За 5G и коронавируса - вие сериозно ли?

https://www.24chasa.bg/novini/article/8422245 За 5G и коронавируса - вие сериозно ли? За 5G и коронавируса - вие сериозно ли? www.24chasa.bg
За 5G и коронавируса - вие сериозно ли?

Българската версия на руската пропаганда призовава 3/4 от учените да бъдат гонени и бити и да се въведат растящи тарифи за разговори.

Боян Иванович

Коронавирус. Пандемия. Гълъби. Комуникацията между клетките.

Каква е връзката между всички тези думи? 5G, разбира се. В последно време най-използваното обяснение за всичките ни проблеми като че ли е това въображаемо чудовище, наречено с буква и цифра. Колкото и смешно да ни звучи всичко това, все още има много хора, които вярват. Проблемът не е фактът, че това са просто фалшиви новини, а че се базират на псевдонаука и експлоатират страховете и неинформираността на хората.

Събирателната точка на фалшивите новини за 5G и COVID-19, без да изненадва никого, е Русия. Руски медии разгръщат “сериозна дезинформационна кампания” срещу Запада, за да увеличат негативния ефект от епидемията от коронавирус, да създадат паника и да всеят недоверие, става ясно от документ на Европейската дипломатическа служба, цитиран от агенция Ройтерс.

5G e черешката на тортата в днешната ситуация на пандемията COVID-19. Фалшивите новини за 5G и пропагандираният риск за здравето може да бъдат проследени до материал на руската телевизионна мрежа RT America, озаглавен “Опасен експеримент с човечеството”.

Позната ли ви е тази формулировка?

Българските рецепти за справяне с “опасността” включват от изключване на мобилния телефон за един час до “да бъдем първата страна в света, спряла 5G с писма”. Друг антидот, предлаган от флагмана на анти-5G-тата, български професор, за когото се твърди, че е посветен в тайните на древните, е да бъде въведено експоненциално увеличение на тарифите за разговори след 20-ата секунда, както и дори “да продължаваме да вярваме, дори когато ни лъжат”.

Наука без доказателства

Има няколко критерия, по които се мери дали нещо е “наука”: дали използва научния метод (обективни методи като наблюдение, измерване, с помощта на които се достига до обективно познание на действителността), дали са предоставени разумни, доказуеми и най-вече повторяеми доказателства, както и дали отговарят на разумни научни критерии.

От няколко месеца в България тече активна кампания, наситена с фалшиви новини, насочена към “спиране на 5G” и разпространение на “научна” информация за новата технология.

Какво е 5G, за Бога

С абревиатурата 5G наричаме петото поколение (всъщност не е точно петото, но за улеснение ще го наричаме така) безжични комуникационни технологии, поддържащи клетъчни мрежи за данни.

Основните притеснения на разпространителите на фалшиви новини попадат в категорията “честоти”. 5G спектърът условно може да бъде разделен на два вида: тези под 6 GHz (всичко под 6 GHz) и “милиметрови вълни” (наричани така, защото могат да бъдат измерени в милиметри), които оперират при 24 GHz и нагоре.

5G ще позволи да сбъднем нашите мечти от зората на дигиталните технологии - умни градове, смартдомове, които работят в наша полза, оптимизирани и интегрирани бизнес процеси… списъкът е дълъг.

Къс обаче е списъкът на базирани на “научни” данни твърдения за опасностите от 5G мрежите, които виждаме в медиите. В следващите редове ще се опитам да ги деконструирам и да потърся науката в псевдонауката.

Нека да се фокусираме върху твърденията, разпространявани от конкретен сайт и конкретен “професор”, често появяващ се в народна носия, за да подсили ефекта на неговите 5G опасения. Всички цитати са реални и взети едно към едно от материали и интервюта на професора.

5G в Ухан и Милано бил причинил коронавируса

Според един сайт коронавирусът се разпространил заради “масов срив в имунната система”, след като в Китай и Милано били инсталирани 5G клетки. Твърди се още, че “60-те GHz от 5G блокират функционирането на хемоглобина и други системи на организма” и поради това се блокирал достъпът на кислород до организма, което щяло “да доведе до много проблеми в организма”.

Истината? Ухан е един от 50-те града, в които почти едновременно са стартирани 5G мрежи в Китай. Италианският оператор Vodafone стартира 5G мрежа в 5 града в Италия още през юни миналата година. Коронавирусът явно е имал нужда първо да се натрупа, да прелети от Италия до Ухан и да изчака ноември, където да стартират мрежите, за да може спокойно да “спре кислорода” на хората. А още по-интересното - Китай използва мрежи в спектъра 2,5 GHz.

Статиите твърдят още, че “в момента, в който в Ухан, Китай, мобилните станции започват да излъчват на 4G, се регистрират първи 2 седмици без нови заразени с коронавирус”.

Истината? Това, което Китай направи в началото на разпространението на вируса, не е да “започне да излъчва на 4G”, а въведе драконовски карантинни мерки и строги ограничения за пътуване, засягащи милиони граждани. В някои тежко засегнати градове жителите не напускат домовете си повече от месец, а транспортът между основните населени места бе ограничен или спрян напълно. Тези мерки намалиха новоинфектираните, а не “излъчването на 4G”. Освен това - няма нито едно официално становище на китайското правителство, обвързващо каквато и да е технология с разпространението на коронавируса COVID-19, а напротив - използва още повече 5G. Държавата пусна 5G роботи, които обикалят обществени места и контролират спазването на карантинните мерки и носенето на предпазни средства, включително измерване на температурата. В Ухан и други градове впрегнаха 5G роботите в подкрепа на работата на медиците в интензивните отделения на болниците.

Комуникацията на клетките

За легитимирането на тези твърдения на помощ идва български професор, който в пространно видео интервю казва, че “5G е много висока честота, която доближава комуникацията на клетките в нашия организъм”. На каква честота си говорят клетките в нашия организъм, оставям на читателите да изчисляват. Облеченият в народна носия професор допълва, че “облъчването с 5G е в такава честота, че буквално ще накара клетките под кожата на хората “да завират”. Това пък щяло да увеличи риска от тумори с 200%. Няма дори да задам очевидните въпроси “200% спрямо какво, на базата на чие научно изследване се твърди това, в кое научно издание е публикувано и от кого е подписано. Тези въпроси оставям отворени. Това, което не бива обаче да оставяме без отговор, е “завирането на клетките”, каквото и да означава това.

Ще ви разкажа една история. Далечната 2000 година. Шестата най-голяма образователна система в САЩ, Broward County Public Schools, обмисля закупуването на лаптопи и безжични мрежи за 250 000 ученици. Притеснени от потенциалните рискове за здравето, училищата молят физика и консултант Бил Къри да изследва технологията. От него те получават един обезпокояващ доклад, според който “технологията вероятно представлява сериозна опасност за здравето”, като той обобщава най-тревожните си изводи в голяма графика, озаглавена “Абсорбция на микровълните в мозъчната тъкан (сива материя)”. Диаграмата показва дозата на радиация, получена от мозъка, като нарастваща от ляво на дясно, като резкият скок се отчита при безжичния сигнал и по-високите честоти. “Тази графика показва защо съм загрижен”, пише д-р Къри. Докладът му подробно описва как радиовълните могат да “сеят” рак на мозъка - ужасяващо заболяване, което убива повечето от жертвите му. С годините предупрежденията на д-р Къри се разпространяват по цял свят и резонират у преподаватели, потребители и цели местни управления с въвеждането на смартфоните и безжичните мрежи. В общи линии разцъфващите тревоги за изтъкнатите рискове за здравето на 5G технологията могат да бъдат проследени до един учен и една диаграма.

Само че…графиката се оказва тотално объркана

Според експерти по биологичните ефекти на електромагнитното излъчване радиовълните стават по-безопасни при по-високи честоти, а не по-опасни (с изключение на високочестотните рентгенови лъчи, които очаквано представляват риск за здравето). В своето изследване д-р Къри разгледа проучванията за това как радиовълните влияят върху тъканите, изолирани в лабораторията, и погрешно интерпретира резултатите като въздействие върху клетки дълбоко в човешкото тяло.

Това, което той обаче неволно пренебрегва, е защитният ефект на човешката кожа. При по-високи радиочестоти кожата действа като бариера, предпазвайки вътрешните органи, включително мозъка, от излагане. Човешката кожа блокира дори значително по-високите честоти на слънчевата светлина.

Лечението?

Напълно сериозно списъкът с предложения за “лечение” на 5G от професора и въпросния сайт включва:

Трябва да проявим любовта.

Когато си сам със себе си, да се наблюдаваш.

Да съхраняваш искреност и доверие винаги; дори когато те лъжат, продължавай да вярваш.

Тоест дори когато ни лъжете, ние да продължаваме да вярваме.

Препоръчват се и още отвари: тарифите на операторите да бъдат експоненциално нарастващи - да се плаща по-скъпо след 20-ата секунда разговор, след 30-ата секунда, след 40-ата секунда… и така до безкрай. Тази идея безспорно ще се хареса особено на маркетинговите отдели на телекомите.

И “най-логичното” решение на професора - “3/4 от учените трябва да бъдат гонени, бити и хвърлени в затвора”.

Според друг “емпиричен” метод за събиране на “научни доказателства”, чрез многократно проверяване на “жилища в близост до антените на излъчване на 3G и 4G”, “ученият” наблюдавал “безсъние, повишена тревожност и заболеваемост”. Според него “ако на едно място не ни свърта, не можем да се наспим, събуждаме се уморени”, то причината за това са “подземните води”, “рутерите, тв приемници и всякакви видове телевизии”.

COVID-19 е опасен и трябва да бъде приеман сериозно. Технологичният прогрес е най-важният фокус на развитите общества, а те са развити именно благодарение на технологиите, автоматизацията и най-вече адаптацията. 5G е стрелата на тази промяна и обвързването му с пандемията е не само смешно, но и глупаво.

Не съм почитател на ад хоминем атаките, но искам да попитам - сериозно ли разпространяваме мнението на тези хора и подвеждаме стотици други?

*Боян Иванович е доктор по теория на журналистиката и медиите. Специализира в изследването на технологичната журналистика, технологичната и социокултурна промяна, както и изследването на медийните ефекти и разпространението на фалшиви новини.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Наука и технологии

СНИМКА: Pixabay

Телескопът "Чандра" за пръв път засне изхвърляне на снопове материя от малка черна дупка

Орбиталната рентгенова обсерватория "Чандра" за пръв проследи как черна дупка със звездна маса изхвърля снопове материя, ускоряваща се до 60 процента от скоростта на светлината, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Агенцията цитира съобщение на пресслужбата на проекта "Чандра". "Нашите наблюдения показват

СНИМКА: Pixabay

Американски учени създадоха безопасно лекарство срещу кокаинова зависимост

Американски молекулярни биолози са създали лекарство срещу кокаинова зависимост,у което не притежава никакви тежки странични ефекти и с него са били проведени успешни опити с лабораторни мишки, пише сп. "Сел". Разработката е дело на екипа на Марк Керън от университета "Дюк" в град Дърам, щата Северна Каролина, предава БТА

СНИМКА: Ройтерс

Сондата "Солар орбитър" ще прелети през опашката на кометата Атлас

Европейската сонда "Солар орбитър",предназначена за изучаване на Слънцето от близко разстояние, ще получи уникалната възможност да изследва химическия състав и другите свойства на опашката на кометата Атлас през уикенда, съобщиха от Европейската космическа агенция /ЕКА/. "Ние за пръв път ще проведем изследвания от толкова близко разстояние до

КАДЪР: Youtube/E.Y.O.

Учени заснеха октопод на 7 км дълбочина в Индийския океан (Видео)

Учени заснеха октопод на най-голямата известна дълбочина досега - на 7 км в Яванската падина на Индийския океан, съобщи Би Би Си. Това е 2 км по-дълбоко от предишния рекордьор, заснет преди 50 години на 5 км дълбочина. Учените описват находката в сп. "Морска биология". Октоподът е представител на вида "Дъмбо"

КАДЪР: Youtube/GeekWire

Най-големият електрически с успешен първи полет (Видео)

Най-големият самолет в света, задвижван изцяло с електричество, извърши успешно първия си полет. Той се състоя в американския щат Вашингтон, предаде Би Ти Ви Деветместната "Чесна" летя 30 минути, преди да се приземи на летище на около 250 километра югоизточно от Сиатъл, предаде Ройтерс. Производителят се надява новият самолет да започне да

КАДЪР: Youtube

Учени откриха фосилизирана стоножка на 425 млн. години (Видео)

Учени откриха най-старата известна буболечка - фосилизирана стоножка на 425 милиона години, съобщи в. "Дейли мейл". Досегашният рекордьор е със 75 милиона години по-млад. Фосилът е намерен на шотландския остров Керера. Той показва, че насекомите и растенията са еволюирали много по-рано, отколкото мислеха специалистите досега

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Наука и технологии

Снимка: Уикипедия

Учени: Всички градове от библейския Ханаан са били заселени от един и същ народ

Международен екип палеогенетици получи първите детайлни данни от генетичната история на Близкия изток, което е позволило на учените да изяснят, че всички градове от библейския Ханаан са били заселени от един и същ народ, се казва в публикация на сп. "Сел". "Ханаанците, въпреки че са живели в различни градове-държави

Марк Зукърбърг, Снимка: Фейсбук

Зукърбърг: Социалните мрежи не бива да бъдат "арбитри на истината"

Шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг заяви, че големите социални мрежи не бива да се превръщат в пазители на политическата реч в интернет. Той каза това в контекста на заплахата на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи регулации на тези компании, предадоха ДПА и БТА. "Не смятам, че Фейсбук или която и да е интернет платформа трябва да бъде арбитър

СНИМКA: Pixabay

Руски учени предлагат нов модел за възникването на Луната

Руски учени потвърдиха с компютърна симулация, че е възможно Луната да е възникнала успоредно със Земята, а не в резултат на сблъсък на нашата планета с небесно тяло, предаде ТАСС, цитирана от БТА. "Руските учени предложиха и обосноваха нова концепция, според която Луната се е образувала едновременно със Земята като двойна система в резултата на

Изследователи от университета Йейл откриха мястото, където живее стресът СНИМКА: Pixabay

Учени откриха къде живее стресът

Изследователи от университета Йейл откриха мястото, където живее стресът, съобщи електронното издание МедикълЕкспрес. Резултатите от изследването бяха публикувани в сп."Нейчър Къмюникейшънс". Скенерите на мозъка на хора, гледали силно стресиращи и тревожни образи като например озъбено куче, мръсни тоалетни или наранени лица

Псувните помагат да се понесе болката

Псувните помагат да се понесе болката

Грубото псуване може да намали болката, защото възбужда вегетативната нервна система и освобождава емоциите. До този извод стигат британски психолози от университета в Кил. Проучването е публикувано в списанието Frontiers in Psychology. По-ранни експерименти показват, че изричането на клетва също може да има болкоуспокояващ ефект

Снимка: Pixabay

Силните циклони могат да увредят кораловите рифове на голямо разстояние

Силните ветрове при циклони могат да създадат изключително тежки условия, които да увредят коралови рифове на разстояние от хиляда километра, съобщиха ДПА и БТА.  Това е установило проучване на специалисти от Австралийския институт по морски изследвания, чиито резултати бяха публикувани в сп. "Глоубъл чейндж байолъджи"

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber