Окончателно: 10 г. затвор за пиян шофьор, убил 33-годишен колоездач в Приморско

https://www.24chasa.bg/novini/article/8666380 Окончателно: 10 г. затвор за пиян шофьор, убил 33-годишен колоездач в Приморско Окончателно: 10 г. затвор за пиян шофьор, убил 33-годишен колоездач в Приморско www.24chasa.bg
Загиналият Евелин Дуков. Снимка:Архив
Загиналият Евелин Дуков. Снимка:Архив

Върховният касационен съд остави в сила решение на Бургаския апелативен съд, с което постанови 10 г. лишаване от свобода за пиян шофьор, убил 33-годишен колоездач в Приморско на 3 декември 2017 г. 

На първа инстанция подсъдимият Владимир Колев получи рекордно висока присъда от 17 г. затвор за смъртта на Евелин Дуков, както и забрана да управлява МПС за 18 г. По-късно апелативни магистрати намалиха и това наказание на 11 г. забрана, а ВКС го потвърди.

Тежкият пътен инцидент става около 12:20 ч. на 3 декември, 2017  г., на ул. "Трети март“ в  Приморско. Зад волана на  "Опел Омега“  е Владимир К.олев, който в пияно състояние /2,70 промила/ навлиза с  94 км/ч. в лентата за насрещно движение и премазва велосипедистът. След катастрофата шофьорът бяга и се укрива, но е задържан няколко маса по-късно.

По време на цялото дело на първа инстанция Колев отрича да е бил той зад волана. Окръжният съд определи случая като особено тежък и даде 17 г. затвор за Колев, но апелативните, а след това и върховни магистрати са на мнение, че случаят не може да бъде квалифициран като особено тежък. Според касационния състав исканията за увеличаване на наложените на подсъдимия наказания, съдържащи се в протеста на прокуратурата и жалбите на частните обвинители за неоснователни.

"Без съмнение човешката личност, животът и здравето са висши ценности, посегателството срещу които изисква строга реакция. Нейното практическо проявление обаче не може да бъде в механичното налагане на несъразмерно тежки наказания. Следването на подобен подход е съпътствано от риска за превръщане на наказанието в самоцелно възмездие, което не води до благоприятни последствия нито за извършилия престъплението, нито за обществото“, се казва в решението на ВКС. То е окончателно.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Полицаи правят оглед на мястото на стрелбата.

СНИМКА: БИ ТИ ВИ

В атентат оцеля свидетел срещу Килърите, който бе признал, че му поръчали да убие адвоката Лупов (Обзор)

СНИМКА: Pixabay

Задържан мъж, разпространявал порно с непълнолетни

Снимка: Архив

Крадец на кошери и мед отива на съд

СНИМКА: Pixabay

Задържаните автоапаши задигали само коли на чужденци за откуп или износ в трети страни

СНИМКА: Архив

Втори човек в колата видял как маскиран стреля по свидетеля по делото "Килърите"

Прокуратурата

Прокуратурата в Кюстендил предаде на съд трафикант на марихуана за 17 000 лева

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber