Държавата обещава да поеме 60% от осигуровките по схемата 60/40, реално ще са по-малко (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8429014 Държавата обещава да поеме 60% от осигуровките по схемата 60/40, реално ще са по-малко (Обзор) Държавата обещава да поеме 60% от осигуровките по схемата 60/40, реално ще са по-малко (Обзор) www.24chasa.bg
Социалният министър Деница Сачева обясни в сряда как ще работи мярката.
Социалният министър Деница Сачева обясни в сряда как ще работи мярката.

l Плащането ще започне след 14 април, а промяната ще бъде автоматична за фирмите, които вече са подали документи

l Безработните стигнаха 61 хил., само 3% от тях подали електронно документи

l Обмислят и нова помощ - 40% от минималната заплата до два месеца след като изтече схемата 60/40

Пореден подводен камък за фирмите, които искат да се възползват от схемата 60/40, се оказа, че са заложили депутатите. Целта на мярката е да подпомогне бизнеса да запази работниците си, като ползва помощ от държавата за плащането на заплатите им.

В понеделник схемата бе променена, като бе обявено, че държавата ще поеме освен 60% от заплатата на работника и осигуровките. Всъщност държавата

ще покрие

само 60% от

осигуровките, дължими от работодателя, а фирмите ще дават останалите 40 на сто, разясни социалната министърка Деница Сачева. Осигуровките, които дължи работникът и които са 40 на сто от общата осигурителна тежест, обаче ще трябва да бъдат платени напълно. Формално плащането е от работника, но реално това са пари, които влизат в разходите за труд на компаниите, т.е. разходът на фирмите остава по-голям от обещаните 40 на сто, коментираха бизнесмени пред “24 часа”.

Именно голямото самоучастие на бизнеса в схемата, което реално стигаше до 77%, бе причина за промяната в нея по предложение на Йордан Цонев от ДПС.

В новия вариант за покриване на осигуровките

работодателите

ще връщат в

бюджета

58% от помощта

под формата на данък върху доходите и осигуровки - работодателски и тези на работника, или 413,22 лв. на месец при заплата от 1000 лв., показа сметка на Българската стопанска камара (БСК). При субсидиране по схемата за три месеца и задължително запазване на работа на този служител за още три месеца бизнесът ще е получил като помощ от държавата 2140,56 лв., а ще ѝ е върнал като данъци и осигуровки 2479,32 лв., или с 338,76 лв. повече от получената помощ.

“Предлагаме 60% от тези, които се осигуряват от работодателя, и осигурителната част от тези 60 на сто, да се поемат от държавата”, изчете в сряда Сачева текста, който е записан в стенограмата на Народното събрание. И подчерта, че това предложение е гласувано от парламента.

Новите текстове трябва да бъдат обнародвани в извънреден брой на “Държавен вестник” в четвъртък, след като в сряда президентът Румен

Радев подписа

указа

и пусна поправките в закона за извънредното положение.

До този момент се работеше по промените на постановлението на МС за схемата 60/40. Ще направим и консултация със социалните партньори, за да можем да приемем постановлението в максимално кратки срокове, обеща Сачева.

Парите по схемата ще започнат да се изплащат от 14 април. Причината е, че Европейската комисия трябва да даде съгласие, а в момента тя е във великденска ваканция.

До вторник 873 фирми са подали заявления за включване в схемата 60/40 за общо 12 455 работници. Повечето работодатели са микро- и малки предприятия от секторите ресторантьорство, хотелиерство, преработваща промишленост, производство на мебели и др.

Схемата 60/40 не е универсална мярка, нито икономическа, а за хората, които работят, коментира социалната министърка критиките, че предложението отново не помага на бизнеса.

Помощта за всички фирми, които са подали заявление, ще се пресметне автоматично и

няма да е нужно

да подават нови

документи,

нито ще има ощетени работници, подчерта тя.

Агенцията по заетостта ще продължава да приема заявления от фирми. Право на помощта имат две основни групи работодатели. В първата влизат тези, които са преустановили работата на предприятието или на част от предприятието заради заповед на здравния министър. Такива са увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, заведения за бързо хранене, питейни заведения, сладкарници, моловете, частни детски градини, кина, театри, музеи, концертни зали, зали за симпозиуми и конференции, фитнес зали, СПА и спортни центрове, които бяха затворени на 13 март. Те не трябва да доказват спад на оборота.

Фирмите, които имат спад на продажбите с не по-малко от 20%, също имат право да кандидатстват за помощта. Те обаче трябва да са преустановили с изричен акт работата на предприятието, на част от него или на отделни работници и служители, или да са въвели непълно работно време в предприятието или на част от работниците, обясниха от социалното министерство пред “24 часа”.

На работниците с намалено работно време пък се дължи цялата заплата, а помощта ще е само за неотработените часове съответно в размер на 60%, докато работодателят трябва да доплати останалите суми, обясни Сачева. Например

ако работникът

е прехвърлен

на 4-часов

работен ден,

пълната заплата за тези часове ще се плати от фирмата. А останалите 4 часа ще са по схемата 60/40. Но ако работодател е съкратил дори и един служител след 13 март заради извънредното положение, подпомагане няма да може да има за всички негови работници през този месец.

По оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” ще има общо 300 млн. лв., които ще бъдат насочени за субсидирана заетост в подкрепа на работодателите и за мерки след кризата, ангажира се още Сачева.

“Ежедневно мислим какво ще стане след 13 май. Възможно е подкрепа с 40% от минималната работна заплата и осигуровките в рамките на 2 месеца след изтичане на постановлението за схемата 60/40. Както и за мерки за подкрепа на безработните като обучения за сектори, които след кризата ще имат нужда от работници”, каза тя.

61 644 са безработните заради коронакризата от 13 март. А 745 от тях са завърнали се от чужбина българи. Най-много са останалите без работа от сферите на туризма, търговията и хранителната и текстилната промишленост. Малко са тези от транспорт и строителство, както и от култура, спорт и развлечения. До момента НОИ е отпуснал пари за 15 404 души, като

средното

обезщетение

за безработица

е 650 лв.

9830 души обаче са намерили нова работа в хранителни вериги, онлайн търговия, доставки, охранителна дейност, рециклиране на отпадъци.

Едва 3% от безработните използват електронните услуги на Агенцията по заетостта и това е причината за огромните опашки от няколко дни. А през последните 20 дни служителите са обработили над 103 хил. заявления. Служителите са подложени на тежка работа в условията на риск от зараза, а заплатите им са ниски и затова около 6100 работещи на първа линия - социални работници, служителите от бюрата по труда и инспектори от ГИТ, ще получат допълнителни възнаграждения, обясни Сачева. Очаква се полицаи да започнат да помагат за реда на опашките. Министърът помоли хората с техническа грамотност да помогнат на близките си за подаването на документите към агенцията по електронен път.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Икономиката-интубиране

За разсрочване на задължения по кредити на физически лица ще може да се кандидатства до 26 юни т.г.

Десет банки вече са готови да кредитират бизнеса чрез ББР

Заемите са до 300  000 лв., а гратисният период - до 3 години 10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро-, малките и средните предприятия у нас, съобщиха от Българската банка за развитие миналата седмица.  Това са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк

Десислава Танева СНИМКА: Архив

Министър Танева: 16 млн. лв. помощ даваме за рибарство и аквакултури

16 млн. лв. помощ за сектор "Рибарство и аквакултура" обяви министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет. Подкрепата ще е по три мерки - за временно преустановяване на риболовната дейност, подкрепа на аквакулутра за временно спиране или намаляване на производство, преработване на продукти от риболов и аквакултури

10 банки с кредити в помощ на бизнеса

10 банки с кредити в помощ на бизнеса

Малките и средните предприятия могат да вземат до 300 000 лв. 10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро-, малките и средните предприятия у нас. Това са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Прокредит банк, Първа инвестиционна банка

Лиляна Павлова: Осем начина, по които огромна европейска финансова мощ влиза в подкрепа на бизнеса в кризата

Лиляна Павлова: Осем начина, по които огромна европейска финансова мощ влиза в подкрепа на бизнеса в кризата

Отговорът на пандемията трябва да е паневропейски и ще помага на най-засегнатите*, смята вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка “Пан” е гръцка дума, която означава “всички”. Коронавирусът е пандемия - епидемия, която се разпространи през границите и застрашава населението на много места - всъщност всички нас

До недостиг на стоки не се стигнало заради доброто партньорство между веригите и министрите Емил Караниколов и Кирил Ананиев.

Неформален щаб с 2-ма министри ни спасил от криза с храните

За да няма дефицит, шефовете на веригите били в денонощна връзка с Емил Караниколов и Кирил Ананиев Ръководствата на големите търговски вериги в България и двама министри - на икономиката Емил Караниколов и здравният Кирил Ананиев, са направили неформален щаб, който е спасил българите от криза с храните

Симеон Дянков: Такава криза човечеството не е виждало от края на Първата световна война - излизането ще е 7-10 г.

Симеон Дянков: Такава криза човечеството не е виждало от края на Първата световна война - излизането ще е 7-10 г.

За първи път се сриват едновременно и двете страни на икономиките - и търсенето, и предлагането. Световният оборот вече се сви с 20%, казва бившият министър на финансите Банковата система на България влиза в тази битка изключително добре капитализирана Световните производствени вериги ще се разрушат, няма да се върнат на нивото си

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Икономиката-интубиране

Финансовият министър Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов дадоха брифинг във вторник.

4,5 млрд. лв. от държавата срещу кризата, без да се тегли нов заем (Обзор)

Борисов: Използваме мазнините, които сме си натрупали Правителството впряга ресурс от около 4,5 млрд. лева за подпомагане на малкия и средния бизнес, самонаетите лица и тези, които кризата е пратила в неплатен отпуск. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов във вторник на брифинг, на който присъства и премиерът Бойко Борисов

Как се излиза от епидемията

Как се излиза от епидемията

Трите бутона за премахване на мерките Светът е спрял със затаен дъх. Новият коронавирус плъзна навсякъде от Китай и държавите една след друга си наложиха крути мерки да спрат заразата, за да не рухне здравеопазването им. Натиснат е бутон "пауза" на икономиките, на спорта и културата, на живота в тях. Училищата в 188 страни са затворени за 1,5 млрд

Петър Чобанов

Петър Чобанов: Мерките са добри, но липсват стрес тестове и сценарии по отрасли

Не виждам причини механизмът 60/40 да бъде отричан засега, казва бившият министър на финансите  - Преди дни премиерът обяви, че отново ще бързаме към еврозоната, г-н Чобанов. Но вие казвате, че там подаръци няма. - Правителството е последователно в намеренията си да кандидатстваме за “чакалнята” и тясното сътрудничество на банковия съюз

Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България

Петър Иванов: Водим разговори с банките да се удължи кредитната ваканция

Ако извлечем поуки от сегашната криза, ще влезем в дигиталната ера много по-бързо и лесно, казва изпълнителният директор на Американската търговска камара в България - Господин Иванов, как стана така, че толкова много организации с чуждо участие, с представители на толкова много държави се обединиха около единни предложения как да се помогне не

Заем от 1500 лева без лихва, ако си работил поне 6 месеца

Заем от 1500 лева без лихва, ако си работил поне 6 месеца

Хората, които са в неплатен отпуск и искат да вземат 1500 лв. заем без лихва, трябва да са работили поне 6 месеца без прекъсване. Това е едно от правилата, обявени от ББР по схемата за подпомагане, гласувана от правителството. Сред другите изисквания за получаване на парите са неплатеният отпуск да е заради пандемията

С безплатни чадъри и с около 30% по-ниски цени това лято се канят курортите да привлекат посетители.

5-звездната почивка достъпна това лято - морето по-евтино поне с 30 процента

Заради кризата хотелиерите разчитат на българи: Миналата седмица главният санитарен инспектор на България Ангел Кунчев призова хората да не си отменят резервациите за море за юли и август. Ако се спазват сегашните ограничения, ще има възможност за почивка на плажа, обясни той. За съжаление обаче много хора вече си поискаха обратно предплатените

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber