Може ли епидемията от „испански грип“ да се повтори?

https://www.24chasa.bg/novini/article/8642507 Може ли епидемията от „испански грип“ да се повтори? Може ли епидемията от „испански грип“ да се повтори? www.24chasa.bg
Кадър от 1918 г.: Ройтерс, U.S. Naval Historical Center/Handout
Кадър от 1918 г.: Ройтерс, U.S. Naval Historical Center/Handout

Епидемията от испански грип от началото на XX век заразява 30% от населението на Земята и е една от най-големите в историята на човечеството. Според различни източници са загинали между 50 и 100 милиона души, пише рлуският информационен сайт "Аргументи и факти Юг"

Откъде дойде смъртоносният вирус? И възможна ли е подобна пандемия днес? На тези въпроси отговаря експертът Евгений Паперни.

В началото на 1918 г. Първата световна война е в разгара си. Всички водещи сили са привлечени във военни действия. Но войниците умират не само от куршуми. Убива ги неизвестна инфекция.

Симптомите на новото заболяване в ранен стадий прилича на настинка. Но това е само началото. По-късно лицето става синьо - възниква цианоза. Развива се белодробен кръвоизлив. Страдат очите, бъбреците и дори мозъчната кора - понеже кръвоносните съдове се пукат, тя изглежда яркочервена.

Военната цензура в Европа не допуска нито ред за епидемията. Изключение правят вестниците в Испания, която е неутрална в Първата световна война. Затова пресата свободно обсъжда развитието на неизвестната досега болест. Тъкмо от испанските вестници останалите европейци, а по-късно и целият свят, научават за новата епидемия. Това е и причината болестта да влезе в историята под името "испански грип." Между другото, в самата Испания тази болест беше наречена La pesadilla, което означава „кошмар“.

Брутален студ

Въпреки че епидемията е концентрирана изцяло в Европа, първите случаи на болестта, идентифицирани от съвременните лекари като прояви на испанския грип, са открити и в САЩ. Дори точната дата е известна - понеделник, 11 март 1918 г.

В ранната сутрин на този ден Алберт Гитчел, обикновен американски войник, пристига в лазарета на Форт Райли, Канзас. Той се оплаква от "брутална настинка“. След час идва друг боец със същите симптоми. До края на седмицата пациентите са вече 522-ма. Въпреки това прехвърлянето на американските войски в Европа продължава.

До юли 1918 г. 2 милиона войници кацат във Франция, а "испанецът" започва своя поход през Европа.

Русия се съпротивлява на испанския грип по-дълго от другите страни. Разпространението на вируса е възпрепятствано от студения климат. Но към края на зимата на 1918 г. в южните провинции са регистрирани първите случаи на болестта, през пролетта - първите случаи в Саратов и Тамбов, а до лятото епидемията стига до столиците.

Колко дълго трае "испанецът"?

Болест на младите

Най-високата смъртност от испански грип е регистрирана сред хората в цъфтяща възраст (от 20 до 40 години) - за разлика от обичайния грип, който е опасен главно за деца и възрастни хора. Факт е, че в случая с "испанеца" имунната система на болните работи срещу тях. Вирусът предизвиква необичайно силен имунен отговор на инвазията на вирусни агенти. Колкото по-добре е работил имунитетът, толкова по-силно е прогресирало заболяването. Високата смъртност се дължи именно на прекомерната реакция на организма. Някои пациенти умират на следващия ден след заразяването. Целият свят е в хватката на пандемия.

Поради страха от невидимия враг, методите за борба и превенция граничат с всекидневните суеверия. Черното население на САЩ се опитва да спре болестта, използвайки шамански ритуали и вуду кукли. Богатите по света европейци пък са били претегляни с диамантени амулети - някой пуснал слух, че болестта не може да издържи присъствието на диаманти по тялото. Всичко това обаче се оказва абсолютно безполезно...

И изведнъж в края на 1919 г. "испанецът" се предава. Броят на пациентите рязко намалява, случаите с фатален изход от грипа изчезват.

Защо болестта отстъпва? За оцеляването за вируса не е полезно да бъде смъртоносен. Напротив, за него е удобно да живее в тялото на домакина възможно най-дълго, така че да може да бъде предаван на други хора. С „испанеца“ това правило е нарушено. За година и половина вирусът превзема планетата. Всички негови носители или се разболяват и получават имунитет, или умират.

Генетиците обаче представят своята алтернативна версия: жертви на испанския грип са станали носители на специфични гени, оказали се по-уязвими от инфекцията. Те са покосените от „испанеца“ по време на неговия поход по света. Всички останали оцеляват.

Медицински детектив

Останките на загинали от испански грип войници са източник на биологични проби за микробиолозите след почти сто години. Учените успяха да дешифрират РНК на вируса. Оказа се, че "испанецът" е резултат от смес на две независими разновидности на грипни вируси - от птица и човек. По-късно стана ясно, че структурата на вируса е още по-сложна.

Няколко месеца преди първите случаи на регистрация на испанския грип във Форт Райли, където се разболяват първите американски войници, се провежда изложба на прасета в Cedar Rapids, Iowa. Събитието завърши с пълен провал: почти всички експонати стават жертва на безпрецедентно заболяване. Този случай е изненадващ с това, че не прасетата са предали болестта на хората. Напротив, човек е заразил прасетата и е получил подобрена модификация на вируса в обратен ред.

Тоест, три напълно различни биологични вида са участвали във формирането на пандемичния щам. Според заключенията на генетиците вирусът се е предавал на хора от мигриращи птици, след което прасетата са се заразявали от хората. В телата им вирусът се развивал и усъвършенствал, докато отново не се разпространил в човешката популация. Преминавайки три вида превозвачи, той набира пълна сила и е готов да пътува по света.

Перфектният ловец

Доказано е, че испанският грипен вирус е прародител на съвременните грипни щамове. Затова учените, спомняйки си за „испанеца“, са много предпазливи към всеки нов щам. Еволюцията направи от грипния вирус перфектен ловец: той постоянно и бързо мутира, приспособявайки се към външните условия.

Най-надеждният начин за защита от грип днес е ваксинацията. Ето защо специалистите работят непрекъснато върху подобряването на ваксините. През последните 20 години производителите постепенно преминават от моновалентни ваксини (предпазващи от един щам на грип) към три- и четиривалентни. Първата руска четиривалентна ваксина за профилактика на грипа е регистрирана през 2018 г.

Според експерти използването на тетравалентната ваксина в Русия ще предотврати до 265 хиляди случая на грип през сезона в сравнение с тривалентните ваксини. Но напълно премахване на инфекцията с грип, уви, е невъзможно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Зукърбърг и съпругата му. Снимка :Нова ТВ

Съдят Марк Зукърбърг и съпругата му за сексуален тормоз и дискриминация

Главният прокурор Иван Гешев е на официално посещение в Северна Македония

Главният прокурор Иван Гешев е на официално посещение в Северна Македония

Съдът на ЕС Снимка: Пиксабей

Съдът на ЕС глоби Полша с 1 млн. евро на ден, не изпълнила негово решение

Увеличава се нивото на грамотност сред китайците относно традиционната медицина

Увеличава се нивото на грамотност сред китайците относно традиционната медицина

Доналд Тръмп

Социалната мрежа на Тръмп си намери компания за уеб хостинг

Учени изследват потенциала на отровата от скорпион за лечение на COVID

Учени изследват потенциала на отровата от скорпион за лечение на COVID

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber