Вълчо Камарашев записва ролите си в тетрадка от времето на Вълко Червенков

https://www.24chasa.bg/novini/article/8434114 Вълчо Камарашев записва ролите си в тетрадка от времето на Вълко Червенков Вълчо Камарашев записва ролите си в тетрадка от времето на Вълко Червенков www.24chasa.bg

Актьорът си отиде на 82 г.

Той дебютира в киното на 33 г.

Но се снима в над 100 филма

На 82 години си отиде Вълчо Камарашев - още един от славната стара актьорска гвардия. Той не беше “звезда”, но беше обичан от всички и всички го наричаха с уважение бай Вълчо. В киното, театъра и телевизията изигра всякакви роли, както сам казваше - големи, средни и “смесени”. До последно говореше, че още му се играе...

Вълчо Камарашев е роден на 12 септември 1937 г. във Видин, но детството му преминава в Русе. Завършва ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Филип Филипов. От неговия випуск са Виолета Бахчеванова, Васил Стойчев, Лили Райнова, Живко Гарванов, Асен Кисимов и др.

До 1977 г. обикаля няколко провинциални театъра, през 1962-1964 г. е зам.-директор на Пернишкия. За кратко време е в столичния театър “Сълза и смях” и после пасва като дялан камък в трупата на Военния, където се и пенсионира.

На неговата сцена изиграва знакови роли като Македонски в “Хъшове”, Драгосаноглу във “В полите на Витоша”, Живко в “Майстори”, Чебуткин в “Три сестри”, Гоя в “Когато разумът спи”, Молиер в “Стража на Рейн”.

Казваше, че не прави разлика и се чувства добре и пред камерата, и на театралната сцена: “И двете са едни великолепни изкуства, в които за актьора е еднакво интересно. Има и разлика, естествено, но работата в тях носи удоволствие.”

Той обаче

не изпива

горчива чаша

като колегите

му Георги

Георгиев-Гец,

Славка Славова и други големи актьори, които в първите години на прехода бяха пенсионирани и прогонени от сцената на Народния театър.

Вълчо Камарашев е пенсиониран от Военния през 1999 г., но остава на половин заплата. На следващата 2000 г. е отличен с награди на САБ за най-добър актьор - за ролята на Жуков в “Руска народна поща”. От 1984 г. е заслужил артист, има още куп награди и отличия.

Обичаше да цитира големият английски актьор Лорънс Оливие, който беше казал: “Артистът не се пенсионира!”. Винаги има и ще има филми и театрални представления, за които трябват и 80-годишни старци, и малки деца. Изкуството няма възраст. За съжаление, в началото на прехода у нас бяха пенсионирани много известни колеги от Народния театър.

Вълчо Камарашев дебютира в киното чак в Христова възраст. Когато е на 33 години, Въло Радев го кани в двусерийния си филм “Черните ангели”. Ролята е малка, но достатъчна, за да го забележат режисьорите и да започнат постоянно да го канят във филмите си.

А актьорът започва да си записва ролите в тетрадка, която е още от времето на Вълко Червенков. Пазеше я много грижливо.

За своя първа по-голяма изява бай Вълчо брои ролята си на фелдфебела в “Тримата от запаса”.

Този филм на Зако Хеския се смята за първата наша комедия с тема от Втората световна война.

За Камарашев е истинско предизвикателство и удоволствие да се снима с такива колоси на смеха като Георги Парцалев, Никола Анастасов и Кирил Господинов.

Поканите към бай Вълчо са толкова чести, че през 80-те години на миналия век той се снима в 3-4 филма на година. През 1984 г. например играе в 5 ленти: “Зелените поля...”, “Дело 205/1913 П. К. Яворов”, “Издирва се”, “Събеседник по желание”, “Поета и дявола”.

“Вероятно са ме викали защото съм им бил необходим и съм си вършил добре работата - казваше актьорът. - В ония години се снимаха по над 25 филма годишно.”

Играл е всякакви роли: и по-главни, и средни, и съвсем епизодични. За професионалист като него това няма значение. Важното е да ги изиграе добре и зрителят да го запомни. Признава, че е страдал, ако не си е свършил качествено работата и филмът или пиесата не са се получили докрай.

Философски приема и факта, че

никога не са го

канили за роли

на любовник

Той си знаеше, че е характерен актьор и може да играе Ромео например само в много шантава комедия.

Вълчо Камарашев обичаше всичките си роли, любим му беше монологът във филма “Дело 205/1913 П. К. Яворов” на режисьора Киран Коларов по сценарий на Свобода Бъчварова.

Във филма Лора вече се е самоубила, а след неуспешния опит над себе си Яворов постепенно ослепява. Камарашев играе Кръстьо Македонеца, участвал заедно с поета в Илинденското въстание. След нещастието го вози с малко файтонче.

В един от епизодите, който снимат в Стария Пловдив, файтонът минава покрай дюкяни, пред които стоят няколко заможни мъже.

Един от тях казва презрително: “Господа, пред вас е убиецът на Лора!”

Героят на бай Вълчо спира файтона, отваря капрата и бърка в нея, за да извади пищова. Яворов успява да му хване ръката и казва: “Сопри се, Кръсте, сопри се...”

И тук актьорът произнася своя невероятен монолог: “Море, войводо, мозъкот ми внетре на макя ме псуе, а ти пак сопри се, та сопри се. Един банков чиновник, гадин мърсолко, ке казуе на един поет и войвода убиец, а язе да дремем на капрата! Така ли сакаш? Свеет! Не е тойо божио свет, а боклук... Мале мила, не ме гледай! Кога бех малечок, баща ми плака воднуж во рукете и ми кажуеше: “Балканскиот полуостров, Кръсте, е столнината на адот и баш тук найде да се пръкнеш...”

Актьорът до последно признаваше, че му се играе много - и в киното, и в театъра. Иначе гледаше спокойно и мъдро на нещата. Казваше, че животът е сложен, в него всичко влиза. И много хубави неща, и недотам хубави, понякога и тревожни. Друг път е трудно... Всичко има в него и трябва да го преодоляваме.

Веднъж дълго разговаряхме за филмите от неговото време и сегашните. “За нашето поколение беше хубаво, че се правеха много филми и повече се снимахме - каза актьорът. - Сега има неща, които не ми харесват...”

Обясни, че е измислил смешка: в много от съвременните филми - и български, и чужди -

мъжете се

стрелят,

младите жени

се събличат

а къде сме ние, 80-годишните?

“Най-много ме смущава липсата на духовност. Сега се търси главно забавлението”, казваше с характерната си блага усмивка бай Вълчо.

В последния ни разговор - кой да знае тогава, че е последният - актьорът каза: “Колкото и да ни е труден животът, колкото и да ни е тежко понякога, усмихвайте се, хора!”

“24 часа” поднася своите най-искрени съболезнования на съпругата на бай Вълчо - проф. Виолета Райнова, дъщеря му Мина, която живее в САЩ, и на двамата му внуци, които го наричаха дядо Улф.

Поради карантината в страната още не се знае къде ще е поклонението пред големия български актьор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Младежи са се събрали на площад “Св. Александър Невски” в София.

Абитуриентските балове започват с маски в цвят пепел от люляк

Випуск К-19 ще направи 2 в 1 - ще бъде изпратен в края на юни с тържества в дворовете на училищата, тогава ще връчат и дипломите на зрелостниците През последните уикенди на юни и първите две съботи на юли ще се проведат абитуриентските балове на випуск К-19 - завършващите през пандемичната 2020. Абитуриентките ще са с маски в модния за сезона цвят

Д-р Александър Симидчиев КАДЪР: БНТ

Пулмолог: Не бих лекувал пациенти от коронавирус с хидроксихлорохин

Не бих лекувал пациенти от коронавирус с хидроксихлорохин. В началото мислех, че това може да стане, но вече има достатъчно проучвания, които показват, че рисковете за лечение са по-големи за пациентите с лечение с хлорохин, отколкото без. Това коментира в студиото на "Панорама" по БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев

Кой уби Ботев?

Кой уби Ботев?

Снимки от лобното място и околността опровергават официалната версия за смъртта на поета. Авторът открива пет несъответствия между описанията за края на революционера и откритото от него във Врачанския балкан.  Защо географска табела от началото на XX век подвежда? Коя е най-болезнената грешка на войводата? Версиите къде са костите на поета са три

Събраха парите за малката Дани, 172 хил. лв.  са от "Интръст" на Пеевски (Видео)

Събраха парите за малката Дани, 172 хил. лв. са от "Интръст" на Пеевски (Видео)

Хора от цялата страна събраха нужните 317 000 лева, за да проходи нормално 2-годишната Йордана. Историята на малката Дани, разказана преди няколко дни от Нова тв, докосна сърцата на хиляди българи. Момиченцето е родено с рядката диагноза проксимален бедрен дефицит - деформация на дясното бедро и прогресивно скъсяване на бедрената кост

Йордан Цонев Снимка: Архив

Йордан Цонев: ДДС за книги и детски стоки трябва да се намали за постоянно

Диференциацията на ДДС не е табу, въпреки че България не може да си позволи голямо разнообразие като Германия. Този коментар за намаляването на данъка направи зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в предаването „Панорама“ на БНТ. Свалянето на ДДС за ресторантите трябва да е временна мярка, но за книгите, памперси

"168 часа": Войник от миналото ли спаси от катастрофа Жоро Александров

"168 часа": Войник от миналото ли спаси от катастрофа Жоро Александров

Отиде си човекът, който не се страхуваше да пита Във фаталната нощ журналистът тръгнал към Аспаруховия мост с лаптоп и фотоапарат, за да провери лично какви са щетите от екокатастрофата Георги Александров ни остави сами да отговорим на въпросите: "Как?" и "Защо?", а после всеки от нас да потърси своята вина за необратимата трагедия Известният

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Екатерина Захариева

Помагаме на 12 държави за коронавируса

България помага в битката с коронавируса на 12 държави от Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство на ЕС, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). Това се прави с отпуснатите 636 150 лв. хуманитарна помощ от Министерския съвет. Парите са за 4150 комплекта с предпазни медицински консумативи на обща стойност 369 350

Красимир Вълчев

49 000 се явяват на матура в понеделник (Обзор)

Пишат по 10 в стая, могат да свалят маските по време на изпита Близо 49 хиляди ученици са подали заявления за явяване на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Той ще започне с един час по-късно от обичайното в 9 ч, а в стандартна класна стая ще бъдат по 10 ученици, каза в с

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Външно не знаело за турската секретна военна зона край Резово

От Министерството на външните работи съобщиха за БНТ, че не са официално уведомени от турската страна за създаването на забранена военна зона от втора степен в близост до българо-турската граница край Резово. Решението на турския президент Реджеп Ердоган за тази зона беше публикувано вчера в Държавния вестник на Турция и е съгласно Закона за

Лицата, които не се поставят под карантина, както и лицата, които преминават транзитно през територията на страната по реда на т. 3, представят на органите на граничния здравен контрол следната декларация.

Вижте кой може да влиза в страната от 1 юни (Заповед)

Здравният министър издаде Заповед, с която регламентира влизането в България, считано от 1 юни, транзитното преминаване през територията на страната, както и поставянето под 14-дневна карантина. Заповедта гласи: „I. Въвеждам временна забрана за влизане на територията на Република България, считано от 1 юни 2020 г., както следва: 1

Красимир Живков СНИМКА: Йордан Симеонов

Повдигнаха обвинения на зам.-министър Красимир Живков и братя Бобокови

Прокуратурата повдигна обвинения на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков и братя Бобокови, предаде БГНЕС. Те са разследвани за участие в организирана престъпна група, занимавала се с нелегален внос и преработка на опасни отпадъци. Обвинения са повдигнати и на още трима души, сред които и бившия шеф на регионалната Екоинспекция

Джок Полфийман

МВР започна съгласувателни процедури за експулсирането на Полфрийман

МВР започна съгласувателни процедури за отмяната на забраната на Джок Полфрийман да напуска България. Австралиецът бе предсрочно освободен през септември м.г., след като прекара 13 години в затвора за убийството на студента Андрей Монов. На 25 септември тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска ВКС да възобнови делото за предсрочно условно

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber