Медиите са вторият фронт в борбата с вируса

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8429157 Медиите са вторият фронт в борбата с вируса Медиите са вторият фронт в борбата с вируса www.24chasa.bg

Затова е важно да бъдат спасени

След 27 дни, прекарани вкъщи заради извънредното положение, всички приемат като даденост, че телевизиите и радиостанциите излъчват пряко брифингите на Националния щаб, а от вестниците и техните сайтове научават подробно за епидемията - с графики и експерти, както и какво се случва с живота ни.

Даденост, която

обаче може

да се срути

до основи и това няма да е изневиделица, тъй като липсата на пари е повсеместна.

И както подобен сценарий заплашва всички медии по света, така и всички държави постепенно започват да осъзнават, че освен болниците и лекарите на първа линия са и журналистите. Защото всекидневно вършат работата си - те са единственият начин хората да разберат какво се случва.

Вероятно заради това Австрия откликна първа и още преди дни отпусна пакет от 32 млн. евро за медиите си. 14,8 млн. от тях са за вестниците, останалите - за радиата и телевизиите.

Как ще е у нас?

“Всичко ми е ясно - няма реклама, разпространението е трудно, хората ви са на улицата, продажбите са намалели, много неща, които касаят всички. Аз лично съм дълбоко против това да загубим истинските медии, за да превърнем вече докрай фейсбук в медия. За едно общество е много необходимо да има реални медии и смятам, че правителството ще мисли по този въпрос”, каза пред “24 часа” Вежди Рашидов, който е председател на медийната комисия в парламента. По думите му подкрепата за медиите е на дневен ред в правната и финансовата комисия в Народното събрание. (Виж мнението му долу.)

“Всичко може и у нас, стига да има визия за това, че след медиците в момента медиите са втората бойна линия”, смята собственикът на Дарик радио Радосвет Радев, който е и председател на Стопанската камара. Според него държавната подкрепа може да бъде дадена по различни начини - и като административна реклама, тъй като търговската на практика изчезна, и като плащане от страна на държавата на разпространението на вестниците и на радио- и тв разпръскването. (Виж какво казва по-долу.)

Лидерът на АБВ Румен Петков също призова

медиите да

бъдат включени

в антикризисните

мерки

на правителството.

Той предлага разсрочване на плащанията по разпространението както на радио- и телевизионните системи, така и на печатните издания. "Разсрочването с три до шест месеца, в зависимост от ситуацията, е повече от задължително, ако искаме да запазим информираността на българското общество и ако искаме да създадем относително привлекателни средства за пребиваването ни вкъщи", казва Петков. По думите му антикризисните програми за медиите трябва да бъдат гарантирани и по двете линии - и чрез нашите евродепутати, когато се разпределят средствата за помощ от ЕК, и чрез правителството, когато се правят и реализират антикризисните мерки.

Вежди Рашидов: Загубим ли вестниците, ще сме направили още една крачка към онова, за което обществото ще ни отмъсти

Да ги подкрепим, е честно и правилно 

Ситуацията с медиите не е по-различна от ситуацията с всички професии - от свободните до всички ангажирани. Медиите не правят изключение от проблемите, които са общи за всички нас.

Вече говорих и с колегите, че медиите не бива да бъдат извън всичко, което касае България. Затова трябва много сериозно да се помисли каква да е формата за подкрепа, за да не загубим и медийното пространство.

Аз лично съм дълбоко против това да загубим истинските медии, за да превърнем вече докрай фейсбук в медия. За едно общество е много необходимо да има реални медии и смятам, че правителството ще мисли по този въпрос. Имам уверението на колегите от правната и от финансовата парламентарна комисия, че този въпрос също е на дневен ред, както всичко останало.

Ще седнем и наистина ще помислим как и медиите да бъдат подкрепени в този труден момент. Смятам, че така би било честно и правилно. Имаме нужда от сериозни медии.

Не бива да отсъства от живота ни усещането и удоволствието от шума на хартията. Загубим ли хартиените носители, значи ще сме направили още една крачка към онова, за което обществото ще ни отмъсти. Ето, виждаме, коронавирусът е отмъщение на природата за всичко, което правим чрез галопа ни към модернизацията.

Един мъдър човек навремето, като бях млад, ми каза: "Гони я славата, тя ти е необходима, докато изкачиш върха на планината. Оттам по-нагоре не отивай, там няма нищо, само празно синьо пространство."

Истината е само тук, където сме ние. Затова трябва да съхраним медиите. Всички знаем, че държавата ни е затруднена финансово, но това не значи, че едното може да потъва, а другото - не.

Радосвет Радев: Има почтени техники, с които да бъдат подкрепени журналистите

Всичко може, само да има визия 

Всичко може и у нас, стига да има визия за това, че медиите в момента след медиците са втората бойна линия.

Медиите трябват не само за да се казва на хората да не излизат от вкъщи и какво значи социална дистанция. Медиите трябват, за да ти съобщят, дай боже по-скоро, че и последният заразен българин е излекуван, за да ти внушат спокойствието, че това ще свърши. Трябват ти в момента дори и като психотерапевт, защото има много хора, които са толкова алиенирани, че телевизорът, радиото или вестникът им е единственото нещо, с което те живеят.

В момента, както никога досега, медиите са равни на обществото, на социума. Затова то трябва да има елементарна загриженост и отговорност към тези свои медии - няма значение дали са харесвани, или не. Всеки е свободен да избере медията, която му отговаря по философия и по културни критерии.

Иначе като форма на помощ в Австрия дадоха директна подкрепа. В България може да бъде под формата на държавна поръчка, но без ограниченията за вестниците, каквито има досега - че не могат да участват. Тази държавна поръчка ще е свързана с извънредното положение. Примерно на цяла страница в "24 часа" да се публикува "Не излизайте в парка" и това да бъде платено от държавата. По същия начин и за телевизиите, и за радиостанциите. В момента, в който имаш тотален срив на търговската реклама, на практика ти остава единствено административната.

Да не говорим и за това, че никой - а има КРС, СЕМ, НУРТС, не казва какво става с плащанията за радио- и тв разпръскването. Всички тези програми, които са качени, са разходи. Множе примерно те да не се плащат за периода на извънредното положение. Все е някаква помощ. Или да ги плати държавата. Както и разпространението на вестници директно да бъде поето от държавата. Тя примерно да купува вестника на корична цена и да разпределя тиража.

Ако в държавното управление има хора, които са се занимавали с икономика, могат да измислят десетки начини за подкрепа на медиите, които ще са обществено оправдани и обществено полезни.

При мен например от 90 човека в момента работят 9. Направил съм кризисен екип, който до обяд да накара хората да се усмихнат и да им внуши, че има смисъл, а следобед да отразява всичко онова, което става в държавата.

Какво да направя със спортната ми редакция, като спряха българското първенство, евротурнирите, няма да има европейско първенство, няма да има и олимпиада. Как да разкарам обаче Томислав (Русев - един от най-добрите спортни журналисти у нас, б.р.), аз трябва да го задържа.

Стига да има воля, има безкрайно много елегантни, не обидни, не корупционнни, а почтени техники, с които могат да бъдат спасени медиите. А те наистина трябва да бъдат спасени, защото те са с втория по сила удар, който се стоварва върху тях.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Георги Милков за спора с руснаците: Няма "вы", няма "мы", благодарност трябва! (Видео)

Георги Милков за спора с руснаците: Няма "вы", няма "мы", благодарност трябва! (Видео)

Българи и руснаци взаимно се наричаме братушки. Понякога искрено, друг път с лека ирония, а се случва и да е с най-дълбоко презрение. С руснаците имаме два фундаментални спора, и двата са за благодарност. Те ни обвиняват, че не сме им достатъчно благодарни, задето са ни дали свобода, а ние им се сърдим, че въобще не са ни благодарни

Джок Полфрийман

"Правен свят": Време е съставът на Калин Калпакчиев сам да поеме отговорност

Без изненади и напълно очаквано, Върховният касационен съд (ВКС) отказа възобновяване на делото за условно предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, осъден за убийството на студента Андрей Монов. Позорното освобождаване на австралиеца повече от 6 години преди да изтърпи наложеното му наказание стана на 19 септември м.г

Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: РОЙТЕРС

С връщането към нормалността политическият живот в Турция се съживява

Близо тримесечният извънреден период заради пандемията върви към края си, а турското правителство е на път постепенно да отвори отново страната през следващите дни. Кабинетът ще се събере на 28 май под председателството на президента Реджеп Тайип Ердоган и той ще очертае стъпките за нормализиране. Полицейските часове през уикендите ще приключат

Покажете къде е сърцето ви!

Покажете къде е сърцето ви!

Патриоти, от 24 май опишете в снимки, видеа, лични истории тази точка в родината, в която се връщате, за да се заредите “24 часа” стартира от 24 май един патриотичен проект - “Сърцето ми е тук”. Идеята ни е след дните на изолация да показваме места в България, които ни правят щастливи. Там, където се връщаме често, за да заредим изтощените батерии

Възможно ли е "такса за орбитални задръствания" да разчисти небето

Възможно ли е "такса за орбитални задръствания" да разчисти небето

Държавите трябва да събират "такса за орбитални задръствания" от сателитните оператори, за да се справят с нарастващото натрупване на космически боклук, задръстил небето. Такова е мнението на изследователи, но някои от тях се съмняват колко практична е една такава такса. От мъртви сателити до парчета от ракети - количеството останки в орбита около

Лозан Панов

"Правен свят" за отчета на Лозан Панов

С действията си през годините председателят на ВКС Лозан Панов само затвърди усещането за зависимостта му от добре известния кръг „Агнешките главички“, свързван многократно с олигарха Иво Прокопиев и бившия приватизатор №1 и премиер Иван Костов, пише "Правен свят". Призивът на 11 от членовете на предходния Висш съдебен съвет (ВСС)

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

СНИМКА: Pixabay

При кой сценарий България печели по-голям дял от 500-те млрд. на ЕС

ЕС иска да разпредели 500 млрд. евро сред страните, засегнати от кризата с коронавируса. Кой колко ще получи зависи от критериите на раздаване. При единия от сценариите България ще спечели доста. Но при друг - ще загуби. Инициативата, оповестена от Ангела Меркел и Еманюел Макрон, е белег на голяма европейска солидарност

Бляновете на Мая, Корнелия и Радев - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Бляновете на Мая, Корнелия и Радев - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо" Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж останалите карикатури

Чий е нашият език?

Чий е нашият език?

Обикновено се пазя от частицата „най“, защото издава йерархическо мислене и нетолерантност, но днес ми се иска да я използвам три пъти. „24 май“ е нашият най-невинен, най-национален и най-религиозен празник. Най-невинен е, защото не е в прослава на пролята кръв, не дели и не събира територии, не се противопоставя на стари и не обслужва нови

Александър Йорданов Снимка: СДС/ЕНП

Коментар на седмицата №2: Големи простотии ръси главният опозиционер - президентът Радев

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 86 хил. прочитания. Отношението на българските граждани и политици към кризата, предизвикана от световната Covid-19 пандемия, разкри важни черти на националния характер. Показа ни що за хора сме, как разбираме живота

От Гърция до Израел през Кипър и Турция страните от Югоизточна Европа и Близкия изток са обхванати от вълна от ранни горещини СНИМКА: Ройтерс

Шанс да блеснем като професионалистите в туризма на Европа

Почти четири десетилетия минаха откакто премиерът Андреас Папандреу зададе прочутия си въпрос: "Трябва ли да бъдем келнерите на Европа?" Тази фраза отразяваше настроенията и социалните норми на своето време. Гърция беше залята с евтини пари от Европа, страната загуби индустриалната база, която имаше

Малкият Иванчо се намесва в отношенията между "Дондуков" 1 и 2

Малкият Иванчо се намесва в отношенията между "Дондуков" 1 и 2

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber