Нинова: Бъдещето на БСП и на България сега е в ръцете на членовете на партията

https://www.24chasa.bg/novini/article/8666774 Нинова: Бъдещето на БСП и на България сега е в ръцете на членовете на партията Нинова: Бъдещето на БСП и на България сега е в ръцете на членовете на партията www.24chasa.bg
Корнелия Нинова СНИМКА: Архив
Корнелия Нинова СНИМКА: Архив

Вярвам в тяхната мъдрост

„Напоследък чувам коментари, че БСП се разцепва. Разцепление означава една част от членовете да напуснат партията и да си направят друга – както беше между Станишев и Първанов. В парламентарната група разцепление означава една част да напусне и да оформи самостоятелна група. Има ли и най-малък симптом за това? Не съм чула за такова нещо, а познавам добре процесите и настроенията и в партията, и в парламента.” Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БСТВ, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Така, че господа говорещи за разцепление, използвайте внимателно думите. В ГЕРБ има разцепление. Там членове напускат и декларират, че отиват в партията на Цветанов. Защо нито един журналист не пита дали в ГЕРБ има разцепление, а всички го търсят в БСП, където го няма”, подчерта лидерът на БСП.

Попитана защо има съпротива срещу прекия избор на председател с гласуване от всички членове на партията, Нинова нарече това революционна промяна за партията, която членовете й отдавна чакат и искат: „Няма нищо по-естествено от това да дадеш властта на хората, те да изберат. Съпротива срещу това решение има вече четири години. На две заседания на конгрес имаше опити да се отмени прекият избор. Но хората си го искат. Разбирам жестокия отпор на някои в БСП. Прекият избор от народа им отнема възможностите за договаряне на конгрес и лостове за влияние в частен интерес. За мен мнението на партита тежи много повече.”

Корнелия Нинова коментира, че рискът е, ако не се постигне 50 + 1 гласували и чува, че се работи в тази посока, като според нея провалът на прекия избор ще вкара партията във вътрешна криза на прага на парламентарните избори: „Затова се обръщам към всички членове: Бъдещето на БСП и на България сега е във вашите ръце. Това е тежка отговорност, но знам, че вие сте почтени хора и ще постъпите мъдро. Гласувайте за този, когото сметнете, че е най-достоен. Но на 26.09 бъдете активни.”

Попитана за компроматната война, която се води срещу нея, кой я води и как си я обяснява, Нинова отговори: „От мен няма да чуете нито една лоша дума за някого от БСП или срещу партията. Ако има нещо, което нашите членове в най-голяма степен не одобряват и което петни БСП, това са личните обиди и нападения през медиите. Но за нестихващата атака към мен си има причина. Първата, е че от реформите в БСП някои хора се почувстваха засегнати.” Втора причина лидерът на левицата вижда по оста БСП – ГЕРБ: „След парламентарните избори имаше предложение от ГЕРБ да получим постове и да управляваме заедно. Имаше и желаещи вътре в партията за голяма коалиция. Тогава не приех, не го приемам и сега. Почти 1 милион гласуваха за нас, защото обещахме да бъдем алтернатива на ГЕРБ. Не мога да си представя с ума и сърцето си, че в деня след изборите ще ги излъжем и ще се прегърнем, за да се уредим с постове. Това би било опасно и за България. Когато власт и опозиция се съберат, истинската опозиция става народът.” Тя даде пример с левите партии в Европа, които са потънали след такива коалиции и какви крайни нови партии се появиха.

На въпрос относно обвиненията, че управлява БСП авторитарно и че я е превърнала в еднолична партия, лидерът на левицата заяви: „Тези мои другари, които твърдят това, опровергават сами себе си. Фактът, че всеки ходи в медии, изразява различно мнение, критикува ръководството, доказва демократичността при нас. В авторитарните партии това няма как да се случи. Вижте какво става в ГЕРБ – изразяваш различно мнение – изключват те от партията." На въпрос какво би пожелала на българите, Нинова заяви: „Не се страхувайте. Бъдете свободни хора. Имайте свое мнение и смелостта да го отстоявате. Ще се справим. Всичко ще бъде наред.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Д-р Николай Михайлов СНИМКА: Архив

Николай Михайлов: Това е национално бедствие, ще платим всички

Президентът на КНСБ Пламен Димитров СНИМКА: Архив

700 лева да стане минималната заплата още следващата седмица, иска КНСБ (Обзор)

В петък шефът на НЗОК проф. Петко Салчев и председателят на надзора  д-р Александър Златанов (от дясно на ляво) съобщиха за решението на касата рецепти да издават и джипитата.

Провал на безплатните лекарства от джипитата. Лекарският съюз даде касата на прокурор (Обзор)

КИРИЛ ПЕТКОВ

Ден преди Конституционният съд да се произнесе за указа за назначаването на Кирил Петков, той отново поиска да бъде изслушан (Обзор)

На среща с болничните директори в четвъртък била о обсъдена и идеята за увеличение на цената на COVID пътеката, но така парите щели да се дадат по-трудно. СНИМКА: 24 ЧАСА

Вариант големите болници да вземат 100% от парите измислила здравната каса

Падналите козирка на вход В на блок 18 в "Сухата река".
Снимка:Фейсбук група Ж.К. Сухата река - София"

Освен ранен, затрупан от козирка домоуправител ще бъде и глобен (СНИМКИ)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber