат допълнително възнаграждение в размер на хиляда лева. За останалуте специалисти в здравния сектор като дентални медици и фармацевти, които не бяха включени за допълнително възнаграждение, бяха създадени възможности всички те да получат заплащане за времето на извънредното положение, независимо от техния прием през това време”, каза още той.
На въпрос от соцдепутатката Виолета Желева защо в Хасково, където е избирателният ѝ регион, заплатите на медицинския персонал в детските градини все още не е 900 лв., както е записано в колективния трудов договор, Ананиев каза, че: Колективният трудов договор не определя контролни функции от страна на Министерство на здравеопазването. Към 01.01.2020 в 36 общини на страната било достигнато заплащане от 900 лв., а в 160 е в диапазона между 650-890 лв.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

429 нови случая на коронавирус, с 33 по-малко от вчера

429 нови случая на коронавирус, с 33 по-малко от вчера

Боян Петров

Кръщават туристическа пътека на Боян Петров

Андон Балтаков подаде оставка в понеделник.
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Някой в БНР проби “стената” Балтаков, който по концепция щеше да спира всеки натиск

Соцлидерката Корнелия Нинова и част от ръководството на партията застанаха пред медиите, за да обявят, че все още нямат окончателно решение и преговорите с ИТН за подкрепа на кабинета ще продължат. 
СНИМКА: БСП

“Клюки!” - така Нинова отговори дали натиск от президентството разколеба БСП за Слави (Обзор)

Румен Овчаров е погнат по две шумни дела

Румен Овчаров пред пленума на БСП: ИТН се държат нахално

Проф. Янаки Стоилов

Депутатите викат Гешев, Стоилов пита КС може ли да го свали (Обзор)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber