Лекарите в Античността били едни от най-скъпо платените специалисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/8418339 Лекарите в Античността били едни от най-скъпо платените специалисти Лекарите в Античността били едни от най-скъпо платените специалисти www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay
СНИМКА: pixabay

Лекарите в Античността били едни от най-скъпо платените специалисти, а изолацията е била първата предприемана мярка при епидемии още от четвъртото столетие преди Христа, разказа за БТА археологът Калин Чакъров от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Той припомни, че терминът "пандемия" произлиза от гръцките думи "пан" /цял/ и "демос" /народ/, и има значение на зараза, придобил голямо разпространение в регионален или световен мащаб.

Човечеството познава пандемиите и епидемиите от дълбока древност, отбеляза специалистът по антична история. Те са били от най-различни по вид болести, симптомите на някои от които описани в древните съчинения.

Една от най-ранните документирани епидемии в класическия античен свят е Атинската чума по време на Пелопонеската война. Според Тукидид, тогава хората спрели да спазват законите и да почитат божествата, а богатите започнали да харчат безразборно.

Една от най-ранните документирани епидемии в класическия античен свят е Атинската чума, избухнала през 430 г. пр. Хр. по време на Пелопонеската война между военните съюзи, обединени около враждуващите древногръцки градове-държави Атина и Спарта.

Заради настъпващите спартанци атиняните решават да се укрепят зад стените на Атина. Това довежда до струпването на много хора в града, прииждащи от близките селища. Така концентрацията на население става голяма, хигиената е занижена, има нужда от доставка на храни.

Тези предпоставки благоприятстват разпространението на заразата, която вероятно навлиза посредством пристанищния град Пирея. Съвременникът на събитията, древногръцкият историк Тукидид, смята, че чумата идва от Етиопия и през Египет и Либия достига Атина. Заразяват се стотици хиляди, а броят на починалите достига 75-100 хил. души, подчерта Чакъров.

Симптомите са били треска, зачервявания и възпаления на очите, кихане, кашляне, безсъние, стомашно разстройство, а съвременните изследователи отъждествяват Атинската чума с тиф. Епидемията довежда освен до физически загуби, и до икономически последици, занижаване на морала и непочитане на боговете.

Тукидид отбелязва, че хората незнаейки какво ще се случи с тях спрели да спазват законите и да почитат божествата, защото се чувствали изоставени от тяхната закрила, припомня експертът. Много от богатите започнали да харчат безразборно, съмнявайки се дали ще доживеят да се насладят на състоянието си. Отново според същия автор хората започнали да странят един от друг, особено здравите от инфектираните, и често имало случаи на оставени без грижа болни поради страх от заразяване. Оздравелите, сред които бил и Тукидид, придобили освен имунитет, но и социален престиж, особено сред заразените. Имало все пак и оздравели, които помагали на болните.

Като пандемия се определя Антониновата чума,

наричана още Галенова чума, от 165-180 г. сл. Хр.,

при която загиват около 5 млн. души

Археологът посочва, че през Античността са документирани епидемии, прераснали в пандемии. Една от най-големите е Антониновата чума, наричана още Галенова чума, от 165-180 г. сл. Хр.

Посредством римската армия и военните кампании в Близкия изток чумата бързо достига столицата на империята - Рим. Смъртността във Вечния град достигала до 2 хил. души на ден, а изчисленията показват, че в резултат на болестта загиват около 5 млн. души.

Описаните от древноримския лекар от гръцки произход, Гален, симптоми като треска, стомашно разстройство, фарингит, лющене на кожата, проявяващо се на деветия ден след заразяването, съвременните изследователи отъждествяват с дребната шарка. И тази болест не е подбирала хората, според социален или възрастов принцип. Вероятно от нея загиват и римските императори Луций Вер /169 г./ и Марк Аврелий /180 г./.

Красноречиви са думите на Марк Аврелий на смъртното му ложе. Той казва: "Плачете не за мен, мислете повече за заразата и за смъртта на толкова много други". Преди това във философското си съчинение "Към себе си" той пише, че умственото похабяване е много по-пагубно от заразните болести, припомня Чакъров.

В римския военен лагер "Нове"

до днешен Свищов, е съществувала

военнополева болница

Пандемията от това време, както и повечето други последващи, са съпътствани и от други неблагоприятни обстоятелства, като варварски нашествия, земетресения и други. Например, през управлението на император Марк Аврелий в днешна Северна България нахлува племето костобоки, което допълнително утежнява създалата се ситуация. По това време в римския военен лагер "Нове" до днешен Свищов, вече е съществувала военната болница /лат. valetudinarium/. Тя е изградена няколко десетилетия по-рано във връзка с войните на империята с даките. На площ от 6 дка е обособен корпус от болнични помещения, състоящи се от по две стаи с общо предверие. Всяка стая е за 6 пациенти, като общият капацитет е около 300 души. Болницата е била съоръжена и с тоалетна с течаща вода.

В средата на вътрешния двор е имало малък храм на бога-лечител Асклепий, в който болните са се молили за изцеление и са принасяли дарове.

Светилищата и храмовете в територията на съседния римски град - Никополис ад Иструм също са приемали молители, всеки със своите желания. По-заможните са издигали статуи, поръчвали са олтари с надписи, съдържащи посвещение на съответното божество. Една от забележителните находки, открити там е именно мраморна статуя на бога на медицината Асклепий, припомни Чакъров.

Древните гърци и римляни вярвали,

че заразите са причинени

от зловредни изпарения

Древните гърци и римляни вярвали, че заразите са причинени от зловредни изпарения. Лекарят Гален отбелязва, че според него храните и продуктите също могат да бъдат преносители на болести.

Съвременните изследвания показват, че една от най-големите чумни епидемии в античния свят - Юстиниановата чума през 6 век, от която са загинали между 25 и 100 млн. души, е разпространена от плъховете в корабите, пренасящи жито от Египет. Причинителят е бактерията йерсиния пестис/Yersinia pestis/, а преносителите - бълхите, паразитиращи по гризачите. Научните изследвания показват, че произходът на бактерията може да се търси в района на Киргизстан, Казахстан и Китай, уточнява историкът.

Лекарите в Античността са едни от най-скъпо платените специалисти, същевременно знанието за причинителя на заразата

е традиционно, а не научно в съвременния смисъл

Медицината е била силно развита в Древния Рим. Лекарите са били едни от най-скъпо платените специалисти, същевременно знанието за причинителя на заразата е традиционно, а не научно в съвременния смисъл, подчерта той.

Съществували са и знахари, лекуващи с отвари и предписания за спазване на определени ирационални действия; също и магьосници и откровени шарлатани - отношение към здравето, което нерядко се среща дори в наши дни.

Едни вярват в ненаучно потвърдена информация, други залагат на плацебо ефекта, а трети се възползват от страданието на хората, посочи Чакъров.

Терминът карантина идва от италианската дума за числото 40 - quaranta, тоест дните, които трябва да прекарат мореплавателите, влезли в контакт със заразени хора или стоки в корабите си преди да стъпят на брега

В Древността са практикували изолация от болния, което е само първична стъпка на карантината. Терминът карантина идва от италианската дума за числото 40 - quaranta, тоест дните, които трябва да прекарат мореплавателите, влезли в контакт със заразени хора или стоки, в корабите си преди да стъпят на брега. Това обаче все още е стъпка за изолация, посочва историкът.

Съвременната карантина е свързана с научни изследвания, основаващи се на строго проследен инкубационен период и други конкретни, научнообосновани особености, свързани и с откритието, което бактериите предизвикват през втората половина на 19 век, благодарение на Луи Пастьор и Робърт Кох. Едва тогава се появяват понятията - бактерия-причинител, инкубационен период и карантина - неща, които са непознати на прединдустриалните общества.

Пандемиите, които човечеството познава са изградили естествен имунитет у хората за много болести. В края на 19 век и след това са научно създадени и ваксините срещу болести, които хилядолетия преди това са отнемали множество човешки животи, а основни заслуги в това отношение има развитието на науката.

Марк Аврелий казва :"Да не се отделяш от философията, в каквито и обстоятелства да попадаш, и ако се занимаваш с природата, да не се отдаваш на празни приказки с непросветени в науката, а единствено на работата си в момента - това правило е общо за всички школи", припомни археологът, който съветва при извънредни ситуации, както сегашната, породена от COVID-19, да се спазва физическа и информационна хигиена, а хората да се вслушват в думите на специалистите в съответната научна област.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Наука и технологии

СНИМКА: Pixabay

Телескопът "Чандра" за пръв път засне изхвърляне на снопове материя от малка черна дупка

Орбиталната рентгенова обсерватория "Чандра" за пръв проследи как черна дупка със звездна маса изхвърля снопове материя, ускоряваща се до 60 процента от скоростта на светлината, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Агенцията цитира съобщение на пресслужбата на проекта "Чандра". "Нашите наблюдения показват

СНИМКА: Pixabay

Американски учени създадоха безопасно лекарство срещу кокаинова зависимост

Американски молекулярни биолози са създали лекарство срещу кокаинова зависимост,у което не притежава никакви тежки странични ефекти и с него са били проведени успешни опити с лабораторни мишки, пише сп. "Сел". Разработката е дело на екипа на Марк Керън от университета "Дюк" в град Дърам, щата Северна Каролина, предава БТА

СНИМКА: Ройтерс

Сондата "Солар орбитър" ще прелети през опашката на кометата Атлас

Европейската сонда "Солар орбитър",предназначена за изучаване на Слънцето от близко разстояние, ще получи уникалната възможност да изследва химическия състав и другите свойства на опашката на кометата Атлас през уикенда, съобщиха от Европейската космическа агенция /ЕКА/. "Ние за пръв път ще проведем изследвания от толкова близко разстояние до

КАДЪР: Youtube/E.Y.O.

Учени заснеха октопод на 7 км дълбочина в Индийския океан (Видео)

Учени заснеха октопод на най-голямата известна дълбочина досега - на 7 км в Яванската падина на Индийския океан, съобщи Би Би Си. Това е 2 км по-дълбоко от предишния рекордьор, заснет преди 50 години на 5 км дълбочина. Учените описват находката в сп. "Морска биология". Октоподът е представител на вида "Дъмбо"

КАДЪР: Youtube/GeekWire

Най-големият електрически с успешен първи полет (Видео)

Най-големият самолет в света, задвижван изцяло с електричество, извърши успешно първия си полет. Той се състоя в американския щат Вашингтон, предаде Би Ти Ви Деветместната "Чесна" летя 30 минути, преди да се приземи на летище на около 250 километра югоизточно от Сиатъл, предаде Ройтерс. Производителят се надява новият самолет да започне да

КАДЪР: Youtube

Учени откриха фосилизирана стоножка на 425 млн. години (Видео)

Учени откриха най-старата известна буболечка - фосилизирана стоножка на 425 милиона години, съобщи в. "Дейли мейл". Досегашният рекордьор е със 75 милиона години по-млад. Фосилът е намерен на шотландския остров Керера. Той показва, че насекомите и растенията са еволюирали много по-рано, отколкото мислеха специалистите досега

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Наука и технологии

Снимка: Уикипедия

Учени: Всички градове от библейския Ханаан са били заселени от един и същ народ

Международен екип палеогенетици получи първите детайлни данни от генетичната история на Близкия изток, което е позволило на учените да изяснят, че всички градове от библейския Ханаан са били заселени от един и същ народ, се казва в публикация на сп. "Сел". "Ханаанците, въпреки че са живели в различни градове-държави

Марк Зукърбърг, Снимка: Фейсбук

Зукърбърг: Социалните мрежи не бива да бъдат "арбитри на истината"

Шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг заяви, че големите социални мрежи не бива да се превръщат в пазители на политическата реч в интернет. Той каза това в контекста на заплахата на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи регулации на тези компании, предадоха ДПА и БТА. "Не смятам, че Фейсбук или която и да е интернет платформа трябва да бъде арбитър

СНИМКA: Pixabay

Руски учени предлагат нов модел за възникването на Луната

Руски учени потвърдиха с компютърна симулация, че е възможно Луната да е възникнала успоредно със Земята, а не в резултат на сблъсък на нашата планета с небесно тяло, предаде ТАСС, цитирана от БТА. "Руските учени предложиха и обосноваха нова концепция, според която Луната се е образувала едновременно със Земята като двойна система в резултата на

Изследователи от университета Йейл откриха мястото, където живее стресът СНИМКА: Pixabay

Учени откриха къде живее стресът

Изследователи от университета Йейл откриха мястото, където живее стресът, съобщи електронното издание МедикълЕкспрес. Резултатите от изследването бяха публикувани в сп."Нейчър Къмюникейшънс". Скенерите на мозъка на хора, гледали силно стресиращи и тревожни образи като например озъбено куче, мръсни тоалетни или наранени лица

Псувните помагат да се понесе болката

Псувните помагат да се понесе болката

Грубото псуване може да намали болката, защото възбужда вегетативната нервна система и освобождава емоциите. До този извод стигат британски психолози от университета в Кил. Проучването е публикувано в списанието Frontiers in Psychology. По-ранни експерименти показват, че изричането на клетва също може да има болкоуспокояващ ефект

Снимка: Pixabay

Силните циклони могат да увредят кораловите рифове на голямо разстояние

Силните ветрове при циклони могат да създадат изключително тежки условия, които да увредят коралови рифове на разстояние от хиляда километра, съобщиха ДПА и БТА.  Това е установило проучване на специалисти от Австралийския институт по морски изследвания, чиито резултати бяха публикувани в сп. "Глоубъл чейндж байолъджи"

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber