И кметовете поискаха от Борисов рестарт на санирането, но без да плащат хората от панелките

https://www.24chasa.bg/novini/article/8606255 И кметовете поискаха от Борисов рестарт на санирането, но без да плащат хората от панелките И кметовете поискаха от Борисов рестарт на санирането, но без да плащат хората от панелките www.24chasa.bg
Регионалният министър Петя Аврамова и заместникът й Николай Нанков разговарят онлайн с ръководството на НСОРБ

l 4000 сгради в България са изпълнили всички условия още при първия етап на програмата и сега могат бързо да сключат договори

Атанас Стоилов, кмет на Акасаково
Атанас Стоилов, кмет на Акасаково

l Строителното министерство разработва правила за цени, тъй като фирми са работили в картел по необосновани високи стойности

Димитър Николов, кмет на Бургас
Димитър Николов, кмет на Бургас

Кметове очакват рестарт на санирането, като се запази едно от основните правила на модела - хората от панелките да не плащат за това.

И кметовете поискаха от Борисов рестарт на санирането, но без да плащат хората от панелките

Националното сружение на общините е описало очакванията си в писмо до премиера Бойко Борисов.

Златко Живков, кмет на Монтана
Златко Живков, кмет на Монтана

Нова програма

Даниел Панов, кмет на Велико Търново и председател на Управителния съвет на НСОРБ
Даниел Панов, кмет на Велико Търново и председател на Управителния съвет на НСОРБ

за саниране на

И кметовете поискаха от Борисов рестарт на санирането, но без да плащат хората от панелките

стойност

И кметовете поискаха от Борисов рестарт на санирането, но без да плащат хората от панелките

1,6 млрд. лв.

може да

стартира от

догодина,

ако разходът бъде включен в държавния бюджет за 2021 г. Това се разбра след видеоконферентна връзка между регионалния министър Петя Аврамова и заместника ѝ Николай Нанков с председателя на сдружението Даниел Панов.

Тримата договориха да се свика Съветът по децентрализация на държавното управление към Министерския съвет. Там сдружението ще обяви публично своето очакване за нова Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Стартиралата през 2016 г. изчерпа финансовия си ресурс.

Парите стигнаха

само за

2022 блока,

докато сградите, които изпълниха условията и бяха пред сключване на договори, са близо 4000.

В момента МРРБ разработва правила за определяне на референтни цени за санирането, тъй като при предишния етап на програмата се оказа, че много фирми са работили в картел, определяйки необосновани високи цени.

КЗК глоби

27 фирми с

398 хил. лв. за

картелни

споразумения

Затова и се обмисля ограничение една фирма да има право да обновява по програмата само до два блока.

Темата за рестарт на санирането се обсъжда на всяка среща на кметовете. Те настояват за запазване на досегашните правила на програмата, тъй като се опасяват, че че ако се въведе какъвто и да е процент съфинансиране от собствениците на апартаменти, това би ги отблъснало от участие.

Засега не се

предвижда

самоучастие

на собствениците

на панелни

апартаменти

Последната дума обаче трябва да е на финансовия министър Владислав Горанов, за да влезе този разход в новия бюджет. Камарата на строителите в България също настоя преди дни програмата да се възобнови, тъй като тя ще даде работа на около 25 000 работници в малки фирми. Строителите гледат на санирането като мощен механизъм за преодоляване на безработицата и стимулиране на потреблението след заразата.

По данни на МРРБ към 30 април 2020 г. броят на жилищните блокове, сключили договори за саниране, е 2022, като по 19 от тях ремонтните работи все още не са започнали. 1870 е броят на блоковете, чието саниране е приключило и разплатено, като общата сума е 1,857 млрд. лв. Текущият финансов ресурс е общо 2 млрд. лв. - 1 млрд. лв. бяха отпуснати през Българската банка за развитие през 2016 г., а през 2017 г. програмата бе допълнена с нови 1 млрд. лв.

“Санирането е една от най-високо оценяваните публични инвестиции. Хората одобряват това не само защото живеят в напълно реновирани домове, но и тъй като

след санирането

разходите им

за отопление за

по-малки

Програмата създава работни места, а градовете придобиха нова визия със санираните жилищни комплекси” са мотивите на кметовете, цитирани от Панов.

Въпреки че програмата е спряна, все още продължават запитвания за нея от различни точки на държавата. Държавната банка за развитие също не е спирала да акумулира заявления за финансиране.

В края на 2019 г. в България има 6819 регистрирани сдружения на собствениците у нас. В ББР има искания за финансиране от 5358 сдружения на собствениците. От тях 2022 са със сключени договори. Другите 3336 очакват рестарт на програмата.

Затова сдружението на общините в писмо до премиера Бойко Борисов споделя своята позиция, че

санирането

може да е

средносрочна

мярка за

възстановяване

на заетостта

и икономическото развитие по места.

“Искрено се надяваме да срещнем разбиране и подкрепа от премиера, за да продължи програмата”, казва Даниел Панов.

Колегата му от Бургас Димитър Николов също е привърженик на рестарт на санирането, защото то е спечелило огромно доверие сред хората, удължавайки срока за експлоатация на старите панелни жилища, като ги прави по-комфортни за обитаване.

В Бургас има

340 сдружения на

собствениците,

изпълнили

критериите, и те

се надяват на

финансиране

Над 520 са подадените заявления. В морския град са обновени 200 жилищни блока, в които живеят 40 000 души.

В Монтана пък има 66 сдружения на собствениците, които чакат рестарт на програмата.

“Те са кандидатствали при условията за 100% покриване на разходите. Ако се въведе 30% самоучастие, каквото е едно от предложенията, това ще е провал на санирането”, предупреждава кметът Златко Живков.

Във Враца, която е лидер в Северозападна България по интерес и резултати от прилагането на програмата, 36 сгради вече са въведени в експлоатация.

“В общината са регистрирани 211 сдружения на собственици, което означава, че ефектът от направените инвестиции е генерирал нов интерес сред гражданите. И това е трайна тенденция”, категоричен е кметът на Враца Калин Каменов.

В малките населени места също се надяват на рестарта на тази програма.

“Зелената сделка” остава приоритет номер 1 за ЕС и ние трябва да се ориентираме към инвестиции, които намаляват потреблението на природни ресурси и на енергия. Програмата за саниране е един от най-ефективните инструменти", категоричен е кметът на Аксаково инж. Атанас Стоилов. Той напомня, че 15 млн. лв. в подкрепа на енергийната ефективност в периферните райони са пренасочени към здравното министерство за борбата с коронавируса. Това обаче са 30% от ресурса, който можеха да ползват 28-те малки общини.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Деца във Велико Търново опитват да спазват социална дистанция в градината.

Родителите се уплашиха, не пуснаха децата на градина – едва 16% ги заведоха в София (Обзор)

В Пловдив най-нетърпеливи, върна се всеки трети малчуган Близо половината от родителите, заявили намерение да заведат децата си на градина, не го сториха вчера. В първия работен ден за седмицата масово забавачките отвориха при стриктни противоепидемични мерки - отделни входове за всяка група, еднопосочно движение

Още през 2017 г. в България бяха направени демонстрационни гласувания онлайн, но все още този вид избори не са въведени.

У нас партиите против избори от вкъщи, в Австрия гласуват по пощата, Русия също го въвежда

ЦИК вижда 2023 г. като най-ранния срок за онлайн вот Отложиха гласуването за кметове в 14 населени места от юни за септември Правосъдният министър, който е привърженик на електронното гласуване, е убеден, че пандемията няма да е пречка парламентарните избори догодина да са по традиционния начин 2023 г

Социалистката Таня Найденова

Отказали спирачки или газ вместо педал за стоп - шефка на жени социалистки влезе с джипа в магазин

Шефката на жените социалистки от София Таня Найденова разби витрината на магазин с джипа си при нелеп инцидент в понеделник. При нелепия инцидент няма пострадали, съставиха акт за неправилна маневра на Таня Найденова, която опитвала да паркира Следобед в почивния ден тя имала работа в центъра на София. Видяла свободно място по ул

Обръщане на тренда! Хората с нова работа повече от новите безработни

Обръщане на тренда! Хората с нова работа повече от новите безработни

В най-тежките дни на кризата от 6 до 12 април 31 499 останали без поминък Дават 4,2 млн. лв. на работодателите, за да наемат инвалиди За първи път от началото на март, когато коронавирусът влезе в България, безработните са по-малко от хората, които са си намерили работа. Трендът се е обърнал в седмицата 18-24 май

СНИМКА: Pixabay

Осем жени убити от мъжете си в изолацията заради COVID-19

Центровете за защита на жертвите на домашно насилие препълнени, събират дарения да ги разширяват Осем жени са били убити от мъжете си, докато семействата са били затворени вкъщи по време на извънредното положение. Това обявиха от неправителствената организация “Български фонд за жените”. Само за април пък обажданията на горещата линия за деца

От разговор на Корнелия Нинова с Кирил Ананиев станало ясно, че заседание на пленума не може да има.

БСП пита Ананиев дали може да свика пленум

- Здравният министър - арбитър в червената лидерска битка - Корнелия Нинова и Кирил Добрев поотделно са се обърнали към него къде и как да съберат 150 другари - Заседанието на Националния съвет ще е драматично, големият въпрос е дали ще има конгрес преди прекия вот Здравният министър Кирил Ананиев ще трябва да реши спора в БСП дали може да се

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

200 млн. лв. губят дотук общините от кризата, не искат да плащат ДДС (Обзор)

200 млн. лв. губят дотук общините от кризата, не искат да плащат ДДС (Обзор)

Приходите им с 40% надолу в извънредното положение Общинските приходи са намалели с над 40% само за март-април, когато в сила бе обявеното извънредно положение. Това показва проучване на Националното сдружение на общините как кризата, предизвикана от COVID-19, се е отразила върху местните власти. Проучването е върху собствените приходи и

Кирил Ананиев

Ресторантите приемат клиенти на закрито от 1 юни, дискотеките остават затворени

Днес, 26 май, министърът на здравеопазването издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19. Съгласно заповедта, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни мероприятия (театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица

9-годишният Фирас Зеят е в трети клас и е отличник.

9-годишният Фирас от Сирия два пъти дарява спестените левчета - на бедно семейство и за операция

Когато идва с родителите си в България, момчето е едва на 2 години, но запомнило човещината Мечтае да има лаптоп, а като порасне, да стане полицай “24 часа” отличава Достойните българи на годината от 2003 г. насам. За тези 18 г., през които над 700 души бяха удостоени с престижното звание, инициативата се наложи като каузата

Николина Ангелкова СНИМКИ: Министерството на туризма

Ангелкова: Готвим се за туристически пътувания без прилагане на карантина

Българското правителство и Министерството на туризма предприеха спешни практически мерки за смекчаване на кризата, причинена от пандемията от COVID-19 и в подкрепа на туристическата индустрия – една от най-пострадалите в създалата се ситуация. Нашите действия следват координирания недискриминационен подход за възстановяване на свободното движение

Климент или Кирил? Кой създаде азбуката?

Климент или Кирил? Кой създаде азбуката?

Климент от уважение към Кирил ли кръсти азбуката на учителя си? Той ли е бил моторът на този интелектуален подвиг? Каква е истинската история на нашите букви? Защо чак през 1708 г. руският император Петър I провежда писмената реформа, опростявайки изписването на вече използваните в Русия български букви на св. Климент, т.е. на българската азбука

България изпрати пратка медицинска хуманитарна помощ на Република Молдова

България изпрати пратка медицинска хуманитарна помощ на Република Молдова

Днес Република Молдова получи партида хуманитарна помощ от българското правителство за борба с разпространението на инфекция Ковид-19. В церемонията по представяне на хуманитарна помощ участваха българският посланик Евгений Стойчев, ръководството на министерството на здравеопазването, труда и социалната защита на Молдова

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber