Гребеца от Наглите единствен ще лежи до живот за 2 убийства, 3 млн. евро от откупите ги няма

https://www.24chasa.bg/novini/article/8649990 Гребеца от Наглите единствен ще лежи до живот за 2 убийства, 3 млн. евро от откупите ги няма Гребеца от Наглите единствен ще лежи до живот за 2 убийства, 3 млн. евро от откупите ги няма www.24chasa.bg
Полицаи водят Любо Гребеца в съда.

ВКС го осъди окончателно за смъртта на Юлиян Лефтеров и Сапата, чиито трупове бяха открити в планината

Любомир Димитров- Любо Гребеца е единственият от бандата за отвличания на Наглите, който ще лежи в затвора до живот. Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата, наложена му на 1 юли м.г. по дело за 2 убийства - на Иван Пайнавелов-Сапата и на Юлиян Лефтеров-Кокошката, известен и с прякора Кунгфуто. Решението е от 28 май т.г. и е окончателно, но мотивите още не са обявени.

Така

Гребеца се оказа

най-големият

карък

от бандата на Наглите. След арестите през 2009 и 2010 г. той единствен от обвинените проговори за отвличанията (за 6 от тях и за един опит), но не стана защитен свидетел.

Любо Гребеца получи по-ниска присъда от останалите в бандата за участие в похищенията - 10 г. затвор, но докато лежеше зад решетките, един от аверите му - Данчо Релето, разказа за смъртта на Сапата и Лефтеров и вгорчи съдбата му. До няколко години аверите на Гребеца ще излязат на свобода, но той не. (Виж карето.) Парите от откупите - над 3 млн. евро, така и не бяха открити. През годините бяха засечени няколко банкноти в търговската мрежа, но следата не доведе до разкрития.

Любо Гребеца сега е в софийския затвор. На 38 г. е и, изглежда, ще прекара остатъка от живота си зад решетките, и то при първоначален специален режим. Гребеца влиза с останалите Нагли в ареста на 19 декември 2009 г. Докато излежаваше присъдата си за съпричастност към 7 отвличания, той направи опит да излезе предсрочно от затвора през юли 2017 г., но не успя. Междувременно бе задържан и по делото за убийствата на Сапата и Кокошката. На 23 март 2018 г. той бе осъден за смъртта им от Софийския градски съд, а на 1 юли м. г. наказанието бе потвърдено и от апелативения съд (САС). Гребеца трябваше да плати и по 150 000 лв. близките на Лефтеров.

Как се стигна

до присъда за

убийствата

Труповете на Сапата и Юлиян Лефтеров са открити на 8 и 9 януари 2010 г. в планината над с. Железница- около 3 седмици след разкриването на Наглите. Мястото, на което са заровени, е посочено от друг член на бандата - Даниел Димитров-Релето. Лефтеров е убит с 2 куршума в главата вечерта на 8 януари 2009 г., а Сапата 3 месеца по-късно - на 12 април. Единият е застрелян с пистолет “Броунинг”, а другият - с оръжие, калибър 9,18 мм. На 2-те убийства присъства маскиран мъж, който според една от променящите се версии на Гребеца е “истинският убиец”.

Какви според съда са фактите? В края на декември 2008 г. членове на Наглите замислят да инсценират отвличане на Кокошката, за да вземат откуп от близките му и най-вече от заможния му вуйчо Александър Чонков, който се е върнал от Канада и планира да развива бизнес с племенника си в България.

На 8 януари 2009 г. Гребеца отива с кола пред дома на Релето, който се съгласява да участва само като шофьор и с уговорката Лефтеров да не разбира за това. Двамата се насочват към дома на жертвата. В близост ги чака Сапата със сив джип “Мерцедес” с полицейска лампа. На задната му седалка

лежи мъж

с маска

“Не иска да го видят”, обяснява Сапата. До днес не се знае кой е бил маскираният - никой от свидетелите не го издава.

Джипът стига до блок 6 на ул. “Плана планина”. Около половин час всички са в очакване на сигнал от Лефтеров. След кратък разговор по джиесема Сапата казва, че той ще дойде след 5 минути. Лефтеров се появява с кола и паркира.

Останалите слагат маски и приближават към него с мерцедеса. Трима изскачат с викове: “Полиция, не мърдай!”. Хващат Лефтеров и го вкарват в багажника на джипа. Свидетели на отвличането стават 3-ма души, които по това време чистят сняг. Единият звъни на тел.112 и след 25 минути на мястото идват полицаи от СДВР и ГДБОП.

Междувременно Гребеца, Релето и Лефтеров се прехвърлят в друга кола, оставена от Гребеца, и поемат към Бистрица. Сапата и маскираният ги следват с джипа. На черен път между Бистрица и Симеоново колите спират и Лефтеров, който е в течение на целия план, се обажда на вуйчо си. Казва му, че е отвлечен, да не звъни в МВР, а да чака обаждане за откуп.

Между Лефтеров и останалите по-късно избухва скандал затова, че не е бил предпазлив, че не е предупредил останалите за наличието на камера. При свадата Гребеца удря няколко пъти Лефтеров, който паднал на земята. Според обвинението след скандала той решава да ликвидира Лефтеров, изнервен че полицията може да ги хване.

Сапата и маскираният потеглят с джипа. След няколко часа е проведен разговор по джиесем и останалите потеглят към с. Железница. Подминават го и спират в местността Елата. Там ги чакат Сапата и маскираният със светнати на колата им фарове. Лефтеров, който вече е завързан, а

главата му е

омотана през

очите и устата

с тиксо,

е повлечен към предварително изкопана дупка. Прострелян е в главата с пистолет. След първия изстрел следва втори - контролен, в лявата част на темето.

По-късно вуйчото на Лефтеров плаща 40 000 евро откуп, без да знае, че племенникът му вече е мъртъв. Парите са оставени под микробус до спирка на околовръстния път.

Сапата намира смъртта си на черен път в местността Умни дол. Експертиза на трупа показва, че смъртта е настъпила от огнестрелна рана в слепоочието. Самоличността му е установена след ДНК-анализ. Сапата е убит малко след 20,20 ч на 12 април 2009 г., а е обявен за издирване на 15 април по молба на сестра му Кристина. Според прокуратурата мотивът за убийството са

влошени

отношения

покрай сделка

с БМВ Х5

Колата струвала 145 хил. лв. и Гребеца искал да я вземе на лизинг. Дал първоначално 20 000 лв., но после спрял да плаща и в един момент автомобилът бил обявен за откраднат. Сапата бил гарант по сделката. Другата версия е, че е отстранен, защото поискал да се отдели от Наглите.

В деня на смъртта му пак станал скандал и пак присъствал мистериозният мъж с маска. Релето разказва, че бил в кола, когато Гребеца и Сапата си крещели отвън зад нея. В един миг се чул изстрел и шум от падане на тяло. Маскираният мъж вдигнал скандал на Гребеца, когато видял Сапата в кръв. После трупът бил заровен, а 2-те лопати, с които бил изкопан гробът му - изгорени.

Първоначално за смъртта на Лефтеров и Сапата е разследван Вальо Бореца, и то по показания на Гребеца. Той се отмята от тях, но изведнъж от свидетел става обвиняем. До последно отрича да е стрелял по аверите си, дори се кълне, че не е бил на местопрестъпленията. В началото заявява, че неизвестният маскиран мъж е убил Сапата и Конфуто, а накрая, че няма мотив да ги убива.

Лесни пари бързо се харчат, казал Любо след ареста

Трима от Наглите получиха по 18 г. затвор за серията отвличания, която изправи на нокти България преди 2010 г., и сега са зад решетките. Това са Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопий Прокопиев-Културиста и Даниел Димитров - Релето. Още двама бяха осъдени за други по-леки престъпления, но не и за похищения.

Първоначалната присъда на Любо Гребеца от 15 г. затвор бе намалена от ВКС на 10 г. заради неговото съгласие навремето да съдейства на разследването, което се наблюдава от двама прокурори Бисер Кирилов и Антоанета Близнакова. 

По онова време Гребеца проговаря с надежда да сключи сделка за свободата си подобно на Вальо Ихтиманския, който остава само свидетел по делото. След като това не става, той се отмята от показанията си и обвинява полицията в натиск и манипулации. Има записи на 3 негови разпита за престъпленията на Наглите. При един от тях - през януари 2010 г., Гребеца казва, че “шапката на цялото нещо” е “много сериозен човек, който е замесен” и който няма криминално досие.

Според последната дума на съда Наглите са отговорни за отвличанията на Илиян Цанев, Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджо Марков, Венислав Величков, Ангел и Камелия Бончеви и Киро Киров, както и за нападението над Борислав Динев, което не успява.

До днес неразкрити остават отвличанията на студента Румен Гунински, Васил Маникатов, бившия митничар Георги Георгиев - Пурата и бизнесмена Борислав Атанасов. Предполага се, че повечето от парите са похарчени за пиене, ядене и развлечения у нас и в чужбина. “Лесни пари бързо се харчат”, казал при разпит навремето Гребеца. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

СНИМКА: Pixabay

Акция срещу мафията в Сицилия, арестуваха 101 души

В акцията участваха над 400 карабинери Операцията е била насочена срещу наркотрафика, контролиран от Коза Ностра чрез различни престъпни групи Полицейската операция под кодовото название „Скендербег” бе предприета срещу мафията в Сицилия. При операцията бяха арестувани 101 души, съобщи DarikNews. Задържаните са обвинени в създаване на мафиотско

СНИМКА: Pixabay

Екстрадират нидерландец, търсен за множество престъпления в Белгия

Състав на Окръжния съд в Хасково допусна изпълнението на европейска заповед за арест спрямо нидерландския гражданин Ер. Д., съобщиха от Съдебната палата в областния град. Той ще бъде екстрадиран по искане на първоинстанционен съд в Брюксел за изпълнение на наказателно производство за извършени пет предполагаеми престъпления

СНИМКА: Pixabay

Двойно убийство с нож в Шумен, издирват извършителя

Възрастна двойка е убита с нож в Шумен, а полицията издирва извършителя. Телата на 75-годишният мъж и 68-годишната му съпруга са открити днес следобед във вилната зона "Под манастира". Двамата са били наръгани, е установило разследването. Огледът продължава и в момента. На място са директорът на ОДМВР ст

МВР установи 68 нарушения на шофьори с МПС, вдигащи шум над допустимото

МВР хвана 68 водачи с шумни коли

МВР установи 68 нарушения на шофьори с МПС, вдигащи шум над допустимото. Това съобщиха от Върховната административна прокуратура. Резултатите станаха ясни след проверка, разпоредена от ВАП. Целта на сезирането от страна на ВАП на компетентните органи, извършили проверката, е спазване на разпоредбите на Закона за защита от шума в околната среда -

СНИМКА: Pixabay

Съдят турски шофьор за опит да подкупи полицаи в Русенско

Турски шофьор на камион отива на съд за опит да подкупи полицаи в Русенско. Това съобщиха от областната дирекция на МВР в крайдунавския град. Случаят е отпреди три дни. Камионът бил спрян за проверка край град Бяла, тъй като се движел без включени светлини. Превозното средство било управлявано от 52-годишен мъж от Турция

СНИМКА: Pixabay

67-годишна уби две малки кученца с мотика

67-годишна жена е задържана за убийство на две малки кученца с мотика в с. Гара Елин Пелин. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - София. Около 15.30 часа в събота жител на с. Гара Елин Пелин сигнализирал в полицията, че негова съселянка е убила с мотика две малки кучета и е оставила телата им пред дома му

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Крими

Съдят студентка в Перник за наркотици

Съдят студентка в Перник за наркотици

Студентка е предадена на съд за незаконно държане на високорискови наркотични вещества в апартамент в гр. Перник. Районна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу А.Ч. за извършеното от нея престъпление. Това съобщиха от прокуратурата.  Двадесет и пет годишната студентка живеела под наем в жилище в кв

Тийнейджъри задържани заради обира на казиното в Борован

Тийнейджъри задържани заради обира на казиното в Борован

Непълнолетни от  Бяла Слатина и от врачанското село Търнава са задържани и разпитани за извършения в неделя през нощта въоръжен обир в игралната зала в село Борован, съобщиха от областната дирекция на МВР във Враца. При обиск в дома на  17-годишния Т. Ч. в Търнава ченгетата намерили канабис и боеприпаси от различен калибър

16-годишен простреля по-малко момче при игра в Севлиевско

16-годишен простреля по-малко момче при игра в Севлиевско

На 20.11.2020 г., около 17:45 часа, в РУ-Севлиево е получен сигнал от Центъра за спешна медицинска помощ в града за постъпило лице с огнестрелна рана, съобщи ОДМВР - Габрово. Проведени са незабавни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия, при които е установено, че при игра в жилището на 16-годишно момче в с. Кръвеник, общ

Пипнаха издирван мъж пред хотел в Лясковец

Пипнаха издирван мъж пред хотел в Лясковец

Издирван мъж установиха служители на РУ – Г. Оряховица, информира полицията. В четвъртък в 23,55 ч. пред хотел в Лясковец полицейски служители извършили проверка на 32-годишен мъж от Монтана. В хода на проверката е изяснено, че той се издирва от РУ – Своге, с мярка «принудително довеждане». Мъжът е конвоиран по установения ред

Арестуваха млад пияница, вилнял пред хранителен магазин в павликенско село

Арестуваха млад пияница, вилнял пред хранителен магазин в павликенско село

Бързо производство за хулиганство е започнато в полицейското управление в Павликени срещу 21-годишен местен жител. В четвъртък в полицейското управление в Павликени е получен сигнал от мъж от с. Долна Липница, че 21-годишен от Павликени обикаля къщи със самотно живеещи хора и ги принуждавал да му дават алкохол, съобщи ОДМВР - Велико Търново

Задържаха мъжа, наръгал куче, откриха в дома му оръжия и боеприпаси (Видео)

Задържаха мъжа, наръгал куче, откриха в дома му оръжия и боеприпаси (Видео)

На 21.11.2020 г. дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия Д. Д, на 40 години, който наръга бездомно куче в столичния квартал "Надежда". Това съобщиха от прокуратурата.  Д. Д. е обвинен в това, че на 20.11.2020 г. около 08,30 ч. в гр. София, ж.к

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber