Скромен великденски обяд за 6 човека само с български продукти ще излезе около 160 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8429384 Скромен великденски обяд за 6 човека само с български продукти ще излезе около 160 лв. Скромен великденски обяд за 6 човека само с български продукти ще излезе около 160 лв. www.24chasa.bg
Женският пазар в столицата беше дезинфекциран в сряда.
Женският пазар в столицата беше дезинфекциран в сряда. СНИМКА: Йордан Симeонов

Агнешкото стигна 16,80 лв. килото 

Ако някъде случайно има вносно, ще го познаете по червения

печат, родното е със син

Заради логистични затруднения през полуотворените граници тази година великденската трапеза най-вероятно ще мине с изцяло български продукти. Но това няма да я направи по-евтина от миналогодишната, показа проверка на “24 часа”.

Цената на прясното агнешко по магазините в момента е 14-16 лв. На Женския пазар килограм агнешка плешка се продава между 14,60 и 15 лева, а агнешкото бутче – за 16 до 16,80 лв. килото. Килограм агнешка карантия, известна като “агнешки комплект”, върви средно по 6,80 лв. Цяло или половин агне се продава по 14,80 лв. за килограм. Същите са цените и по месарските магазини поне в центъра на София.

В търговските вериги засега трудно може да се открие

замразено

агнешко

Прясното, което е с български произход, върви на същите цени както на пазара – плешката е 14,50 лв. килото, а бутчето – 16 лв. Където се продава половин или цяло агне, то струва лев-два по-евтино.

Цените съвпадат с тези, които прогнозира преди седмица председателят на Националната овцевъдна асоциация Симеон Караколев. Големите вериги продават по това време на годината около 50-70 хиляди агнета, останалите отиват в месарските магазини или се продават директно от фермите.

Тази година обаче те едва ли ще имат наплив от купувачи заради ограничителните мерки за придвижване.

От друга страна, преди две седмици земеделското министерство отпусна специална помощ от 3,5 млн. лв. за кланиците, от която те могат да се възползват само в случай че не свалят цената на  кланичното месо под 5 лева килото. 

Оттам на едро става 11 лв. при месарите и така в магазините достига до 14-16 лв. Няма разлика спрямо миналогодишните цени. За да познаем дали агнешкото е българско, можем да разчитаме на ветеринарния печат. От миналата година вносното агнешко е с червен печат, а родното – със син.

Но ако някъде има вносно, то би трябвало да е в дълбоко замразен вид.

Яйцата на едро струват почти толкова, колкото и миналия Великден – тогава бяха 19-20 ст., сега са 20-21 ст. бройката. По магазините в момента най-евтините са по 25 до 29 ст., но това са само най-маломерните, които са снесени от клетъчно отглеждани кокошки.

Другите видове струват по 30-35 ст., а биояйцата - дори по 80 ст. бройката. Все пак в магазините на големите търговски вериги не липсват тук-там и големи пратки от яйца, които се продават на цяла кора.

Тя съдържа 30 бройки. Струва по 4,50, максимум 5 лева кората, т.е. цената на едно яйце е по 14 стотинки и половина, но маломерни яйца, при това кафяви, които по-трудно се боядисват. Те също са на български производители. За отбелязване е, че по магазините няма вносни яйца. 

Традиционно супермаркетите преди Великден се изпълват с козунаци, при които трудно може да се установи дали има поскъпване в сравнение с миналия Великден, защото непрекъснато се появяват нови видове.

Най-евтините козунаци в търговските вериги са около 1,50 до 2 лева за 700-грамови. Толкова струват обаче сладкишите без никакви екстри. Ако са поръсени с бадеми и натъпкани с портокалови кори, ядки и стафиди, цената им е около и над 5 лева. Докато стигнем до италианските панетони, чиято цена в зависимост от марката и големината може да стигне до 10 и дори 15 лева.

Колко ще струва тази година празничният великденски обяд на 19 април, може да се пресметне много лесно.

Великденската трапеза традиционно е семейна, т.е. очаква се най-близките да се съберат и около масата да има средно 6 души. Почваме с месото. Обикновено една средна агнешка плешка тежи около 2 килограма и половина, но това количество трудно ще стигне за шестима заради кокалите и свиването на месото при печене. Значи трябва да добавим и бутче, което тежи също толкова. Подправките и разходите за печене са пренебрежимо малки, значи само месото ще струва към 75-80 лв. 

Гарнитурата може да бъде от различни неща, най-често картофи или ориз, които заедно с продуктите за приготвянето им едва ли ще струват повече от десетина лева.

За щастие, на пазара вече излизат по-евтини зеленчуци, от които да се направи пролетна салата. Нейната стойност също не би трябвало да е повече от 15 лева за 6 души, т.е. дотук имаме разход от 100-110 лв.

Ако купим за боядисване две кори, т.е. 60 яйца, които ще сметнем по средната им цена от 20 ст., се получават 12 лева, заедно с боята стават 15 лв. Т.е. само дотук без напитки и козунак имаме 115 лв.

Ако домакинята иска да има поне два от малките козунаци, те ще ѝ струват 10-15 лв., ако ги купи готови. Ако реши да ги прави, това ще струва също толкова плюс риска, който поема. За един средно голям козунак например отиват 1 килограм брашно, 6 яйца, пакетче масло, 200 грама захар, мая, прясно мляко, ром или някакъв друг алкохол, стафиди, портокалови кори, бадеми и др., които в момента биха стрували към 10-15 лв., ако все пак държим на качеството и не се задоволяваме с какви да е продукти.

Алкохолът е въпрос на избор. На Женския пазар се продават наливни бели и червени вина от производител, които са към 3-5 лева литъра. Но бутилка проверено и изпитано вино няма как да е по-евтина от 10 лева. Същото се отнася и за твърдия алкохол, както и за безалкохолните, така че трапезата за 6 човека няма как да се полее за по-малко от 30 лева. Така тя излиза поне 160 лв. без никакви други екстри.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Кредити за потребление поскъпват рязко, хората спряха да ги вземат

Кредити за потребление поскъпват рязко, хората спряха да ги вземат

Депозитите носят лихва от 0,1% на година, но заради инфлацията на 100 лв. в банка загубата е 1,7 лв. Рязко поскъпване на потребителските кредити през април отчита БНБ с последните данни за лихвите. За една година - спрямо април 2019-а, средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове е добавил 1,7 пункта и вече е 9,72%. Спрямо март т

Бюджетът на минус с 352,8 млн. лева за май

Бюджетът на минус с 352,8 млн. лева за май

Дефицит от 352,8 млн. лв. в бюджета очаква финансовото министерство за май. Според прогнозата обаче за петте месеца на годината ще има излишък от 1,28 млрд. лв. В сравнение със същия период на миналата година обаче той е намалял с 1,75 млрд. лв., което се дължи на свиване на приходите с 1,46 млрд. заради въведените ограничения заради коронавируса

В ресторантите - храната с 9% ДДС, алкохолът с 20

В ресторантите - храната с 9% ДДС, алкохолът с 20

Куп предложения за нови ставки има внесени от всички партии в парламента В ресторантите ДДС за храната ще се намали до 9%, но алкохолът - бира, вино и спиртни напитки, ще продължи да бъде облаган с 20%. Такова предложение между двете четения в Закона за данъка върху добавената стойност е внесено от депутати от ГЕРБ

Управителният и контролният съвет на камарата

Преизбраха проф. Николай Вълканов за председател на минно-геоложката камара

Проф. дтн инж. Николай Вълканов бе избран втори мандат за председател на Българската минно-геоложка камара. Председателят на съвета на директорите на "Минстрой Холдинг" получи единодушната подкрепа на компаниите от минерално-суровинната индустрия на проведеното в петък общо събрание на камарата. В управителния съвет с мандат 2020-2022 г

Целогодишните хотели в Гърция отварят от понеделник

Целогодишните хотели в Гърция отварят от понеделник

Гръцкото министерство на развитието и инвестициите публикува списък със секторите на икономиката, които ще възобновят дейността си от 1 юни като част от отмяната на ограниченията заради пандемията от коронавируса, съобщи телевизия Скай. Сред дейностите, които се подновяват от понеделник, са хотелите и подобните места за настаняване с целогодишна

СНИМКА: PIxabay

Билетите за градския транспорт в Атина и Солун поевтиняват заради намаления ДДС

Билетите за градския транспорт в Атина и Солун ще поевтинеят от 1 юни заради решението на гръцкото правителство да намали ДДС в транспорта от 24 на 13 процента от 1 юни до 31 октомври в рамките на мерките за подкрепа на гражданите, предприятията и туризма заради коронавируса, съобщи АНА-МПА. Комплексният единичен билет за градския транспорт в

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

СНИМКА: Архив

Спад на товарните с 9.3% през първото тримесечие на 2020 г.

През май стопанската конюнктура в страната отбелязва положителна промяна По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2020 г. в сравнение със съответното тримесечие на 2019 г. превозените товари и извършената работа от товарния сухопътен и воден транспорт намаляват съответно с 9.3 и 1.3 на сто

СНИМКА: Архив

Продължава сривът на пътуванията на българи в чужбина и на чужденци в България

През април 2020 г. продължава сривът на пътуванията на български граждани в чужбина и на посещенията на чужденци в България, който се дължи на преустановяването на международните полети и затварянето на сухопътните граници поради разпространението в световен мащаб на коронавирус COVID-19, съобщи Националният статистически институт

Екатерина Захариева СНИМКИ: МВнР

Захариева: ЕС трябва да продължи с усилията за сключване на инвестиционно споразумение с Китай

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта значението на Китай като стратегически партньор за Европейския съюз, но и като икономически конкурент. Тя призова за поставяне на ясни постижими цели в сътрудничеството с Китай, както и за равен достъп на европейските стоки и компании на местния пазар

Председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов внесе в петък законопроект, който изпраща и малкия бизнес на свободния пазар.

300 000 малки бизнеси, включително и кръчмите, ще купуват ток от борсата

300 000 малки бизнеси, включително ресторанти, кафенета, шивачни, адвокатски кантори, ще купуват ток от свободния пазар от 1 октомври. Това ще стане, ако парламентът приеме промените в енергийния закон, който в петък внесоха председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов и група депутати

Снимка Архив

Отвориха офертите за надзор при строежа на Крупник - Кресна от „Струма“

Отворени са ценовите оферти на допуснатите участници в обществената поръчка за изпълнител на строителния надзор при проектирането и изграждането на платното за София на автомагистрала „Струма“ в участъка Крупник - Кресна, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Това е платното, което ще преминава източно от Кресненското дефиле по ново трасе

Сградата на МЗХГ Снимка: Архив

ЕК одобри предложение на България по програмата за селските райони

Европейската комисия одобри предложението на България за седмо изменение на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. С него се определя новият обхват на районите, различни от планинските райони, със съществени природни ограничения (НР2) на база биофизични критерии, изброени в Приложение III на Регламент 1305/2013 г

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber