Рамазан байрам - с молитви в дигитална среда и в домашни условия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8617760 Рамазан байрам - с молитви в дигитална среда и в домашни условия Рамазан байрам - с молитви в дигитална среда и в домашни условия www.24chasa.bg
Ердоган в празничното си поздравление акцентира на трудностите заради епидемията от коронавируса, съпровождащи делниците и празниците на гражданите. СНИМКА: Ройтерс
Ердоган в празничното си поздравление акцентира на трудностите заради епидемията от коронавируса, съпровождащи делниците и празниците на гражданите. СНИМКА: Ройтерс

Днес завършва едномесечният мюсюлмански пост - оруч, който има смисъл на споделяне, и започва свещеният мюсюлмански празник Рамазан байрам, съобщава БТА.

Наричан и Шекер байрам поради това, че се поднасят сладки неща, Рамазан байрам е един от двата големи празника в исляма. Другият е Курбан байрам.

Днешният ден се нарича Арефе. По традиция на този ден се раздават мекици и грис халва в памет на мъртвите. Посещават се гробовете и се извършват молитви.

Традиционното начало на Байрама е намазът - колективна молитва, която се провежда в ранната утрин в джамиите и на която по традииция присъстват само мъже. Традиция са и гостуванията на близки, размяната на подаръци. Децата целуват ръце на възрастните в замяна на което те ги гощават с бонбони и им дават пари.

Тазгодишният Рамазан байрам обаче ще се отбелязва нетрадиционно на фона на ограничителните мерки, които се прилагат с цел възпиране на разпространението на коронавируса, който все още представлява риск за страната според здравните власти.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в празничното си поздравление акцентира на трудностите заради епидемията от коронавируса, съпровождащи делниците и празниците на гражданите.
"Мобилизирахме всички усилия, за да облекчим трудностите и проблемите, пред които ни изправи епидемията. Всички ние, като едно задружно семейство, преминаваме през един труден изпит. И съм сигурен, че скоро ще се поздравим с пълна победа", посочи Ердоган.

В цяла Турция от полунощ е в сила полицейски час, който ще продължи през всичките дни на байрама, т.е. до 26 май.

Посещението на гробищата ще се извършва контролирано и с разрешение от местните власти при спазване на епидемиологичните изисквания - носене на маски, социална дистанция, с малко хора. В навечерието на байрама истанбулската голяма община предприе масова акция за дезинфекциране на десетките гробищни паркове в мегаполиса.

Празничният колективен намаз в утрото на байрама, който е съществена част от ритуала и на който в предишни години присъстваха и политическите лидери, тази година няма да се извърши, понеже джамиите са затворени от месец март насам заради епидемията.
Колективните молитви в джамиите в Турция с указ на президента Ердоган се възобновяват от 29 т.м. Те ще се извършват при определени условия. Сред тях особено се акцентира на спазването на дистанция между молещите се и хигиенните мерки /ритуалното измиване/.
Което практически означава, че отсега нататък в джамиите ще се допускат значително по-малък брой хора в сравнение с преди, а също и че ще бъдат завишени хигиенните и дезинфекционни мерки.

Директорът на Дриекцията по вероизповеданията Диянет проф.Али Ербаш обяви, че първият петъчен намаз след отварянето на джамиите ще може да се извършва и в двора на джамията.

Традиция на байрама са и поздравленията на политическите лидери с електората, които тази година ще се реализират виртуално.
Милиони турци може би за пръв път в живота си ще празнуват Рамазан байрам нетрадиционно, оставайки си в къщи, без ходене на гости, разменяйки си поздравления през балконите и по мобилните телефони и отправяйки в дигитална и домашна среда молитви за здраве и по-скорошен край на епедимията Ковид-19.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Швеция регистрира много нови случаи на COVID-19 СНИМКА: РОЙТЕРС

Швеция удължи до 15 април да не се пътува извън Европа

СНИМКА: Pixabay

Швеция удължи до 15 април препоръката си да не се пътува извън Европа

Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Ердоган е най-популярният политик в Турция

Нидерландия Снимки: Ройтерс

В Нидерландия: Ако продължава така, вървим към гражданска война

СНИМКА: Pixabay

Северна Македония обмисля да внесе китайските ваксини на "Синовак" и "Синофарм"

Йенс Шпан Снимка: Ройтерс

Европа трябва да си гарантира справедлив дял от ваксините срещу COVID

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber