До края на април тръгва помощта за хората и бизнеса през ББР (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8423440 До края на април тръгва помощта за хората и бизнеса през ББР (Обзор) До края на април тръгва помощта за хората и бизнеса през ББР (Обзор) www.24chasa.bg
СТОЯН МАВРОДИЕВ
СТОЯН МАВРОДИЕВ

До края на април се очаква да тръгне отпускането на безлихвените кредити от 1500 лв. през Българската банка за развитие за хора, останали без работа заради извънредното положение. Мярката ще обхване всички засегнати от кризата след март.

Ще може да се кандидатства до 3 пъти за 1500 лева, тоест ще бъдат покрити и трите месеца, които се очаква да бъдат най-кризисни, съобщи във вторник Николай Димитров, изпълнителен директор на ББР. Възможност за кредитиране ще има от момента на подаване на документите до съответната търговска банка, а не със задна дата.

Все още капиталът на банката не е увеличен с отпуснатите от правителството 700 млн. лв., с които да се помага на бизнеса и хората, засегнати от кризата. Това щяло да е факт, когато се впише в Търговския регистър. В момента, в който средствата постъпят, тогава ще бъдат изяснени и всички детайли. За отпускането на безлихвените заеми от 1500 лева са отделени 200 млн. лева. Това означава, че от тях ще могат да се възползват около 130 000 души.

По механизма за подпомагане на бизнеса, за който са определени 500 млн. лв., ББР ще издава портфейлни гаранции на търговските банки, а те по действащите стриктни банкови правила ще финансират клиентите си според техните нужди. Максималният размер на кредитите ще е до 2 млн. лв.

Програмата ще има ясни и прозрачни правила, които ще ограничат до минимум възможностите за злоупотреби, увери Стоян Мавродиев - главен изпълнителен директор на държавната банка. До края на април финансовият ресурс ще бъде наличен.

ББР стана една от първите банки в България, която предоставя реална подкрепа на бизнеса, като осигурява ликвидност във финансовата система в условията на пандемия от коронавирус и създалата се криза, посочи Мавродиев.

ББР стартира и друга програма в подкрепа на бизнеса през дъщерното си дружество Микрофинансираща институция ДЖОБС и с гаранция от Европейския инвестиционен фонд. Ще се отпускат кредити за оборотни средства и кредитни линии. И по двата вида заеми максималният размер е до 48  800 лв. с до 2 години гратисен период. Срокът за погасяване на оборотните кредити е до 36 месеца, а на кредитните линии – до 60 месеца.

Инициативата допълва програмата на правителството и обхваща сектори, които до момента бяха изключени от обхвата на държавната помощ. Финансирането е насочено към най-засегнатите сектори от пандемията – търговия на дребно, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, туризъм, предучилищно образование в частния сектор, артистична и творческа дейност, спортни дейности, дейности по организиране на конгреси и изложения.

ББР осигурявала и първа допълнитена ликвидност във финансовата система в размер на 75 млн. лв. Чрез собствени средства на банката се финансира целево кредитиране на едно от най-големите специализирани дружества за управление на кредити.

С парите компания, свързана с българското дружество “С. Г. груп”, ще изкупи необслужвани кредити от Пощенска банка и Общинска банка. Това щяло да позволи на двете банки да се освободят от част от проблемния си портфейл и да насочат ресурс към микро-, малки и средни предприятия, твърдят от ББР.

От държавната банка посочват, че така се осигурява в периода на пандемията възможността банките да отпускат по-голям брой нови фирмени и потребителски кредити. 7519 фирми и физически лица, които са кредитополучатели в изкупените портфейли от банките, ще могат да предоговорят задълженията си при изгодни условия.

Според Мавродиев ББР е осигурила собствен ресурс от международни институции през последните две години в размер на над 2,4 милиарда лева, без да ангажира държавни гаранции. Този ресурс се използва именно за инжектиране на ликвидност по време на криза, тъй като в условията на валутен борд опциите на държавата за подобни действия са естествено ограничени.

Мавродиев посочи, че това е една от самостоятелните мерки на ББР за подкрепа на бизнеса по време на криза. Чрез тях ще се допълни основният антикризисен пакет на правителството на стойност 700 млн. лв., който се очаква да мобилизира общо над 2,5 милиарда лева.

“Започвам да се удивявам от нездравото желание на определени кръгове да извличат политически дивиденти дори в безпрецедентна ситуация на криза. Аз не съм изненадан от този негативен прочит за всяка една сделка, която прави ББР. Това е някакъв условен рефлекс за определени политически партии и медийни групи. В момента ББР работи денонощно, успяхме за дни да свършим това, което в нормална ситуация би отнело месеци”, каза още Мавродиев.

Според него в ББР са изготвили програми, които са едни от първите в подкрепа на бизнеса. “Нашата работа е да даваме работещи решения в подкрепа на малкия и средния бизнес и да работим максимално в полза на хората, за да ги подпомогнем в тази ситуация. Това, че някой иска да бъде деструктивен, е негово право, аз лично го намирам за доста омерзително в такава ситуация”, заяви Мавродиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Икономиката-интубиране

За разсрочване на задължения по кредити на физически лица ще може да се кандидатства до 26 юни т.г.

Десет банки вече са готови да кредитират бизнеса чрез ББР

Заемите са до 300  000 лв., а гратисният период - до 3 години 10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро-, малките и средните предприятия у нас, съобщиха от Българската банка за развитие миналата седмица.  Това са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк

Десислава Танева СНИМКА: Архив

Министър Танева: 16 млн. лв. помощ даваме за рибарство и аквакултури

16 млн. лв. помощ за сектор "Рибарство и аквакултура" обяви министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет. Подкрепата ще е по три мерки - за временно преустановяване на риболовната дейност, подкрепа на аквакулутра за временно спиране или намаляване на производство, преработване на продукти от риболов и аквакултури

10 банки с кредити в помощ на бизнеса

10 банки с кредити в помощ на бизнеса

Малките и средните предприятия могат да вземат до 300 000 лв. 10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро-, малките и средните предприятия у нас. Това са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Прокредит банк, Първа инвестиционна банка

Лиляна Павлова: Осем начина, по които огромна европейска финансова мощ влиза в подкрепа на бизнеса в кризата

Лиляна Павлова: Осем начина, по които огромна европейска финансова мощ влиза в подкрепа на бизнеса в кризата

Отговорът на пандемията трябва да е паневропейски и ще помага на най-засегнатите*, смята вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка “Пан” е гръцка дума, която означава “всички”. Коронавирусът е пандемия - епидемия, която се разпространи през границите и застрашава населението на много места - всъщност всички нас

До недостиг на стоки не се стигнало заради доброто партньорство между веригите и министрите Емил Караниколов и Кирил Ананиев.

Неформален щаб с 2-ма министри ни спасил от криза с храните

За да няма дефицит, шефовете на веригите били в денонощна връзка с Емил Караниколов и Кирил Ананиев Ръководствата на големите търговски вериги в България и двама министри - на икономиката Емил Караниколов и здравният Кирил Ананиев, са направили неформален щаб, който е спасил българите от криза с храните

Симеон Дянков: Такава криза човечеството не е виждало от края на Първата световна война - излизането ще е 7-10 г.

Симеон Дянков: Такава криза човечеството не е виждало от края на Първата световна война - излизането ще е 7-10 г.

За първи път се сриват едновременно и двете страни на икономиките - и търсенето, и предлагането. Световният оборот вече се сви с 20%, казва бившият министър на финансите Банковата система на България влиза в тази битка изключително добре капитализирана Световните производствени вериги ще се разрушат, няма да се върнат на нивото си

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Икономиката-интубиране

Финансовият министър Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов дадоха брифинг във вторник.

4,5 млрд. лв. от държавата срещу кризата, без да се тегли нов заем (Обзор)

Борисов: Използваме мазнините, които сме си натрупали Правителството впряга ресурс от около 4,5 млрд. лева за подпомагане на малкия и средния бизнес, самонаетите лица и тези, които кризата е пратила в неплатен отпуск. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов във вторник на брифинг, на който присъства и премиерът Бойко Борисов

Как се излиза от епидемията

Как се излиза от епидемията

Трите бутона за премахване на мерките Светът е спрял със затаен дъх. Новият коронавирус плъзна навсякъде от Китай и държавите една след друга си наложиха крути мерки да спрат заразата, за да не рухне здравеопазването им. Натиснат е бутон "пауза" на икономиките, на спорта и културата, на живота в тях. Училищата в 188 страни са затворени за 1,5 млрд

Петър Чобанов

Петър Чобанов: Мерките са добри, но липсват стрес тестове и сценарии по отрасли

Не виждам причини механизмът 60/40 да бъде отричан засега, казва бившият министър на финансите  - Преди дни премиерът обяви, че отново ще бързаме към еврозоната, г-н Чобанов. Но вие казвате, че там подаръци няма. - Правителството е последователно в намеренията си да кандидатстваме за “чакалнята” и тясното сътрудничество на банковия съюз

Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България

Петър Иванов: Водим разговори с банките да се удължи кредитната ваканция

Ако извлечем поуки от сегашната криза, ще влезем в дигиталната ера много по-бързо и лесно, казва изпълнителният директор на Американската търговска камара в България - Господин Иванов, как стана така, че толкова много организации с чуждо участие, с представители на толкова много държави се обединиха около единни предложения как да се помогне не

Заем от 1500 лева без лихва, ако си работил поне 6 месеца

Заем от 1500 лева без лихва, ако си работил поне 6 месеца

Хората, които са в неплатен отпуск и искат да вземат 1500 лв. заем без лихва, трябва да са работили поне 6 месеца без прекъсване. Това е едно от правилата, обявени от ББР по схемата за подпомагане, гласувана от правителството. Сред другите изисквания за получаване на парите са неплатеният отпуск да е заради пандемията

С безплатни чадъри и с около 30% по-ниски цени това лято се канят курортите да привлекат посетители.

5-звездната почивка достъпна това лято - морето по-евтино поне с 30 процента

Заради кризата хотелиерите разчитат на българи: Миналата седмица главният санитарен инспектор на България Ангел Кунчев призова хората да не си отменят резервациите за море за юли и август. Ако се спазват сегашните ограничения, ще има възможност за почивка на плажа, обясни той. За съжаление обаче много хора вече си поискаха обратно предплатените

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber