Нинова излъга - Лъчо Иванов не е предлагал да отпадат наказания за дрогирани шофьори. А обратното!

https://www.24chasa.bg/novini/article/8484506 Нинова излъга - Лъчо Иванов не е предлагал да отпадат наказания за дрогирани шофьори. А обратното! Нинова излъга - Лъчо Иванов не е предлагал да отпадат наказания за дрогирани шофьори. А обратното! www.24chasa.bg
Лидерката Корнелия Нинова и соцдепутати на брифинга в парламента.

- Дори да е лош баща, този ход е грозен

- Без “24 часа” да е адвокат на депутата от ГЕРБ - той е настоявал за два теста - на слюнката и на кръвта, които да откриват дори най-малките следи от наркотици. Хората от БСП в здравната комисия са го подкрепили

- Промяната в Наказателния кодекс обаче дори не е влизала в пленарната зала

Излъга ли умишлено Корнелия Нинова, или някой я подведе, за да обяви публично, че Лъчезар Иванов е искал от БСП подкрепа да се намалят наказанията на дрогираните шофьори.

В 13,30 часа във вторник лидерът на БСП даде брифинг в парламента и описа емоционално този казус - така, както тя го вижда.

Официално изявлението ѝ бе посветено на неуспешния опит да бъде извикан премиерът Бойко Борисов да говори в Народното събрание за мерките срещу заразата. Нинова обаче бе помолена от репортерка на червената телевизия БСТВ да коментира тежката катастрофа, в която загина Милен Цветков. Сред спътниците в джипа, управляван от дрогирания шофьор Кристиан Николов, бе и синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

Корнелия Нинова заговори срещу наркотиците, които “са чужди за нашето общество и култура, но са проникнали и в най-малките населени места. Те засягат младите хора и ги обричат на фатален край. Винаги сме били твърди по отношение на законодателството - да бъде максимално строго, но искам и да припомня нещо - преди 4 месеца, точно управляващите, точно ГЕРБ, внесоха предложение за промени в Наказателния кодекс, с които се намаляваха наказанията на дрогирани шофьори.”

“Днес чух Борисов да казва, че иска много сериозни наказания за дрогирани шофьори. Къде беше той през декември 2019 г., когато неговите депутати внесоха това предложение?”, попита Нинова.

Лидерът на БСП разказа, че тогава Лъчезар Иванов е идвал при нея, за да я помоли лично с искане червените да подпишат “този закон в името на националния консенсус - политическо съгласие за намаляване на наказанията за дрогирани шофьори, които убиват невинни хора по пътищата, търсиха те. Разбира се, че отказахме и сме единствената партия, която не е вносител на този закон”, коментира още соцлидерката.

След което Корнелия Нинова атакува остро и политически, че

често тези

извършители

на престъпления

се ползвали от

протекции на

властта

Затова нямало ефективни присъди, затова нямало чувство на справедливост.

За какво става дума? За поправка в Наказателния кодекс, внесена от депутатите от ГЕРБ, “Обединени патриоти”, ДПС и “Воля” в парламента на 18 декември 2019 г. Първият подпис е именно на Лъчезар Иванов.

Почти цял ден репортери на “24 часа” търсиха депутата от ГЕРБ, за да отговори защо е внесъл подобна промяна. Негови колеги споделиха, че той е получил хипертонична криза и е бил на легло и на инжекции.

Междувременно открихме в интервю, дадено за “24 часа” по друг повод, на 16 януари 2020 година Иванов да споделя следното:

“Ние сме за нулева толерантност към дрогираните шофьори. Подписаха се от всички парламентарни групи без БСП. Имам личното уверение на г-жа Корнелия Нинова, че ще го подкрепят в зала, но не искала да слага своя подпис в законопроект на ГЕРБ.”

Тогава Иванов обяснява, че проблемът с наркотиците става изключително голям, а има законодателни празноти.

“Вече отмина времето на хероина и кокаина, навлязоха синтетичните наркотици. Такива хора са с пъти по-опасни на пътя от употребилите алкохол”, каза Иванов.

Затова

той предлага да

има тестове и

кръвни проби,

които да

установят с

точност

употребения

наркотик, дори в

минимални дози

След 18 часа “24 часа” успя да говори с Лъчезар Иванов, който отново потвърди казаното в интервюто преди три месеца.

“Аз съм за нулева толерантност срещу дрогираните шофьори и съм потресен от лицемерието на г-жа Нинова”, коментира депутатът от ГЕРБ.

Промените, които е внесъл Иванов, са приети от здравната комисия на първо четене единодушно с 20 гласа “за” от депутатите от здравната комисия още на 23 януари 2020 г.

Докладът от заседанието е качен на сайта на парламента на 6 февруари. Здравната комисия обаче само участва в гледането на законопроекта. Водеща при него е правната, която не го е разглеждала и до днес. Проектът не е влизал и в пленарната зала.

“24 часа” се обърна към пресцентъра на БСП с въпрос защо г-жа Нинова твърди, че не подкрепят внесения проект, а депутатите ѝ са гласували за него в здравната комисия. До редакционното приключване на броя отговор не получихме.

От БСП членове на здравната комисия са проф. Георги Михайлов, Георги Йорданов, Десислав Тасков, Иван Ибришимов, Валентина Найденова, Анна Славова и Илиян Тимчев.

От стенограмата на въпросното заседание, провело се на 23 януари тази година, са видни обаче съображенията на проф. Георги Михайлов, които той изразява относно законопроекта.

“Едва ли има

някой в залата,

който може да

застане с

авторитета си

срещу идеята за

този законопроект,

но има неща, които трябва много внимателно да се прецизират. Първо, полевите тестове не покриват изобщо огромната гама от наркотични вещества, които в момента заливат не само българския, а целия европейски пазар. Второ, има цяла поредица от медикаменти, които са наркотично съдържими в своята композиция и се използват за различни лечебни конструкции. Аз съм съгласен за нулева толерантност по принцип, но когато става дума за хора, които са подложени на някакво терапевтично въздействие и това се отразява на начина, по който при разследването се доказва участието на едно или друго химическо съединение в разстройство на тяхното съзнание, нещата могат да бъдат изкривени”, предупреждава проф. Михайлов в изказването си тогава.

“Съгласен съм със забележката и по-точно с корекцията на професор Гетов и на вас, професор Михайлов. Точно затова казвам, че

кръвната проба е

абсолютно

задължителна

в лечебни

заведения, които

са оторизирани

да извършват и

имат

възможността за

тази експертиза”,

отговаря Лъчезар Иванов и допълва:

“Искам да бъда добре разбран, ако четиривалентният полеви тест не позитивира, защото има някакво друго действие от страна на шофьора, разбирайте към хората от КАТ, когато си направи кръв, там ще бъде изчистено, един вид като арбитраж за човека, който седи зад волана. Не казвам, че има такива служители в КАТ, но ние като законодатели трябва да предвидим всички възможности и всички варианти”.

Това е накратко казусът, който изправи във вторник Корнелия Нинова срещу Лъчезар Иванов. Депутатът от ГЕРБ може да е лош баща, който от 3 г. не е виждал собствения си син от първия брак, но да се твърдят неверни неща за ролята му като депутат, някак не е почтено.

Самият Иванов дори бе атакуван в социалните мрежи, че се е дистанцирал от проблемното си момче заради изявление, което направи веднага след катастрофата, убила Милен Цветков.

Във вторник депутати от “Воля” пък предложиха поправка в Закона за движение по пътищата, с която искат да се отнема до живот шофьорската книжка на водачи на МПС, употребили алкохол или наркотици, независимо в какво количество.

Знаем, че е крайно решение, но се надяваме, че “едно уиски или една “линия” - нищо няма да стане”, ще са думи, които никой няма да си позволи да изрече, преди да седне зад волана”, коментира зам.-шефката на групата на “Воля” Кръстина Таскова. Освен отнемане на шофьорските книжки се предвижда и завишаване на глобите на 2000 лв., а при повторно нарушение - от 10 до 15 хил. лв. 

Две интервюта на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов:

Лицемерно е - Нинова лично

ме увери, че ще го подкрепят в

зала, но не искала да слага своя

подпис в законопроект на ГЕРБ

Законопроектът ми предвижда нулева

толерантност за употребилите наркотици

МИТЬО МАРИНОВ

21 април, 18 ч:

- Г-н Иванов, БСП твърди, че законопроектът, на който сте вносител за промени в НК, предвиждал по-леки наказания за шофьорите, употребили наркотици?

- Какви по-леки наказания?! Предвижда се нулева толерантност! Каквото и наличие на наркотични вещества да има в кръвта ти, виновен си. Толкова много интервюта и обяснения, навсякъде съм казвал, че трябва да има нулева толерантност за тези, които са употребили наркотици и са излезли на пътя.

Много лицемерна постъпка от страна на Корнелия Нинова. Когато отидох при нея през декември за подкрепа, ми каза, че от БСП ще го подкрепят в зала, но няма да сложи подписа си под законопроект на ГЕРБ.

- Какво искате да промените с този законопроект?

- По новия закон не правят кръвни тестове за наркотици. За алкохол правят, но не и за наркотици. Това е проблемът, че не може да се докаже наличието на наркотика. Затова трябва да се правят кръвни тестове. Това искам аз. Така няма да може да излъжеш. Може резултатът да е 0,01 промила, но няма да може да излъжеш.

- Какъв тип наркотици улавят тези тестове?

- Всякакъв тип – и тежки, и леки. Щом указва влияние в мозъка, значи се усвоява в кръвта и преминава през цялото тяло.

- Законопроектът ви вече е минал на първо четене в здравната комисия. Каква беше критиката по време на обсъжданията?

- Нямаше критика. Всички го подкрепиха единодушно. Има стенограми и аудиозаписи, може да се провери. Пак казвам - законопроектът предвижда нулева толерантност към шофьорите, употребили наркотици независимо какви – леки или тежки.

- Как разбрахте, че синът ви е един от участниците в катастрофата, в която загина Милен Цветков?

- Обадиха ми се от полицията.

- След като казахте публично, че синът ви е един от задържаните, се появиха критики, че сте се отрекли от него.

- Не съм се отричал от сина си. Но нямам връзка с него от години. Като ми се обадиха от полицията, даже мислех, че е в чужбина. Не знаех, че си е в България. Опитвал съм се да взема попечителство над него, но съдът ми отказа това право. Според мен той беше изтърван и вече улицата беше неговото училище.

16 януари 2020 г.:

Защо наркотиците са по-опасни?

При тях може изобщо

да не виждаш реалността

- Вносител сте и на проектозакон, който предвижда по-строг контрол на шофьорите за наркотици. Какво ви провокира?

- На 18 декември м. г. внесох законопроекта. Подписаха се от всички групи без БСП. Имам личното уверение на г-жа Корнелия Нинова, че ще го подкрепят в зала, но не искала да слага своя подпис в законопроект на ГЕРБ. Проблемът с наркотиците става изключително голям, а има законодателни празноти. Вече отмина времето на хероина и кокаина, навлязоха синтетичните наркотици. Такива хора са с пъти по-опасни на пътя от употребилите алкохол.

- Защо смятате, че са по-опасни и от пияните?

- При алкохола и при 2 промила в кръвта все пак виждаш реални обекти, макар размазано. Докато при синтетичните наркотици може изобщо да не виждаш реалността. Идеята на законопроекта ми е да няма никаква толерантност. Заловен, такъв шофьор ще е длъжен да даде кръвна проба. Ако откаже, да се смята, че е употребил наркотик и следва да бъде санкциониран.

- Сред критиките към вас бяха, че тестовете биха отчели положителни резултати дори от сироп за кашлица?

- Направил съм проверка. В сиропите за кашлица вещества, които да позитивират полевите тестове на служителите от КАТ, няма. Има два теста - четирикомпонентни и шесткомпонентни. Именно шесткомпонентните са тези, които хващат синтетичните наркотици.

- Имате ли статистика колко души, употребили наркотици, годишно са хващани зад волана?

- Отправил съм запитване до представляващия ВСС г-н Магдалинчев с молба да предостави данни колко шофьори са заловени с наркотични средства, колко от тях са били осъдени и колко от тях са били освободени. Когато законът влезе за обсъждане, ще покажа тази информация. (Какви са данните на ВСС - на 13-а стр.) Доколкото знам, в различните съдилища са вземани различни становища, а би трябвало всички граждани, когато се изправят пред съда, той да отсъди еднакво във всеки град.

- При алкохола е 1,2 промила, каква ще е допустимата доза на наркотични вещества в кръвта на заловен шофьор?

- Нулево наличие на наркотици. Има ли в кръвта, значи човекът употребява или е употребил наркотици. Не искам в нашето общество да толерираме наркотиците по никакъв начин. Всеки ден излизат нови синтетични наркотици и влиянието от тях не могат да кажат нито биохимиците, нито лекарите. Как ще преценим въздействието и невъздействието на един все още непознат наркотик? Употребяваш ли, не се качваш зад волана.

- Какви санкции залагате?

- Като за шофьорите, употребили алкохол над допустимото. Много внимателно ще разгледаме обезболяващите средства. Някои биха могли да позитивират този тест, но с кръвния тест в специализирана лаборатория можем да кажем дали даденият шофьор е взел наркотик, или не е. Право да вземат кръв за наркотици ще имат всички лечебни заведения, оторизирани да вземат кръв за алкохол.

ВСС: През 2019 г. осъдените

“надрусани” шофьори са с 600

повече в сравнение с 2017-а

Полеви тест не се прави на всеки

водач - трябва поведението му

да е съмнително, очите зачервени

или да е направил катастрофа

Растат образуваните дела срещу шофьори, употребили наркотици, показват данни на Висшия съдебен съвет.

С 600 повече са осъдените за 2019 г. спрямо 2 г. по-рано. През 2017 г. са разгледани 1553 дела, като 1436 са получили присъда, а през миналата година делата са 2238, а осъдените 2073.

От изминалите 3 г. най-много дрогирани шофьори са изправени пред Темида през 2018 г.

Тогава общият брой на делата е 2695, а осъдителна присъда са получили 2537.

Оправданите и

през трите години

са нищожен брой

– едва 8-9 души,

а прекратените дела са под 60, показват още данните от ВСС.

За миналата година несвършените дела са 124, а за 2017 г. са точно 80.

207 души са били хванати да карат дрогирани в София през 2019 г., показват пък данните на столичната полиция.

110 водачи са

отказали проверка,

но тя не е само за наркотици, а и за алкохол.

За разлика от шофирането пиян карането след дрога винаги е престъпление. Предвидената санкция е от 1 до 3 г. затвор, както и глоба от 500 до 1500 лв. Това обаче е само ако не е предизвикана катастрофа, а при проверка на пътя се окаже, че водачът е употребил дрога.

Полеви тест не се прави на всеки водач. Трябва поведението му да е съмнително, очите зачервени или пък да е предизвикал катастрофа. Самият тест не е като дрегера за алкохол.

Вместо духане

уредът, използван

за теста, се търка

в бузите и се държи

под езика

Обикновено отнема около минута, като целта е белият детайл в дъното на теста да посинее. Когато това стане, готовата проба се поставя в уред, който я анализира. Процедурата отнема близо 10 минути. Уредът дава резултат - положителен или отрицателен, за 5 вида дрога. Той посочва едновременно за всяка от групите - например би посочил, че човек е употребил кокаин и амфетамин, но не и метамфетамин. (24часа)

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Вижте актуалната обстановка по пътищата в страната

Вижте актуалната обстановка по пътищата в страната

"24 часа" на 1 август - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 1 август - вижте първите страници през годините

182 новозаразени с коронавирус, 1,41% от тестваните, 9 излекувани

182 новозаразени с коронавирус, 1,41% от тестваните, 9 излекувани

Най-топло през днешния ден е било в Сандански и Хасково, където са
измерени 40 градуса.

40 градуса измериха днес в Сандански и Хасково

Милен Цветков със сина си Боян Снимка: Инстаграм

Синът на Милен Цветков почете баща си за рождения му ден

Силно заразният Делта вариант на COVID-19 вече е преобладаващ и у нас.

Вариантът Делта вече преобладава и у нас

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber