Абитуриентските балове започват с маски в цвят пепел от люляк

https://www.24chasa.bg/novini/article/8639462 Абитуриентските балове започват с маски в цвят пепел от люляк Абитуриентските балове започват с маски в цвят пепел от люляк www.24chasa.bg
Младежи са се събрали на площад “Св. Александър Невски” в София. СНИМКА: Йордан Симeонов

Випуск К-19 ще направи 2 в 1 - ще бъде изпратен в края

на юни с тържества в дворовете на училищата, тогава ще

връчат и дипломите на зрелостниците

През последните уикенди на юни и първите две съботи на юли ще се проведат абитуриентските балове на випуск К-19 - завършващите през пандемичната 2020. Абитуриентките ще са с маски в модния за сезона цвят пепел от люляк, за да са в тон с преобладаващите рокли. Ако баловете са на закрито, където вече е разрешено събиране, но с лични предпазни средства.

През това време ще са минали и матурите им, които са от 1 до 5 юни, а повечето училища са насрочили изпращания в дворовете на училищата за 25-26 юни, когато ще им връчат и дипломите за средно образование.

Така май - когато са баловете от години, става юли. А как точно ще се организират купоните, си решават младежите от всяко училище въпреки призивите на някои директори и просветни шефове Националният оперативен щаб срещу коронавируса да определи централно правилата.

“Баловете са едно емоционално изживяване за децата, не самото тържество, колкото това, че са завършили училищното си образование и един етап от живота си. Натрупали са очаквания, инвестирали са средства и емоции. Баловете трябва да се състоят.

Това, което аз им препоръчах преди няколко седмици, беше да изчакат, още повече че отложихме държавните зрелостни изпити с 12 дни. Според мен могат да ги проведат през юни, юли, август. Нека те да си изберат подходящия момент и да го направят, аз лично им препоръчвам най-рано в края на юни да го направят, а ако имат кандидатстудентски кампании, може и след тях, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред “24 часа”.

Балът на Френската гимназия трябваше да бъде на 26 май. Сега чакат щаба и планират бала на седемте паралелки за средата на юли, вече са капарирали място в столичен хотел. “Децата ни са изключително интелигентни и въпреки че много страдат и им е мъчно,

разбират

сериозността

на ситуацията

Изпращане пред “Св. Александър Невски” с тълпене и чалга няма да правим, но ще се съберем в двора”, разказа директорката Емилия Богданова-Иванова. И във Френската ще правят две в едно - изпращане и тържество за дипломирането на 26 юни. Ще бъдат отличени децата с най-висок успех, за изявени ученици от различни олимпиади, състезания, изкуства, правят им символични медали и плакети. Все още не са решили дали да са с тоги, или не, или пък с официални тоалети. На изпращанията често учениците от Френската подкрепят различни благородни каузи.

Поздравихме виртуално випуска с едно много хубаво клипче, пуснато е в социалните мрежи и на интернет страницата на училището, каза директорът на Националната природо-математическа гимназия Ивайло Ушагелов. И в НПМГ

предаването на

знамето,

изпращането и връчването на дипломите ще е на 26 юни. Абитуриентският бал е планиран за края на юни в ресторанта, който организирали преди извънредното положение.

На 26 юни ще е тържеството и връчването на дипломите и в двора на столичното 51-о средно училище “Елисавета Багряна”. Директорът Асен Александров обаче смята, че абитуриентският бал на трите паралелки 12-класници трябва да се проведе в началото на септември, ако мерките продължат да се разхлабват.

В 134-о училище “Димчо Дебелянов” изпращането и дипломирането на 12-класниците ще е с голямо тържесто на 25 юни, каза директорката Весела Палдъмова. Още чакат обаче информация от хотел, с който са разговаряли преди карантината за бала, който вероятно ще се проведе най-късно през юли.

Изпращането в Американския колеж ще е на 19 юни, а балът на 21 юни в хотел.

В столицата масово тържествата ще са в последния петък на юни. На 26-и връчваме дипломите и ще направим изпращането в двора, а балът ще е на 15 юли в заведение в полите на Витоша, обявиха от 119-о училище. “Надявам се дотогава да може да се върне реалният начин на общуване.

“Не може на бал да спазваш ограничения и отстояния един от друг. Все пак

трябва да има

по един танц”

Това каза за “24 часа” директорът Диян Стаматов, който ще празнува заедно с випуска от 4 паралелки и десетина учители.

“Балове в Смолян няма да има, изпращанията от училище ще са в дворовете на нужното отстояние и ще бъдат заедно с връчването на дипломите. Създадена е организация в дворовете да не бъде целият випуск, а по класове”, каза началникът на РУО - Смолян, Мария Семерджиева.

Абитуриентските шествия не са официални, но младежите от Смолян се организират в социалните мрежи. Вече започнаха автошествията.

Колоната не е придружена от полицейски коли, защото те реално са участници в движението на пътя, обясни шефът на ОДМВР - Смолян, ст. комисар Николай Димов.

“Много малко съученици “изгоряха” с рокли и костюми. Такива са предимно, които си ги купуват по интернет, където доставките се забавят и да имат време за евентуални корекции на размери и връщане. Повечето планираха да пазаруват по време на априлската ваканция, която заради пандемията не се състоя и бе ясно, че балове няма да има”, коментира смолянска абитуриентка.

Според дългогодишния директор на най-голямата гимназия “Христо Ботев” във Враца Виктор Кръстев абитуриентски балове тази година ще има, но ще бъдат месец и половина след обичайното време.

Все още

няма определени

дати

за абитуриентски балове в Благоевград. Нагласите са за края на юни. Някои класове обаче си спретнаха минибалове в последните дни. Събраха се в заведения, които имат маси на открито, и празнуваха завършването си. През лятото не всички завършили ще могат да присъстват на баловете. “След матурите заминавам да работя на морето и едва ли ще се върна за бала”, каза дванадесетокласник от Националната хуманитарна гимназия. Други пък обясниха, че много трудно ще изберат дата, така че да е удобна за всички и да няма отсъстващи.

“Всички сме на стендбай в момента. И ние, и абитуриентите искаме да има балове, но нито един ресторант в Пловдив не може да го организира с дистанция - как да осигуриш по метър и половина за 250-260 души. Ако не разрешат нормалното им провеждане, няма как да стане”, коментираха от луксозен хотел в Пловдив. Наскоро едно от тях резервирало дата в края на юни, но под въпрос. И в друг популярен хотел се чудят какво да правят с баловете на 8 училища.

“Част от кувертите са платени преди месеци, тоалетите са готови. Сега са насрочили купона си за 25 юни, но никой не знае дали ще се проведе”, каза директорът на Математическата гимназия Веселина Карапеева.

Още не знаем дали ще имаме бал. За изпращане на випуска най-вероятно ще се съберем в училищния двор в края на юни, когато ще ни раздават дипломите. Сега си

правим снимки

за училищния

албум

сред природата на емблематичния за Плевен парк Кайлъка. При фотографиите внимаваме да не се скупчваме, спазваме мерките, каза абитуриентката от езиковата гимназия в Плевен Ина пред “24 часа”. Тоалетът е купен миналия ноември. “Роклята е в цвят пепел от люляк, а обувките са черни на платформи, за да стават за танц. Тоалетът струва 350 лв., но не е излишен харч, защото може да се носи по всяко време”, обясни майката Мая Паскова.

Семейството

спестило пари

от почерпка

на роднини и обичайната дискотека. Платени са 50 лв. капаро за балната вечеря в ресторант. Оттам им казали, че важи за следваща дата.

“Днес приоритетът ни е провеждане на държавните изпити на 1 и 3 юни. Ако отпаднат забраните, може и да има бал напред във времето, но за дати въобще не говорим”, заяви директорът на гимназията Юрий Тодоров.

Какво ще се случи с баловете на зрелостниците, е в ръцете на самите зрелостници. Това пък обяви шефът на Регионалното управление по образованието във Варна Венцеслава Генова. Само те си знаели кога и как ще се организират да празнуват след получаването на дипломите.

Зам.-директорът на Първа езикова гимназия Ангел Митев също казва, че с колегите му нямат представа какво замислят абитуриентите. “Всичко зависи от министъра на здравеопазването и от заповедите му във връзка с епидемиологичната обстановка”, лаконичен е той.

И в Кърджали се надяват на тържества в края на юни. “Нужна ни е не повече от седмица, за да се организираме”, заяви Милко Багдасаров, директор на най-голямото училище в областта - СУ “П. Р. Славейков”. На 24 май там направили изпращането при спазване на всички противоепидемични изисквания. Директорът на СУ “Отец Паисий” обясни, че част от учениците държали балът да се проведе, други - не. Според директора на гимназия “Христо Ботев” Мануил Димитров абитуриентите са готови, а тоалетите им - купени преди кризата, и чакат края на юни.

В Пазарджик и региона решение не е вземано, не е имало и запитване от директори, каза шефката на просветния инспекторат Валентина Кайтазова. Според нея Националният оперативен щаб трябва да вземе общо решение и да даде указания как да се организират баловете в цялата страна. На училищните директори е препоръчано да направят изпращания в дворовете в деня на раздаването на дипломите.

Така ще постъпят и в Стара Загора. Градът изпраща 1291 абитуриенти. “За разлика от София и други градове нашите зрелостници не са екзалтирани да преодоляват препятствия и да нарушават реда в последните си ученически дни”, хвали ги зам.-кметът Иванка Сотирова. Малки групи се самоорганизирали в училищата, но се очаква масово това да стане в дните около 25 юни, когато тържествено ще се дават дипломите.

В Монтана пък се събират по класове и

вече обикалят

града и

парковете, като

броят до 12

и пускат музика от усилватели. Понякога с тях преминава и класният ръководител, масово явление са и автошествията с надути клаксони. Има младежи с маски, има и без. После сядали в заведения на открито или в двора на някоя къща на градинско парти. Това не е истински бал, искаме да се съберем всички, коментират абитуриентите и чакат края на юни.

“От липсата на балове губят и директорите на училищата. Те осигуряваха ресторанти, автобусен превоз, хотели и вземат комисиони от всичко. От епидемията пари спестяват само родителите. Плащаха нощувки в хотели по курортите, като стаите в тях се използваха само от момичетата за преобличане. А как се печелеше от тържествата по случай завършването на 8-и клас! Учителите събираха пари за ресторанти, диджеи и какво ли не. Класните пък получаваха луксозни подаръци като герои на труда. Същата работа като някогашните новобрански, неслучайно народът ги кръсти “ялови сватби”, защото разходите бяха като за една сватба, но без резултат”, разсъждава наскоро пенсиониран училищен директор.

Търново изпраща царствено

800 младежи - дефилират по

червен килим на Царевец

ДИМА МАКСИМОВА

Търновските абитуриенти все пак ще спазят традицията и ще дефилират по червения килим в края на юни. Щастливата новина за зрелостниците, повечето от които бяха поръчали лъскави тоалети още преди пандемията, съобщи кметът Даниел Панов. Като компенсация за отлагането, събитието ще бъде още по-царствено, тъй като изпращането ще е на Царевец. В три поредни вечери, от 27 до 29 юни, близо 800 абитуриенти ще преминат по червения килим на площада пред крепостта. После ще се изкачат от първата порта до Пирамидата на независимостта, където кметът Даниел Панов ще ги поздрави.

Автентичната каменна настилка по пътя на царе и боляри ще бъде със специална настилка, за да не трошат токчета младите дами по неравностите. Макар някои от училищата вече да отказаха своите резервации за баловете, самите дванайсетокласници си правят организация за празненство, обнадеждени от анонса на министър Ангелкова, че от 1 юни ще отворят и заведенията на закрито. Повечето гимназии, които са заявили своите празненства още от зимните месеци обаче, към момента не са анулирали предварителната си заявка. Плановете им са да отбележат този тържествен ден в по-големите заведения във Велико Търново и Арбанаси на по-късен етап.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Вяра Емилова

Вяра Емилова: Нямам температура или друга характерна симптоматика за COVID-19

Секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Вяра Емилова е с положителен резултат за COVID-19. Това потвърди тя за "24 часа". Нямам температура или друга характерна за заболяването симптоматика и се чувствам добре, коментира Вяра Емилова. От четвъртък, миналата седмица, се е поставила под карантина. Тогава е почувствала леко неразположение и е

Георги Терзийски СНИМКА: Архив

Ремонтират "Тракия" от Чирпан до Стара Загора през септември (Инфографика)

Агенция “Пътна инфраструктура” има готовност след 15 септември да стартира ремонта на участъци от 50-километровата отсечка на магистрала “Тракия” между Чирпан и Стара Загора. Това съобщи шефът на АПИ Георги Терзийски. Новината идва по-малко от седмица след като “24 часа” описа проблемите по магистралите и неволите на над 8000 шофьори

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА

Десислава Атанасова с нова публикация във фейсбук за протестите

"Гражданите", случайно призовани с туит в първите редици на "българското лято": - Корнелия, която бранеше приватизацията, днес "брани" демокрацията - Мая, която предложи поправката "Ванко 1" и Пеевски - бие барабана, а дъщеря й още работи при "мутрите" - Лупи, който продаде "Кремиковци" - Копейкин. Защо ли му викат така

Проф. Анастас Герджиков

Проф. Анастас Герджиков за Гергина Тончева: Делото й ще бъде помнено

Гeргинa Тoнчeвa беше вдъхновена българска учителка, преподавала на поколения ученици в продължение на повече от 50 години. Тя беше един от създателите и първи директор на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“. Като директор на Класическата гимназия в продължение на 33 години г-жа Тончева не просто има най-голям

Венелин Петков

Венелин Петков и Антон Хекимян съдят Валери Симеонов за обида и клевета

Би Ти Ви с трето дело срещу медия - съди "Телеграф Медия" Две дела в един ден бяха заведени от Би Ти Ви и от Венелин Петков и Антон Хекимян. Шефът на новините в Би Ти Ви Венелин Петков и тв водещият Антон Хекимян съдят Валери Симеонов за клевета и обида. Същевременно Би Ти Ви заведе дело срещу "Телеграф Медия" и Цветомир Найденов

СНИМКА: Pixabay

Метеоролог: Топлината, влагата и светлината са благоприятни за болестите

"Ситуацията и климатичните промени обременяват съзнанието, по невидим начин ни кара да се чувстваме в ситуация на некомфорт. Затова се и стига до кражби, убийства, изнасилвания. Те не са случайни, а проявления на това обременено състояние на обществото", обясни проф. Валентин Казанджиев, ръководител на секция "Агрометеорология" към НИМХ на БАН

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

СНИМКА: Архив

Прокурори от ВСС: Притеснени сме от посланията на Румен Радев

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излиза с поредна декларация с призив за възстановяване институционалния диалог, проява на държавническа отговорност, зачитане върховенството на закона, спазване на установените демократични принципи и правовия ред на Република България, преодоляване на общественото напрежение и запазване на социалния

Димитър Франтишек Петров се кандидатира за шеф на Апелативната спецпрокуратура

Димитър Франтишек Петров се кандидатира за шеф на Апелативната спецпрокуратура

Бившият ръководител на специализираната прокуратурата Димитъp Франтишек Пeтpoв се е кандидатирал да оглави второинстанционната спецпpoкypaтypa. Срокът за участие в конкурса изтича днес и засега Петров е единственият кандидат. Този май след няколко месеца на поста Франтишек се оттегли без обяснение от Специализираната наказателна прокуратура

СНИМКА: Архив

Шефът на Асоциацията на прокурорите е предложен за член на ВСС

Председателят на Асоциацията на българските прокурори (АБП) Евгени Иванов - обвинител във Военно-апелативната прокуратура, е първото предложение за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от прокурорската квота. До състезанието за избор на член на ВСС се стигна, след като Даниела Машева стана заместник на главния прокурор

Васил Божков на дубайския плаж

Васил Божков пак яхна протеста

Васил Божков пак се изживява като лидер на протеста. Той публикува едно изречение информация от Ню Йорк Таймс за протеста у нас, а след това пак забълва призиви всички да са на протеста до оставката на правителството. "#Хунтата и политиците искат да яхнат протеста. Целта им е размиване на фокуса и отвличане на вниманието ви

Пламен Бобоков СНИМКИ: Румяна Тонева

Пламен Бобоков оспори поредната гаранция от 1 млн. лв.

Зaщитaтa нa Плaмeн Бoбoкoв ocпopи пpeд Cпeциaлизиpaния cъд пopeднaтa гapaнция oт 1 милиoн лeвa, oпpeдeлeнa oт Cпeциaлизиpaнaтa пpoкypaтypa. Това става ясно от жалба на Пламен Бобоков до Специализирания наказателен съд. B жaлбaтa aдвoкaтът му Инa Лyлчeвa зaявявa, чe нoвитe oбвинeния cpeщy Бобоков зa „пpecтъпeн cгoвop“ зa тъpгoвия c влияниe ca

Косовският президент Хашим Тачи СНИМКА: Ройтерс

Хашим Тачи пристигна в Хага, където ще дава показания за военни престъпления

Косовският президент Хашим Тачи пристигна днес в Хага за изслушване в Специалната прокуратура, която миналия месец огласи повдигнати срещу него обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войната от 1998-1999 г. за независимост на Косово от Сърбия, предаде Ройтерс

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber