Проф. Асена Стоименова с обвинение за всяване на паника - казала, че може да има недостиг на лекарства (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8440121 Проф. Асена Стоименова с обвинение за всяване на паника - казала, че може да има недостиг на лекарства (Обзор) Проф. Асена Стоименова с обвинение за всяване на паника - казала, че може да има недостиг на лекарства (Обзор) www.24chasa.bg
Проф. Стоименова в парламента през август 2018 г.
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Проф. Стоименова в парламента през август 2018 г. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Председателката на Българския фармацевтичен съюз твърди, че е дала обективна информация и възможности за справяне с кризата, съобразени с анализи на европейски институции

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова е обвинена за всяване на паника, съобщиха в петък от Софийската районна прокуратура. Според държавното обвинение в свои медийни изяви тя е твърдяла, че ще има липса на лекарства в условията на извънредното положение заради коронавируса. Проф. Стоименова е на свобода с парична гаранция от 20 хил. лв. Членът от закона, по който е обвинена, предвижда затвор до 2 години.

Във вторник проф. Стоименова е имала две изяви в медиите - в БНТ и БНР. На въпрос дали има проблеми при снабдяването с медикаменти в момента тя отговаря: “Има логистични проблеми. Дори за лекарства, които са на територията на страната, заявките се бавят по 2-3 дни, докато в нормални условия е около 24 часа. И логистичните проблеми по границите - тъй като се налага преминаване на граници, колеги ни съобщават от търговци на едро, че шофьори са карантинирани с лекарства, които не могат дълго да престоят - например радиофармацевтици”. Споделя и за проблем с активните субстанции за производство на лекарства. Голяма част от тях се купували от Китай и Индия, което сега е невъзможно. Казва обаче, че компаниите имат запас, но при повишеното потребление се очаква недостиг на някои лекарства.

За обвинението първо съобщи самата проф. Стоименова в сайта на фармацевтичния съюз. От позицията ѝ става ясно, че тя не е съгласна с обвиненията.

“В тези мои медийни изяви информирам българското общество за важни въпроси - презапасяването с лекарствени продукти, необходимостта от рецепта при отпускане на лекарства по лекарско предписание, необходимостта от гъвкавост на законодателството и вероятност от недостиг на определени лекарства. Също така апелирах за човечност в работата на контролните институции при запазване на капацитета им за контрол”, обяснява професорката, която е начело на съюза от 2 месеца. Преди е била директор на Агенцията по лекарствата и член на борда на Европейската агенция по лекарствата. Тя е и дългогодишен преподавател по фармакоикономика в Медицинския университет в София.

В позицията си проф. Стоименова казва, че още преди извънредното положение магистър-фармацевтите у нас са били подложени на масирани проверки от 5 - 6 институции едновременно, което затруднило работата им и обслужването на граждани.

“Какъв значителен обществен ресурс са ангажирали моите интервюта? И каква е обществената опасност? Напротив - аз информирам, като поставям на дискусия и възможните начини за справяне със ситуацията. Ако следваме “логиката” на обвинението, то за същото може да бъде обвинен и изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата, на чиято интернет страница редовно се качва информация за недостига на лекарства в условията на пандемията и регулаторните подходи за преодоляването им”, категорична е Стоименова. Тя не е съгласна, че интервютата ѝ се приравняват с фалшивите сигнали за бомби и неверни сигнали на тел. 112. Точно за това са делата срещу подсъдими по чл. 326 ал. 1. Проф. Стоименова е категорична, че е дала обективна информация за възможни ситуации със снабдяването с лекарства, които са предотвратими и решими, поднесена по балансиран начин, основано на анализи, препоръки от Световната здравна организация, Европейската комисия, Европейска агенция по лекарствата.

“Независимо че в момента в условията на извънредно положение са ограничени някои наши основни права, ние живеем в правова държава, където споровете се решават чрез справедлив съдебен процес. Независимо че не можем да се придвижваме и събираме свободно, все още можем да разсъждаваме и мислим критично”, написа проф. Стоименова. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Районът в парк Росенец е непроходим.

ВАС върна в Бургас делото за пътя до сарая на Доган, за да се гледа по същество

Днес около 14,30 ч. се възстановява движението през прохода „Петрохан“ Снимки: АПИ

Проходът „Петрохан“ е отворен за движение (Снимки)

Още не е ясно ще ампутират ли краката на спасената ясновидка в Рила

Още не е ясно ще ампутират ли краката на спасената ясновидка в Рила

Филип Попов

БСП: ГЕРБ искат да прехвърлят и здравната отговорност на ЦИК

Марияна Николова СНИМКА: Министерството на туризма

Ниското заплащане не привлича специалисти в администрацията на МОСВ

Красимир Вълчев

Езиковите паралелки у нас са повече от хуманитарните, математическите и природните взети заедно

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber