50% от храните в магазините трябва да са български (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8423470 50% от храните в магазините трябва да са български (Обзор) 50% от храните в магазините трябва да са български (Обзор) www.24chasa.bg
50% от храните в магазините да са български - това предвижда подготвено постановление, което трябва да приеме правителството.
50% от храните в магазините да са български - това предвижда подготвено постановление, което трябва да приеме правителството.

Проект за постановление, пратен за обсъждане, изнерви пазара

Производители подкрепят мярката

От веригите предупреждават за дефицит и скок на цените

Магазините за храни да заделят 50% от щандовете си за български стоки, предвижда проект за постановление на Министерския съвет. Идеята е изпратена за обсъждане до производители, преработватели и търговци.

В документа се предлага да се заделят места (щандове, регали, хладилни витрини и др.) за български храни. Те трябва да се купуват директно от производителите в съответната област на всеки магазин, или до 200 км от областния център. Продукцията им не може да бъде продавана на промоционални цени, освен с изричното им писмено съгласие. Освен това търговците се задължават да платят за доставените продукти най-късно в 14-дневен срок.

Мотивът за въвеждането на новите правила е подкрепа на българската икономика заради въведеното извънредно положение.

От земеделското министерство, което е подготвило новите текстове, обясниха пред “24 часа”, че проектът е на етап предварително съгласуване и все още не е пуснат за обществено обсъждане на портала за нормативни документи www.strategy.bg.

Целта засега била всички браншове в областта на производството на хранителни стоки да се запознаят с идеята и да се постигне консенсус по предложенията.

Очаквано, браншовите организации на българските производители подкрепят проекта на министерството (виж карето долу).

Срещу готвените промени обаче се обявиха от Сдружението за модерна търговия, в което членуват всички основни търговски вериги в България. Приемането на постановлението в този вид може да доведе до дефицит на стоки и вдигане на цените, предупреждават веригите.

От браншовата им организация посочват, че забраната стоките от родните производители да се продават на промоционални цени всъщност ще доведе до тяхното оскъпяване.

И въпреки заложената цел да бъдат подкрепени българските производители, всъщност за много от тях ще има негативни резултати. От веригите прогнозират, че най-тежко щели да пострадат тези на разстояние над 200 км от София, където е концентрирана значителна част от потреблението на храни в България.

“Предвидените мерки забраняват утвърдените бизнес модели на търговските вериги, които предлагат на милиони българи качествени храни на ниски цени, благодарение на оптимизация на процесите и безкомпромисен контрол на качеството.

В резултат можэе да се очакват повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество”, обявиха в становище от Сдружението за модерна търговия.

Оттам са категорични, че добрите български продукти и техните производители отдавна са широко представени и успешно се продават на рафтовете на търговските вериги.

“Притискането” на тези производители чрез административна мярка в полза на други, не е справедливо спрямо техните досегашни вложения в иновации и производствени мощности на основата на прогнозни количества за продажба, смятат търговските вериги. Те предупреждават още, че предложените промени противоречат и на законодателството на ЕС в редица области като нарушаване на свободата на движение на стоки, ограничаване на конкуренцията и нерегламентирана държавна помощ и ще доведат до наказателни процедури срещу България.

Веригите са категорични, че споделят целта на планираните мерки да се помогне на българските производители, но според тях тя не се постига с настоящия проект, който правел българските производители по-неконкурентоспособни. Твърдят още, че проектът защитава основно интересите на сивия сектор в страната, който в условията на извънредно положение не успява да намери пазар за несертифицираната си продукция и се опитва да влезе в търговските вериги през “задната врата”.

Затова и сдружението апелира Министерският съвет да не приема постановлението.

Производители: Веригите не ни допускат въпреки затрудненията във вноса

“Предложението дойде от нас и смятаме, че сега, когато вносът и без това е затруднен, е време да се предприеме такава мярка, която ще защити българските производители”, коментира пред “24 часа” председателят на Българска асоциация “Биопродукти” Албена Симеонова.

“Нашите продукти може да са малко по-скъпи от вносните, защото в чужбина земеделските плащания са по-високи, отколкото в България. Но затрудненията във вноса са големи и веригите въпреки това не допускат радушно родното производство”, заяви Симеонова.

“Прочетохме проекта на земеделското министерство и сме напълно съгласни с него, защото той ще доведе до предлагане на повече български продукти в българските магазини”, заяви и председателят на Асоциацията на месопреработвателите у нас Атанас Урджанов пред “24 часа”. Членовете му не били съгласни единствено с ограничението за доставка на родни продукти в радиус от 200 км от търговския обект.

“Все пак имаме доста производители, които са на доста по-голямо разстояние от някои търговски обекти”, аргументира се Урджанов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Екатерина Захариева СНИМКИ: МВнР

Захариева: ЕС трябва да продължи с усилията за сключване на инвестиционно споразумение с Китай

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта значението на Китай като стратегически партньор за Европейския съюз, но и като икономически конкурент. Тя призова за поставяне на ясни постижими цели в сътрудничеството с Китай, както и за равен достъп на европейските стоки и компании на местния пазар

Председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов внесе в петък законопроект, който изпраща и малкия бизнес на свободния пазар.

300 000 малки бизнеси, включително и кръчмите, ще купуват ток от борсата

300 000 малки бизнеси, включително ресторанти, кафенета, шивачни, адвокатски кантори, ще купуват ток от свободния пазар от 1 октомври. Това ще стане, ако парламентът приеме промените в енергийния закон, който в петък внесоха председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов и група депутати

Снимка Архив

Отвориха офертите за надзор при строежа на Крупник - Кресна от „Струма“

Отворени са ценовите оферти на допуснатите участници в обществената поръчка за изпълнител на строителния надзор при проектирането и изграждането на платното за София на автомагистрала „Струма“ в участъка Крупник - Кресна, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Това е платното, което ще преминава източно от Кресненското дефиле по ново трасе

Сградата на МЗХГ Снимка: Архив

ЕК одобри предложение на България по програмата за селските райони

Европейската комисия одобри предложението на България за седмо изменение на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. С него се определя новият обхват на районите, различни от планинските райони, със съществени природни ограничения (НР2) на база биофизични критерии, изброени в Приложение III на Регламент 1305/2013 г

Томислав Дончев

Дончев: Близо 13 млрд. евро безвъзмездно за България по плана на ЕК за COVID-19

България ще има достъп до около 13 млрд. евро безвъзмездно финансиране като част от плана за възстановяване след епидемията от Covid- 19, предложен от Европейската комисия. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БНР. "Допълнителното финансиране, което ще бъде достъпно през няколко инструмента, е близо 13 милиарда евро

Снимка: Pixabay

Богатите страни в света поемат дълг от още 17 трлн. долара заради вируса

Богатите страни в света ще поемат допълнителен държавен дълг от най-малко 17 трлн. долара, борейки се с икономическите последици от пандемията, тъй като се очаква резките спадове на данъчните приходи да изпреварят значително мерките за стимулиране, задействани в борбата със заболяването, съобщава Организацията за икономическо сътрудничество и

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

СНИМКА: Pixabay

Турция отчита икономически растеж от 4,5% през първото тримесечие

Растеж от 4,5 процента е отбелязала турската икономика на годишна база през първото тримесечие на 2020 г., съобщи Турският статистически институт, цитиран от Анадолската агенция. В периода януари-март брутният вътрешен продукт на Турция е възлизал на 1,07 трилиона турски лири (176,1 млрд. долара) по сегашни цени

СНИМКА: Ройтерс

"Фолксваген" инвестира 2 млрд. евро в китайски електромобили

"Фолксваген" заяви, че ще инвестира около 2 милиарда евро в две китайски компании в сектора на електрическите превозни средства, наричайки го „най-големият пазар в света“. Германският автомобилен гигант заяви, че придобива 50-процентен дял от JAG - компанията-майка на държавната JAC Motors - и ще увеличи участието си в съвместното предприятие JAC

Горанов: Комисията по хазарта със съществено нарушение, третирала благоприятно оператори

Горанов: Комисията по хазарта със съществено нарушение, третирала благоприятно оператори

Сумите са установени с осем акта, съставени на "Евробет", "Еврофутбол", "Ню Геймс" и Национална лотария Близо 4000 са ревизиите, които са извършени за 5 години на хазартните оператори, съобщи от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов. Той отговори на въпрос на депутата от Коалиция за България Румен Гечев как е извършван

Снимка: Радио Китай

Радио Китай: Стабилното развитие на Китай стимулира растежа на световната икономика

Вчера приключи годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП). На пресконференцията след края ѝ, в продължение на близо два часа премиерът Ли Къцян отговаряше на журналистически въпроси по редица теми като икономическото развитие на Китай, отварянето и сътрудничеството, демонстрирайки увереност

д-р Илиян Костов Кадър: БНТ

Забраняват се рекламите с деца и на храни, неподходящи за тях

Новият закон за храните е част от един обща пакет, който разработи Министерството на земеделието в продължение на 6 години. По отношение на рекламата се въвежда забрана на използването на деца в реклама на ГМО-продукти, както продукти забранени и неподходящи за деца. Това заяви пред БНТ д-р Илиян Костов

Атанас Димитров КАДЪР: Би Ти Ви

По-ниският ДДС за заведенията - спасение за ресторантьорския бранш?

Секторът е тотално ударен, трябва да се протегне ръка към един бизнес който има 70% срив на световно ниво, отбеляза Атанас Димитров от Българска хотелиерска и ресторантьорска организация в предаването „Тази сутрин“ по повод намаляването на ДДС за хотели и ресторанти. Според него тази мярка дава надежда за бъдеще

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber