10 любопитни факта за животните

https://www.24chasa.bg/novini/article/8638514 10 любопитни факта за животните 10 любопитни факта за животните www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Животните, както и растенията, са навсякъде около нас. Те са незаменима част от природата и нашия живот. На Земята живеят около 1 560 000 вида животни, от които в България се срещат към 28 000 вида.

Днес ви представяме 10 любопитни факта за животните, които са включени в “Зелен буквар” - най-новото помагало, което излезе от печат преди броени дни.

Книгата се разпространява безплатно със съдействието на Оперативна програма “Околна среда”.

#1

В крайбрежните води на Китайско море живеят медузи, които се използват за храна. Местното население ги лови, осолява, консервира и консумира като деликатес.

#2

Коралите, които образуват кораловите рифове, са много взискателни към условията на средата. Те понасят само вода с висока соленост и температура над 20,5 ?С. Живеят на дълбочина не повече от 50 м, където достига светлина. Големият коралов риф край бреговете на Австралия (дълъг около 1200 км) е сериозна опасност за корабоплаването в този район.

#3

Октоподите са най-интелигентните главоноги. Те например помнят и могат да различават геометрични фигури – квадрати, триъгълници и др. Запомнят хората, които ги хранят в аквариумите и им позволяват да ги вземат в ръце.

#4

Учените са установили, че някои морски прешленести червеи са между най-висококалоричните храни от естествен произход. Така например 1 г сухо вещество от морския прешленест червей нереис, който живее и в Черно море, съдържа 5578 калории, което се равнява на повече от 1 кг телешко месо.

#5

В обикновения винен оцет често се развива и живее един микроскопичен кръгъл червей наречен оцетова ангвилула. Обикновено се развива и се събира на повърхността на оцета. Ако наблюдавате съд с оцет, стоял дълго време, то можете да видите червейчетата дори с невъоръжено око.

#6

Костенурките снасят яйца в изкопана от тях дупка на сушата и ги заравят. Развитието на яйцата продължава от 45 до 90 дни. Температурата на околната среда определя пола на костенурчета. При ниска температура се излюпват мъжки, а при по-висока температура – женски индивиди. Така е и при крокодилите.

#7
Знаете ли, че има и речни делфини? В Амазонка живее такъв делфин, наричан още бото. Той достига дължина 2,5 м и тежи до 200 кг. Женските са предимно сиви, а мъжките са розови.

#8
Опашката на повечето гущери им може да се възстановява след откъсване. При опасност те сами я откъсват, за да отвлекат вниманието на неприятеля.

#9

Отделената при едно ухапване отрова на кралската кобра е достатъчна да убие слон или 20 човека. Кралската кобра ловува други влечуги, особено змии и дори млади екземпляри от собствения й вид. С това си е спечелила и името „змия канибал“.

#10
Отровата на някои паяци е по-силна и от тази на отровните змии. Чрез опити върху мишки е установено например, че отровата на тринадесетточковия черен паяк е 15 пъти по-силна от отровата на гърмящата змия.

„Зелен буквар” е ново помагало за ученици от 1-4 клас и техните учители. Книгата представя всичко по-важно за природата и нейното опазване на достъпен за децата език. Тя е издадена по европроект, финансиран по Оперативна програма „Околна среда" (ОПОС) и се разпространява безплатно. Можете да изтеглите цялата книга на PDF от сайта на ОПОС тук

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Зелен буквар

Снимка: Pixabay

10 любопитни факта за животните

Животните, както и растенията, са навсякъде около нас. Те са незаменима част от природата и нашия живот. На Земята живеят около 1 560 000 вида животни, от които в България се срещат към 28 000 вида. Днес ви представяме 10 любопитни факта за животните, които са включени в “Зелен буквар” - най-новото помагало, което излезе от печат преди броени дни

Снимка: Pixabay

10 любопитни факта за растенията

Растенията са изключително важна част от природата на нашата планета. Без растенията животът на Земята е немислим. Това е така, защото чрез процеса фотосинтеза растенията хранят не само себе си, но и останалите организми на планетата. Днес ви представяме 10 любопитни факта за растенията, които са включени в “Зелен буквар” - най-новото помагало

Снимка: Pixabay

10 любопитни факта за въздуха

Земята е обгърната от газова обвивка, наречена въздух. Това е средата, в която живеят повечето организми. Въздухът влияе на температурата и климата на Земята. При движението му се образуват ветрове. Днес ви представяме 10 любопитни факта за въздуха, които са включени в “Зелен буквар” - най-новото помагало, което излезе от печат преди броени дни

10 любопитни факта за почвата

10 любопитни факта за почвата

Почвата е най-разпространената твърда смес на повърхността на Земята. Тя е основата, върху която се е формирал животът на сушата.  Представяме ви 10 любопитни факта за почвата, които са включени в “Зелен буквар” - най-новото помагало, което излезе от печат преди броени дни. Книгата се разпространява безплатно със съдействието на Оперативна

10 любопитни факта за водата

10 любопитни факта за водата

Водата е най-разпространената течност на Земята. Дъжд, сняг, реки, езера, язовири, морета, океани, извори... всичко това е вода. Водата е толкова много, че две трети от земното кълбо е покрито с нея. Днес ви представяме 10 любопитни факта за водата, които са включени в “Зелен буквар” - най-новото помагало, което излезе от печат преди броени дни

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Зелен буквар

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber