Турски вестници: Земеделските производители са на изчезване

https://www.24chasa.bg/novini/article/8579685 Турски вестници: Земеделските производители са на изчезване Турски вестници: Земеделските производители са на изчезване www.24chasa.bg
Турски вестници: Земеделските производители са на изчезване
СНИМКА: Pixabay

"Земеделците сеят кредити, жънат дългове", пише в заглавие днес опозиционният турски вестник "Сьозджу". Поводът за публикацията е днешният Празник на земеделците, както в Турция се чества ежегодно 14 май.

"За 17 години (през които на власт е управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, бел.ред.) дълговете на земеделците, наречени някога от великия лидер Ататюрк "господари на народа", са се увеличили 40 пъти, като възлизат на 160 млрд. турски лири", отбелязва изданието. "Продукцията им е обезценена, не могат да печелят, не могат да се изхранват", допълва "Сьозджу", предава БТА.

Според вестника само до преди 20-25 години Турция е успявала да покрие сама собствените си нужди от земеделска продукция, но се е провалила заради погрешни политики в сектора на селското стопанство. "Стигнахме до там, че внасяме и слама. Губещите са милиони земеделци и Турция", коментира изданието.

Вестникът дава думата и на опозиционни депутати, разтревожени от положението на сектора. Йомер Фетхи Гюрер от Народнорепубликанската партия отбелязва, че не е достатъчно плащанията по кредитите на фермерите да бъдат отсрочени, а непременно трябва да бъдат премахнати лихвите. Орхан Чакърлар от "Добра партия" пък алармира, че броят на земеделците е намалял с 40 на сто от 2008 г. досега. Ако не се откажем от вноса (на селскостопанска продукция) след 10 години няма да има кой да празнува 14 май, казва той.

Темата е водеща и за друго опозиционно издание днес - в. "Айдънлък". "На Празника на земеделците аплодисментите са за производителите", пише вестникът.

Изданието цитира препоръките за сектора на председателя на Асоциацията на турските земеделски камари Шемси Байрактар. Сред тях са: планово производство и политики в подкрепа на производителите, понижаване цената на консумативи като торове и нафта, дългосрочни безлихвени кредити, мерки, за да се осигури непрекъснатост по веригата между производител и потребител.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Фермер

Крайният срок за пререгистрация
на земеделските стопани е 11 юни

Крайният срок за пререгистрация на земеделските стопани е 11 юни

Горски увеличават приходите си с отглеждане на ягоди, сливи, рози и цветя

Горски увеличават приходите си с отглеждане на ягоди, сливи, рози и цветя

Министерството на земеделието работи по варианти за подкрепа на розопроизводителите

Министерството на земеделието работи по варианти за подкрепа на розопроизводителите

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber