300 000 малки бизнеси, включително и кръчмите, ще купуват ток от борсата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8638800 300 000 малки бизнеси, включително и кръчмите, ще купуват ток от борсата 300 000 малки бизнеси, включително и кръчмите, ще купуват ток от борсата www.24chasa.bg
Председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов внесе в петък законопроект, който изпраща и малкия бизнес на свободния пазар.
Председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов внесе в петък законопроект, който изпраща и малкия бизнес на свободния пазар.

300 000 малки бизнеси, включително ресторанти, кафенета, шивачни, адвокатски кантори, ще купуват ток от свободния пазар от 1 октомври.

Това ще стане, ако парламентът приеме промените в енергийния закон, който в петък внесоха председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов и група депутати.

Текстовете предвиждат на регулирания пазар да останат само битовите потребители. В мотивите към проектозакона е записано, че тези 300 000 малки бизнеси потребяват към 4,5 млн. мегаватчаса електроенергия, която се освобождава от регулирания пазар и трябва да си я набавят от свободния. На регулирания остават за потребление, при определяни от КЕВР цени, между 10 и 10,5 млн. мегаватчаса електроенергия.

Разчита се тази стъпка да засили конкуренцията и да доведе до появата на нови търговци на пазара.

Освен това ще е ясно и колко ток е нужен на регулирания пазар, защото домакинствата имат приблизително еднакво потребление. В последната година заради голямата динамика на цените на борсата - от 190 до 6 лв. за мегаватчас, немалко от микро- и малките предприятия се върнаха на регулирания пазар.

В периода на пандемията COVID-19, когато цените тръгнаха надолу, се забелязва обратната тенденция - малките фирми предпочитат свободния пазар.

Според вносителите времето за излизане на малкия бизнес на свободния пазар е добро, тъй като сега цените на електроенергията на борсата от последното тримесечие на миналата година вървят надолу. В момента са с 20% по-ниски от тази на регулирания пазар.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

СНИМКА: Pixabay

Ще има допълнителен нощен влак София-Бургас до края на летния сезон

СНИМКА: Авторът

Заплатите в Силистра скочиха с над 200 лева за година

Пламен Данаилов

Пламен Данаилов: Ще има ревизия на актуализацията на бюджета, предложена от служебния кабинет

ТЕЦ "Бобов дол". СНИМКА: Архив

ТЕЦ "Бобов дол": Спазваме стриктно всички екоизисквания

СНИМКА: Министерство на финансите

Обявиха конкурс за борда на Фонда на фондовете

Правителството отпуска 45 млн. лв. за модернизация на жп линията Волуяк-Драгоман

Правителството отпуска 45 млн. лв. за модернизация на жп линията Волуяк-Драгоман

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber