Изтрити записи вкарват отново в съда лекаря, убил крадец в имота си

https://www.24chasa.bg/novini/article/8650290 Изтрити записи вкарват отново в съда лекаря, убил крадец в имота си Изтрити записи вкарват отново в съда лекаря, убил крадец в имота си www.24chasa.bg
Д-р Иван Димитров (в средата) с двамата си адвокати Георги Кутрянски и Гено Василев

- Не е изяснено бил ли е нападнат пловдивският рентгенолог д-р Иван Димитров и с какво - ножът, с който уж бил ранен, не е намерен

- Връщат делото заради противоречиви доказателства

Девет месеца след като бе оневинен за умишлено убийство на обирджия в имота си при превишаване на пределите на неизбежна отбрана, д-р Иван Димитров от Пловдив ще се изправи отново пред съда. Инцидентът, при който докторът застреля крадеца, стана в нощта на 1 срещу 2 март 2018 г. Докторът си призна и свидетели не бяха разпитвани.

Делото срещу него се връща на старта. Причината е, че апелативните магистрати откриха съществени процесуални нарушения и събориха оправдателната присъда. Това се случи след протест на прокурора Георги Пенев и обжалване на родителите на застреляния крадец Жоро Джевизов, по прякор Плъха. Самият лекар рентгенолог пък е атакувал решението да плати част от направените разноски по процеса - 3292 лв. Впоследствие обаче е оттеглил искането си.

Въззивната инстанция подробно описва мотивите, с които отменя акта на окръжния съд. Първата констатация е, че не е бил направен задълбочен и прецизен анализ на целия събран материал. Съставът, разгледал делото на първа инстанция, е приел, че твърдяното от доктора нападение срещу него от страна на Плъха се подкрепя от двама свидетели.

Става дума за чичото и лелята на д-р Иван Димитров. Те живеят на първия етаж в кооперацията, която обитава и рентгенологът със семейството си.

Роднините обаче

не са имали

видимост към

вътрешния двор,

където е бил сблъсъкът между апаша и племенника им, защото терасата им е към улицата.

“При тези данни е неясно въз основа на какви доказателства окръжният съд е приел, че лелята и чичото са видели нападението”, се посочва в решението.

Апелативните магистрати смятат, че не е изяснен и въпросът дали рентгенологът е наранен по крака с нож, хвърлен от Плъха. Такъв не е открит на местопроизшествието. В дома на лекаря обаче са намерени два различни и с кръв по тях. Поради малкото ѝ количество не е била изследвана.

Вещите лица са заключили, че прободно-порезната рана на рентгенолога вероятно е причинена от нож или друг предмет с остър връх и режещ ръб. А допълнителната

експертиза

уточнява, че

уврежданията

може да са

получени от

самонараняване

“Защо тогава окръжният съд е приел, че Джевизов е извършил противоправно нападение срещу Димитров с нож, който е с дължина на острието 12 см”, се казва в мотивите на въззивната инстанция. Според нея не е изяснено и обстоятелството къде се е намирала рекламната табела, за която медикът твърди, че крадецът е запратил по него и му е нанесъл травма по ръката.

Апелативните магистрати изразяват съмнение и относно техническата експертиза за иззетото видео от камера на магазин, намиращ се на метри от дома на лекаря. Заключението на вещото лице е, че не са открити действия по изтриване на част от лентата.

“Как са

изчезнали

тогава записите

от 0,20 ч до 2,14 ч

на 2 март 2018 г.,

времето на сблъсъка между Димитров и Джевизов”, пише в решението на апелативния съд.

Има данни, че след като е стрелял по крадеца с незаконния си пистолет “Валтер”, докторът е отишъл при собственика на камерата и го е помолил да заличи част от видеото. В показанията си въпросният свидетеля е заявил, че е отказал да го направи, но факт е, че липсват 2 часа запис.

Заради множеството противоречия в доказателствения материал апелативният съд е категоричен, че дело с подобна фактическа и правна сложност не може да се разглежда по съкратения ред, както е направено на първата инстанция. На 18 юли м.г. д-р Иван Димитров призна вината си и свидетели не бяха разпитвани. Същия ден заедно с оправдателната присъда за убийство при превишаване на пределите на неизбежна отбрана той получи 2 г. лишаване от свобода условно за незаконно притежаване на оръжие и 17 патрона.

Апелативните магистрати отменят изцяло акта. Според тях са налице изключително висока степен на обществена опасност и особена нетипичност на инкриминираното деяние, затова при повторния си старт

делото трябва

да протече по

общия ред - с

разпити на

свидетели и

внимателна

проверка

на събрания материал за фаталната нощ на 1 срещу 2 март 2018 г.

Тогава лекарят останал сам в дома си, тъй като съпругата му Жулиета завела двете им деца в Крумово. След полунощ д-р Иван Димитров още не бил заспал, когато видял, че в гаража му свети. После лампата угаснала. Медикът взел пистолета си и тръгнал да види какво става.

В двора пред вратата на гаража попаднал на 38-годишния рецидивист Жоро Джевизов, който бил надрусан с морфин. Апашът бил извадил вещи пред помещението и се готвел да ги задигне.

Лекарят твърди, че му извикал: “Стой, полиция, легни на земята”, но крадецът хвърлил по него нож и го наранил по глезена, а после и рекламна табела и му разкървавил ръката. Рентгенологът произвел един изстрел във въздуха, а вторият бил по посока на неканения гост. Улучил го в гърдите.

Плъха изблъскал стопанина и хукнал. Успял да измине 110 метра. Държавното обвинение смята, че именно заради морфина е преодолял такова голямо разстояние. Джевизов стигнал до областната управа, строполил се върху капака на паркирана кола и издъхнал. Рано сутринта на 2 март 2018 г. е намерен от минувач.

Докато Джевизов бягал, медикът звъннал на свой приятел, за да го търсят. Преди да тръгнат из квартала, двамата издирвали домашната котка Габриела на д-р Димитров. За това се разбра при разглеждане на делото на първа инстанция.

“Първата мисъл на подсъдимия след стрелбата е била да спаси домашния си любимец”, посочи в пледоарията си адвокат Красимир Елдъров, защитник на близките на жертвата. Според него, когато един добросъвестен гражданин забележи крадец, първо звъни на 112, а в конкретния случай

лекарят се

изживявал като

полицай

Правистът подчерта, че излизайки да издирва обирджията, д-р Иван Димитров е носел със себе си оръжие и желязно сечиво.

“Не отива на един уважаван лекар да ходи като касапин с брадва и пистолет” бяха думите на адвоката. В окръжния съд той настоя за ефективно наказание на рентгенолога. Затвор поискаха и родителите на Плъха - Златка Атанасова и Димитър Джевизов. Техният граждански иск за 300 хил. лв. беше отхвърлен, за да не се утежнява процесът. Жената, с която крадецът е живял на семейни начала, претендираше за 150 000 лв., но и нейният иск не бе приет.

Самият медик изказа съжаление за случилото се.

“Аз съм лекар, призван да се грижа за човешкия живот. На толкова много хора съм помогнал, но тогава се защитавах”, бяха думите му.

Предстои му обаче отново да се изправи пред Темида. “Не искам да коментирам решението на апелативния съд за отмяна на присъдата, тъй като още не съм се запознал с него”, лаконичен бе пред “24 часа” адвокат Красимир Елдъров.

Същото каза и колегата му Георги Кутрянски, един от двамата защитници на д-р Иван Димитров. На първата инстанция те пледираха, че клиентът им дори е действал в условията на неизбежна отбрана, а не при превишаване на пределите ѝ, тъй като се е борил за живота си.

Обратът по казуса с лекаря изненада пловдивчани. На 2 март 2018 г., когато той бе арестуван и съпругата му Жулиета обяви, че апашът е влязъл в дома им, хиляди се вдигнаха в негова защита и шестваха из града с плакати “Свобода за д-р Иван Димитров”. В крайна сметка

се разбра, че

жена му не е

казала истината

и сблъсъкът с

крадеца е бил на

двора

Въпреки това приятели и колеги на рентгенолога дойдоха пред съда, за да го подкрепят.

“Познавам го от 15 г., тъй като сме били колеги в една и съща болница. Изненадан съм, че пак ще има процес, но не съм компетентен да обсъждам решения на магистратите”, заяви д-р Аргир Аргиров, бивш шеф на УМБАЛ “Пловдив”, където в момента работи рентгенологът.

Прокурор Георги Пенев, заради чийто протест делото стигна до апелативния съд, посочи, че е удовлетворен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Четирима младежи са потрошени след каскада с БМВ край Велико Търново

Четирима младежи са потрошени след каскада с БМВ край Велико Търново

Три момичета от Горна Оряховица и момче от с. Поликраище са пострадали при катастрофа в района на разклона за с. Велчево, съобщи ОДМВР - Велико Търново. Сигнал за случая е получен вчера в 17,02 ч. По първоначална информация лек автомобил „БМВ“, управляван от 20-годишен от с. Поликраище, при маневра изпреварване е излязъл от пътното платно и се е

Георги Асенов

По тъмно карат в пранги и белезници в София върховния прокурор Асенов, обвинен за хулиганство в болница

Поне 3 денонощия ще прекара в ареста върховният прокурор Георги Асенов заради хулиганстването си в болницата в Плевен. Той бе арестуван в нощта срещу неделя, а прокуратурата го е задържала за 72 часа. Само преди 3 седмици - на 10 юни, Асенов бил повишен от окръжен прокурор в Плевен до върховен обвинител

Петима младежи откарани в спешното след каскада с кола край Велико Търново

Петима младежи откарани в спешното след каскада с кола край Велико Търново

Петима младежи са откарани в Спешна помощ - Велико Търново след катастрофа на разклона за с. Велчево. Сигнал за случая е получен около 17,00 ч., съобщиха от пресцентъра на ОДМВР.  По първоначална информация лек автомобил БМВ, управляван от 20- годишно момче от Горна Оряховица, при маневра изпреварване с несъобразена скорост е излязъл от пътното

СНИМКА: Pixabay

Осъдиха двойка телефонни измамници в Кюстендил

Съдът е признал за виновни двама частници в телефонни измами, съобщиха от прокуратурата. Т.К. /30 години/ и Л.Г. /29 години/, които живели на семейни начала, се договорили с неустановен по делото извършител, да го подпомагат при извършване на телефонни измами. Техният ангажимент в престъпната схема бил да прибират паричните суми

СНИМКА: Pixabay

Съдът в Разград осъди чичо и племенник за трафик на жени

Разградският районен съд постанови осъдителни присъди и глоби за мъж на 44-годишна възраст и 22-годишния му племенник, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна. До осъждането на двамата за международен и вътрешен трафик на жени с цел сексуална експлоатация се стигнало, след като те признали вината си за престъпленията и сключили споразумения

Оставиха в ареста рецидивист, отнел със сила автомобил в Габрово

Оставиха в ареста рецидивист, отнел със сила автомобил в Габрово

По искане на Окръжна прокуратура – Габрово Габровският окръжен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на лице, което е извършило грабеж на лек автомобил. Деянието е осъществено на 05.06.2020 г. в град Габрово при условията на опасен рецидив, съобщиха на сайта на Апелативната прокуратура във Велико Търново

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Крими

СНИМКА: Pixabay

Арестуваха мъж за изнасилване на непълнолетна в Хасково

Мъж на 47-годишна възраст е задържан и обвинен за блудство и изнасилване на непълнолетна в Хасково, съобщиха от ОД на МВР и от прокуратурата. Хасковската районна прокуратура е била сезирана след случая в ранните часове на 5 юли. Пострадалата 16-годишна била на гости на свои близки и се прибирала към дома си в отдалечен на четири километра квартал

СНИМКА: pixabay

Шофьор и негов помощник са обвинени в трафик на хора в Свиленград

Районна прокуратура - Свиленград привлече като обвиняеми и задържа шофьор и негов помагач за подпомагане на граждани на Афганистан да преминат незаконно през страната, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Д. А. /20 г./ и Н. М. /30 г./ противозаконно подпомогнали чрез осигуряване на транспорт 21 чужди граждани. Спрямо Н. М

Мария Велева

18 години затвор за дъщеря, убила баща си в София

18 години затвор за Мария Велева и 15 години затвор за мъжа и  - Свилен Велев обвинени в жестокото убийство на 86-годишния баща на Мария в ж.к. "Люлин", присъди Софийски градски съд. Стефан Янев бе убит с крак на табуретка след като сигнализирал, че внучките му са държани под ключ с години в столичния квартал "Люлин" Децата не посещавали училище

Викторио Александров СНИМКА: Йордан Симеонов

Гледат делото срещу Викторио за убийството на жена му и детето им при закрити врата

Днес се гледа делото срещу Викторио Александров, обвинен за убийството за Дарина Министерска и щерка им. Делото ще се разгледа при закрити врата заради психическата експертиза на обвиняемия. През октомври 2018 г. Викторио застреля приятелката си Дарина Министерска и едногодишната им дъщеричка Никол. Викторио и жена му

"Феникс Дупница" не иска да чисти боклуци до моста на АМ "Струма", не били нейни

"Феникс Дупница" не иска да чисти боклуци до моста на АМ "Струма", не били нейни

Фирма "Феникс Дупница" отказва да изчисти струпаните опаковки от лекарства край изгорелия мост на автомагистрала "Струма", защото отпадъците не били нейни. През август м. г. огромен пожар съсипа колоните на новопостроената магистрала край Дупница, огнеборци го гасиха дни наред, а ремонтът на моста струваше около 1,6 млн. лв

Арестуваха жена от Хасково за убийството на майка й

Арестуваха жена от Хасково за убийството на майка й

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняема и задържа 46-годишна жена за убийството на майка си, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Умъртвената Г. В. /68 г./ била в безпомощно състояние по време на извършването на престъплението от страна на дъщеря си Д. В.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber