Дни преди да разбере, че е с COVID-19, д-р Дариткова имала леко неразположение, но не му обърнала внимание

https://www.24chasa.bg/novini/article/8529021 Дни преди да разбере, че е с COVID-19, д-р Дариткова имала леко неразположение, но не му обърнала внимание Дни преди да разбере, че е с COVID-19, д-р Дариткова имала леко неразположение, но не му обърнала внимание www.24chasa.bg
Д-Р ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА

От понеделник се връща в кабинета си като джипи, изтече задължителната й изолация от 28 дни

Дарява полагащото й се обезщетение на болницата в Смолян

Синът й, който учи 6-и курс медицина, е доброволец на първа линия в инфекциозна клиника

Неочаквана ваканция бяха за мен тези 28 дни, които изкарах в задължителна карантина след положителната проба за коронавирус.

Това казва д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ и шеф на здравната комисия в парламента. Тя и колежката ѝ Даниела Малешкова дадоха положителна проба при тестването на депутатите в началото на април - дни след като бе установено, че народният представител от ДПС д-р Хасан Адемов и семейството му са заразени с COVID-19.

Според заповед на здравния министър на задължителна домашна изолация подлежат всички хора, потвърдени при епидемично изследване, че са с коронавирус. И това, ако след тези дни контролният тест показва, че вирусът е изчистен.

Д-р Дариткова признава, че се притеснила, когато чула, че е заразена.

“Кой си мисли, че на него ще се случи? Защо, след като съм вземала всички мерки?

Какво ще стане

все пак, нищо

че съм здрава

- този вирус е

все още с

неясен нрав”,

били първите ѝ въпроси, на които се мъчила да си даде отговор.

Започнала ди си припомня, че седмица преди положителната проба имала много леко неразположение, но не му обърнала внимание, защото не било сериозно.

“В онези дни чувствах умора и обща отпадналост, отдадох го на голямото напрежение и на това, че понякога през пролетта ми пада хемоглобинът. Реших, че е заради натоварения ритъм на живот и смяната на сезона. След това не съм имала съществени оплаквания. Бях започнала да пия комбинирани витамини и микроелементи и продължих с тях. Не съм вземала никакви други медикаменти”, твърди Дариткова. До излизане на диагнозата ѝ спазвала великденските пости, но после решила да се храни пълноценно.

Леката форма на протичането на инфекцията си обяснява с това, че е от голямата категория хора, които я карат “на крак”, и на силния имунитет от работата ѝ като лекар в инфекциозна среда.

“Много рядко съм боледувала досега. Нямам сериозни заболявания. Дори грип съм карала за последно през 2010 г. Помня го, защото тогава силно разпространен и актуален бе т.нар. свински грип”, казва депутатката.

За първи път в 30-годишната си кариера на лекар имала толкова много почивни дни, но стриктно спазвала предписаната изолация, въпреки че чула слух из Смолян, че нарушава карантината и излиза навън.

“Най-трудно ми беше на Цветница, че не можех да видя майка си, която на този ден е именичка. Помолих по телефона съседите от цветарския магазин срещу нас да ѝ занесат цветя”, споделя Дариткова. И този Великден ще запомни като най-самотния.

С голямо облекчение приела новините за отрицателните проби на съпруга си Никола Проданов и всички контактни. Едва след това се отдала на активности из къщата си в кв. “Райково”.

“Обичам си градината, хоби ми е да отглеждам цветя и декоративни храсти. Те се нуждаят от постоянни грижи, тъй като имаме куче.

Никога не съм искала да имам куче, но го гледам вече 12 г. Лара е порода българско овчарско. Шегуваме се, че това е кучето на партията. Бързо се превърна в любимка на квартала заради благия си нрав”, споделя тя.

Съпругът на Дариткова също е лекар, но ветеринарен. Не практикува обаче от много години. Сина им Борис го делят 3 държавни изпита от диплома за хуманен лекар. Той е в 6-и курс и е доброволец в инфекциозна клиника на първа линия от началото на пандемията. Отчита това като много полезен практически опит, но не желае да се афишира. Предпочита никой да не знае, за да не се спекулира.

“Вече съм

спокойна, че

синът ми

възприема

медицината като

свое призвание

и ще практикува професията отговорно”, казва майката. Д-р Дариткова е специалист по педиатрия и обща медицина. Кариерата ѝ започва през 1990 г. след завършване на висшето образование в Санктпетербургския медицински педиатричен университет.  

Започнала е да учи медицина през 1984-а в Пловдивския медицински институт с идеята да бъде педиатър, затова се възползвала от възможността да продължи образованието си в Русия. След дипломирането си поради дефицит на работни места за детски лекари в онези години е натрупала необходимия за придобиване на специалност стаж, замествайки колеги на всички нива на предоставяне на педиатрична помощ.

Реформата през 2000 г. я заварва като участъков педиатър и по стечение на обстоятелствата се налага да стане общопрактикуващ лекар. Д-р Дариткова често

нарича себе си

общопрактикуващ

депутат,

защото 3 дни в седмицата е джипи на над 3000 пациенти, а в останалото време от 11 г. е депутат. Казва, че е свикнала с постоянното раздвоение между ангажиментите - едновременно да изписва хапчета и да ръководи най-голямата парламентарна група в парламента и тежка комисия като тази за здравеопазването.

Дори и по време на карантината участва, макар и дистанционно, в работата на парламентарната група и лекува пациенти по телефона, WhatsApp, Viber. Непрекъснато получавала рисунки, картички, песни, балони и благопожелания от пациентите си.

“Признателна съм на моите мили роднини, приятели и съседи, които ми съдействаха да се справя с всички битови предизвикателства на карантината. Благодарна съм на всички, които ми осигуриха биопродукти и билки. Признателна съм на медицинската сестра Зорка Павлова-Гегова, с която работя повече от 20 години, че остана стожер на практиката. Благодарности на моите колеги и специално на д-р Мариана Василева, които поеха грижата за пациентите ми.

Голяма морална подкрепа получих също от колегите и сътрудниците в Народното събрание”, казва Дариткова.

В понеделник тя се връща на работа в кабинета си в МБАЛ-Смолян, за да е на разположение на пациентите си.

“Професията и призванието ми е да съм лекар, влязох в политиката да бъда полезна със знанията си. В политиката не може да си дълго, професията ми е за цял живот”, казва депутатката. Тя заяви, че дарява полагащото ѝ се възнаграждение по време на болничния на болницата в Смолян.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

49 000 се явяват на матура в понеделник

49 000 се явяват на матура в понеделник

Министър Вълчев: 100 лв. стипендия за бъдещи инженери и педагози, влезли с положени матури по математика и физика Близо 49 хиляди ученици са подали заявления за явяване на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Той ще започне с един час по-късно от обичайното, а в стандартна класна стая ще бъдат по 10 ученици

Оставиха в ареста офицера от НСО, обвинен за убийството на Марангозова

Оставиха в ареста офицера от НСО, обвинен за убийството на Марангозова

Офицерът от НСО Борис Иванов, който бе обвинен като организатор на убийството на брокерката Станка Марангозова, остава в ареста, реши Военно-апелативният съд в София след 3-часово заседание.  Подполковник Иванов не присъстваше в зала 4 на Съдебната палата, където се проведе делото. Той помолил да не го конвоират от ареста на "Г.М

Екатерина Захариева Кадър: Нова тв

Захариева: Очаквам до 15 юни да се възстанови свободното придвижване в Европа

„Много искам да се върнем по-бързо към нормалното придвижване. Подготвя се нова заповед на министъра на здравеопазването, съгласувана е с компетентните министри, за ниско рисковите държави от ЕС и Шенгенското споразумение, да отпадне карантината. Очаквам до 15 юни поне в Европа да възстановим изцяло свободното придвижване”

Главният прокурор Иван Гешев връчи награда на вътрешния министър Младен Маринов. СНИМКА: МВР

Гешев награди вътрешния министър и шефа на ДАНС

Главният прокурор Иван Гешев награди вътрешния министър Младен Маринов, шефа на ДАНС Димитър Георгиев и други служители на прокуратурата, МВР, ДАНС и Държавна агенция „Технически операции“. Отличията са за показан професионализъм и взаимодействие по разкриване и разследване на дела с висок обществен интерес и значимост. Наградите бяха връчени днес

Вижте първите български пилоти на Ф-16

Вижте първите български пилоти на Ф-16

Първата група пилоти, които ще преминат курс на обучение за новият изтребител F-16 BLOCK 70 до дни заминават за Съединените щати. Така на практика стартира съществената част от програмата за обучение на летателния състав, който първи ще премине на новата платформа изтребител, информира информационния център на Министерство на отбраната

Мария Габриел СНИМКА: Архив

Мария Габриел: Координация за доставките е сред поуките за науката и иновациите от кризата

Българският еврокомисар Мария Габриел проведе втора видеоконференция с министрите отговорни за научните изследвания на държавите членки. В сегашния етап на постепенно излизане от кризата, предизвикана от COVID-19, и предприемане на действия към устойчиво възстановяване, във фокуса на дискусията бяха извлечените поуки в областта на научните

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Снимка: Pixabay

10 любопитни факта за животните

Животните, както и растенията, са навсякъде около нас. Те са незаменима част от природата и нашия живот. На Земята живеят около 1 560 000 вида животни, от които в България се срещат към 28 000 вида. Днес ви представяме 10 любопитни факта за животните, които са включени в “Зелен буквар” - най-новото помагало, което излезе от печат преди броени дни

Образование в Академията на МВР

Образование в Академията на МВР

Академията на МВР (АМВР) е висше училище за подготовка на специалисти и за научни изследвания за нуждите на МВР. Университетът провежда обучение за придобиване на образователно-квалификацонни степени „бакалавър“ и „магистър“ и образователната и научна степен „доктор“ по акредитирани професионални направления и специалности

Маринела и Ветко Арабаджиеви преди да бъдат задържани. Снимка Архив

Спецпрокуратурата протестира спирането на делото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви

Специализираната прокуратура протестира в цялост съдебния акт на Специализирания наказателен съд, постановен на разпоредителното заседание по делото срещу Маринела и Ветко Арабаджиеви, съобщиха от там. Прокуратурата внесе и особено искане за отмяна на постановеното незабавно изпълнение на изменението на мярката за неотклонение на

Прокурорски проверки разкриха 1426 незаконни сметища в страната

Прокурорски проверки разкриха 1426 незаконни сметища в страната

След прокурорски проверки в цялата страна бяха разкрити 1426 незаконни сметища и 440 локални замърсявания. Преобладаваща част от замърсяванията са причинени от изхвърляне на строителни и битови отпадъци на нерегламентирани места. Заради това от Върховната апелативна прокуратура предлагат на МОСВ да засили контрола по отношение на премахването на

Митничари задържаха близо 16 тона цигарени опаковки на ГКПП Дунав мост 2

Митничари задържаха близо 16 тона цигарени опаковки на ГКПП Дунав мост 2

Митнически служители са задържали близо 16 тона цигарени опаковки на ГКПП Дунав мост 2 при Видин - Калафат по подозрение, че се нарушават права на търговска марка. Това съобщават от Агенция "Митници". Стоката е открита в товарен автомобил с българска регистрация, управляван от български гражданин на излизане от страната

Вицепрезидентът Илияна Йотова СНИМКИ: Прессекретариата на държавния глава

Илияна Йотова и Ема Хопкинс в онлайн среща с победителките в "Посланик за един ден"

Стремежът към просвета и култура е заложен в българина, любознанието е в гена на българските младежи, които са вечно търсещи и устремени към промяна. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към 18-те победителки в „Посланик за един ден“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Инициативата се провежда за трета поредна година

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber