КЗК започна анализ на топлофикационните дружества и топлинните счетоводители

https://www.24chasa.bg/novini/article/8612786 КЗК започна анализ на топлофикационните дружества и топлинните счетоводители КЗК започна анализ на топлофикационните дружества и топлинните счетоводители www.24chasa.bg
Комисия за защита на конкуренцията (КЗК)
Комисия за защита на конкуренцията (КЗК)

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ е започнала секторен анализ на топлофикационните дружества и топлинните счетоводители. Това се разбира от решение на КЗК от 14 май, което е качено тази седмица на сайта на антимонополния орган.

В решението се посочва, че КЗК е образувала производство за извършване на секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство, пренос и доставка на топлинна енергия за битови и небитови нужди, както и на свързаните с тях пазар на услугата дялово разпределение и пазар на уреди за дялово разпределение, на територията на страната.

Комисията периодично извършва наблюдение върху различни пазари и техните

участници с цел проучване на условията на конкуренция, припомнят от антимонополния орган. С оглед степента на социална и икономическа значимост на енергийните сектори, в частност топлоснабдяването, както и съобразявайки, че енергийните дружества осъществяват дейност в обществен интерес, КЗК следи за съответствието на тяхното поведение, както и на поведението на лицата, опериращи на вертикално свързаните пазари, с правилата и целите на ЗЗК, допълват от комисията.

В разглежданите от Комисията производства предмет на анализ са били множество аспекти на топлоснабдяването и свързаните с него дейности, както и съответствието на действалата за периода на всяко производство нормативна уредба с правилата на конкуренция. В сферата на антитръста Комисията нееднократно е санкционирала топлофикационните дружества за извършени от тях експлоатативни злоупотреби с господстващо положение, припомнят от КЗК.

От събраната до момента информация, КЗК не може да достигне до категорични изводи за влиянието на пазарните сили върху поведението на участващите в сектора централно топлоснабдяване предприятия и съответните ефекти върху конкуренцията. Заради това счита, че следва да бъдат събрани по-детайлни данни, които да бъдат анализирани в производство по чл. 27 от ЗЗК. По този начин ще бъде извършено по-задълбочено проучване на конкурентната среда при осъществяване на дейностите в сектор топлоснабдяване в съответните пазари и подпазари, пише още в решението на КЗК.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

КЕВР проведе заседанието си онлайн.

Над 7% по-скъп газ от 1 февруари, не пипат парното

Моловете се подготвят за отваряне в понеделник след над 2 месеца пауза, през която работеха само аптеките, супермаркетите и офисите на мобилните оператори в тях.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Моловете отварят от понеделник с промоции на зимни колекции

Край на сделки с ателиета, и те също  стават апартаменти

Край на сделки с ателиета, и те също стават апартаменти

Столичният кмет Йорданка Фандъкова

Фандъкова: Няма да има вече частни улици

Томислав Дончев

Томислав Дончев: Няма алгоритъм кой кога къде и колко да затваря в пандемията

Фирми заради своята дейност построяват пречиствателни станции, тунели, тротоари и други инфраструктурни обекти.

С 4 296 513 лева ще намалят риска от бедствия

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber