Лекари: Къде са онези 400 страници за COVID-19 от щаба на проф. Костов?

https://www.24chasa.bg/novini/article/8423476 Лекари: Къде са онези 400 страници за COVID-19 от щаба на проф. Костов? Лекари: Къде са онези 400 страници за COVID-19 от щаба на проф. Костов? www.24chasa.bg
ПРОФ. КОСТА КОСТОВ

В затворена фейсбук група със 7730 читатели

Странна е съдбата на доклада, очакван от медиците в цялата страна като официален протокол за лечение на коронавируса - нито здравното министерство го пуска на сайта си, нито големите болници са го получили

Премиерът Борисов чул от интервю по “Дарик”, че медицинският съвет, сформиран от него, се разпуска

Как да лекуваме коронавирус? Сега го правим като обикновена пневмония. Лекари питат от дни и настояваха за нов протокол за лечение.

Очакваха той да е страница или дори 20 - колкото са китайските указания за лечение. Те отдавна са преведени и разпратени във всички болници. Медицинският съвет към Министерския съвет, оглавяван от проф. Коста Костов, отчете преди дни, че са събрани цели 400 страници. Предали са ги на Бойко Борисов и разпускат съвета, който някои в държавата приеха като конкурент на щаба на генерал Мутафчийски.

Медици от големи болници, с които “24 часа” разговаря, обаче дори не знаят къде могат да го намерят. 400-те страници не са стигнали до управителите на болниците.

Няма и

официално

копие, качено

на сайта на

Министерството

на здравео-

пазването

Докладът може да бъде открит само в затворена фейсбук група, до която достъп имат 7730 читатели, сред които лекари, фармацевти, студенти, вирусолози. За тази група се разбра от интервю на проф. Коста Костов по Дарик радио в събота. Пред “24 часа” той потвърди, че документът е публикуван само там.

Засега не е ясно дали съществува кратък протокол за лечение на коронавируса в разработката от 400 страници на медицинския съвет. Костов сравни тази разработка с музеи като Ермитажа - с всяко разгръщане откриват нови красоти.

“Като лекар, директор на болница и член на областния щаб в Пазарджик, до мен не е достигал докладът на медицинския съвет. Участвам във всички професионални групи на лекарите. Там също често се задава въпросът

къде да

се намери Действително инцидентно се пращат линкове, но това не е официално ръководство”, смята д-р Цветелина Спиридонова. 

Преди седмица тя призова чрез “24 часа” медицинският съвет да изготви този протокол за лечение, отговарящ на спецификата на COVID-19 пневмониите, защото сегашният насочва лекарите към стандартно лечение на пневмония.

Според нея не само липсата на официално разпространение на въпросния доклад е сериозен проблем. Не било ясно и каква клинична тежест има

документът -

задължителен,

препоръчителен,

ориентировъчен?

“Трябва да стане ясно за България тази разработка каква е. Ако не го приложа, нося ли отговорност, ако пациентът се влоши, или ако се отклоня от препоръките в него, доколко мога. Това са много важни детайли”, убедена е Спиридонова и допълва, че ако това ще бъде официално ръководство, трябва да се изпрати до всички болници или да се качи на сайта на Министерството на здравеопазването.

Проф. Костов мотивира разпускането на своя щаб точно с изпълнението на задачата - подготовка на протокол, по който да бъдат лекувани болните от коронавирус. Ден след това пред Би Ти Ви прибави към мотивите и възможността членовете на съвета да говорят свободно пред медии.

Костов визира

критиките,

които Борисов

отправи към

доц. Атанас

Мангъров,

член на медицинския съвет , че демобилизирал хората в спазването на социална дистанция.

Въпреки критиката си към Мангъров обаче министър-председателят не е искал разпускане на медицинския съвет, коментираха от правителството пред “24 часа”.

Нещо повече, премиерът научил за разпускането от интервюто в “Дарик”, чийто програмен директор Константин Вълков бе член на съвета. (Виж кариерата на доц. Мангъров и последните му изявления долу)

Групата, в която в момента може да бъде открит докладът от 400 страници, така нужен на лекарите в България, се казва

“CoViD

България -

професионална

група на

медицинските

кадри”,

показа проверка на “24 часа”.

Създадена е на 16 март и в нея до момента членуват 7730 човека. Освен лекари в нея се допускат и биолози-вирусолози, имунолози, както и други медицински лица и студенти по медицина, а целта на създаването е “обмяна на информация, опит и дискусия на проблемите, свързани с COVID-19”, пише в описанието към нея.

За да влезе в нея, човек трябва да отговори на няколко въпроса: Към коя медицинска група се причислявате? Кое висше учебно заведение сте завършили/в кое учебно заведение се обучавате? Каква специалност? Каква е настоящата ви месторабота?

Ако потребителят посочи, че не е медицинско лице, то той не се допуска до групата. 

 

Не иска да посочва кой да умира, но не ни чакал Армагедон - имало зарази през 2007, 2008 и 2015 г.

Доцент Атанас Мангъров и във вторник продължи да защитава двете си основни тези - че не трябва да се затваря цялото общество, тъй като подобни епидемии сме преживели вече през 2007 , 2008. и 2015 г., и че трябва масово да се тестват българите, за да се види реалната цифра на заболели и здрави.

Заради втората идея на Мангъров - масовото тестване, ген. Мутафчийски заподозря, че някой е внесъл огромно количество от бързи, но неточни тестове и иска да ги реализира на пазара. Доцентът категорично отрича да има лични бизнес интереси.

“При цялостното затваряне на обществото ще умрат повече хора”, атакува Мангъров откъм bTV. И така отговори на Бойко Борисов, че като медик, който предлага да се върви към изграждане на колективен имунитет чрез разхлабване на мерките, трябва да посочи кои да умрат и кои да живеят.

“Аз не искам да умират хора. Опитвам се да кажа какво би трябвало да се направи според мен и науката, за да умират по-малко”, бе защитната теза на Мангъров. 

Началникът на детското отделение в Инфекциозна болница е обиден, че в устата му се слагали думи и те го конфронтират с хора, с които не иска да воюва.

Според него трябва да се изолират болните, както е при всяка епидемия, но не и да се затваря цялото общество.

По-широкото тестване пък щяло да даде представа колко са изкарали или не коронавируса, за да се правят изводи какво чака ги българите.

Доцент Мангъров и професор Коста Костов са най-активните и авторитетни говорители на медицинския щаб. Когато бе огласен съставът му, много техни колеги приеха негативно участието на двамата и се усъмниха в качествата на останалите членове. Мангъров и Костов са едни от най-уважаваните, но и най-високоплатени български лекари в частната си практика.

Бойко Борисов бе заподозрян, че се опитва да сблъска честта на двамата професори Костов и Мутафчийски. Тези, които разчитат ходовете на премиера, допуснаха, че чрез медицинския съвет дава удобна за него територия за дебат с противниците на мерките, които вземат правителството и националният щаб. И този дебат да се води пак на територията на Министерскит съвет, а не чрез медиите.

Съветът, който имаше неофициални амбиции да прави по 2 пресконференции на седмица, успя обаче да даде само две - на първата влезе в открит конфликт с националния щаб за масовото тестване. На втората обяви, че е свършил работа с 400-те страници за коронавируса, и се самозакри.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Проф. Асен Балтов

Здравната каса забави заплатите в "Пирогов"

Работещите в "Пирогов" ще получат изработените за април пари със закъснение. НЗОК забави изплащането и служителите вместо до 30-о число, ще получат заплатите си вероятно на 1 юни, обясни директорът на спешната болница проф. Асен Балтов. "Заплатите за месец април са 3,6 милиона лева, на 26.05 болницата получи от СРЗОК 2,8 милиона лв

Офиси и къщи на Атанас и Пламен Бобокови в Русе бяха обискирани

Счетоводство на убийствата. Загадъчните първи три реда от списъка на Бобокови

Прокуратурата публикува снимка на веществено доказателство, иззето от дома на братя Бобокови. То представлява написан на ръка списък по богатство на българите преди петнайсетина години. Но започва със странни отбелязвания 70г., после е изписано 62, а под тях има надпис Зад граница - 1, 1, 1 - 3 бандити

Списъкът, открит в дома на Атанас Бобоков

Кой кой е в списъка на Бобокови

Прокуратурата публикува ръкописна бележка иззета от обиските в къщите и офисите на братя Бобокови. Тя е любопитна, макар че, едва ли ще има някаква особена ценност като веществено доказателство, защото прави класация по богатство на българите преди двайсетина години. Какво пише и какво се крие зад имената. Г

Пламен Бобоков - на свобода срещу 1 млн. лв., за брат му Атанас ще се иска постоянен арест?

Пламен Бобоков - на свобода срещу 1 млн. лв., за брат му Атанас ще се иска постоянен арест?

В списъка на братя Бобокови присъстват и имена Иван и Елена. Разследващи се чудят дали това не са семейство Костови По неофициална информация Пламен Бобоков ще бъде пуснат на свобода срещу 1 млн. лева гаранция, а за брат му Атанас ще бъде поискан постоянен арест. Разследващите се натъкнаха на много интересни имена, записани на гърба на снимка

Мерките на дрехите създадени преди 200 години

Мерките на дрехите създадени преди 200 години

Постепенно майсторите забелязват, че разликите в размерите на човешкото тяло са относително малки Преди създаването на размерите в началото на 1800 г. дрехите се напасват по човека или от шивача, или от производителите на едро. Постепенно майсторите забелязват, че разликите в размерите на човешкото тяло са относително малки

Що е то размер на суетата

Що е то размер на суетата

Уж малък номер, а отговаря за по-големи физически мерки Етикетът, на който са изписани различни мерки на една и съща дреха, отдавна не е рядкост и в българските магазини. Производителите на дрехи, чиито стоки се търгуват в много страни, са наясно, че по света има различни стандарти за оразмеряване на облеклото

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

СНИМКА: Фейсбук/ Бойко Борисов

Борисов провери ремонта на виадукта при 20 км на АМ "Тракия" (Снимка)

Проверих как върви ремонтът на виадукта на 20-и км на АМ „Тракия“. Това написа във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че строителите работят и в събота, полагайки много усилия. "Оставащите дейности са полагане на хидроизолация и асфалт. Ремонтът трябва да приключи до края на юни

Вицепремиерът Томислав Дончев КАДЪР: Нова тв

Дончев: Обвинен зам.-министър не може да изпълнява пълноценно задълженията си

Заместник-министър, който има проблеми със закона, не може да изпълнява пълноценно задълженията си. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по повод задържането на Красимир Живков, предаде Нова тв. Кадровите промени обаче са в правомощията единствено на премиера, каза още той. „Кадровата политика на ниво заместник-министър си е волята на премиера

Финансовият министър Владислав Горанов

Горанов разпитван по делото "Божков"

Финансовият министър Владислав Горанов е бил разпитван по делото "Божков". Това станало още в началото на май, преди собственикът на "Нове холдинг" да публикува във фейсбук чат комуникация. Разпитът му провел лично един от наблюдаващите прокурори- Ангел Кънев, съобщи самият Кънев днес на брифинг на Спецпрокуратурата

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева СНИМКИ: Велислав Николов

У Бобокови открита снимка с имена и суми в милиони, данни за прокурор на Божков (Видео)

На прелюбопитни вещи се натъкнали разследващите при претърсванията в домовете на братята бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови.  Двамата бяха задържани заедно с зам.-министъра на околната среда Красимир Живков за участие в престъпна група, занимавала се опасни отпадъци.  В дома на Атанас Бобоков разследващите открили цветна снимка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова

БСП избира лидер на 26 септември

НС на БСП прие решение на подпис да възстанови провеждането на отчетно-изборната кампания и прекия избор на председател, съобщиха от пресцентъра на партията. Решението гласи, че се възстановява отчетно-изборната кампания в БСП от деня, следващ деня на отпадане на забраната за провеждане на организирани събирания на групи над 10 лица или от деня

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

Вижте заповедта на Ананиев, с която се разрешават семинарите и изложенията

Днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде Заповед № РД-01-287/ 30.05.2020 г., с която позволява провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения, в т.ч мероприятия на изложбената индустрия, при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет и при спазване на въведените противоепидемични мерки

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber