Фондът на фондовете обмисля безлихвени заеми с дълъг гратисен период

https://www.24chasa.bg/novini/article/8452874 Фондът на фондовете обмисля безлихвени заеми с дълъг гратисен период Фондът на фондовете обмисля безлихвени заеми с дълъг гратисен период www.24chasa.bg

Някои от финансовите инструменти ще са алтернатива

на мярката 60/40 за фирми, които не могат да я ползват

Мартин Дановски
Мартин Дановски

Преструктуриране на финансовите си инструменти в пакет от мерки за подкрепа на икономиката в кризата обяви фондът на фондовете. Идеята е гаранционни схеми и финансов ресурс, които вече са на пазара и достигат до потребителите през търговските банки да бъдат адаптирани така, че да се пренасочат към засегнатия от кризата бизнес и да се увеличи тяхната достъпност.

Светослава Георгиева
Светослава Георгиева

Кредити, отпуснати от банки по линия на договореността им с фонда и преди датата на извънредното положение , след внимателна преценка, ще могат да се включат в този портфейл, за да може да се помогне на повече фирми. Ресурсът ще бъде достъпен до няколко седмици, увериха от финансовата институция.

Александър Георгиев
Александър Георгиев

Част от инструментите ще бъдат реална алтернатива на мярката 60/40, която въвежда държавата, и ще могат да финансират компании, които по някакви причина не могат, или не желаят да ползват. Уточнено бе, че никой няма да забрани на една и съща компания да се възползва и от двата инструмента. Можело да се въведе и допълнителен бонус за тези фирми, които искат да ползват този заем и гарантират, че искат да си задържат работниците и тогава заемът да е безлихвен, съобщи изпълнителният директор на фонда Александър Георгиев.

Една от гаранционните схеми, по която има наличен ресурс от 170 млн. лв. е насочена само към малките и средните предприятия и осигурява оборотни заеми за тях. Чрез гаранциите от фонда могат да се обезпечи портфейл от 850 млн. лв.

Новото при нея е дългият период за погасяване на оборотния заем - 10 г., обясни изпълнителният директор на фонда Светослава Георгиева. Тя съобщи още, че се обмисля тези заеми да са безлихвени. Обмисля се и възможност удълженият гратисен период да се отнася както за главницата, така и за лихвите. Работи се по възможността, фондът да поеме разлика между пазарните лихви и тези, по които банките ще финансират компаниите и така той да стане още по-привлекателен за компаниите. Таванът на гаранцията за една компания е около 1,8 млн. евро, но ако тя е по-голяма, банката може да прецени да отпусне и по-голям кредит.

Фондът ще предложи и промени в инструмента за стимулиране на стартиращи компании, които нямат кредитно досие и трудно получават достъп до банкови заеми. Той е предназначен за микро компании. Размерът на заемите е до 50 000 лв. и те ще могат да се ползват и от самоосигуряващи се лица, подчерта Георгиева.

Финансов инструмент, по който момента има ресурс от 350 млн. лв. ще продължи да бъде насочван към общините през фондовете за градско развитие към иновативни проекти, които могат да финансират най-засегнатите области- туризъм, транспорт. Кандидатстването става чрез трите фонда за градско развитие , които вече работят над 5 години.

Подробности за условията на кандидатстване ще бъдат съобщавани от търговските банки, след като бъдат сключени договорите с тях, което се очаква да стане до няколко седмици.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Икономиката-интубиране

За разсрочване на задължения по кредити на физически лица ще може да се кандидатства до 26 юни т.г.

Десет банки вече са готови да кредитират бизнеса чрез ББР

Заемите са до 300  000 лв., а гратисният период - до 3 години 10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро-, малките и средните предприятия у нас, съобщиха от Българската банка за развитие миналата седмица.  Това са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк

Десислава Танева СНИМКА: Архив

Министър Танева: 16 млн. лв. помощ даваме за рибарство и аквакултури

16 млн. лв. помощ за сектор "Рибарство и аквакултура" обяви министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет. Подкрепата ще е по три мерки - за временно преустановяване на риболовната дейност, подкрепа на аквакулутра за временно спиране или намаляване на производство, преработване на продукти от риболов и аквакултури

10 банки с кредити в помощ на бизнеса

10 банки с кредити в помощ на бизнеса

Малките и средните предприятия могат да вземат до 300 000 лв. 10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро-, малките и средните предприятия у нас. Това са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Прокредит банк, Първа инвестиционна банка

Лиляна Павлова: Осем начина, по които огромна европейска финансова мощ влиза в подкрепа на бизнеса в кризата

Лиляна Павлова: Осем начина, по които огромна европейска финансова мощ влиза в подкрепа на бизнеса в кризата

Отговорът на пандемията трябва да е паневропейски и ще помага на най-засегнатите*, смята вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка “Пан” е гръцка дума, която означава “всички”. Коронавирусът е пандемия - епидемия, която се разпространи през границите и застрашава населението на много места - всъщност всички нас

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Икономиката-интубиране

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber