Разширяват 100 детски градини в София, правят нови под офиси

https://www.24chasa.bg/novini/article/8659549 Разширяват 100 детски градини в София, правят нови под офиси Разширяват 100 детски градини в София, правят нови под офиси www.24chasa.bg
Една от новите детски градини в София е в район “Нови Искър” и ще отвори наесен.

Ще може да се правят в първите два етажа на сгради

Разрешава се занималнята, кътовете за хранене и спалните да са в едно помещение

Вдигат от 1,60 на 2,20 м оградите, за да не ги прескачат вандали

Поне 100 детски градини в София ще могат да се разширят и да приемат повече деца. Това съобщи вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като министерствата на регионалното развитие и на здравеопазването публикуваха за обсъждане промените в три наредби.

Те бяха поискани преди седмица от Фандъкова, за да може общината да ускори строителството на детски градини и по-бързо да реши проблема с недостига на места в забавачките.

“Единственият начин да решаваме проблема с недостига на места в детските градини и яслите е строителство. Затова за последните години построихме 100 нови сгради на детски градини. Осигурихме над 16 000 допълнителни места. За да можем да продължим строителството, поисках и промени в две наредби, които ще ни позволят да строим в останалите вече по-малки общински имоти, както и на

партерни етажи

на жилищни или

офис сгради Според нашите анализи с промените ще можем да изградим пристройки в поне половината от дворовете на съществуващите детски градини”, каза Фандъкова и добави, че за промените е настоял и премиерът Бойко Борисов.

Става дума за промени в наредба № 3 за здравните изисквания към детските градини, тази за устройството и дейността на детските ясли и кухни и здравните изисквания към тях, както и за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата.

Те ще позволят не само на София, но и на другите градове да решат проблема с недостига на места, при положение че повечето терени, предвидени за детски заведения, вече са усвоени. Останалите все още

свободни терени

са с ограничена

площ и

неправилна

геометрия

По тази причина те не могат да изпълнят сегашните изисквания за строителство на детски градини. В момента според нормите сградите на училища, детски градини и ясли трябва да се проектират на 15 м разстояние от уличната линия и съседните имоти. За да се спази това изискване, в повечето случаи се налага сградите да се разположат в центъра на терена, което пък изземва мястото за площадки за игра в южния двор.

Отпадането на тези изисквания ще позволи детски градини да се строят на по-малки терени, както и към някои от съществуващите да се направят нови пристройки и така да се приемат повече деца.

Други промени дават зелена светлина детски градини и ясли да се правят в други сгради - жилищни или офис. В този случай детските заведения могат да се разположат на първите 2 надземни етажа. Изискването е те

да са с отделен

вход,

като при определени ситуации се допуска и общ вход за цялата сграда.

Освен че ще се реши проблемът с недостига на места, в мотивите за промените се посочва, че така

ще се намали

паразитният

трафик в

градовете,

защото ще се позволи изграждането на новите детски заведения близо до дома или разполагането им в близост до местоработата на родителите - административни и обслужващи сгради, бизнес и индустриални паркове.

Ще се създаде и възможност за придобиване на собственост на детски градини от общините за сметка на учредено право на строеж върху общински терени.

С промените ще се разреши в тези детски градини, които не са в самостоятелни сгради, обслужващите помещения да са в подземния или полуподземния етаж, а административните - на третия.

Освен това се допуска спортните занимания да се провеждат и в специализирани спортни бази, но при осигурен транспорт за децата.

Изискванията

за кухненски

блок остават, когато храната се приготвя на място в детското заведение.

Променят се и параметрите на оградите на детските заведения - те ще са с височина до 2,20 м, за да спират опити за вандалски прояви. В момента те трябва да са с максимална височина 1,60 м. Когато детската градина е в част от сграда, се допуска частично ограждане на площта, ползвана от съответната забавачка, включително и само на площадките за игра.

Преди седмица главният архитект на София Здравко Здравков даде и конкретни примери как сегашните изисквания свиват възможността за строителство на детски градини с повече групи. Такъв е случаят с градина в “Горна баня”, която е за 3 групи, след като изискванията за отстояние “изяли” мястото за поне още една.

Промените са пуснати за обсъждане до 16 юни. Според арх. Здравков след приемането им много лесно

ниските тела

на блокове в

“Студентски

град” могат да

се преустроят

във филиали на детски градини.

Интерес към изграждане на забавачки в офис сгради проявявали и инвеститори, които искали да осигурят места за децата на служителите си.

15 млн. лв. за 9 градини в столицата

15 млн. лв. отпусна правителството от държавния бюджет към София, за да започне строителството на нови детски градини и реконструкция на съществуващи.

“Не забравяйте да казвате, че когато аз станах кмет, 40 детски градини бяха реституирани и тогава синьо-червената мъгла ги разпродаде за смешни пари и не ги върнаха. Оттогава досега 100 нови детски градини сме направили и продължаваме да правим. Не може 20 и кусур годишни политици да се обявяват за алтернатива, а ние може само да показваме”, обърна се премиерът Бойко Борисов към кмета на столицата Йорданка Фандъкова, която присъстваше на заседанието на Министерския съвет вчера.

Допълнителното финансиране за детски градини бе поискано от столичния кмет още в началото на тази година. Тя предложи за финансиране строителството на девет нови детски градини в районите “Триадица”, “Витоша”, “Възраждане”, “Овча купел”, “Люлин”, “Изгрев”, “Красно село”, “Кремиковци” и “Подуяне”.

С тези 15 млн. лв., които отпусна правителството, веднага можем да започнем тези, за които кметовете на райони са провели процедурите за избор на изпълнител. Надявам се да бъдат активни, за да можем в най-кратък срок да започне строителство с осигурените средства, обясни Фандъкова.

Тя добави, че със средства от общинския бюджет в момента се строят други 12 нови детски градини. Те са в районите “Красно село”, “Лозенец”, “Искър”, “Люлин”, “Овча купел”, “Витоша”, “Нови Искър”, “Подуяне”, “Изгрев” и “Илинден”. Строителството на другите две сгради в “Манастирски ливади - изток” и “Студентски” предстои да стартира.

Правителството отпусна и 1,3 млн. лв. на Светия синод, с които да бъдат ремонтирани Рилския, Троянския и Бачковския манастир, този в Кръстова гора, както и Софийската духовна семинария. 

Кметовете са “за” идеята, Пловдив иска и  да разрешат групите да станат до 30 деца

Намери ли се инвеститор, общината

ще помага с педагози в Търново

Искаме раждаемост и деца, а в същото време не можем да осигурим места в детските градини. Ако се променят правилата и ни разрешат да превръщаме подблокови пространства в детски заведения, това ще реши проблема.

Така кметът на Пловдив Здравко Димитров коментира казаното от Йорданка Фандъкова. И допълни, че с две ръце я подкрепя.

Масово идеята за облекчаване на условията към терените за изграждане на нови градини се подкрепя от кметове в страната, макар на повечето места да признават, че нямат толкова проблеми като в пренаселената столица.

“Обещали сме през мандата в Пловдив да построим 12 детски градини и ясли. Шест от тях вече се правят”, допълни Здравко Димитров.

Сега обаче той иска да се разрешат до 30 деца в група. “Има родители, които, ако не прибeрем децата в градина, трябва да напуснат работа. Разбира се, тази бройка няма да е във всички заведения, а само там, където има нужда”, допълни кметът на Пловдив. Засега идеята му среща отпор от един комитет, който настоява, че за всяко дете трябва да има 4 кв. м площ.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е председател на сдружението на общините, също обяви пред “24 часа” вчера, че напълно подкрепя настояването на столичния кмет Йорданка Фандъкова за облекчени условия, които да позволяват строителство на детски градини в по-малки общински имоти, както и на партерни етажи на жилищни или офис сгради.

“Създадена е работна група с представители на Столичната община, НСОРБ, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на здравеопазването за изготвяне на необходимите промени в нормативните документи за изграждане на нова образователна инфраструктура.

Идеята е за по-малки учебни институции за деца - от типа на някогашните занимални, условията за проектиране да бъдат по-облекчени и по-благоприятни за инвеститори. Разбира се, в една такава занималня, създадена в по-малък имот, на партер или първи етаж от сграда, ще има по-малко групи с по-малко деца в тях”, коментира Панов.

Община Велико Търново е готова да откликне с педагогически персонал и да бъде в партньорство с инвеститори и институции, които имат интерес към създаване на този тип детски заведения, допълни кметът Панов.

“При липсата на свободни терени, както е в столицата, това е възможност да се реши проблемът с недостига на места в детските градини. В Бургас нямаме този градоустройствен проблем и имаме отредени парцели във всеки комплекс за строителството на нови детски градини с готови проекти”, обясни кметът на града Димитър Николов.

Но там, където няма такава възможност, е много добра идея, оцени промените той. “Във всеки град кметовете трябва да могат да действат според ситуацията, така че за София това е добър вариант за решение, а и за Бургас, когато това се налага”, допълни Николов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

159 са новите случаи на COVID-19 у нас за 24 часа, 8 починаха

159 са новите случаи на COVID-19 у нас за 24 часа, 8 починаха

159 са новозаразените с COVID-19 у нас, което е с 82 повече от вчера. Това сочат данните на Единния информационен портал. През последното денонощие са направени общо 3341 PCR-теста. Към момента у нас са потвърдени общо 7411 случая на новия коронавирус, като от тях 3618 са активни. Излекуваните лица са 3517. От тях 198  са през последното денонощие

Снимка Велислав Николов

Ден пети на протести - най-многолюден и мирен

Най-многолюден и без никакво напрежение. Така премина петия пореден ден на протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев в София. Днес протестиращите се събраха значително по-рано - към 15,30 часа, но за разлика от останалите дни, шествие нямаше. Демонстрантите останаха в карето около Триъгълник на властта

Хиляди излязоха на пл. "Независимост" срещу корупцията в София и днес. Снимки Велислав Николов

Посолството на САЩ: Подкрепяме мирните протести, никой не е над закона

Посолството на САЩ в България публикува изявление, което беше прочетено на протеста пред Министерския съвет тази вечер. Ето какво пише в него:   "Правото на мирно събиране е основна демократична ценност. Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество. Мирните протести са играли ключова роля в 244-годишната демокрация

Снимка Велислав Николов

МВР: Младежи с черни качулки запалиха факли сред протестиращите (Видео)

Младежи с черни качулки малко по-рано тази вечер запалиха факли сред протестиращите. Няма пострадали, съобщиха от пресцентъра на МВР. Служителите на реда продължават да опазват обществения ред. МВР призовава гражданите да не се поддават на

ИГНАТ КАНЕВ

Завещанието на милионера Игнат Канев от Канада: Плащайте си данъците и ще се оправите

Отиде си един от най-успелите българи в чужбина - канадският строителен предприемач Игнат Канев. На въпроса кога е направил първия си милион, той отговаряше: “Милион ли? Не съм ги чел. Мнозина мислят, че да имаш пари е лесно. Всъщност не е. Като имаш милион, трябва да го пазиш.” Той напуска България през 1941 г. едва на 14 години и половина

Протестиращите пред БНТ

15 души на протест и срещу Емил Кошлуков

Лидерът на “Демократична България” Христо Иванов поиска в студиото на БНТ оставката на генералния директор на телевизията Емил Кошлуков. Според него “социологията в България е част от пропагандата на правителството и на управляващите, която е обхванала и медиите, включително и БНТ”. Иванов призова всички участници в протестите да се отнасят с

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Потрошеното задно стъкло на колата на Нова тв

Колата, потрошена на протеста, е на Нова тв. Ива Стоянова: Не е умишлена атака, не е брандирана

Задното стъкло на кола на Нова тв е потрошеното по време на протеста тази вечер (13 юли) на площада пред Българската народна банка. Мъж във видимо неадекватно състояние е минал покрай колата и е метнал нещо върху стъклото, разказват очевидци, които не са видели дали стъклото е потрошено с камък. Той се е опитал да избяга, но е бил арестуван

Лабораториите се задъхват да правят тестове за коронавирус. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

21 дни чакане на опашка за PCR тест заради Гърция

Двойно увеличение на желаещите да се изследват, за да могат да пътуват Опашки от желаещи да се тестват за коронавирус се извиха пред лабораториите, които правят PCR тестове, след като Гърция обяви, че от сряда ще пуска на нейна територия само хора с отрицателен тест. Чакането в някои лаборатории може да продължи до 21 дни

Доц. Стойчо Стойчев. Кадър БНТ

Политолог: Никой не иска да прави реформи, а да се сложат нови човечета

"Никой реално няма намерение да прави съществени промени и реформи – искат да се възползват от достъпа до разпределение на публичните финанси". Тази теза изрази политологът доц. Стойчо Стойчев в предаването "Още от деня" по БНТ. "Хората имат автентични искания. Въпросът е, че тези, които в момента протестират, няма да влязат в парламента

Епидемията стопи двойно болничните, които плаща НОИ

Епидемията стопи двойно болничните, които плаща НОИ

8000 взели обезщетение заради карантина от коронавируса, още 12 000 заради други болести Епидемията от коронавируса е стопила двойно броя на болничните листове, с които е искано обезщетение от Националния осигурителен институт (НОИ). От началото на 2020 г. в България са издадени 1 273 242 листа за ползване на отпуск по болест

БОЙКО БОРИСОВ

Борисов: Благодаря на Лагард за доверието и подкрепата, на прав път сме

"Благодаря на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард за доверието и подкрепата. Приемането на България в чакалнята на еврозоната и Банковия съюз е голям успех за страната ни. Това е от голямо значение за утвърждаването на международния авторитет на България, както и допълнителна гаранция за устойчивостта на банковата ни система

Протестиращи в центъра на София пуснаха димка. Снимка Велислав Николов

Мъж счупи стъкло на кола в района на БНБ, арестуваха го

33-годишен мъж е задържан в Първо РУ-СДВР, след като е счупил задното стъкло на лек автомобил в района на БНБ към 19:40 часа, съобщи БНР. Още преди да сучи стъклото на колата мъжът се е държал агресивно. Установен е собственикът на леката кола. Изясняват се обстоятелствата около случилото се. По случая е образувано досъдебно производство

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber