София чака над 14 000 нови преселници

https://www.24chasa.bg/novini/article/8417539 София чака над 14 000 нови преселници София чака над 14 000 нови преселници www.24chasa.bg
София чака над 14 000 нови преселници

11 500 софиянци пък готови да напуснат, повечето - в чужбина

Всеки 5-и българин има нагласа да смени града си

Несемейни и до 29 г. най-често са привлечени от живот в столицата

Нови 14 300 души ще се заселят в близко бъдеще в София. Това показва проучване на общинското предприятие “Софпроект” за очакваната миграция към столицата, което е направено преди пандемията.

Националното представително проучване показва, че

при нормални

условия броят

на населението в

столицата няма

да се промени

драстично

през следващите години, а София остава притегателен център за млади хора, търсещи възможности за реализация. Изследването е проведено през миналата година, но данните бяха публикувани вчера.

“Безспорно всяка по-значима промяна в икономическия и социалния живот, в каквато се намираме в момента - ситуация на пандемия, ще повлияе върху бъдещите решения на хората. Към момента обаче е невъзможно да бъдат предвидени факторите, които ще формират миграционното поведение на населението след края на извънредната ситуация”, подчертаха от “Софпроект”.

Изследването е възложено на “Региостат” ЕООД с водещи експерти демографа доц. д-р Йордан Калчев и статистика доц. д-р Александър Цветков. Теренната работа е проведена от “Маркет линкс”, като в анкетата са участвали 2800 души от 16 до 65 г. от цялата страна.

Според проучването 20% от населението в страната, или 908 000 души на възраст 16 – 65 години, има намерение да промени населеното място, в което живее. А 13% от тези потенциални мигранти планират да се преселят в София.

Очакванията са близо 9% от тях да дойдат в столицата от областни градове, а

4% - от села Практиката на демографските прогнози досега показва, че обичайно се реализират около 12% от заявените намерения. Така според проучването в близко бъдеще в София ще се заселят нови 14300 души.

11% от анкетираните столичани, или 93 000 души между 16 и 65 г., пък заявяват, че планират да напуснат София и да заживеят на друго място, най-често в чужбина. При реализация на 12% от заявените намерения социолозите изчисляват, че през следващите години около 11 500 софиянци може да напуснат града.

Така според данните за потенциалната миграция от и към София се очаква в близките години в резултат на механичния прираст на населението в общината то да нарасне с 2700 души на възраст 16 - 65 г.

Над 64% от анкетираните столичани са заявили, че са родени в София. 36% са се преселили в столицата в различни периоди от живота си. Основните причини за това са сключване на брак, развод, съвместно съжителство, търсене на по-добри възможности за работа и образование.

Най-много са дошлите от малки градове - 31%, 28% са пристигналите от областни градове, а 15% - от села.

Относително голям е и делът на

миграцията

между

населените

места в самата

Столична община 2,5% от хората, заживели в София, са дошли от селищата около нея. Много по-голям по обхват - 22%, обаче е потокът от града към периферията на общината, сочат данните от изследването.

Най-голямото преселение към столицата е реализирано през последните 10 г. - 30% от мигрантите в София са от този период. Около 28% от преселниците живеят в София в период от 11 до 20 г., 22% - от 21 до 30 г., и 20% - над 30 г.

София привлича основно млади до 29 години, които не са семейни - 70% от анкетираните. 20% са във възрастовата група от 30 до 49 г. и едва 5% са над 50-годишни.

Най-много от потенциалните преселници в София - 49%, са със средно образование. Около 38% имат придобита специалност, с висше образование са 23%, а с по-ниско - 27%. 43% работят на постоянен или временен трудов договор, а 40% учат. Близо 11% са безработните.

За 74% от потенциалните мигранти

основната цел

на преселването

са по-високи

доходи и

стандарт

на живот Осигуряването на работа е мотив за 51%. Започването на работа по придобитата квалификация и получаването на желаното образование са цели за 28%. 20% търсят по-добра обществена среда. Толкова е и делът на тези, които се стремят към по-добри битови условия на живот.

Потенциалната миграция на населението, живеещо в момента в София, пък е насочена основно към преселване в друга държава. Над половината от потенциалните мигранти - 57%, се очаква да тръгнат към чужбина. Към по-малки градове и села у нас ще се насочат 15%, а към областни градове - 7%. Иначе преселванията в границите на Столичната община са 3%.

Най-много от потенциалните емигранти от София - 46%, са млади хора между 16 и 29 г. 40% от столичаните на възраст от 30 до 49 години планират да заживеят на друго място. Най-малко - 13%, са хората от 50 до 65 г., заявили намерение да напуснат столицата.

41% от потенциалните емигранти от София са висшисти, а 40% - със средно образование. 19% са завършили едва основно. Най-често посочваната причина за напускане на столицата отново е осигуряването на по-високи доходи - декларират го близо 57%, а намирането на работа е стимул за 33%. Осигуряването на по-добри битови условия е мотив на 29% от очакваните емигранти. Желанието за живот в по-добра обществена среда, осигуряването на по-добро бъдеще за децата и на работа по придобитата образователна и професионална квалификация са стимули за част от потенциалните желаещи да напуснат София.

В изчисления очакван брой на потенциалните заселници в София не са включени имигрантите - български и чужди граждани, които идват от чужбина и се установяват да живеят в столицата. По данни на националната статистика през последните 5 г. средногодишно около 5000 души. В проучването не е включено и населението на възраст до 16 и над 65 години, уточняват от “Софпроект”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Снимка: Pixabay

10 любопитни факта за животните

Животните, както и растенията, са навсякъде около нас. Те са незаменима част от природата и нашия живот. На Земята живеят около 1 560 000 вида животни, от които в България се срещат към 28 000 вида. Днес ви представяме 10 любопитни факта за животните, които са включени в “Зелен буквар” - най-новото помагало, което излезе от печат преди броени дни

Образование в Академията на МВР

Образование в Академията на МВР

Академията на МВР (АМВР) е висше училище за подготовка на специалисти и за научни изследвания за нуждите на МВР. Университетът провежда обучение за придобиване на образователно-квалификацонни степени „бакалавър“ и „магистър“ и образователната и научна степен „доктор“ по акредитирани професионални направления и специалности

Маринела и Ветко Арабаджиеви преди да бъдат задържани. Снимка Архив

Спецпрокуратурата протестира спирането на делото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви

Специализираната прокуратура протестира в цялост съдебния акт на Специализирания наказателен съд, постановен на разпоредителното заседание по делото срещу Маринела и Ветко Арабаджиеви, съобщиха от там. Прокуратурата внесе и особено искане за отмяна на постановеното незабавно изпълнение на изменението на мярката за неотклонение на

Прокурорски проверки разкриха 1426 незаконни сметища в страната

Прокурорски проверки разкриха 1426 незаконни сметища в страната

След прокурорски проверки в цялата страна бяха разкрити 1426 незаконни сметища и 440 локални замърсявания. Преобладаваща част от замърсяванията са причинени от изхвърляне на строителни и битови отпадъци на нерегламентирани места. Заради това от Върховната апелативна прокуратура предлагат на МОСВ да засили контрола по отношение на премахването на

Митничари задържаха близо 16 тона цигарени опаковки на ГКПП Дунав мост 2

Митничари задържаха близо 16 тона цигарени опаковки на ГКПП Дунав мост 2

Митнически служители са задържали близо 16 тона цигарени опаковки на ГКПП Дунав мост 2 при Видин - Калафат по подозрение, че се нарушават права на търговска марка. Това съобщават от Агенция "Митници". Стоката е открита в товарен автомобил с българска регистрация, управляван от български гражданин на излизане от страната

Снимка: Архив

ВКС пуска журналисти на делото за потъването на „Илинден“ в Охридското езеро

По повод на проявения от медиите интерес съдебният състав на Върховния касационен съд (ВКС) по търговско дело № 199/2019 г. реши по време на насроченото за 01.06.2020 г. от 9.00 ч. (зала № 16) заседание по делото да бъдат допуснати заявилите желание да присъстват в съдебната зала репортери, при спазване на съответните здравни мерки

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Томислав Дончев

Томислав Дончев: Не мисля, че Красимир Живков ще остане на поста си

"Не мисля, че заместник-министър Красимир Живков ще остане на поста си. Има ли съмнение по отношение на някой от висшата власт - той трябва да бъде отстранен". Това заяви пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев във връзка с ареста на заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, който заедно с бивш директор на РИОСВ - Плевен и още четирима

Георги Марков СНИМКА: Архив

Георги Марков: Не е перверзия асансьор в хола, а тоалетна в двора

"Радвам се за Цветанов", написа във Фейсбук депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков. И продължи: "Казали по БТВ, че е перверзно депутат да си вкара асансьор в хола. Според мен е перверзно да имаш тоалетна в двора. Така са отгледани някои бивши наши държавни глави, но сиромашките и тях ги оплюхме

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров СНИМКА: Архив

Емил Димитров: В министерството стоят в коридора и чакат да ги арестуват (Обновена)

В цялото министерство атмосферата не е добра - стоят в коридора и чакат да ги арестуват. Всичко сме дали. Документи с кашони вървят - снимат се, преснимат се. Това каза пред журналисти в парламента екоминистърът Емил Димитров за задържането на заместника му Красимир Живков. В страната зам.-министър не може да уволнява и да назначава

Д-р Елеонора Лилова

309 са случаите на български деца, обект на чужди социални служби за 2019 г.

В последните години значително устойчиво висок е броят на случаите на деца - обект на социални системи в държави в ЕС, посочва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в писмен отговор на въпрос на народния представител Надя Клисурска-Жекова за нарастващия брой българи в чужбина, които имат проблеми със социалните служби на други

ЧЕЗ осигури стипендии на трима студенти, участвали в конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“

ЧЕЗ осигури стипендии на трима студенти, участвали в конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“

Победителите са от Техническия университет в София Трима студенти от Техническия университет спечелиха стипендии от ЧЕЗ в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, 24 май. Те участваха в третото издание на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за студенти. Състезанието се проведе в два етапа – кандидатстване

Снимка: Архив

1426 незаконни сметища и 440 локални замърсявания установени в страната

ВАП предлага на МОСВ да засили контрола по отношение на премахването на незаконните сметища и за санкциониране на виновните лица, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Предложението е отправено след проверки осъществени от прокуратурите в страната. Установени са били 1426 незаконни сметища и 440 локални замърсявания

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber