Как без да са върнали пари от парното на евтиния газ, го вдигат заради бъдещ скок

https://www.24chasa.bg/novini/article/8654458 Как без да са върнали пари от парното на евтиния газ, го вдигат заради бъдещ скок Как без да са върнали пари от парното на евтиния газ, го вдигат заради бъдещ скок www.24chasa.bg

Най-голямо е увеличението в София

От топлофикациите, които са на газ, намаление има единствено в Пловдив

От 15 юни започва реконструкция на магистрален тръбопровод и се спира топлоподаването в “Студентски град”, “Витоша”, “Малинова долина” и “Дървеница”.
От 15 юни започва реконструкция на магистрален тръбопровод и се спира топлоподаването в “Студентски град”, “Витоша”, “Малинова долина” и “Дървеница”. СНИМКА: Архив

По-малко ще плащат и абонатите в Русе, Перник, Сливен, Габрово

Авансово Комисията за енергийно и водно регулиране предвижда да вдигне цените на парното в сравнение със сега действащите в 7 града. Това става ясно от доклада на експертите и за цените на топлинната енергия от 1 юли.

За София увеличението е с 22,3%, или от 66,70 лв. за мегаватчас на 81,57 лв. В Плевен е най-ниско - под 3 на сто. От топлофикациите, които ползват газ за гориво, единствено за Пловдив е предвидено намаление с 1,9 на сто.

Ако се направи обаче сравнение с 1 юли 2019 г., откогато е в сила едногодишният регулаторен период, за София например новата цена от юли ще е с близо 15 на сто по-ниска от тази през миналата зима.

Читатели попитаха

защо КЕВР при

незапомнени

досега ниски

цени на газа

предвижда

поскъпване

на парното

Да припомним - на 1 юни регулаторът определи цена на природния газ за месеца 20,33 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с действащата цена за май, която беше 22,35 лв. за мвтч, намалението е с 2,02 лв., или с 9,04%. Цените на газа паднаха главоломно след споразумението между “Булгаргаз” и “Газпром експорт” от 5 август миналата година, и то със задна дата. Само да припомним, КЕВР определи от 1 юли 2019 г. газът да струва 44,90 лв. за мегаватчас, което е с над 54% повече от действащата цена в момента.

От доклада на експертите на комисията става ясно, че преди да определят цената на парното, те са направили прогнози колко ще струва природният газ до 1 юли 2021 г. Примерно за третото тримесечие на тази година прогнозата им е 24,84 лв. за мегаватчас, за последното е 31,60 лв. За първите три месеца на следващата година предвиждат цена от 34,61 лв., за второто – 35,27 лв. Средната за годината е 31,58 лв.

Определили са и прогнозна на емисиите въглероден диоксид, която е 25 евро на тон. В края на март, в разгара на пандемията, цената падна на 15,45 евро на тон. С възстановяването на икономиката вероятно цените ще наваксат.

Според новите наредби, които действат от май, КЕВР определя прогнозна цена на парното за едногодишен период. При поскъпване или поевтиняване с повече от 15% на газа или на други важни елементи, които влияят на ценообразуването, регулаторът има право на 6 месеца да преразглежда цената на топлинната енергия. Промените бяха направени, след като се наложи КЕВР да се произнася всеки месец за цената на газа. За да не става това и с парното и да се постигне предвидимост за клиентите на топлофикациите колко ще плащат за парно в рамките на година, бе въведен новият режим.

Прави впечатление, че цените на парното от дружествата, които са на друго гориво - въглища, биомаса или микс от различни продукти, са намалени. Това са топлофикациите в Русе, Перник, Сливен, Габрово. Намалението е спрямо 1 юли миналата година, тъй като топлинната енергия при тях през годината не е поевтинявала.

Вдигането на

цените на

парното от юли

идва, преди да са

изчислени

парите, които

трябва да се

върнат на

потребителите

заради поевтиняването на газа.

Най-рано през август хората, които са на газ и на парно, ще получат парите, които са надплатили, след като от 5 август миналата година природният газ поевтиня със задна дата с над 40%.

От “Булгаргаз” обявиха, че след като КЕВР вече определи цените на газа 8 месеца назад - от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г., компанията в срок до 20 дни ще изчисли сумите за възстановяване по договорите с клиентите си. В този срок ще подпише и споразумение с тях.

След споразумението започват да текат 14 дни, в които “Булгаргаз” трябва да върне парите. Става дума за близо 200 млн. лв., които “Газпром” е превел по сметките му.

Всъщност “Булгаргаз” се позовава на промени в Закона за енергетиката, които бяха публикувани в “Държавен вестник” на 22 април.

КЕВР вече се произнесе за цените със задна дата с 8 решения - по едно за всеки месец. Първото е от 8 май, а последното - от 20 май.

От датите на всяко решение текат 20-те дни, в които от “Булгаргаз” трябва да изчислят за всеки свой клиент - газоснабдителни дружества и топлофикации, както и компании, присъединени директно към преносната мрежа, какво имат да им връщат. Срокът изтича към 9 юни. Законът дава още 14 дни, в които да бъдат възстановени надплатените пари.

Те ще стигнат до крайните снабдители на газ и и до топлофикациите към 24-25 юни.

Законодателят е предвидил един месец, в който крайните снабдители на природен газ да изчислят разликата между платеното от клиентите и новите, по-ниски цени.

Същото време се дава и на топлофикациите да изчисляват разликата в цените на парното заради по-евтиния газ. За цените на парното със задна дата (от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г.) обаче КЕВР още не се е произнесла.

След като направят изчисленията какво ще връщат, крайните снабдители на газ и топлофикациите

приспадат сумите

от фактурата

за месеца, в който са сметнали разликите. При парното има една особеност - приспадането е само за домакинствата, които са на реален месечен отчет.

Така че домакинствата ще получат приспадане от сметките си най-рано през август. Когато дължимата от клиентите сума е по-малка от парите, които има да се връщат, приспадането е до изчерпване на разликата.

За домакинствата на парно, които са на прогнозно плащане и изравнителна сметка един път в годината, приспадането на надплатените пари ще стане с разплащането след изравняването.

Съкращават ремонт в четири квартала на София след протест на студенти, няма да има топла вода за 40 дни

Четири квартала в София остават без топла вода за 40 дни заради ремонт. От 15 юни започва реконструкция на магистрален тръбопровод и се спира топлоподаването в “Студентски град”, “Витоша”, “Малинова долина” и “Дървеница”, съобщиха от столичната топлофикация.

Ще бъде спряна топлата вода и на Онкологичната болница и всички стопански абонати, общежития, както и резиденциите на редица посолства като тези на Афганистан, Кувейт, Иран, Индонезия, Китай, Сирия, Алжир, Мароко, Венецуела, Белгия, Испания и Аржентина.

Първоначално се предвиждаше

топла вода да няма

за два месеца - до 15 август

След протест на Национално представителство на студентските съвети обаче е договорено ремонтът да се съкрати с 20 дни, а екипите на “Топлофикация София” ще са с удължено работно време. От дружеството обясниха, че няма алтернатива на ремонта. Ако той не се направи, щяло да има непрекъснати аварии през зимата и спиране на отоплението.

Във вторник омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до изпълнителния директор на топлофикацията Александър Александров с искане да бъде отложен планираният ремонт.

Повод за искането е жалбата на Националното представителство на студентските съвети във връзка с предстоящото прекъсване на топлоподаването.

КЕВР също поиска съкращаване на времето за ремонтите на столичното парно. Председателят на регулатора Иван Иванов реагира заради възраженията на студентите. Той е изискал в тридневен срок “Топлофикация София” да представи информация за технико-икономическата обосновка на планираните ремонти, необходимостта от тях, включително и да разясни извършената подготовка на разрешенията за строеж и подписаните договори с фирми–изпълнители.

КЕВР иска и информация за броя на засегнатите абонатни станции и броя на клиентите в засегнатите квартали, както и информация как ремонтите да бъдат направени максимално бързо.(24часа)

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Хотелските услуги в целия ЕС са с най-ниски цени в България.

Хотели, цигари и алкохол най-евтини у нас от целия ЕС (Обзор)

Законът за свободната търговия в Хайнан отразява решимостта на Китай да продължи с отварянето си към света

Законът за свободната търговия в Хайнан отразява решимостта на Китай да продължи с отварянето си към света

Биткойнът е най-популярната криптовалута.
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Биткойнът поевтиня за кратко под 30 000 долара за пръв път от януари

България, Румъния и Полша с най-евтини основни стоки в ЕС

България, Румъния и Полша с най-евтини основни стоки в ЕС

Министър Стела Балтова разговаря с посланика на Румъния у нас

Министър Стела Балтова разговаря с посланика на Румъния у нас

Китай откри богато находище на шистов нефт

Китай откри богато находище на шистов нефт

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber