Токът при ЧЕЗ и “Енерго-Про” поевтинява, при ЕВН поскъпва (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8650041 Токът при ЧЕЗ и “Енерго-Про” поевтинява, при ЕВН поскъпва (Обзор) Токът при ЧЕЗ и “Енерго-Про” поевтинява, при ЕВН поскъпва (Обзор) www.24chasa.bg
Председателят на КЕВР Иван Иванов съобщава колко по-евтин ще е токът.
Председателят на КЕВР Иван Иванов съобщава колко по-евтин ще е токът.

КЕВР определя колко да струва според нужните приходи и разходи на дружествата и затова има разлика в процентите

От 1 юли средно цената на тока за домакинствата в България ще бъде намалена с 0,55%, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на онлайн брифинг.

За Западна и Североизточна България цената на тока за домакинствата и за малкия бизнес ще бъде намалена. За клиентите на ЧЕЗ поевтиняването е с 0,45 на сто. В предложението си за цени дружеството поиска драстично поскъпване на нощната енергия от 70%, а като цяло получава поевтиняване на доставките си за регулирания пазар.

Увеличение на цените бяха поискали и от “Енерго-Про”. И домакинствата, и малкият бизнес, които са към това дружество обаче, ще получават тока на цени, с 1,69% по-ниски, отколкото са сега.

Единствено при потребителите на ЕВН в Югоизточна България ще има едва забележимо увеличение от 0,15 процента.

Експертите на комисията предлагат цените на база на анализи и сметки за необходимите приходи и разходи на дружествата и затова се получават разлики в процентите на увеличение и намаление, обясниха от КЕВР. Комисията вече оповести доклада за цени по веригата от централите до контакта за регулирания пазар. На него до 1 октомври ще бъде и малкият бизнес. След тази дата и след приемане на промени в енергийния закон се очаква близо 300 хил. малки фирми да купуват тока от свободния пазар, а на регулирания да останат само домакинствата.

За регулирания пазар НЕК ще купува ток от АЕЦ “Козлодуй” и от вецовете си на регулирани цени. Цената на атомния ток е определена от КЕВР на 54,77 лв. за мегаватчас без ДДС, което е увеличение с 1,58 на сто. Цената на еленергията на големите вецове е 85,01 лв. за мвтч, или увеличението е с над 17%.

НЕК по закон е задължена да изкупува тока на американските централи, на веитата и на топлофикациите. Така се прави миксът на еленергия за регулирания пазар. Покупната цена е 133,16 лв., а тази, на която ще продава тока на електроразпределителните дружества, е 88,16 лв. без ДДС. Разликата се поема от фонда “Сигурност на електроенергийната система”.

Цената на газа

надолу с нови 9%

Тези на парното през юни няма да се

променят, намалението цената на синьото

гориво ще се калкулира през юли

С 9,04% да поевтинее природният газ от 1 юни спрямо цената за май, реши Комисията за енергийно и водно регулиране. Намалението бе съобщено на брифинг от председателя на КЕВР Иван Иванов.

Първото предложение на “Булгаргаз” бе за поевтиняване с 1,7 на сто, но в последния ден на май компанията поправи предложението си на 9,04 на сто, като отрази актуалните промени на газовите хъбове в Европа.

В цифри утвърдената цена е 20,33 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с действащата цена за май, която беше 22,35 лв. за мвтч,  намалението е с 2,02 лв.

Това е поредното поевтиняване на газа от 5 август миналата година. То се дължи на промяната в договора между “Булгаргаз” и “Газпром експорт”, в която по-голяма тежест имат цените на газовите борси в Европа.

Председателят на КЕВР съобщи още, че няма да се променят от днес цените на парното и на тока, който произвеждат топлофикациите. Досега при намаление с над 5 на сто на цената на газа това се отразяваше и при топлинната енергия, както при тока.

Иванов заяви, че процедурата за промяна на цените на парното трае 20-25 дни и ако те бъдат променени, новите тарифи ще действа за 5 или за 10 дни.

“Регулаторът няма да допусне потребителите на топлинна енергия да бъдат ощетени и ще отрази намалената с 9% цена на природния газ в годишното си ценово решение за топлинната енергия, което предстои да бъде прието на 1 юли”, заяви на онлайн брифинга председателят на КЕВР.

Междувременно в средата на май “Булгаргаз” оповести прогнозата си за цената на газа от 1 юли. Тя е 20,42 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Само че в тази прогноза не са отчетени промените, които намалиха цената на газа с 9%. Това предстои.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Петролният бизнес е един от най-силно засегнатите от кризата не само у нас, а и по света със сериозни спадове на търговия. Въпреки това цената на нефта се задържа над 43 долара за барел. На снимката - нефтена платфорна край Рио де Жанейро. 
СНИМКА: РОЙТЕРС

21,4% спад на износа през май

Българският износ се е свил с 21,4% до 3,74 млрд. лв. през май спрямо същия период на миналата година. Вносът е намалял с 28,4%, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). През първите пет месеца на 2020 г. износът на стоки от България за трети страни е намалял с 8,9% в сравнение със същия период на 2019 г

Премиерът Бойко Борисов, управителят на БНБ Димитър Радев и финансовият министър Владислав Горанов обявяват приемането на България в чакалнята за еврозоната и в Банковия съюз.

В клуба на богатите доходите растат, лихвите по кредитите падат

Пряк контрол от ЕЦБ над големите банки, достъп до 30 млрд. евро спасителен фонд при проблем До 2022 г. доходите на българите трябва да растат с по-бързи темпове, инфлацията да остане ниска и под контрол, а лихвите по кредитите да продължат да намаляват. Банките, работещи в България, ще бъдат контролирани от Европейската централна банка и БНБ

СНИМКА: Pixabay

83-ма милионери от цял свят с призив: Вдигнете ни данъците

Някои от най-богатите хора в света призоваха правителствата да повишат данъците върху състоянието на заможните, за да помогнат с осигуряването на пари за мерките, насочени към справяне с пандемията от коронавирус. "Когато COVID-19 поразява света, милионри като нас играят критична роля за изцелението на нашия свят"

СНИМКА: Архив

КЗК ще се произнесе по придобиването на дял във Fibank от ББР

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще се произнесе по придобиването на дял в Първа инвестиционна банка от Българската банка за развитие. Това става ясно от съобщение на атнимонополната комисия, където е постъпило уведомление от държавната банка за предстояща концентрация в сектора. Българската банка за развитие придоби малко над 18% дял от

Управителят на БНБ Димитър Радев СНИМКА: Архив

ЕЦБ определи централния курс на лева (Обновена)

Тя и БНБ ще се намесват , ако валутата ни падне до 1,66 или се качи над 2,24 за едно евро От днес българският лев е с определен от ЕЦБ централен курс според правилата на валутно-курсовия механизъм. Решението за приемането ни в него бе обявено миналия петък в 19 часа, българско време, след затварянето на борсовите пазари

СНИМКА: Архив

Близо 50 млн. лв. са одобрените от търговските банки безлихвени кредити

Близо 50 млн. лв. достигнаха одобрените от търговските банки безлихвени кредити за физически лица. Това показват данните към 13 юли т.г. на Българската банка за развитие (ББР) за напредъка на Програмата за гарантиране на безлихвени заеми за служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които временно не могат да полагат труд

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

СНИМКА: Pixabay

Забраняват продажбата на имот без технически паспорт

Продажбата и отдаването под наем на имоти ще може да се осъществява само след представяне на технически паспорт за съответното жилище от 2022 година. Това условие е залегнало в Национална стратегия за енергии?на ефективност публикувана за обществено обсъждане. С технически паспорт разполагат жилищата и помещения

Отвориха 200 млн. лв. за средния бизнес за справяне с последиците от COVID-19

Отвориха 200 млн. лв. за средния бизнес за справяне с последиците от COVID-19

Проекти се приемат до 16,30 часа на 24 август 2020 г. Безвъзмездната помощ е от 30 000 до 150 000 лв.  От днес средният бизнес може да кандидатства с проекти за безвъзмездна помощ по процедурата „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.  Управителния орган на оперативна програма

СНИМКА: Pixabay

ЕЦБ: България има още работа по стабилизирането икономиката си преди еврото

България и Хърватия все още имат работа по стабилизирането на икономиките си и подобряването на техните институции, преди да се присъединят към еврото, коментира членът на борда на Европейската централна банка Фабио Панета. Реформите, предприети от двете страни, няма да поправят всички дисбаланси и уязвимости, пред които са изправени

Енергийната борса затвори при средна цена 79.99 лева за мегаватчас

Енергийната борса затвори при средна цена 79.99 лева за мегаватчас

При средна цена 79.99 лева за мегаватчас е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/, показват данните от търговията на борсата при сегмента "пазар ден напред". Сделките са на база утрешен ден на доставка /14 юни/. Средната цена на пиковата енергия /9.00-20.00 ч./ e 83.36 лв. за мегаватчас. Извънпиковата енергия /1.00-8

12 компании влизат във второто издание на програмата за растеж на Endeavor – Dare to Scale

12 компании влизат във второто издание на програмата за растеж на Endeavor – Dare to Scale

Фокус на тазгодишното издание ще е изграждането на устойчив бизнес модел и идентифицирането на възможности за растеж в трудни пазарни условия За втора поредна година българският офис на глобалната мрежа Endeavor реализира програмата за растеж Dare to Scale, като тази година поради големия интерес селектираните компании са дванадесет

Националният статистически институт

За първите четири месеца на 2020 г. износът от България към ЕС пада с 5,1%

Вносът от ЕС за януари - април 2020 г. спада с 9.1 на сто През периода януари - април 2020 г. износът на България за ЕС намалява на годишна база с 5.1 на сто, съобщава Националният статистически институт. Износът за периода е за 11 700.7 млн. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Белгия и Франция

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber