Новият проект за ремонт на зоната около "Ал. Невски" - само минимални намеси

https://www.24chasa.bg/novini/article/8602066 Новият проект за ремонт на зоната около "Ал. Невски" - само минимални намеси Новият проект за ремонт на зоната около "Ал. Невски" - само минимални намеси www.24chasa.bg

Градското обзавеждане ще е с класически дизайн, осветлението при храма - с историческа визия подобна на Оксфорд

Общината ще иска мостри на всеки планиран елемент в зоната - от настилките до кошчетата. Монтажът ще се прави след одобрение

Арх. Здравко Здравков СНИМКА: Архив
Арх. Здравко Здравков СНИМКА: Архив

Минимални намеси, ново градско обзавеждане с класически дизайн, характерен за центъра на София, и ново решение за уличното осветление. Това са част от промените в проекта за обновяване на зоната около храма "Св. Александър Невски" в София. Преработеният проект може да се види на сайта на общинското направление по архитектура и градоустройство. До 1 юни по него може да се внасят становища, а за 3 юни е предвидена онлайн дискусия за обсъждане на проекта.

Той касае зоната между улиците „Георги С. Раковски“ и „Московска“, пл. „Васил Левски“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“, пл. „Народно събрание“, ул. „6-ти септември“ и мисленото продължение на ул. „Аксаков“ от ул. „6-ти септември“ до ул. „Георги С. Раковски“.

Преработката е дело на екипа арх. Иво Пантелеев, който през 2013 г. спечели конкурса за обновяване на тази част от центъра. Неговото проектантско бюро "АДА" спечели и конкурсът за зоната около ул. "Граф Игнатиев". По време на ремонта там имаше проблеми с изпълнението, ремонта на трамвайното трасе, настилките и ограничителите. чийто вид бе променян няколко пъти.

През миналата година обаче общината настоя за промени в проекта за зоната около храма "Св. Александър Невски", след като се установи, че ще има проблем с отводняването на площада, след като стартира обновяване на част от прилежащите пространства - като ул. "Московска" например.

Така от НАГ поискаха проектантите да предложат ново проектно решение за градината между улиците „Г. С. Раковски“, „Оборище“, „Париж“ и подпорна стена към Централния военен клуб, което да включва запазване на алейната мрежа; скулптурите на проф. Любомир Далчев и паметника на Българския опълченец, както и премахване на предвидените пейки в тревните площи и поставяне им по алеите.
От общината настояваха за запазване в максимална степен на вида, характера и местата на градското обзавеждане в зоната, като се предвидят нови елементи с класически дизайн, характерен за центъра на столицата.

Сред изискванията бяха и нови технически и технологични решения за предвидените ремонтни дейности около сградите на Централния военен клуб и Централната армейска библиотека.

Проектантите трябваше да представят ново проектно решение за уличното осветление, съобразено с изискванията на Министерство на културата в зоната на пл. „Св. Александър Невски“, част от ул. „Оборище“ и на пл. „Народното събрание“.

Трябваше да се направи актуализиране на детайли и фрагменти в проекта, свързани с настилките, достъпната среда и др.

Отводняването на площада около храма трябваше да се съобрази с канализационнната мрежа и да отпадне първоначално предвиденото разширяване на тротоара по югозападната дъга на пл. „Народно събрание“. А планираните самопочистващи се обществени тоалетни трябваше да сменят местоположението си.

Като изискване на възложителя се въвежда и етапност на проекта. Плановете се той да се реализира на 10 етапа. От съобщението на сайта на НАГ става ясно, че така ще се намалят неудобствата за живеещите и работещите в зоната.

На пл. "Св. Ал. Невски" ще се подмени изцяло настилката по тротоарите със светлосиви гранитни плочи и ще се оформят тактилни ивици. Същото се предвижда и за тротоарите на пл. „Народно събрание“, с изключение на реновираните площи около хотел "Интернационал".

За ул. "Московска" и пл. "Гина Кунчева" промените касаят паважната настилка, която ще се пренареди и допълни със средноразмерни павета. Тротоарите там също ще са нови.

В участъка от ул. "Шипка" - между ул. "Париж" и ул. "15-ти ноември" се подменя изцяло настилката на уличното платно – със средноразмерен паваж, а по тротоарите - със светлосиви гранитни плочи.

Уличното осветление в зоната на пл. „Св. Александър Невски“, част от ул. „Оборище“ и на пл. „Народното събрание“ ще бъде с нов дизайн. По ул. "Оборище" и около пл. "Ал. Невски" ще има 12-метротви стълбове на уличното осветление. Дизайнът им е подчертано „исторически“ като за целта е използван пример от Оксфорд. Окончателното решение за дизайна и височината им ще бъдат взети след монтиране на мостра, става ясно от съобщението.

Първоначалният проект предвиждаше там да има високи светлинни мачти, които отпаднаха. Отдавна бе решено и в настилката на площада да не се поставят символни златни павета. Остава обаче идеята зоната пред храма да стане пешеходна и трафикът да се забрани до ул. "Г. С. Раковски".

Около пл. "Народно събрание" ще се поставят съвременни осветителни тела с модерна визия, като височината им отново е 12 м.
В градината между ул. „Г. С. Раковски“, ул. „Оборище“ и ул. „Париж" ще се запази алейната мрежа, ще има частична корекция на джобовете за пейки, подмяна на настилката и част от бордюрите. Там ще се обновят пейките и кошчетата. Запазва се сегашното място на паметника на Българския опълченец.

С проекта се запазват в максимална степен вида, характера и местоположението на градското обзавеждане в територията, като се предвижда подмяна на пейки и кошчета, както и поставяне на стойки за колела. В цялата зона се планира обновяване на зелените площи, Wi-Fi зони в градините и площадните пространства и подземни контейнери за смет.

Проектантът трябва да представи мостри от всички материали и елементи на градското обзавеждане за одобрение. Изискват се и мострени полета, илюстриращи изчерпателно проектните решения.

"Целта на преработването на проекта е да се запази максимално съществуващото положение. Настояхме да се запази паважната настилка в зоната около храма, ще се ремонтират само тртоарите, за да се постигне единната им визия. Въвеждаме етапи на реализацията, за да не създаваме неудобства за хората. Като цяло намесите ще са минимални, за да се опази автентичният образ на градската среда", обясни главният архитект на София Здравко Здравков.

Той подчерта, че "всяко едно нещо, което ще бъде поставено - плочки, пейки, кошчета, осветителни тела и т.н. първо ще бъде представена негова мостра в мащаб едно към едно. Първо ние като възложител трябва да видим всеки един елемент, хората - също и чак след това, ако получи разрешение, ще се монтира".

Всички препоръки, които постъпят към проекта, ще се обсъдят от експертен съвет. След това проектантът ще трябва да се съобрази със становището на експертите и после да започне изработване на работния проект.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова вече обяви, че тази година ремонти в центъра няма да има. Така проектът вероятно ще се реализира догодина. Заради промените в проекта ще се прекрати и договорът с изпълнителя на зоната "ПСТ груп". Същото решение е взето и за другата зона в центъра - около ул. "Шишман", която трябваше да се ремонтира тази година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Деца във Велико Търново опитват да спазват социална дистанция в градината.

Родителите се уплашиха, не пуснаха децата на градина – едва 16% ги заведоха в София (Обзор)

В Пловдив най-нетърпеливи, върна се всеки трети малчуган Близо половината от родителите, заявили намерение да заведат децата си на градина, не го сториха вчера. В първия работен ден за седмицата масово забавачките отвориха при стриктни противоепидемични мерки - отделни входове за всяка група, еднопосочно движение

Още през 2017 г. в България бяха направени демонстрационни гласувания онлайн, но все още този вид избори не са въведени.

У нас партиите против избори от вкъщи, в Австрия гласуват по пощата, Русия също го въвежда

ЦИК вижда 2023 г. като най-ранния срок за онлайн вот Отложиха гласуването за кметове в 14 населени места от юни за септември Правосъдният министър, който е привърженик на електронното гласуване, е убеден, че пандемията няма да е пречка парламентарните избори догодина да са по традиционния начин 2023 г

Социалистката Таня Найденова

Отказали спирачки или газ вместо педал за стоп - шефка на жени социалистки влезе с джипа в магазин

Шефката на жените социалистки от София Таня Найденова разби витрината на магазин с джипа си при нелеп инцидент в понеделник. При нелепия инцидент няма пострадали, съставиха акт за неправилна маневра на Таня Найденова, която опитвала да паркира Следобед в почивния ден тя имала работа в центъра на София. Видяла свободно място по ул

Обръщане на тренда! Хората с нова работа повече от новите безработни

Обръщане на тренда! Хората с нова работа повече от новите безработни

В най-тежките дни на кризата от 6 до 12 април 31 499 останали без поминък Дават 4,2 млн. лв. на работодателите, за да наемат инвалиди За първи път от началото на март, когато коронавирусът влезе в България, безработните са по-малко от хората, които са си намерили работа. Трендът се е обърнал в седмицата 18-24 май

СНИМКА: Pixabay

Осем жени убити от мъжете си в изолацията заради COVID-19

Центровете за защита на жертвите на домашно насилие препълнени, събират дарения да ги разширяват Осем жени са били убити от мъжете си, докато семействата са били затворени вкъщи по време на извънредното положение. Това обявиха от неправителствената организация “Български фонд за жените”. Само за април пък обажданията на горещата линия за деца

От разговор на Корнелия Нинова с Кирил Ананиев станало ясно, че заседание на пленума не може да има.

БСП пита Ананиев дали може да свика пленум

- Здравният министър - арбитър в червената лидерска битка - Корнелия Нинова и Кирил Добрев поотделно са се обърнали към него къде и как да съберат 150 другари - Заседанието на Националния съвет ще е драматично, големият въпрос е дали ще има конгрес преди прекия вот Здравният министър Кирил Ананиев ще трябва да реши спора в БСП дали може да се

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

200 млн. лв. губят дотук общините от кризата, не искат да плащат ДДС (Обзор)

200 млн. лв. губят дотук общините от кризата, не искат да плащат ДДС (Обзор)

Приходите им с 40% надолу в извънредното положение Общинските приходи са намалели с над 40% само за март-април, когато в сила бе обявеното извънредно положение. Това показва проучване на Националното сдружение на общините как кризата, предизвикана от COVID-19, се е отразила върху местните власти. Проучването е върху собствените приходи и

Кирил Ананиев

Ресторантите приемат клиенти на закрито от 1 юни, дискотеките остават затворени

Днес, 26 май, министърът на здравеопазването издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19. Съгласно заповедта, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни мероприятия (театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица

9-годишният Фирас Зеят е в трети клас и е отличник.

9-годишният Фирас от Сирия два пъти дарява спестените левчета - на бедно семейство и за операция

Когато идва с родителите си в България, момчето е едва на 2 години, но запомнило човещината Мечтае да има лаптоп, а като порасне, да стане полицай “24 часа” отличава Достойните българи на годината от 2003 г. насам. За тези 18 г., през които над 700 души бяха удостоени с престижното звание, инициативата се наложи като каузата

Николина Ангелкова СНИМКИ: Министерството на туризма

Ангелкова: Готвим се за туристически пътувания без прилагане на карантина

Българското правителство и Министерството на туризма предприеха спешни практически мерки за смекчаване на кризата, причинена от пандемията от COVID-19 и в подкрепа на туристическата индустрия – една от най-пострадалите в създалата се ситуация. Нашите действия следват координирания недискриминационен подход за възстановяване на свободното движение

Климент или Кирил? Кой създаде азбуката?

Климент или Кирил? Кой създаде азбуката?

Климент от уважение към Кирил ли кръсти азбуката на учителя си? Той ли е бил моторът на този интелектуален подвиг? Каква е истинската история на нашите букви? Защо чак през 1708 г. руският император Петър I провежда писмената реформа, опростявайки изписването на вече използваните в Русия български букви на св. Климент, т.е. на българската азбука

България изпрати пратка медицинска хуманитарна помощ на Република Молдова

България изпрати пратка медицинска хуманитарна помощ на Република Молдова

Днес Република Молдова получи партида хуманитарна помощ от българското правителство за борба с разпространението на инфекция Ковид-19. В церемонията по представяне на хуманитарна помощ участваха българският посланик Евгений Стойчев, ръководството на министерството на здравеопазването, труда и социалната защита на Молдова

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber