Държавата ще помага за заплатата по 60/40 и за хора в отпуск, но само ако е платен (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8451473 Държавата ще помага за заплатата по 60/40 и за хора в отпуск, но само ако е платен (Обзор) Държавата ще помага за заплатата по 60/40 и за хора в отпуск, но само ако е платен (Обзор) www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов разговарят с лидерите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов. СНИМКИ: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

Нов пакет икономически мерки след Великден

Нощният труд най-малко левче на час от догодина

Държавата няма да помага на работодателите по схемата 60/40 за плащане на заплатите на работници, които са пратени в неплатен отпуск. Това уточнение бе разписано в коригираното постановление на Министерския съвет за помощта. Работодателите обаче ще могат да кандидатстват по нея за работници в платен отпуск.

Държавата ще плаща 60% от осигурителния доход на работника и още толкова от осигуровките, които се дължат от работодателя. Около тази промяна в схемата са се обединили всички бизнес организации и синдикатите без Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) на заседание на тристранката.

Освен това

отпада крайният

срок за подаване

на документи

за включване в схемата. Досега той бе 21 април, но вече фирмите могат да кандидатстват по всяко време.

Работниците ще получават пълната си заплата дори ако работодателят е въвел непълно работно време, предвижда още схемата.

Фирмата ще поема цялата заплата за реално отработените часове, а държавата ще поеме 60% от тези, в които не се работи. Те обаче не трябва да са повече от 4 на ден, а шефът дължи отново 40 на сто от заплатата за неработните часове.

Частните

забавачки,

детски градини

и училища

и школите за подготовка на шофьори също влизат в списъка на браншовете, които ще бъдат подпомагани по схемата. От нея ще се възползват и фирмите от градския транспорт, въпреки че те получават и субсидия, обясниха от КНСБ.

“Тази мярка не само не помага за овладяване на безработицата, а я генерира. Тя е вредна и несправедлива, защото предприятията ще трябва да платят 100% от заплатите на хората, които не работят заради извънредното положение”, обясни Кънчо Стойчев, зам.-председател на АИКБ.

Новите

безработни

реално са над

200 хил. души,

а не официално регистрираните над 70 хил., обявиха още от АИКБ. За тези хора дъжавата ще плаща 12 месеца, а не 3, обясниха от АИКБ.

Мярката е неефективна и неработеща за преобладаващата част от засегнатите от кризата фирми заради пороците в закона за извънредното положение, обясниха и от Българската стопанска камара.

След Великден тристранката ще обсъди нов пакет от икономически мерки. Бизнес и синдикати са внесли около 100 предложения за нови мерки със социална и икономическа насоченост, които ще бъдат обединени в общ пакет и обсъдени от НСТС заедно с министрите на икономиката, финансите и енергетиката.

Да не се плащат такса за битови отпадъци и данък сгради за затворени заводи и магазини, иска бизнесът.

Приоритет на държавата ще бъде подкрепата за микро- и малки предприятия, които най-лесно изпадат от пазара в условия на криза. Но вече се обмислят и конкретни мерки за по-големи предприятия, които показват възможности за растеж и конкурентоспособност, обяснили на тристранката социалната министърка Деница Сачева и зам.-министърката на икономиката Лилия Иванова.

Вероятно след края на схемата 60/40 държавата ще поеме част от заплатите и осигуровките на спасените от съкращения хора - 40% от миниалната заплата и осигуровките върху нея.

От 1 януари 2021 г. нощният труд ще се заплаща като 0,15% от минималната работна заплата и не по-малко от 1 лев на час. За вдигането на ставката от 0,25 лв. от години настояват от КТ “Подкрепа”. Тяхното предложение бе тя да е 0,5% и увеличението да стане веднага.

На ротационен принцип президентът на КНСБ Пламен Димитров и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев бяха избрани за зам.-председатели на НСТС.

Преди тристранката пък премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов извикаха на среща в Министерския съвет лидерите на двата синдиката - Пламен Димитров и Димитър Манолов.

Те са обсъдили бъдещите мерки за справяне с икономическите и социалните последици от коронакризата.

“Получена бе принципна нагласа да се разгледа в детайли предложението на КНСБ да се повиши минималното обезщетение за безработица”, казаха от синдиката. В момента то е 9 лв. на ден, а предложението е да стане 17 лв., за да може

на месец да се

получават 60%

от минималната

заплата

Държавата ще разгледа и предложението да се отмени нормата, според която при повторно изпадане в безработица в рамките на 36 месеца след предходно реализирано право се получава само минимално обезщетение за 4 месеца.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Икономиката-интубиране

За разсрочване на задължения по кредити на физически лица ще може да се кандидатства до 26 юни т.г.

Десет банки вече са готови да кредитират бизнеса чрез ББР

Заемите са до 300  000 лв., а гратисният период - до 3 години 10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро-, малките и средните предприятия у нас, съобщиха от Българската банка за развитие миналата седмица.  Това са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк

Десислава Танева СНИМКА: Архив

Министър Танева: 16 млн. лв. помощ даваме за рибарство и аквакултури

16 млн. лв. помощ за сектор "Рибарство и аквакултура" обяви министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет. Подкрепата ще е по три мерки - за временно преустановяване на риболовната дейност, подкрепа на аквакулутра за временно спиране или намаляване на производство, преработване на продукти от риболов и аквакултури

10 банки с кредити в помощ на бизнеса

10 банки с кредити в помощ на бизнеса

Малките и средните предприятия могат да вземат до 300 000 лв. 10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро-, малките и средните предприятия у нас. Това са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Прокредит банк, Първа инвестиционна банка

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Икономиката-интубиране

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber