Без нарушения в първия ден от проверките на веригите за стоки от български фермери

https://www.24chasa.bg/novini/article/8654537 Без нарушения в първия ден от проверките на веригите за стоки от български фермери Без нарушения в първия ден от проверките на веригите за стоки от български фермери www.24chasa.bg
Без нарушения в първия ден от проверките на веригите за стоки от български фермери

Засега проверките на Българската агенция по безопасност на храните не откриват нарушения в големите търговски вериги при предлагането на продукти от малки регионални производители. Това съобщи за “24 часа” директорът на “Контрол на храните” в БАБХ д-р Любомир Кулински. Той все пак уточни, че още е рано за обобщения, защото това са данни едва от първия ден на масираните инспекции.

Постановлението на Министерския съвет за достъп на регионални продукти в големите магазини с 10 и повече търговски обекта в страната беше прието като антикризисна мярка, за да улесни по-малките производители при реализацията на продукцията им.

Първоначално то трябваше да влезе в сила от 6 май, но след лека корекция от МС беше обнародвано в “Държавен вестник” отново на 5 май, което удължи срока за прилагане на 19 май. От земеделското министерство припомнят, че по настояване на веригите беше дадена след това и нова отсрочка от 14 дни, за да могат да приведат дейността си в съответствие с изискванията.

Проверките на БАБХ продължават, очакваме в петък да започнат да пристигат протоколите с резултатите от цялата страна, за да се види каква е пълната картина, обясни д-р Кулински. Ще са нужни няколко дни за обработка и вероятно първи обобщения ще има в началото на другата седмица.

Според постановлението на щандовете на веригите трябва да има “достатъчно място” с български сезонни плодове и зеленчуци, млечни продукти, прясно месо, яйца, риба и пчелен мед. Санкциите за неспазване на изискванията са високи. Глобата е от 15 000 до 25 000 лв. при първо нарушение, а при повторно се удвояват - от 30 000 до 50 000 лв.

Идеята на постановлението не е да се затрудняват веригите при предлагането на български продукти, а да се осигури пазар на родните производители, уточниха от БАБХ.

Много от магазините в София имат табели с надписи “Регионален продукт” най-вече при плодовете и зеленчуците, както и при млечните продукти. Повечето не са групирали всички български продукти на едно място, каквото беше първоначалното намерение при изготвяне на постановлението. Това обаче в крайна сметка не е задължително, важното е BG стоката да присъства, дори и да е на стандартните регали. Според записаното в постановлението регионални са тези производители или групи организации, които са с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект, или на съседна, граничеща с нея. Изключението е за столицата и София-област, като за тях освен граничните области за съседна се счита и Пловдивска област. Регионалните производители трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.

Следващата седмица ще имаме повече анализи как е ситуацията и извън столицата и дали там българските продуки се предлагат на едно място групирали, или не, каза още директорът на “Контрол на храните” в БАБХ. Най-важното е не на какво място точно се предлагат, а потребителите в магазините да имат достатъчно информация, за да направят своя избор.

Агенцията по храните ще

обобщи данните от цялата

страна в края на седмицата

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Подкрепям българското

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber