Сиракът Илия, който никога не каза “мамо”, върна изгубени пари, получи 100 лв. за благодарност, дари ги

https://www.24chasa.bg/novini/article/8659587 Сиракът Илия, който никога не каза “мамо”, върна изгубени пари, получи 100 лв. за благодарност, дари ги Сиракът Илия, който никога не каза “мамо”, върна изгубени пари, получи 100 лв. за благодарност, дари ги www.24chasa.bg
Илия Савов и сред номинираните в кампанията “Достойните българи” на в. “24 часа”.
Илия Савов и сред номинираните в кампанията “Достойните българи” на в. “24 часа”.

В раница намерил 9 дебитни карти с листче с пинове, даде я на собственичката

Израснал в немотия, започнал работа на 11 г., пандемията от коронавирус провали плановете му да има собствен дом

“24 часа” отличава “Достойните българи на годината” от 2003 г. За тези 18 г., през които над 700 души бяха удостоени с престижното звание, инициативата се наложи като каузата, която утвърждава доброто у българите и намира новите герои на нашето време.

На 16 март обявихме, че отличието “Достоен българин” за тази година е колективно - за всички български лекари, медицински сестри, лаборанти, рентгенолози, шофьори на линейки, за хората на първа линия.

Доброто в България има много лица. Вижте историята на 30-годишния Илия Савов от Смолян, който е израснал в социални домове, намира два пъти портмонета и ги връща на собствениците. 

“Не съм имал щастието да кажа “мамо”, бил съм изоставен като пеленаче и все още не мога да открия родителите си. Продължавам да ги издирвам и вярвам, че все някога ще ги намеря”, казва 30-годишният Илия Савов от Смолян.

Той е израснал в социални домове, в самота и немотия, но два пъти намира пари и ги връща на собствениците им. Младият мъж върна портмоне с над 3000 евро и 1450 лева, 9 дебитни карти, личната карта и шофьорска книжка на собственичката им Таня Коленарова. В портмонето е имало написани на листчета всички пинкодове за картите.

Парите и документите били в детска раница, изгубена вероятно от майка с дете, които гледали автомобилно състезание в центъра на Смолян. Савов не се поколебал и издирил жената, а тя му дала 100 лв. за благодарност.

Младият мъж

не ги е взел за

себе си, а ги

пуснал в кутия

за дарения,

които са поставени в помощ на пострадалия при тежка катастрофа 24-годишен Алкан Челеби и заради когото се провеждало въпросното автомобилно състезание.

Преди това пак в родопския град Илия бе намерил портмоне на тротоар в близост до хранителен магазин. Собственичката се оказа жена на 80 години.

Видял, че вътре има солидна пачка с пари и влязал в магазина да пита дали някой не си е загубил портмоне. В същото време идва вдовицата Данка Велинова, която си познала портмонето. Оказало се, че има 1000 лева, документи и банкови карти.

След като разбрала за постъпката, тя му благодарила и почерпила него и продавачките в магазина с шоколади.

“Беше много притеснена, разплака се, като видя, че е намерено портмонето и че ѝ го връщам, сигурно е знаела за моята съдба, половината град ме познава”, казва Илия. Възрастната жена почина наскоро. При срещата си с Илия вдовицата живееше сама. Тя му обяснила, че портфейлът е паднал от пазарската чанта и като се прибрала у дома, разбрала, че го няма.

“Намирал съм на ски пистите в Пампорово лични карти, дебитни карти - винаги съм ги носил в полицията, пари обаче не съм откривал”, разказва Илия.

“Тази пандемия

ме подлудява -

работя от малък

и не съм свикнал

да бездействам

През зимата работата ми е да следя за сигурността на лифтовете в Пампорово, но тази сезон бе до половина, защото курортът затвори още в началото на март. Взех едва две заплати.

През лятото съм на Черноморието, но заведението, където работя като готвач и барман, е закрито и едва ли въобще ще може да отвори този сезон. Все още не е изяснена ситуацията и не мога да потърся другаде работа”, тъгува Илия.

Извън времето за сезонна работа той работи на доброволни начала към футболния клуб “Родопа” (Смолян). Помага на стадиона и пътува с младите футболисти из страната при гостувания. Поддържа и паметник на три момчета, загинали при тежка катастрофа край Широка лъка. С едното от тях израснали заедно.

Илия е бил само в домове за сираци. В акта за раждане е записан като Илия Гюлов Стоянов.

Новата фамилия - Савов, и прякорът му Комисаря идват от някогашния му настойник - Александър Савов, който е бивш директор на областната полиция в Смолян, помагал му е и бил нещо като негов настойник.

Прекарал е детството си в дома за изоставени деца в Широка лъка, който вече е закрит.

“Нямах хубаво детство, боледувах много често. През ония години в домовете беше доста мизерно. Дори храната не достигаше. Нямаше, както сега, приемни жилища, които предлагат по-достойни условия за живот за хора с моята съдба”, казва Илия.

Той започнал работа на 11 години. Помагал на търговец в Широка лъка да подрежда стоката в магазина.

“Молех се на директорите да ме пускат да работя и така свикнах сам да изкарвам пари за хляба си. След това съм работил какво ли не”, спомня си Илия.

След напускане на дома в Широка лъка постъпил в оздравителното училище в село Славейно, защото има астма от малък. При завършването му

искали да го

пратят в

старчески дом,

тъй като вече нямало образователна или друга институционална структура, където да бъде настанен.

“Бях буквално на улицата. Тогавашният директор Тодор Горялов, който вече е покойник, се застъпи за мен и чрез социалното министерство издейства бройка да работя в кухнята на училището и да спя в пансиона”, разказва Савов.

След 4 години обаче е трябвало да напусне и отишъл в Смолян. Оттогава живее в общинско жилище от една стая и баня. Години наред перял на ръка, защото нямал пералня. Дограмата в дома му зеела. Банята била без плочки и в мухъл до миналата година.

“Нямах възможност да ги оправя. Сега е ремонтирано с помощта на дарители, които не желаят публичност”, споделя Илия.

Доскоро дори планувал да подаде документи в общината да го купи и да го изплаща във времето, защото се е зарекъл пред себе си, че трябва да има свой дом.

Настъпилата коронапандемия обаче го разубедила, че няма да може да се справи.

Освен за наем на жилището Савов има около 70-80 лева разходи всеки месец за лекарства и консумативи за астмата си. Но вярва, че ще се справи с всички трудности, както досега.

“Била съм свидетел през годините, че Илия има безброй добри изяви. Много добро момче. Той е всеотдаен, може да се притече на всеки на помощ по всяко време. За дете, израснало в дом - това е чудо. Защото има мамини синчета, на които тате носи, мама меси, а те едно добро не правят на другите. Докато това дете е израснало със служебно възпитание и само̀ се извоюва и доказва, и то с добро”, казва продавачката в магазина с намереното портмоне Росица Калемджиева.

“Той е едно момче с активна гражданска позиция, на няколко пъти намира значителни суми пари и ги връща. Достоен гражданин”, каза и шефът на ОД на МВР в Смолян старши комисар Николай Димов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Сергей Станишев

Сергей Станишев: Избори, а не служебно правителство!

"Не трябва да се върви към служебен кабинет, а към избори. И БСП трябва ясно да се обозначи като алтернатива." Това заяви пред Нова телевизия председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.  "БСП не бива да участва в сделки и договорки. Има три сценария за изход след протестите

Бойко Рашков

Бойко Рашков: Главният прокурор стана бухалка на изпълнителната власт

Протести имаше и в деня, в който беше назначен главният прокурор, така че нищо ново, каза пред Би Ти Ви новоназначеният съветник на президента по правни въпроси Бойко Рашков. Той уточни, че не поканен лично от Радев, а от проф. Емилия Друмева. Работата била предизвикателство за всеки юрист. Той уточни, че не дошъл в телевизията

Ясен Тодоров Кадър bTV

Ясен Тодоров: Само ВСС може да освободи главния прокурор - със 17 гласа

Правят се опити прокуратурата да бъде замесена в политически борби, каза пред Би Ти Ви Ясен Тодоров, член на камарата на следователите и бивш председател на етичната комисия на ВСС. Опитът за овладяване на съдебната система не е от вчера, правният съветник на президента Бойко Рашков също преди години стана жертва на това и не бе избран за главен

Огнян Стефанов

Огнян Стефанов общува с Илия Павлов, Брендо, Цветан Василев, Васил Божков винаги от журналистически интерес

Собственикът на “Фрог нюз” публикува през 2009 г. думи на бившия си заместник, който го описва като шеф: “Няма да приема човек, който лъже, да се превръща във флагман на родната журналистика и да говори срещу престъпността и корупцията” Огнян Стефанов, с когото Васил Божков обсъжда протестите, намаляване на правомощията на главния прокурор и

Валери Симеонов

Валери Симеонов: Агресията на протеста е дирижирана от Васил Божков

"Всяка вечер агресивни групи провокират полицията, агресират, замерят със стъклени бутилки. Всичко това цели нагнетяване на напрежение. И го очаквахме", заяви Валери Симеонов и обвърза публикуваните записи с разговори на Васил Божков с ескалирането на напрежението по време на шестия ден от протеста. "Дирижирано е от хора с 18-19 обвинения

Миряна Башева (1947-2020)

Прощаваме се с поетесата Миряна Башева

Днес от 11:30 часа в Ритуалната зала на Централни гробища - София близки и приятели на Миряна Башева ще си вземат последно сбогом с обичаната българска поетеса, предава БНТ. Тя почина на 73-годишна възраст на 12 юли. Башева беше известна като "поетесата на космическата нежност". Автор е на десетки известни стихове

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Граничният пункт "Кулата-Промахон''

От днес: пътуваме до Гърция само с отрицателен PCR тест

Пътуваме до Гърция по нови правила от днес. Властите в южната ни съседка ще допускат чужди граждани на своя територия само след представяне на отрицателен PCR тест. Той трябва да е направен до 72 часа преди преминаването на границата, а гръцката страна си запазва правото да тества допълнително туристите

Соцлидерката Корнелия Нинова на входа на централата на БСП

БСП внася вот на недоверие срещу правителството днес

БСП внася в парламента вот на недоверие към кабинета на ГЕРБ и Обединените патриоти. Темата е корупция, а целта - сваляне на правителството на Бойко Борисов, предава БНТ. Това е пети опит на опозицията да отстрани от управлението коалиционния кабинет и втори в рамките на тази година. През януари БСП поиска оставката на правителството заради провал

СНИМКИ: Coronavirus.bg

234 са новите случаи на COVID-19 у нас, 7 починаха за денонощието

234 са новите случаи на COVID-19 у нас от общо 4 885 направени PCR-теста за денонощието, сочат данните на Единния информационен портал. Към момента у нас са потвърдени общо 7645 случая на новия коронавирус, от които 3699 са активните.  146 са излекуваните за последното денонощие, като общият им брой достигна 3663

Антон Златанов, зам.-директор на СДВР КАДЪР: Би Ти Ви

Шестима в ареста - мятали бомби и строшили вратата на Народно събрание-2 (Видео)

Провокатори окървавиха протеста, раниха двама протестиращи и двама полицаи, разбра се на извънредна пресконференция на СДВР. "24 часа" предупреди за подобен сценарий по-рано през деня Шестима са задържани след ескалацията на протеста в София, каза Антон Златанов, зам.-директор на СДВР на извънредна пресконференция пред сградата на дирекцията

Йоана Колева (вдясно) и Ива Цолова (вляво)

С Jamba Йоана и Ива променят нагласата на бизнеса към хората с различни възможности

За 3 години платформата намира работа на над 320 души “Когато веднъж-два пъти успееш и постигнеш резултат, помагайки на някого, то просто те поглъща и ти се иска да помогнеш на още някой и на още някой.” Този стимул тласка 35-годишната Йоана Колева да развива онлайн платформата Jamba.bg, която оказва подкрепа на хора с физически

Българите традиционно пълнеха гръцките плажове за уикендите. Новите изисквания за минаване на границата обаче правят еднодневния плаж твърде скъп.

Край на плажа за ден на Бяло море (Обзор)

l Независимо от негативния PCR за COVID-19 Гърция избирателно тества туристите l Австрия забрани полети до България, Белгия и Унгария слагат под карантина Еднодневните екскурзии до Гърция, които от години са хит сред живеещите в Благоевградска и Кюстендилска област, приключиха заради новите правила за преминаване на границата, които въведе Гърция

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber