Държавата поема и осигуровките по схемата 60/40 (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8411957 Държавата поема и осигуровките по схемата 60/40 (Обзор) Държавата поема и осигуровките по схемата 60/40 (Обзор) www.24chasa.bg
Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни в неделя какви нови мерки в подкрепа на икономиката са гласувани.

И при ремонта на схемата обаче не изпълниха исканията на бизнеса - работник от затворена фирма да получава директно 60% от заплатата си от НОИ

1,4 млрд. лв. ще е помощта за бизнеса и гражданите през ББР

10 години ще се връщат заемите от 1500 лева

Безлихвени кредити до 100 хил. за малки и средни фирми

Държавата поема и осигуровките по схемата 60/40, както настояваше бизнесът, съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова в неделя.

Предложението е на депутата от ДПС Йордан Цонев и е прието от всички. Така схемата няма да е 70/30, каквито изчисления направи бизнесът, а наистина ще е 60/40, обясни Стоянова. Така много повече работодатели можели да се възползват от нея.

Разходът ще успее да се поеме от заделените 1,5 млрд. лв. от фонд “Безработица”. Тези средства вече са приети от бюджетната комисия заедно с измененията в бюджета в неделя сутринта. Именно досегашният вариант на схемата 60/40, при която работодателят плащаше 40% от заплатата, но и пълните осигуровки, стана причина към нея почти да няма интерес от страна на бизнеса.

Поне 186 735 предприятия ще пострадат заради ограничителните мерки, показва най-оптимистичният сценарий, разработен от депутата от НФСБ Христин Митев. По най-песимистичния

закъсалите

фирми ще са

302 643

Българската банка за развитие ще получи още 700 млн. лв., с които да гарантира заеми на бизнеса и гражданите, съобщи Менда Стоянова. Тази сума ще бъде прибавена към вече дадените 700 млн. лв., с които капиталът на ББР бе увеличен. Така помощта за бизнеса през банката става 1,4 млрд. лв.

Те ще са помощ за хората, която ще се даде чрез банките. Става въпрос за възможността 3 месеца всички в неплатен отпуск, както и самоосигуряващите се лица да получат безлихвен кредит от 1500 лв. Гратисният период за вноски по него ще е минимум 3, но се обсъжда и възможността за 5 г., а срокът за погасяване - 10, обясни още Менда Стоянова.

Пакетът включва и

безлихвено

финансиране

на малките

предприятия

до 100 хил. лв.,

за да възстановят дейността си и да могат да оцелеят по време на кризата. За тях ще важат същите условия за погасяване.

“Мисля, че тези мерки са много по-добри и работещи от предлаганите от БСП, които бяха отхвърлени - на всички да се дава една минимална заплата за срока на извънредното положение”, заяви Стоянова.

Бюджетната комисия е приела и хора, които получават обезщетения за безработица, да могат да работят на трудов договор при селскостопански производители, докато трае извънредното положение, без да губят обезщетението си. Сключването на този договор ще е много улеснено.

Поемането от държавата и на осигуровките при 60/40 е работещ вариант и благодаря от името на КРИБ на парламента, на правителството и на ресорните министри, че извадиха мярката над вода и че е работеща. Това заяви изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

Организацията подкрепя и допълнителните 700 млн. лв., отпуснати на ББР, както и безлихвените кредити от 1500 лв. Разсрочването и срокът за погасяване били подарък, защото нямало такъв продукт на банковия пазар.

Остава недомислицата да се плаща 100% възнаграждение на хора, които не работят, коментира обаче промяната на мярката 60/40 председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Според него е трябвало да се приеме работникът да се обезщетява с 60% от дохода. Според Велев в приетия вариант мярката 60/40 пак не работи и опашките пред бюрата по труда няма да намалеят.

По повод безлихвените кредити от 1500 лв. той заяви, че уточняването на сроковете за връщане прави мярката работеща.

Няма да се тегли заем от МВФ

Вдига се таванът на външния дълг до 10 млрд. евро

България няма да тегли заем от МВФ като буфер за спряване с кризата с коронавируса. Това стана ясно в неделя, след като бюджетната комисия на парламента на извънредно заседание прие окончателно актуализацията на бюджета за тази година.

В събота шефката на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ внесе две предложения - да се вдигне таванът на външния дълг до 10 млрд. евро чрез възможността за нови облигации и БНБ да може да предоставя кредити на държавата чрез заем от МВФ.

В неделя на заседанието на комисията финансовият министър Владислав Горанов настоя Стоянова да оттегли предложението си. Рано е за подобен дебат, заяви Горанов. Помощ вече е потърсена от Европейската инвестиционна банка и от Банката за развитие на Съвета на Европа и е ангажиран ресурс, свързан с финансиране на европейските фондове, обоснова се министърът.

Другото предложение - за облигациите, бе прието.

Предложението на БСП пари за модернизация на армията да бъдат насочени към справяне с последиците от кризата не беше прието. Червеният депутат Румен Гечев обясни, че мярката ще обхване 42 000 души и ще струва 914 млн. лева. И допълни, че идеята била да се даде по една минимална работна заплата, в това число и осигуровки, за всеки месец от извънредното положение, през което хора са в неплатен отпуск.

ДПС поиска промени при мярката 60/40 и в часта, която поема държавата, да се включат и осигуровките. ДПС настоява и за промени в схемата за подпомагане на бизнеса през Българската банка за развитие.

Гласуваната актуализация на бюджета има за цел да бъдат осигурени средства за неотложни разходи, свързани с мерките срещу коронавируса. Предвидени са пари за подкрепа на икономиката и заетостта.

Увеличават се разходите по бюджета на общественото осигуряване, като във фонд “Безработица” се добавя 1 млрд. лева. Предвидени са 430 милиона лева за компенсиране на очакваното неизпълнение на приходите.

Вдига се капиталът на Българската банка за развитие със 700 млн. лева. Предвиден е за тази година дефицит в бюджета от 3,5 млрд. лева, а нов дълг може да се поеме до 10 млрд. лева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Икономиката-интубиране

За разсрочване на задължения по кредити на физически лица ще може да се кандидатства до 26 юни т.г.

Десет банки вече са готови да кредитират бизнеса чрез ББР

Заемите са до 300  000 лв., а гратисният период - до 3 години 10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро-, малките и средните предприятия у нас, съобщиха от Българската банка за развитие миналата седмица.  Това са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк

Десислава Танева СНИМКА: Архив

Министър Танева: 16 млн. лв. помощ даваме за рибарство и аквакултури

16 млн. лв. помощ за сектор "Рибарство и аквакултура" обяви министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет. Подкрепата ще е по три мерки - за временно преустановяване на риболовната дейност, подкрепа на аквакулутра за временно спиране или намаляване на производство, преработване на продукти от риболов и аквакултури

10 банки с кредити в помощ на бизнеса

10 банки с кредити в помощ на бизнеса

Малките и средните предприятия могат да вземат до 300 000 лв. 10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро-, малките и средните предприятия у нас. Това са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Прокредит банк, Първа инвестиционна банка

Лиляна Павлова: Осем начина, по които огромна европейска финансова мощ влиза в подкрепа на бизнеса в кризата

Лиляна Павлова: Осем начина, по които огромна европейска финансова мощ влиза в подкрепа на бизнеса в кризата

Отговорът на пандемията трябва да е паневропейски и ще помага на най-засегнатите*, смята вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка “Пан” е гръцка дума, която означава “всички”. Коронавирусът е пандемия - епидемия, която се разпространи през границите и застрашава населението на много места - всъщност всички нас

До недостиг на стоки не се стигнало заради доброто партньорство между веригите и министрите Емил Караниколов и Кирил Ананиев.

Неформален щаб с 2-ма министри ни спасил от криза с храните

За да няма дефицит, шефовете на веригите били в денонощна връзка с Емил Караниколов и Кирил Ананиев Ръководствата на големите търговски вериги в България и двама министри - на икономиката Емил Караниколов и здравният Кирил Ананиев, са направили неформален щаб, който е спасил българите от криза с храните

Симеон Дянков: Такава криза човечеството не е виждало от края на Първата световна война - излизането ще е 7-10 г.

Симеон Дянков: Такава криза човечеството не е виждало от края на Първата световна война - излизането ще е 7-10 г.

За първи път се сриват едновременно и двете страни на икономиките - и търсенето, и предлагането. Световният оборот вече се сви с 20%, казва бившият министър на финансите Банковата система на България влиза в тази битка изключително добре капитализирана Световните производствени вериги ще се разрушат, няма да се върнат на нивото си

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Икономиката-интубиране

Финансовият министър Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов дадоха брифинг във вторник.

4,5 млрд. лв. от държавата срещу кризата, без да се тегли нов заем (Обзор)

Борисов: Използваме мазнините, които сме си натрупали Правителството впряга ресурс от около 4,5 млрд. лева за подпомагане на малкия и средния бизнес, самонаетите лица и тези, които кризата е пратила в неплатен отпуск. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов във вторник на брифинг, на който присъства и премиерът Бойко Борисов

Как се излиза от епидемията

Как се излиза от епидемията

Трите бутона за премахване на мерките Светът е спрял със затаен дъх. Новият коронавирус плъзна навсякъде от Китай и държавите една след друга си наложиха крути мерки да спрат заразата, за да не рухне здравеопазването им. Натиснат е бутон "пауза" на икономиките, на спорта и културата, на живота в тях. Училищата в 188 страни са затворени за 1,5 млрд

Петър Чобанов

Петър Чобанов: Мерките са добри, но липсват стрес тестове и сценарии по отрасли

Не виждам причини механизмът 60/40 да бъде отричан засега, казва бившият министър на финансите  - Преди дни премиерът обяви, че отново ще бързаме към еврозоната, г-н Чобанов. Но вие казвате, че там подаръци няма. - Правителството е последователно в намеренията си да кандидатстваме за “чакалнята” и тясното сътрудничество на банковия съюз

Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България

Петър Иванов: Водим разговори с банките да се удължи кредитната ваканция

Ако извлечем поуки от сегашната криза, ще влезем в дигиталната ера много по-бързо и лесно, казва изпълнителният директор на Американската търговска камара в България - Господин Иванов, как стана така, че толкова много организации с чуждо участие, с представители на толкова много държави се обединиха около единни предложения как да се помогне не

Заем от 1500 лева без лихва, ако си работил поне 6 месеца

Заем от 1500 лева без лихва, ако си работил поне 6 месеца

Хората, които са в неплатен отпуск и искат да вземат 1500 лв. заем без лихва, трябва да са работили поне 6 месеца без прекъсване. Това е едно от правилата, обявени от ББР по схемата за подпомагане, гласувана от правителството. Сред другите изисквания за получаване на парите са неплатеният отпуск да е заради пандемията

С безплатни чадъри и с около 30% по-ниски цени това лято се канят курортите да привлекат посетители.

5-звездната почивка достъпна това лято - морето по-евтино поне с 30 процента

Заради кризата хотелиерите разчитат на българи: Миналата седмица главният санитарен инспектор на България Ангел Кунчев призова хората да не си отменят резервациите за море за юли и август. Ако се спазват сегашните ограничения, ще има възможност за почивка на плажа, обясни той. За съжаление обаче много хора вече си поискаха обратно предплатените

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber