Родителите се уплашиха, не пуснаха децата на градина – едва 16% ги заведоха в София (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8627036 Родителите се уплашиха, не пуснаха децата на градина – едва 16% ги заведоха в София (Обзор) Родителите се уплашиха, не пуснаха децата на градина – едва 16% ги заведоха в София (Обзор) www.24chasa.bg
Деца във Велико Търново опитват да спазват социална дистанция в градината. СНИМКА: Дима Максимова

В Пловдив най-нетърпеливи,

върна се всеки трети малчуган

Близо половината от родителите, заявили намерение да заведат децата си на градина, не го сториха вчера.

В първия работен ден за седмицата масово забавачките отвориха при стриктни противоепидемични мерки - отделни входове за всяка група, еднопосочно движение, мерене на температурата на всяко дете при влизане и забрана за внасяне на външни предмети.

При тази организация за първи път от близо три месеца посрещнаха малчуганите 176 детски градини в София вчера. Но едва 14% от родителите ги заведоха - 6348 деца и още 489, които посещават самостоятелни ясли (малко под 25%).

Двойно повече

родители бяха

изразили

желание

в анкетите, организирани от общината през миналата седмица, да ползват услугите на детските градини и ясли. Според данните от тях вчера на градина и ясла трябваше да тръгнат 11 849 деца, или 26% от общия брой на тези, които ходят на ясла и градина. Общо около 44 хил. деца в столицата посещават ясла, градина или предучилищни групи.

“След 1 юни обаче очакваме броят на децата да се увеличи рязко. По принцип родителите трябва да информират два дни по-рано градината, че детето им ще започне да я посещава”, обясни зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов. Затова общината реши градините и яслите в София да не минават на летен режим тази година. Така няма да има сливане и сборни групи това лято. Поетапно ще отворят и 7-те градини, които в момента се ремонтират.

Учителки с шлемове посрещнаха децата вчера. Според указанията на здравното министерство всяка градина се дезинфекцира 4 пъти на ден, а площадките навън - всеки път, след като са ползвани от малчуганите.

На дезинфекция

подлежат

и пясъчниците

Децата нямат право да внасят свои играчки или други предмети. При влизане обувките им също се дезинфекцират и се слагат в торбичка.

На входа се мери температурата на децата, родители вътре не се допускат. Студът и дъждът вчера осуетиха плановете децата да прекарват по-голямата част от деня навън. При игрите на площадките няма да се допуска смесване на деца от различни групи.

1151 учители, помощник-учители, медицински сестри и готвачи - на практика целият педагогически и непедагогически персонал в детски градини и ясли в Бургас, са показали

отрицателен

резултат на

PCR тестовете,

преди да посрещнат деца на 26 май, съобщиха от общината.

Близо половината семейства бяха заявили готовност да пуснат децата си, вчера обаче те се оказаха около 30%. Температурата на децата освен при посрещането е мерена и след следобедния сън. А всички помещения в градините и яслите на Бургас са дезинфекцирани с иновативния германски биоциден продукт за дълготрайна защита, снабдени са с постелки, напоени с дезинфектант, и заредени с хранителни продукти.

618 деца влязоха в 13-те детски градини във Велико Търново в първия ден на отварянето им. Това са 28% от записаните, сочат данните на общината.

Средно по 10 са

децата в група

И тук персоналът е снабден с маски и шлемове.

В Пловдив показаха по-голям интерес към възобновените занимания - 3800 хлапета от общо 12 000 прекрачиха прага на детските градини и ясли, или 35% посещаемост, отчете зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. Три заведения са в ремонт, останалите 49 градини и 16 ясли приемаха деца. Групите рядко надвишават 16. “Приоритет сме дали на родителите, които трябва да отидат на работа”, обясни зам.-кметът. В края на седмицата ще се изготви нов списък за децата, които се връщат от 1 юни.

“Ела да те

стрелна с

термометърчето”,

подканяше малчуган с усмивка медицинската сестра Цветелина Козарева във филиал “Вълшебство” на ДГ “Перуника” в район “Източен”. Тя и детската учителка Атанаска Шагова посрещаха в защитни облекла и шлемове децата. Няма прегръдки, но видимо всички са се затъжили едни за други. Няма случай на върнато дете при сутрешния контрол заради температура, хрема или кашлица. Учителката не крие, че с колегите си имат известни притеснения да не се заразят, тъй като вече са “на първа линия”. “Това не ни пречи да си вършим работата. Спазваме всички мерки, надявам се, че всичко ще е наред”, подчертава тя.

И първите 4 детски градини в Стара Загора отвориха вчера. Останалите 23 градини и 12 детски ясли ще заработят от 1 юни, обясни зам.-кметът Иванка Сотирова. Всичко вчера било спокойно, а родителите много дисциплинирани, отчете тя. Макар че градините разполагат с термометри, те носели и от вкъщи за сутрешния филтър на входа.

В община Благоевград има 6 ясли с 493 деца, там вчера нетърпеливи да се върнат се оказаха 35% от тях - 174 деца. А в 13-те градини бяха заведени малко над 700, или 26% от малчуганите. “Нямаме никакви проблеми при отварянето, спазват се всички противоепидемични мерки, родителите са информирани за това, което правим. Надявам се и занапред да нямаме проблеми”, каза зам.-кметът Василиса Павлова.

3680 малчугани са тръгнали отново на градина или ясла в община Варна при 12 111 общ брой на записаните в детските заведения в града.

От община Дупница съобщиха, че не се наблюдава голям наплив на деца, като повечето родители са се вслушали в съвета на министъра на образованието Красимир Вълчев при възможност да оставят децата си вкъщи. Част от родителите са заявили, че ще ги пуснат след 1 юни. Вчера са заведени 248 деца. По указания на РЗИ няма смесени групи, броят в една е средно 6 - 7.

За разлика от повечето останали градове в страната детските градини и яслите

в Сливен

ще заработят

от 29 май,

съобщиха от общината. Дотогава те ще бъдат заредени с необходимите хранителни продукти, дезинфекционни препарати и предпазни средства, а персоналът ще подготви помещенията и площадките за игра.

Според предварително проучване очакванията са поне в началото по-малко деца да се върнат, групите ще са до 16. Според кмета на Сливен Стефан Радев на този етап по-ниската посещаемост е добър вариант, тя трябва да нараства плавно, тъй като опасността от разпространение на вируса още не е отминала. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Ремонтират "Тракия" от Чирпан до Стара Загора през септември (Инфографика)

Ремонтират "Тракия" от Чирпан до Стара Загора през септември (Инфографика)

Агенция “Пътна инфраструктура” има готовност след 15 септември да стартира ремонта на участъци от 50-километровата отсечка на магистрала “Тракия” между Чирпан и Стара Загора. Това съобщи шефът на АПИ Георги Терзийски. Новината идва по-малко от седмица след като “24 часа” описа проблемите по магистралите и неволите на над 8000 шофьори

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА

Десислава Атанасова с нова публикация във фейсбук за протестите

"Гражданите", случайно призовани с туит в първите редици на "българското лято": - Корнелия, която бранеше приватизацията, днес "брани" демокрацията - Мая, която предложи поправката "Ванко 1" и Пеевски - бие барабана, а дъщеря й още работи при "мутрите" - Лупи, който продаде "Кремиковци" - Копейкин. Защо ли му викат така

Проф. Анастас Герджиков

Проф. Анастас Герджиков за Гергина Тончева: Делото й ще бъде помнено

Гeргинa Тoнчeвa беше вдъхновена българска учителка, преподавала на поколения ученици в продължение на повече от 50 години. Тя беше един от създателите и първи директор на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“. Като директор на Класическата гимназия в продължение на 33 години г-жа Тончева не просто има най-голям

Венелин Петков

Венелин Петков и Антон Хекимян съдят Валери Симеонов за обида и клевета

Би Ти Ви с трето дело срещу медия - съди "Телеграф Медия" Две дела в един ден бяха заведени от Би Ти Ви и от Венелин Петков и Антон Хекимян. Шефът на новините в Би Ти Ви Венелин Петков и тв водещият Антон Хекимян съдят Валери Симеонов за клевета и обида. Същевременно Би Ти Ви заведе дело срещу "Телеграф Медия" и Цветомир Найденов

СНИМКА: Pixabay

НЗОК ще плаща безглутеновото брашно за болните от всички възрасти

Националната здравноосигурителна каса - НЗОК вече ще поема заплащането на безглутеново брашно за болните от Цьолиакия от всички възрасти, а не само за болните под 18 години. За първите шест месеца на 2020 г. официално регистрираните пациенти с диагноза Цьолиакия у нас е 324 души. От тях под 18-годишна възраст са 319

СНИМКА: Архив

Прокурори от ВСС: Притеснени сме от посланията на Румен Радев

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излиза с поредна декларация с призив за възстановяване институционалния диалог, проява на държавническа отговорност, зачитане върховенството на закона, спазване на установените демократични принципи и правовия ред на Република България, преодоляване на общественото напрежение и запазване на социалния

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Димитър Франтишек Петров се кандидатира за шеф на Апелативната спецпрокуратура

Димитър Франтишек Петров се кандидатира за шеф на Апелативната спецпрокуратура

Бившият ръководител на специализираната прокуратурата Димитъp Франтишек Пeтpoв се е кандидатирал да оглави второинстанционната спецпpoкypaтypa. Срокът за участие в конкурса изтича днес и засега Петров е единственият кандидат. Този май след няколко месеца на поста Франтишек се оттегли без обяснение от Специализираната наказателна прокуратура

СНИМКА: Архив

Шефът на Асоциацията на прокурорите е предложен за член на ВСС

Председателят на Асоциацията на българските прокурори (АБП) Евгени Иванов - обвинител във Военно-апелативната прокуратура, е първото предложение за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от прокурорската квота. До състезанието за избор на член на ВСС се стигна, след като Даниела Машева стана заместник на главния прокурор

Васил Божков на дубайския плаж

Васил Божков пак яхна протеста

Васил Божков пак се изживява като лидер на протеста. Той публикува едно изречение информация от Ню Йорк Таймс за протеста у нас, а след това пак забълва призиви всички да са на протеста до оставката на правителството. "#Хунтата и политиците искат да яхнат протеста. Целта им е размиване на фокуса и отвличане на вниманието ви

Пламен Бобоков СНИМКИ: Румяна Тонева

Пламен Бобоков оспори поредната гаранция от 1 млн. лв.

Зaщитaтa нa Плaмeн Бoбoкoв ocпopи пpeд Cпeциaлизиpaния cъд пopeднaтa гapaнция oт 1 милиoн лeвa, oпpeдeлeнa oт Cпeциaлизиpaнaтa пpoкypaтypa. Това става ясно от жалба на Пламен Бобоков до Специализирания наказателен съд. B жaлбaтa aдвoкaтът му Инa Лyлчeвa зaявявa, чe нoвитe oбвинeния cpeщy Бобоков зa „пpecтъпeн cгoвop“ зa тъpгoвия c влияниe ca

Косовският президент Хашим Тачи СНИМКА: Ройтерс

Хашим Тачи пристигна в Хага, където ще дава показания за военни престъпления

Косовският президент Хашим Тачи пристигна днес в Хага за изслушване в Специалната прокуратура, която миналия месец огласи повдигнати срещу него обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войната от 1998-1999 г. за независимост на Косово от Сърбия, предаде Ройтерс

Георги Хаджиев

Гаранция за 29-годишния мъж, арестуван на протеста в петък

Прокуратурата пусна срещу гаранция 29-годишния Димитър Педев, който бе задържан на протеста в петък, научи "24 часа". По неофициална информация сумата, срещу която мъжът излиза на свобода е 1000 лв., а причината да не му се иска арест е, че е с чисто съдебно минало. Той е бил задържан около 21,30 ч на 10 юли на Орлов мост за изключително грубо и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber