Мъж с перука и закривени крака застрелял хазартния бос Динов

https://www.24chasa.bg/novini/article/8636040 Мъж с перука и закривени крака застрелял хазартния бос Динов Мъж с перука и закривени крака застрелял хазартния бос Динов www.24chasa.bg
Йордан Динов отворил първия център за обслужване на клиенти през 2011 г.

Документи, открити при обиските в края на януари в офисите на Васил Божков, го уличават като подбудител на убийства. Това бе намекнато тогава от главния прокурор Иван Гешев. Той не назова нито имена, нито брой на убийства. На 27 май обаче прокуратурата излезе със съобщение за нови 7 обвинения срещу бизнесмена. Сред тях са подбудителства на убийства на 4-ма души, посочени само с инициали. И докато Б. С. и А. П. са мистерия за медиите, макар да има спекулации, че вторият е Алексей Петров, почти всички предполагат, че М. В. и Й. Д. са Манол Велев и Йордан Динов. Въпреки че няма официално потвърждение от прокуратурата за връзка на Божков с двете зловещи покушения, припомняме историите им. Освен за 4-те поръчки за убийства укриващият се в Дубай бизнесмен е обвинен, че е организирал престъпна група за убийства и рекет, както и за недовършен опит за изнасилване. Предишните му обвинения са 11. Те са свързани с неплащане на такси от хазарт, ръководство на престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба, търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред.

“Сега сме първите, сега сме демокрация, няма да е само “Еврофутбол”, ще дойдат други подобни фирми, защото това е един свободен и конкурентен пазар”. Това казвал бизнесменът Йордан Динов, когато негови близки го убеждавали да спре да разкрива пунктове за интернет залози в Благоевград и страната и да зареже хазартния бизнес, за да не пострада.

 За по-малко от година и половина той отворил над 100 клубчета за онлайн залози, обслужвал и клиенти на лицензиран хазартен австрийски оператор. Баща му - известен доктор гинеколог, се притеснявал, че синът му навлиза в този вид бизнес и може да засегне интересите на влиятелни хора. Той помолил бившия кмет на Благоевград Костадин Паскалев, с когото били добри приятели, да поговори със сина му като “един по-авторитетен човек” и да го убеди да се откаже от тази дейност. Йордан все повтарял, че няма от какво да се притеснява, защото всичко, което прави, е “законно”. Разправял как в Англия на една улица има 3 различни фирми за залагания и всички си работят без тревоги и “си пият кафето”. Йордан все пак решил да откликне на молбата на баща си и да се срещне с Паскалев. Двамата се уговорили да се видят на 4 април 2012 г. към 11 ч, но Йордан не успял да стигне до офиса му, който тогава бил на ул. “Бачо Киро” в София.

Час преди срещата Йордан Динов е прострелян на столичната ул. “Св.св. Кирил и Методий” с 6 куршума от мъж, дегизиран с перука.

Според експертите смъртта на Динов е настъпила от остра кръвозагуба от многото огнестрелни рани. Преди да издъхне, докато лежал на земята, го

чули да казва:

“Защо стреляш,

защо?"

Убийството става на улицата към 9,50 ч пред очите на свидетели. По-късно за стрелбата е задържан Николай Станков с прякор Ники Дългия. За покушението е разследван още един мъж, но делото срещу него е прекратено.

Ники Дългия наскоро е бил даден на съд. По делото срещу него обаче няма данни за подбудител или поръчител на убийството, нито за конкретния мотив.

Прокуратурата твърди, че стрелецът е имал съучастник, който засега е неизвестен. В деня на убийството двамата проследили фолксвагена на Йордан Динов със сив автомобил “Субару Форестър”. Вероятно бизнесменът е бил дебнат от по-рано, за да се разберат плановете и маршрутът му.

Последният ден

на хазартния бос

Сутринта на 4 април 2012 г. Йордан Динов тръгнал от Благоевград за София с “Фолксваген Пасат” заедно с приятелката си Соня, братовчедка ѝ и неин приятел.

Според разследването той оставил тримата си спътници в мола на столичния бул. “Ал. Стамболийски” и оттам тръгнал към офиса на Костадин Паскалев, за да изпълни заръката на баща си.

Ден след стрелбата по Динов-младши Паскалев казва пред “24 часа”: “Трябваше да се видим, но, за съжаление, срещата не се състоя. Тя бе по молба д-р Петър Динов. Той беше притеснен, искаше да разубеди сина си да не се занимава с хазарт. Тогава Данчо бе амбициран да докаже, че бизнесът му е законен.”

В 9,36 ч фолксвагенът на Динов минава по бул. “Тодор Каблешков”, пресича бул. “Мария Луиза” и продължава по “Дондуков” към ул. “Раковска”. По “Бенковски” фолксвагенът завива в посока на ул. “Св. св. Кирил и Методий”. През цялото време колата на Динов е следвана от сиво субаро. Според прокуратурата до шофьора седял Ники Дългия. Субаруто застигнало фолксвагена, който спрял на червен светофар. На зелено Динов потеглил, сивият автомобил го изпреварил и се преустроил в неговата лента, но през 2 коли напред. В един момент обаче Динов завил и убийците го изгубили от поглед. Отбили и направили обратен завой. Субаруто спряло до Партийния дом. Един от преследвачите слязъл и започнал да оглежда колите, за да открие фолксвагена на Динов. След малко се качил и сивото субару продължило по “Дондуков”. Скоро преследвачите пак били на метри от Динов. Той спрял, паркирал и тръгнал пеш. Един от субаруто го последвал.

Застигнал го и

стрелял в гръб

Оръжието на убийството не е намерено. Знае се само, че то е било калибър 9х18 мм. Куршумите поразили лицето, долната част на главата на Динов и тялото. 

Стрелецът прибрал пистолета в черен найлонов плик и избягал в посока на ул. “Сливница” и “Поп Богомил”.

По-късно свидетели заявили, че косата му била неестествено права и дълга. Приличала на перука. Един от тях се обадил на тел.112 за помощ. На мястото на убийството дошъл автопатрул от столичното 5-о районно управление и екип на Бърза помощ. Йордан Динов обаче починал в линейката на път за “Пирогов”.

При разследването са

открити петима

свидетели на

убийството

- четирима мъже и една жена. Те чули изстрелите. Един видял убиеца да стои непосредствено над жертвата с пистолет в ръка, а други двама го забелязали да бяга и да прибира нещо в найлоновия плик, вероятно пистолет.

Те описали стрелеца като 40-годишен атлетичен мъж, висок 180-190 см, с леко извити крака във формата на буквата О. Въпреки перуката те забелязали, че той бил с леко издължено лице и дълъг прав нос. Като тичал, леко се поклащал.

Прокуратурата твърди, че двама от свидетелите са разпознали по-късно Ники Дългия по характерните белези. Според обвинението той страдал от дискова болест на гръбначните прешлени, което се отразявало и на походката му с левия крак.

Експерти, изследвали заподозрения още през 2017 г., твърдели, че през есента на 2012 г. той ходел по специфичен начин, защото не можел да стъпва добре на петата на левия крак. За заболяването било характерно “заклащане” при придвижване. Мъжът можел да тича бързо, но тромаво със закривени навътре крака.

Разследващите са открили собственика на субаруто. Изследвали са и записи на камери, които заснели автомобила при преминаване през ГКПП Калотина и близо до Партийния дом в деня на убийството.

По делото са използвани специални разузнавателни средства (СРС), при които Ники Дългия бил засечен в разговор с друг човек от Благоевград, но засега не е ясно дали в беседите има нещо уличаващо.

Според наши източници Ники Дългия наскоро е бил в съда 2 пъти - на 28 януари и на 24 февруари т.г., когато са били проведени първите две заседания по делото срещу него. Дотогова по случая името на Васил Божков или негови приближени не са споменавани.

Не се сочи и мотив за убийството. Близки на убития обаче предполагали, че

той е отстранен,

защото е влязъл в

бизнеса с онлайн

залагания

Динов е роден през 1972 г. Бил много добър математик, имал две висши образования, като второто било право.

Навремето спечелил конкурс да работи в библиотеката към Американския университет в Благоевград. Помагал на студенти, бил на “ти” с компютрите. По едно време се увлякъл по залаганията.

Управлявал е букмейкърска фирма “Скай спорт 365 - България” ООД и Пи УИН 365 със седалище в Благоевград. Фирмите се занимавали с изграждане и поддръжка на интернет сайтове и мрежи, с обслужване и на клиенти, администриране и поддръжка на компютърни сиситеми и сървъри и др. Навремето той бе сочен за един от най-силните конкуренти в хазартния бизнес.

Когато обаче взел да открива много пунктове за залагания не само в Благоевград, но и в София, започнали

постоянно да му

правят проверки -

ту от НАП, ту от ДАНС

Той се оплаквал, че му съставят актове без основание, но вярвал, че всичко ще падне в съда. Веднъж споделил с приятел, че според него “всичко това идва от конкуренция” и тя се “опитва да не го пуска на пазара”.

След убийството близките му заявили, че не знаят да е получавал заплахи. Бащата искал синът му да се занимава с нещо друго, защото самият той не обичал хазарта и знаел, че синът му има капацитет да развива много неща.

На черния 4 април 2012 г. Петър бил на работа в болницата Дупница. Там му казали, че медиите са съобщили, че синът му е застрелян. Откарали го с кола в “Пирогов” и той видял мъртвия си син в линейката. За последно двамата са говорили на рождения ден на бащата - 30 март.

На 4 март - в деня на стрелбата, пък рожден ден имал бащата на Паскалев. Политикът разбрал от агенция, че Йордан е прострелян на 100-на метра от офиса му. Излязъл да види какво става, но всичко вече било заградено от полиция. Не само близките на Йордан Динов, но и приятелите му били шокирани от покушението. 

“Убиват хора, които искат да развиват нормален бизнес и явно пречат на други”, каза съученик на Динов, който имал дружба с него от 13 г.

“Данчо винаги казваше, че ако някой може да пробие на пазара в България, това е той, но ето какво стана.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Снимки: Прокуратурата

Нови културни ценности бяха иззети от офиса на Божков на ул. "Московска" (Снимки)

Нови предмети, притежаващи белезите на движими културни ценности са иззети от офиса на улица "Московска" в София. Действията са по разследване на Специализирана прокуратура в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул. „Московска“ №43 в гр. София. Това съобщиха от държавното обвинение. В хода на извършените претърсвания се изземват още предмети

Боклукът край Червен бряг Снимки: Прокуратурата

Над 180 тона е загробеният боклук край Червен бряг (Снимки)

Във връзка с разследването, образувано за участие в организирана престъпна група, по което са обвинени А.Б., П.Б., бившият зам.министър на околата среда и водите К. Ж. и други длъжностни лица, продължават да се извършват следствени действия, а именно оглед на местопроизшествие в гр.Червен Бряг, местност „Лъката“, в имот

Мъж бере душа в търновската болница след падане от 2-рия етаж в Свищов

Мъж бере душа в търновската болница след падане от 2-рия етаж в Свищов

42-годишен мъж от габровското село Новаковци е настанен с опасност за живота във великотърновската болница, след като е паднал от втория етаж на хотел в Свищов, информира ОДМВР- Велико Търново. В 03,20 ч. в  неделя в управлението в крайдунавския град е получен сигнал от Спешна помощ – Свищов за постъпил при тях мъж с наранявания в областта на

Трима преспаха в ареста във Велико Търново за юмрук в лицето на полицай

Трима преспаха в ареста във Велико Търново за юмрук в лицето на полицай

Трима мъже са попаднали в полицейския арест, след разпра и причиняване на телесна повреда на полицейски служител, предадоха от ОДМВР - Велико Търново. В петък вечерта на тел. 112 е получен сигнал за възникнал скандал в жилище в областния град. Незабавно на адреса е изпратен полицейски екип, който е установил петима мъже

45-годишен мъж издъхна след бой в свищовска механа

45-годишен мъж издъхна след бой в свищовска механа

Служители на полицейското управление в Свищов разследват инцидент в заведение в крайдунавския град. Сигнал за случая е получен в неделя в 00,35 ч., съобщи ОДМВР - Велико Търново. По данни на тъжителя в заведението е станало сбиване, като единия от потърпевшите е изпаднал в кома. На мястото са изпратени екипи на полицията и Спешна помощ

23-ма са ранени при пътнотранспортни произшествия в страната през последното денонощие. Снимка: Pixabay

23-ма души тежко постараха в катастрофи у нас

Двайсет и трима души са тежко пострадали при пътнотранспортни произшествия през денонощието, съобщиха от МВР. Няма загинали, леко ранени са 24 души. В София са станали 31 леки произшествия и две тежки катастрофи, при които са ранени двама

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Крими

Над 1 тон марихуана заловиха в Турция

Над 1 тон марихуана заловиха в Турция

Над тон марихуана и над девет милиона стръка канабис са били заловени при операция на турските сили в окръг Диарбекир в югоизточната част на страната, предаде Анадолската агенция. Операцията е била извършена на над 80 места в района, предава БТА.  Марихуаната с общо тегло от един тон и 183 килограма е била намерена заровена в земята

СНИМКА: Pixabay

В Добрич започна дело за убийство на жена от собствения й син

В Окръжния съд в Добрич започна дело за убийство. Подсъдим е 25-годишният К.Р., който е обвинен за това, че на 1 декември 2018 г. в село Честименско умишлено умъртвил 51-годишната си майка. Според данните в обвинителния акт, подсъдимият и жената, с която съжителствал на семейни начала, живеели в дома на неговите родители

Пияна мотористка без книжка и пътничка в рейс - целите потрошени

Пияна мотористка без книжка и пътничка в рейс - целите потрошени

28-годишна е с множество натъртвания, след като падна с мотора си на пътя. Освен че не е имала книжка, младата жена била и пияна. Алкохолната й проба е отчела 1, 49 промила. Тя е карала с несъобразена скорост и на прав път в с. Боянци загубила контрол. Ударила се в бордюр и паднала на платното. Срещу нея е образувано досъдебно производство

Задържаният Мохамед Абдулкадер заедно с баща си Ахмет.

Оставиха в ареста задържания в Бургас по подозрения за тероризъм

Задържаният в Бургас Мохамед Абдулкадер остава за постоянно в ареста. Решението е на Апелативния специализиран наказателен съд. 21-годишният мъж е обвинен в извършване на терористични престъпления извън България. Според съда има достатъчно доказателства, че той е участвал в бойни действия в Сирия. Мохамед е бил вербуван да извърши терористичен акт

Франция иска наш затворник, осъден до живот за убийство, изнасилване и още престъпления

Франция иска наш затворник, осъден до живот за убийство, изнасилване и още престъпления

Окръжен съд - Кюстендил взе мярка "задържане под стража" на издирван с Европейска заповед за арест от Франция, осъден на доживотен затвор за убийство и изнасилване. Съдът под председателството на съдия Пенка Братанова взе мярка за неотклонение "задържане под стража", по отношение на 32-годишния Олег Чиков

СНИМКА: Pixabay

Задържаха мъж и жена за сводничество при акция в Разградско

Мъж и жена са задържани за сводничество при специализирана полицейска операция под ръководството на Районната прокуратура в Разград, съобщават от Областната дирекция на МВР. Процесуално-следствените действия се проведени рано тази сутрин в хода на образувано досъдебно производство. Извършени са претърсвания на два имота - апартамент в Разград и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber