Невъзможното е постижимо

https://www.24chasa.bg/novini/article/8523006 Невъзможното е постижимо Невъзможното е постижимо www.24chasa.bg
Невъзможното е постижимо

Светът се променя динамично и всеки елемент от него става все по-свързан с останалите с нови и неизследвани взаимовръзки. Технологиите непрекъснато променят взаимоотношенията ни с информацията и променящите се глобални условия ни карат да преосмислим какво и още по-важно - как и къде учим.

Oбразованието днес трябва да води към разработване на надежден компас и инструменти за навигация във все по-сложния и променлив свят.

Успехът в образованието е провокиране на любопитство (отваряне на умовете), съпричастност (отваряне на сърцата) и смелост, мобилизиране на познавателните, социалните и емоционални ресурси да се поема отговорност. Това е най-доброто оръжие срещу най-големите заплахи на нашето време: невежеството, омразата и страха.

Така след 20-годишното си развитие концепцията за глобална компетентност постави своите предизвикателства и даде

качествено нови цели пред Международно училище “Класик”.

Това предизвикателство определи избора на международния статут на училището, което е част от семейството на IB World School. Целите и предимствата на философията на глобалното образование помагат на учениците да развият силно чувство за правилно и грешно, чувствителност към разбиранията на другите и толерантност към индивидуалните и колективни различия. Мултикултурната среда предполага те да стават по-добри в спазването на идентичността, контекста и културата на всеки.

Днес училище “Класик” е "база" за откриване и намиране на отговори, място с различна визия и провокативна методика на обучение. Сега, когато до информацията има лесен и осигурен във всяка класна стая достъп, идеята за училището като място, където се запомнят знания само чрез учебник и учител, тук е анахронизъм. Отредена е нова роля на учащия се и неговия учител, който е партньор, треньор, съветник и също учащ се.

В British international school Classic освен че се използват проблемно-ориентирани и активни методи, изключително място заемат методите на

латералното мислене.

Разработена е уникална методика, съобразена с психофизическото развитие на детето, където креативността, спонтанността и страничното мислене са основна цел.

Нов подход има и в екипната работа по проекти, където се обединяват деца от различни възрасти с общ интерес и потребност от знание. С това се постига толерантност и сътрудничество, ефективна комуникация и конструктивно решаване на проблеми, осигурява се приемане и подкрепа, намалява се страхът от неуспех и се постига емоционална включеност на всеки, удовлетворяват се психосоциалните потребности от принадлежност, сигурност, уважение и статус без разлика на възраст и възможности.

Качественото обучение е гарантирано от различния подход към ученето, осигурен от шест непознати до днес в българското образование подхода.

1."Уча, когато искам!"

Колкото и ритуално безнадежно за учители и родители да звучи, тази реплика има магическа сила. Само фактът, че нещо не е задължително и осигурената възможност за индивидуална преценка на значимостта на всяка учебна единица, правят сътрудничеството изключително успешно. Неподозирано добър резултат дава изборът и месечното отчитане на самостоятелната подготовка на всеки ученик. Така се изграждат умения за управление на времето и самоконтрол на резултата.

2. "Уча, както искам !"

Учениците се превръщат в експерти в собственото си обучение. Те се научават как да учат най-добре и да откриват това, от което са най-заинтересовани. Ето защо учителят в British international school Classic предоставя много и разнообразни подходи за придобиване на знания, техники за съхранение и обработка на данни. И не на последно място - обучава децата с всички методи на творческо мислене, като предоставя възможност за избор от страна на учениците.

С други думи, вместо да се опитва да изиграе все по-атрактивно шоу за своите ученици, учителят раздава ролите на децата и ги пуска на сцената.

3. "Уча, където искам!"

За всяка тема или цял модул се прави съвместен избор на място за провеждане на часовете. Целта е придобиване или приложение в нови условия на знанията. Откриването на различни възможности в това отношение поставя всеки ученик в активна позиция и задоволява вроденото любопитство към света.

Тук активна позиция заемат и родителите, като предоставят места за наблюдения, експерименти и дори стажове.

4. "Уча, каквото искам!"

Този подход се осъществява след съвместен преглед на учебното съдържание и откриване на възможности за актуализиране и дообогатяване в полза на интереса и нуждите на учениците. Учителите заедно с учениците изработват мисловна карта на всяка тема и всеки прави избор по кой от проблемите да работи. Така се включва интересът към изучаването, който е ключовата характеристика в работата.

Задават се значими теми за свободна практика, като се оставят учениците да избират дизайна, плана и начина на изследването на проекта. Това е и най-добрият начин за разработване на богато портфолио от умения на всеки ученик.

5. "Уча, с когото искам !"

На всекиго се дава правото да избира екипа, с който да открива или прилага новото знание. Сътрудничеството е в партньорска и приятелска среда.

6. "Уча, колкото искам!"

В крайна сметка на учениците се дава свобода в избора на ниво на самостоятелната подготовка. Те избират от теми, даващи възможност за приложение на знанията и за усъвършенстващи уменията в нови условия, за казуси, изискващи творческо приложение на наученото.

Тези подходи са принос в международната образователна общност на IB World school и получават висока оценка за реализирането на основните цели на общността.

Така British international school Classic преодолява монопола върху ученето само като паметово действие, адаптира се гъвкаво и се ориентира към творческото, иновативното и нестандартното мислене.

Универсалното висококачествено образование е постижима цел, когато ентусиазмът и любовта към децата не осъществяват възможното, а правят невъзможното постижимо.

British international school Classic

Британско международно училище “Класик”

Пловдив, 4000

ул. “Лейди Странгфорд” 7

classicschool.org

office@classicschool.org

tel. 0888 31 02 51; 0886 902 295

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Образование

Излиза първото класиране след седми клас

Излиза първото класиране след седми клас

Първото класиране след седми клас в гимназиите се очаква да излезе днес. Учениците, които завършиха седми клас и техните родители, ще могат да проверят къде са приети в електронната платформа: http://priem.mon.bg, след като бъде готово и публикувано първото класиране за прием в гимназиите от осми клас.  Очаквайте подробности

Директорът е горд с начина, по който са се справили всички в извънредното положение.

Цели 87% от децата в търновско училище влизат онлайн с научени уроци

Смарт класна стая чака учениците на 15 септември Проектът “Образование 4.0” на вестник “24 часа” и VIVACOM, който стартира през 2018 г., изведе темата за трансформацията на класната стая в синхрон с революцията в дигиталните технологии. Като част от инициативата беше популяризирано използването на облачни платформи за обучение и споделяне на

Ваня Кастрева

11 съвета как се влиза в желаната гимназия

Как правилно да се попълнят документите и да се подредят желанията, за да влязат седмокласниците в желаната гимназия? "24 часа" потърси за съвети и указания шефката на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева. Седмокласниците подават документи за първо класиране за гимназия от 3 до 7 юли включително

Проф. д-р Красимир Иванов получава орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие

Проф. д-р Красимир Иванов получава орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие

С орден "Св. св. Кирил и Методий" огърлие е удостоен проф. д-р Красимир Иванов с указ на президента, издаден на 22.06.2020г. и обнародван в Държавен вестник на 30.06.2020г. Ректорът на МУ-Варна в периода 2012 – 2020г. получава високото отличие за значимия му принос в областта на медицинската наука и образование в Република България

Примерът на град Девин в подготовката на квалифицирани кадри

Примерът на град Девин в подготовката на квалифицирани кадри

Директорът на Професионалната гимназия по електротехника г-жа Зелма Белберова разказва за защитената специалност „Автоматизация на непрекъснатите производства“ - Г-жо Белберова, каква е историята на паралелката „Автоматизация на непрекъснатите производства“ в Професионалната гимназия по електротехника „А. С. Попов“ в гр. Девин

Заместник-директорката Ваня Вълкова показва новото мултимедийно устройство.

След онлайн обучението в 23-о училище без слаби оценки на матурите

Супермодерен мултимедиен дисплей чака учениците на 15 септември Проектът “Образование 4.0” на вестник “24 часа” и VIVACOM, който стартира през 2018 г., изведе темата за трансформацията на класната стая в синхрон с революцията в дигиталните технологии. Като част от инициативата беше популяризирано използването на облачни платформи за обучение и

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Образование

Висшето училище по телекомуникации и пощи – най-бързо развиващото се специализирано училище

Висшето училище по телекомуникации и пощи – най-бързо развиващото се специализирано училище

Високотехнологично и бизнес ориентирано, ВУТП се налага сред лидерите в образованието Всяка година хиляди млади хора поемат по своя път в живота, започвайки с най-важната стъпка – избора на образование. Знанията и уменията дават кода, през който виждаме света, а той до голяма степен определя личността

Пловдивският университет към кандидат-студентите: Избирате своята бъдеща реализация

Пловдивският университет към кандидат-студентите: Избирате своята бъдеща реализация

За много кандидат-студенти, издържали успешно своите зрелостни или приемни изпити, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ ще отвори академичните врати на знанието и на тяхната бъдеща реализация. Пловдивската Алма матер, със своите 9 факултета и два филиала в градовете Смолян и Кърджали, обучава вече 60 години студенти по природни

Близо 500 кандидат-студенти подадоха документи за прием в Тракийския университет

Близо 500 кандидат-студенти подадоха документи за прием в Тракийския университет

Тук искат да учат младежи както от Германия, така и от Кралство Бахрейн Близо 500 кандидат-студенти вече подадоха документи за прием в Тракийски университет в Стара Загора, съобщиха от Ректората. По-голямата част от тях са се възползвали от възможността да заявят желанието си да се явят на изпити или да кандидатстват онлайн във висшето учебно

Да бъдеш студент във Военна академия „Г. С. Раковски“ = знание, увереност, престиж

Да бъдеш студент във Военна академия „Г. С. Раковски“ = знание, увереност, престиж

Кампания‘ 2020 за ОКС "бакалавър" и ОКС "магистър" ПОДАЙТЕ ДОКУМЕНТИ СЕГА! 1. Държавна поръчка – до 4 септември 2. Обучение срещу заплащане – до 25 септември За информация: тел.: +359 2 92 26 550; +359 2 92 26 572 http://rndc.bg и във Фейсбук #Военна академия Военната академия „Г. С. Раковски“ е водеща национална образователна институция и основен

Получи престижна бакалавърска или магистърска диплома от световно признат университет, учейки в България

Получи престижна бакалавърска или магистърска диплома от световно признат университет, учейки в България

Бакалавър-Магистър-МБА Искате да учите бакалавърска или магистърска програма в университет от световна класа, но в същото време не желаете да напускате родината? Свързвайки Великобритания с Югоизточна Европа, СИТИ Колидж предлага на студентите от България уникалната възможност да получат диплома от университет

„Можем да се справим заедно срещу Ковид-19", I награда, Симона Гергова, 10 години

Над 100 български деца правят Добро в творбите си

Младите творци виждат себе си като главни участници в благородни каузи в онлайн конкурса на ГЕОТЕХМИН „Аз съм щастлив, когато давам, а не когато получавам. Трябва да даваме повече, отколкото получаваме, и трябва да го правим, без да го афишираме.“ Това е написал в своето есе „Струва си да си добър“ 13-годишният Евелислав Кръстев

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber