Борисов обезглави цяла банка, загубила обоняние с кредит за 75 млн. лв. в извънредно положение

https://www.24chasa.bg/novini/article/8429337 Борисов обезглави цяла банка, загубила обоняние с кредит за 75 млн. лв. в извънредно положение Борисов обезглави цяла банка, загубила обоняние с кредит за 75 млн. лв. в извънредно положение www.24chasa.bg
В сряда премиерът Бойко Борисов публично уволни целия ръковеден екип на ББР.
В сряда премиерът Бойко Борисов публично уволни целия ръковеден екип на ББР.

6-има финансисти си отидоха след иначе перфектна сделка, с която са изкупени лоши заеми от 2 банки

Иво Прокопиев, от чийто “Капитал” гръмна казусът, познава добре “С. Г. груп” - имал е общ бизнес с тази най-голяма колекторска фирма у нас

Защо не ме питате за банката за развитие? Учуден, Бойко Борисов започна да задава въпроси на репортерите, дошли на брифинга на генерал Мутафчийски в сряда.

Премиерът става сутрин много рано. В сряда, в 8 часа той влезе в Министерски съвет, за да обяви публично уволнението на Стоян Мавродиев - главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие.

Заедно с един от първите активисти на ГЕРБ си тръгват и останалите от управата на банката. В надзора са зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, икономистите Митко Симеонов и Велина Бурска, които преди са се трудили в агенцията за приватизация.

В управителния съвет освен Мавродиев са Румен Митров - бивш член на Комисията за финансов надзор, и Николай Димитров, който е шеф на корпоративното банкиране в ББР.

При Борисов

няма емоции,

когато става

дума за

раздели

За първи път обаче публично уволни цял един екип на финансова институция, в чийто капитал всеки момент ще влязат 700 милиона лева. С тази сума, гласувана от правителството, ще бъдат подкрепени фирми, пострадали от извънредното положение. А до края на април Българската банка за развитие започва да отпуска и безлихвени кредити по 1500 лева на българи, останали без работа заради пандемията.

Късно вечерта във вторник Стоян Мавродиев свика пресконференция, за да обяви тези новини. Между тях спомена и истинската причина да покани спешно журналисти - пламналия скандал около кредит в размер на 75 милиона лева, който банката е отпуснала на фирма “Свети Георги груп” - част от най-голямото дружество на пазара на вземания в България. “С. Г. груп”. А “Свети Георги” е фирма, създадена специално за този проект, тъй като

според отчета ѝ

за 2018 г. има

57 хил. лева в

активи, 2000 лв.

приходи и

нулева печалба

Новината се появи в понеделник по обед в електронното издание на “Капитал” с коментар “Банката финансира компания без опит и ясно обезпечение, докато държавата налива в нея 700 милиона лева за ударени от кризата фирми”.

Икономическият сайт описва как на 26 март - две седмици след началото на извънредното положение, държавният трезор, ръководен от Стоян Мавродиев, предоставя на “Свети Георги груп” десетгодишен заем с лихва 3,5 % без яснота за какво ще се използват тези 75 362 700 лева.

Иво Прокопиев

познава

“С. Г. груп”

Правил е с нея бизнес. Варненската компания е работила с дружество за секюритизиране на вземания от холдинговата структура на издателя на “Капитал” и с притежаваната от него банка в Македония.

Часове след появата на новината за 75-те милиона лева заем от ББР обединението “Демократична България”, в което влизат партията “Да, България” на Христо Иванов, ДСБ на Атанас Атанасов и ПП “Зелените”, поиска оставките на Стоян Мавродиев и финансовия министър Владислав Горанов.

“Удивен”, във вторник Мавродиев обясни публикацията в “Капитал” като “условен рефлекс за определени политически партии и медийни групи”, които правят “негативен прочит” на всяка сделка на банката за развитие.

Мавродиев описва, че

с тези 75 млн.

“С. Г. груп”

ще изкупи лоши

кредити

от Пощенска и Общинска банка. По този начин ще осигури допълнителна ликвидност от 75 млн. лв. за двата трезора и те ще ги раздадат като кредити на малки и средни предприятия, засегнати от извънредното положение.

За читателите, които не са информирани - между издателя на “Капитал” Иво Прокопиев и шефа на ББР Стоян Мавродиев тече дълъг, драматичен сблъсък с променлив успех. Банкерът е свидетел по делото ЕВН, по което подсъдими са освен Иво Прокопиев и двама бивши вече министри на Борисов - Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Делото е на първа инстанция, а обвинението е, че с продажбата на миноритарния дял от енергото на ЕВН държавата е ощетена с 27,6 млн. лв. Прокуратурата повдигна обвинение на тримата след сигнала на Мавродиев, докато той бе шеф на Комисията за финансов надзор.

“Капитал” следи детайлно и зорко действията на Мавродиев в банката, откакто той я оглави. Банкерът често е обвиняван, че

ББР е

финансираща

институция на

едрия бизнес,

а не следва философията, с която бе създадена - да помага на малкия и средния бизнес. В седмичника се появяват разследвания за кредити, които държавната банка отпуска на бизнесмени и политици, близки до ДПС.

Мавродиев отрича обвиненията, че ББР се е фокусирала върху големи клиенти и посочва, че за последните 2 години е привлякла ресурс от 2,4 млрд. лв. без да ангажира държавни гаранции.

През 2019 г. Мавродиев отбелязва 20-годишнината на ББР като шеф на “вече модерна държавна банка със стабилен ръст на печалбата и с един от най-високите рейтинги във финансовия сектор на България”. БНБ класира трезора по активи преди немските Алианц банк България и Прокредит банк България.

Досега Бойко Борисов наблюдаваше внимателно битката Прокопиев-Мавродиев без да взема страна в нея.

 Посещава редовно събитията, организирани от “Капитал”, където всеки бизнесмен плаща по 700 лева на седмичника, за да види и чуе Борисов.

Защо обаче премиерът реагира в сряда в 8 часа по този начин, след като през всички тези години четеше в “Капитал” какво мисли Прокопиев за действията на Мавродиев?

Кредитът от 75-те милиона лева за “Свети Георги груп” е отпуснат по всички банкови правила. Той се работи от експертите на ББР през ноември 2019 г., когато няма пандемия от коронавирус и икономическа криза като последица от заразата. Заради обема на сделката и сложността по оценката на обезпеченията по нея финализирането се осъществява едва на 26 март 2020-а.

Усещането от иначе перфектната сделка е като един от симптомите на коронавируса - губи се обонянието - мирис и вкус.

В тайминга е

големият

проблем,

защото от историята за внушителния кредит на “Свети Георги груп” остава следното усещане - в България има извънредно положение, хора и фирми фалират, а държавният трезор отпуска 75 милиона лева на фирма, която събира задължения. Тази колекторска фирма събира тези задължения на същите хора и фирми, които същата тази държава се опитва да спаси чрез кредитиране.

12 години след създаването си “С. Г. груп” действително е най-голямата българска компания за вземания. В предмета ѝ на дейност е събиране на банкови и междуфирмени задължения, посредничество при кредитиране. Това е и същинският бизнес на “С.Г. груп” - събирането на вземания. Начините са изкупуване или от името на клиент.

Първата голяма сделка на “С. Г. груп” е през 2011 г., когато компанията изкупува просрочени задължения на 300 хиляди клиенти към мобилен оператор.

Организацията

по събирането

на дълговете

изисква

сериозни усилия

- разпращане на писма към длъжници, хиляди съдебни дела заради отказ от плащане.

“С. Г. груп” в края на миналата година изкупува лоши кредити за над 500 млн. лева. За целта пусна облигации за 236 млн. лв. Книжата са изкупени от няколко банки, които са в топ 10 по активи в България заради добрата доходност - 6,5% на година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

В последните две седмици се наблюдава трайна тенденция повече хора да намират работа на ден отколкото да се регистрират като безработни в бюрата по труда СНИМКА: Архив

Вече 14 дни повече хора намират работа отколкото губят

В последните две седмици се наблюдава трайна тенденция повече хора да намират работа на ден отколкото да се регистрират като безработни в бюрата по труда. Това съобщиха от министерството на труда и социалната политика В последната седмица от извънредното положение средно по 1225 души на ден са били устройвани на пазара на труда

Турция ще възобнови ограничен брой вътрешни полети от понеделник СНИМКА: Pixabay

Турция възобновява ограничен брой вътрешни полети

Турция ще възобнови ограничен брой вътрешни полети от понеделник, съобщи транспортният министър в момент на разхлабване на мерките, наложени през март за ограничаване на разпространението на коронавируса, съобщи ДПА. Първият полет ще бъде от Истанбул до столицата Анкара, заяви министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу

Унгарският премиер Виктор Орбан СНИМКА: Ройтерс

Орбан: Възстановителният план на ЕС е абсурд и перверзия

Предложението на Европейската комисия да насочи голяма част от възстановителния фонд на стойност 750 милиарда евро към относително по-богати страни е „абсурд и перверзия“, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от европейската редакция на Politico. „Да се финансират богатите с парите на бедните не е добра идея“

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова СНИМКА: МРРБ

Аврамова: Водим разговори с превозвачите за промяна на обхвата на толсистемата

Коронавирусът не е спрял строителството в България. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде Нова тв. „Ако други сектори на икономиката в България са прекъснали или са имали затруднения, то строителството е секторът, който е в пълна мобилизация. Не само строителните фирми, които имат големи обекти

Полина Карастоянова, директор на Националния борд по туризъм КАДЪР: Нова тв

Националният борд по туризъм: Началото на туристическия сезон - около 15 юни

"Има всички предпоставки да бъде осъществен оптимистичният сценарий за старт на летния туристически сезон – около 15 юни." Това заяви Полина Карастоянова, директор на Националния борд по туризъм, предаде Нова тв. По думите ѝ има висока степен на готовност за добре организиран, но необичаен сезон

СНИМКА: Архив

Бюджетното салдо към април е положително в размер на 1 631,5 млн. лв.

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма/ КФП/ на касова основа към април 2020 г. е положително в размер на 1 631,5 млн. лв., съобщава министерството на финансите. Положителното салдо се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 1 188,1 млн. лв. и по европейските средства в размер на 443,3 млн

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

По силата на постигнатия компромис Луфтханза ще трябва да се откаже от няколко слота за излитане и кацане във Франкфурт и Мюнхен СНИМКА: Pixabay

Има споразумение между Брюксел и Берлин за спасяването на "Луфтханза"

Преговарящите от германското правителство и авиокомпания Луфтханза са постигнали компромис с Европейския съюз по ключовите аспекти на многомилиардния спасителен план за германския авиопревозвач, предаде ДПА, цитирайки разпространено рано тази сутрин съобщение на германското правителство. Тази седмица ЕС и Берлин се договориха по дългоочаквания

Кредити за потребление поскъпват рязко, хората спряха да ги вземат

Кредити за потребление поскъпват рязко, хората спряха да ги вземат

Депозитите носят лихва от 0,1% на година, но заради инфлацията на 100 лв. в банка загубата е 1,7 лв. Рязко поскъпване на потребителските кредити през април отчита БНБ с последните данни за лихвите. За една година - спрямо април 2019-а, средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове е добавил 1,7 пункта и вече е 9,72%. Спрямо март т

Бюджетът на минус с 352,8 млн. лева за май

Бюджетът на минус с 352,8 млн. лева за май

Дефицит от 352,8 млн. лв. в бюджета очаква финансовото министерство за май. Според прогнозата обаче за петте месеца на годината ще има излишък от 1,28 млрд. лв. В сравнение със същия период на миналата година обаче той е намалял с 1,75 млрд. лв., което се дължи на свиване на приходите с 1,46 млрд. заради въведените ограничения заради коронавируса

В ресторантите - храната с 9% ДДС, алкохолът с 20

В ресторантите - храната с 9% ДДС, алкохолът с 20

Куп предложения за нови ставки има внесени от всички партии в парламента В ресторантите ДДС за храната ще се намали до 9%, но алкохолът - бира, вино и спиртни напитки, ще продължи да бъде облаган с 20%. Такова предложение между двете четения в Закона за данъка върху добавената стойност е внесено от депутати от ГЕРБ

Управителният и контролният съвет на камарата

Преизбраха проф. Николай Вълканов за председател на минно-геоложката камара

Проф. дтн инж. Николай Вълканов бе избран втори мандат за председател на Българската минно-геоложка камара. Председателят на съвета на директорите на "Минстрой Холдинг" получи единодушната подкрепа на компаниите от минерално-суровинната индустрия на проведеното в петък общо събрание на камарата. В управителния съвет с мандат 2020-2022 г

Целогодишните хотели в Гърция отварят от понеделник

Целогодишните хотели в Гърция отварят от понеделник

Гръцкото министерство на развитието и инвестициите публикува списък със секторите на икономиката, които ще възобновят дейността си от 1 юни като част от отмяната на ограниченията заради пандемията от коронавируса, съобщи телевизия Скай. Сред дейностите, които се подновяват от понеделник, са хотелите и подобните места за настаняване с целогодишна

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber